Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja elektryczna -jakie uwagi i rady

Miki79

Recommended Posts

Nefer napisała

Mój dostał projekt z kazdym zwymiarowanym gniazdkiem ( łącznie z jakimiś pod młynek do odpadków). Ale taki projekt trzeba zlecić - zeby nie mieć pretensji do elektryków.

Jasne można i tak ale myślę że wyjdzie troszkę taniej :wink: jak się weźmie kawałek kredy i nasmaruje na ścianie : tu gniazdko, tam kinkiecik, tam zasilanie odkurzacza centralnego, jednym słowem wszystko co nam wpadnie do głowy, tylko nie wiem jak elektryk się ustosunkuje do tych wszystkich instalacji :wink:

i jeszcze proponuję np kilka przemyślanych decyzji typu, gniazdko do lodówki i alarm na osobnych zabezpieczeniach, jak na przykład wyjedziemy na dłuższy urlop to można wszystko w domku wyłączyć tylko zostawić to co chcemy aby nam działało.

To właśnie zaproponował mój elektryk. Umówiliśmy się w jedną sobotę i chodząc po domu smarował ze wspólnikiem gdzie co ma być pytając żonę i mnie o szczegóły. Sam też doradzał. Parę tematów zostało bo musieliśmy się dookreślić (np. usytuowanie umywalek ) ale po ich przerobieniu wiemy co i jak. A jak coś wyjdzie w trakcie robót to się dołoży ten kontakt czy gniazdko.

jeżeli do gniazdek komputerowych (RJ45) ułożysz kabel np. UTP 4x2x0,5 (nieekranowany) to możesz go wykorzystać i do sieci komputerowej i do telefonu - jeżeli planujesz telefon i komputer przy jednym gniazdku to ciągniesz dwa kable - wszystkie muszą schodzić się w jednym punkcie - topologia gwiazdy - i najlepiej w miejscu gdzie będzie przyłącze od operatora - w tym punkcie powinieneś mieć dodatkowo zasilanie elektryczne - zasilanie urządzeń aktywnych np. modem DSL, switch

Planując rozmieszczenie wyłączników pamiętaj o kierunku otwierania drzwi. Nie jest wygodnie instalowanie wyłącznika od strony zawiasów ..

Pomyśl także o włącznikach sterowania bramą garażową aby po całym domu nie szukać pilota... Wyłącznik proponuję w garażu oraz w widocznym miejscu w domu w pobliżu wyjścia do garażu. Widocznym dlatego aby umieścić tam także lampkę kontrolną pokazującą stan niezamknięcia bramy garażowej. Brama ta najczęściej nie jest widoczna z domu a mając pilot do niej w torebce lub kieszeni zawsze można mimowolnie spowodować jej otwarcie...No i oczywiście na suficie garażu zasilanie napędu bramy.

U mnie było tak jak pisali tu niektórzy. Miałem projekt gotowy budynku, wg którego zatwierdzałem pozwolenie na budowę i budowałem. Jak juz miałem stan surowy otwarty (ze ściankami działowymi), to w sobote spotkałem sie z elektrykiem i kreda rysowalismy na ścianach co i gdzie ma być. W ogóle wtedy nie patrzyłęm co mam wprojekcie domu, tylko planowalismy ścisle wg tego co potrzeba. A mój finalny projekt instalacji jest na... zdjęciach i nagraniach wideo, które sam sobie robiłem. Doradzam nie oszczędziać aparatu i kamery wideo. Przy takiej pajeczynie kabli jak moja (elektryka, alarm, sieć komp, telefon, po 2 kable TV, głosniki) nie wyobrażam sobie jak dokładny musiałby być projelkt na papierze, żebym był w stanie wbić kołek 0,5-1 cm od jakiegos kabla w tynku (lub znaleść jakiś przewód po tynkiem, co też mi sie zdarzało).

Ale oczywiście warunek - dobry elektryk.