eRaf 10.01.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Chcę/muszę zrobić część ścian działowych nie murowanych ale lekkich ze względu na nośność stropu. Ponieważ jest to dom stylizowany na wiejski, dużo drewna na zewnątrz i wewnątrz (tradycyjny strop belkowy, szczyty od wewnątrz wykładane poziomymi deskami P-W szer.20cm) to chciałbym zrobić te ściany działowe w oparciu o profile stalowe jak do płyt G-K, w profile wełna - standard jak dla G-K ale na okładzinę nie chcę dawać płyt G-K ale boazerię poziomą a raczej szerokie deski P-W (szer.20cm). Czy takie rozwiązanie jest akceptowalne czy raczej zrobić ruszt drewniany. Jakie widzicie wady takiego rozwiązania. Dodam iż konstrukcja wyglądałaby tak: deski P-W szer.20cm gr.19mm układane poziomo mocowane "czymś" do profili CW100 (2xCW100) i znowu deski P-W. W 2 x profile CW100 wełna np. Rockton100. Wszystkie pozostałe ściany działowe są wykonane z silikatów 24cm stąd tak gruba warstwa opisanej wyżej ściany działowej (nie jest tego dużo a jednocześnie zależy mi na izolacji akustycznej). Te dwa profile CW100 obok siebie byłyby układane z przerwą pomiędzy tak aby wyrównać ścianę do "silikatówki" plus tynk. Nigdzie nie znalazłem podobnego rozwiązania stąd moje pytanie, a może za słabo szukałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.01.2009 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 a, skoro zależy ci na nieobciążaniu stropu, to te deski w takiej ilosci i grubości nie będą cięższe od G-K? przeliczałeś? G-k przykręcisz i zaszpachlujesz, a jak w deskach, przy pióro-wpust, zrobić niewidoczne połączenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 10.01.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 witajmyślę że te belki spełnią w 100% Twoje wymagania:http://www.kronopol.com.pl/ibeam/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 10.01.2009 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 nie, deski nie są obciążeniem dla tego stropu, deski będą na 100%, pytanie jest raczej o poprawność zastosowanego rusztu stalowego zamiast rusztu drewnianego (łatwość wykonania, większa precyzja, lepsza jakość ułożenia wełny pomiędzy profile CW zamiast pomiędzy rusztem drewnianym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 10.01.2009 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 szkielet wylacznie z lat nie z profili stalowych stosowanych dla plyt gk.bo ponieważ ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 10.01.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 szkielet wylacznie z lat nie z profili stalowych stosowanych dla plyt gk.bo ponieważ ??? ponieważ profile stalowe są za słabe do desek 2 centymetrowej grubości, płyta gk jest sztywna i dodatkowo wzmacnia całą konstrukcję stelaża, natomiast dechy łączone na pióro już takie sztywne nie są i całość może za bardzo pracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 11.01.2009 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 szkielet wylacznie z lat nie z profili stalowych stosowanych dla plyt gk.bo ponieważ ??? ponieważ profile stalowe są za słabe do desek 2 centymetrowej grubości, płyta gk jest sztywna i dodatkowo wzmacnia całą konstrukcję stelaża, natomiast dechy łączone na pióro już takie sztywne nie są i całość może za bardzo pracowaći to jest cenna uwaga, czyli nie stelażowi stalowemu, szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.01.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 a te deski to jakie, sosnowe? Ja tu akurat nie widzę problemów do zastosowania konstrukcji profilowej. Pod warunkiem zastosowania suchych i prostych desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 11.01.2009 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 deski są sosnowe gr.19mm PW i oczywiście przesuszonejeżeli jednak montaż desek na profilach stalowych jest OK to czy standardowy rozstaw CW co 60cm jest poprawny ?a czym mocować takie deski do stelaża ? normalnie śruby lub gwoździe mocuje się na ukos w piórze do łaty pod spodem tak że nie widać śrub/gwoździ, a do stelaża CW taki montaż jest OK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 11.01.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Stelaż na łatach będzie dużo prostszy w samodzielnym wykonaniu, tańszy i bardziej wytrzymały po deski. Poza tym jak dom w stylistyce wiejskiej to nawet bardziej pasuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 11.01.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 robiłem u siebie stelarz drewniany ( np. eksponowana drewutnia, ale nie tylko ) oraz stelarze pod GK ( ściana garderoby, obudowa kominka ). Do ścianki z desek zastosowalbym stelarz drewniany. Pracując "w drewnie" będzie prościej to wykonać robiąc wszystko w drewnie, począwszy od narzędzi, poprzez szczegóły wykonania. Nie oznacza, że na stelarzu z profili nie da się tego zrobić. Dla sztywności zrobiłbym kratownicę profili np. co 50 cm pionowo i usztywniłbym poziomymi odcinkami też co 50 cm. Co 50 cm bo tnąc płytę z wełny na pół nie będzie odpadów. Powtórzę, że wybrałbym w tym przypadku konstrukcję drewnianą, ale to moje zdanie. P.S.Przy ściance z desek, zastanowiłbym się nad folią obustronnie np. paroprzepusczalną, albo inną. Wełna pyli, płyty GK są szczelne, a pioro i wpust z pewnością takiej szczelności nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.01.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Do stelarza też raczej użyłbym drewna ze względu na łatwość późniejszego montażu desek. Zagęściłbym jednak rozstaw ze względu na siły występujące przy schnięciu desek. Po prostu obawiałbym się o to, że deski się powyginają i pourywają mocowania. Przy łączeniu na pióro-wpust to nie to samo co dać 2 śruby zamkowe jak przy sztachetach.Wymiarami wełny bym się nie przejmował. Śmiało można dawać ją w mniejszych kawałkach i tak będzie spełniać swoją powinność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts