q-bis 12.01.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Nefer napisała Mój dostał projekt z kazdym zwymiarowanym gniazdkiem ( łącznie z jakimiś pod młynek do odpadków). Ale taki projekt trzeba zlecić - zeby nie mieć pretensji do elektryków. Jasne można i tak ale myślę że wyjdzie troszkę taniej jak się weźmie kawałek kredy i nasmaruje na ścianie : tu gniazdko, tam kinkiecik, tam zasilanie odkurzacza centralnego, jednym słowem wszystko co nam wpadnie do głowy, tylko nie wiem jak elektryk się ustosunkuje do tych wszystkich instalacji i jeszcze proponuję np kilka przemyślanych decyzji typu, gniazdko do lodówki i alarm na osobnych zabezpieczeniach, jak na przykład wyjedziemy na dłuższy urlop to można wszystko w domku wyłączyć tylko zostawić to co chcemy aby nam działało. To właśnie zaproponował mój elektryk. Umówiliśmy się w jedną sobotę i chodząc po domu smarował ze wspólnikiem gdzie co ma być pytając żonę i mnie o szczegóły. Sam też doradzał. Parę tematów zostało bo musieliśmy się dookreślić (np. usytuowanie umywalek ) ale po ich przerobieniu wiemy co i jak. A jak coś wyjdzie w trakcie robót to się dołoży ten kontakt czy gniazdko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 12.01.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 - domofon i sterowanie bramą- oświetlenie zew, sterowane od wewnątrz- oświetlenie zimowe, żeby wygodnie podłączać kable od światełek poz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozikpl 12.01.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 w instalacji komputerowej puści sie tez telefon...napiszcie cos więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziandy 12.01.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 jeżeli do gniazdek komputerowych (RJ45) ułożysz kabel np. UTP 4x2x0,5 (nieekranowany) to możesz go wykorzystać i do sieci komputerowej i do telefonu - jeżeli planujesz telefon i komputer przy jednym gniazdku to ciągniesz dwa kable - wszystkie muszą schodzić się w jednym punkcie - topologia gwiazdy - i najlepiej w miejscu gdzie będzie przyłącze od operatora - w tym punkcie powinieneś mieć dodatkowo zasilanie elektryczne - zasilanie urządzeń aktywnych np. modem DSL, switch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henryk51 12.01.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Planując rozmieszczenie wyłączników pamiętaj o kierunku otwierania drzwi. Nie jest wygodnie instalowanie wyłącznika od strony zawiasów ..Pomyśl także o włącznikach sterowania bramą garażową aby po całym domu nie szukać pilota... Wyłącznik proponuję w garażu oraz w widocznym miejscu w domu w pobliżu wyjścia do garażu. Widocznym dlatego aby umieścić tam także lampkę kontrolną pokazującą stan niezamknięcia bramy garażowej. Brama ta najczęściej nie jest widoczna z domu a mając pilot do niej w torebce lub kieszeni zawsze można mimowolnie spowodować jej otwarcie...No i oczywiście na suficie garażu zasilanie napędu bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 12.01.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 U mnie było tak jak pisali tu niektórzy. Miałem projekt gotowy budynku, wg którego zatwierdzałem pozwolenie na budowę i budowałem. Jak juz miałem stan surowy otwarty (ze ściankami działowymi), to w sobote spotkałem sie z elektrykiem i kreda rysowalismy na ścianach co i gdzie ma być. W ogóle wtedy nie patrzyłęm co mam wprojekcie domu, tylko planowalismy ścisle wg tego co potrzeba. A mój finalny projekt instalacji jest na... zdjęciach i nagraniach wideo, które sam sobie robiłem. Doradzam nie oszczędziać aparatu i kamery wideo. Przy takiej pajeczynie kabli jak moja (elektryka, alarm, sieć komp, telefon, po 2 kable TV, głosniki) nie wyobrażam sobie jak dokładny musiałby być projelkt na papierze, żebym był w stanie wbić kołek 0,5-1 cm od jakiegos kabla w tynku (lub znaleść jakiś przewód po tynkiem, co też mi sie zdarzało).Ale oczywiście warunek - dobry elektryk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts