Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GAZ CZY COŚ INNEGO ?

djwaca

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to tylko jedna osoba, chcę zoabczyć kilka opinii o wysokości rachunku.

Pisać ludzie, pisać ;-)

Odsyłałem do innych wątków ale sie upierasz. Podawałem już to

Pażdzienik 2007-kwiecień 2008 - 1596zł za gaz C.o, CWU, gotowanie dom 139m2 + 29 garaż (grzejnik ale przykrecoeny na min.)

Do tego drewna w kominku za max 400zł palenie rekaracyjne raz na kilka dnie.

Cały rok - gaz 2050zł.

Gaz GZ-50 piec kondensacyjny, podłogówka 50% grzejniki 50%.

nie musisz tak jak Edybre wydawać po 2200zł/sezon wystarczy dołożyć styropianu na ściany, w dach, zoptymalizować okna, zlikwidować ewidentne mostki termiczne i wydawać połowę

Poprzedni rok rachunek za gaz 2200 (ogrzewanie, gotowanie i cwu). Odpowiednik 3 ton groszku.

raczej 4,5 ton, w poprzedni roku ekogroszek był po 500zł

Uściślę może: te 2200 to za okres od listopada 2007 do 19.12 2008. I jest w tym gotowanie na gazie, na ekogroszku raczej się nie da.

Oczywiście, że nie musisz płacić 2200 tak jak ja, możesz zakupic ekogroszek, też zapłacić i bawić się w palacza. Czemu nie?

Pompy ciepła - nie chcę.

może jakiś ekoGroszek ? Jaki jest koszt ekspoloatacji, ma może ktoś takie porównanie.

Wybudować dom energooszczędny i grzać prądem. Wbrew pozorom najtańsze (pod względem inwestycyjnym) i najlepsze rozwiązanie. A i koszty potem porównywalne lub mniejsze jak grzanie gazem.

Jelłi jednak bariera psychologiczna jest nie do przejścia :wink: i zastanawiasz się nad ekogrochem vs gaz to zdecydowanie gaz.

Jeżeli chcesz luxus na maxa to gaz, jeżeli tańsze koszty to ekogroszek, na pewno koszt gazem wychodzi drugie tyle co ekogroszek, decyzja należy do Ciebie.

Masz rację ..

Moja znajoma własnie zamieszkała w domu z gazem .Wczesniej mieszkała w domu z piecem

Jak sie z nią wczoraj zobaczyłam to jestem pewna ZE GAZ JEST WIele DROŻSZY!Nawet 2 razy ...

Teraz montuja kominek z płaszczem wodnym beda w nim palić co dzien ,by zmnijszyć opłaty za gaz !

Mówi ze oszczedzają jak moga ,w garazu nie grzeją ,na przedpokojach nie grzeja bo oszczedzają ...

:wink:

Wczoraj sie z nia widziłam..ha ha ha ..nigdy nie uzwieże ze gaz jest Tani ..no chyba ze jaracie w kominkach na okragło i tam rola "palacza" Wam nie przeszkadza ...

witam! byliśmy jakiś czas temu (rok temu) przed takimi decyzjami. postanowiliśmy dołożyć do interesu i przygotować kotłownię na różne warianty. jak pokazuje ostatnie 30 lat to różnie przedstawiała się opłacalność różnych sposobów ogrzewania. dlatego projektując komin przewidzieliśmy i otwór pod kocioł na paliwo stałe, i pod kocioł gazowy i pod kominek. sądzę , że było to trafne posunięcie- nie będę kombinował gdzie podłączyć kocioł jak będę zmieniał sposób ogrzewania i pisał postów " czy fi takie a takie wystarczy" , lub " za mały ciąg co z tym teraz zrobić?".

pozdro

witam! byliśmy jakiś czas temu (rok temu) przed takimi decyzjami. postanowiliśmy dołożyć do interesu i przygotować kotłownię na różne warianty. jak pokazuje ostatnie 30 lat to różnie przedstawiała się opłacalność różnych sposobów ogrzewania. dlatego projektując komin przewidzieliśmy i otwór pod kocioł na paliwo stałe, i pod kocioł gazowy i pod kominek. sądzę , że było to trafne posunięcie- nie będę kombinował gdzie podłączyć kocioł jak będę zmieniał sposób ogrzewania i pisał postów " czy fi takie a takie wystarczy" , lub " za mały ciąg co z tym teraz zrobić?".

pozdro

Czym grzejesz obecnie ?

Pompy ciepła - nie chcę.

może jakiś ekoGroszek ? Jaki jest koszt ekspoloatacji, ma może ktoś takie porównanie.

Wybudować dom energooszczędny i grzać prądem. Wbrew pozorom najtańsze (pod względem inwestycyjnym) i najlepsze rozwiązanie. A i koszty potem porównywalne lub mniejsze jak grzanie gazem.

Jelłi jednak bariera psychologiczna jest nie do przejścia :wink: i zastanawiasz się nad ekogrochem vs gaz to zdecydowanie gaz.

Jeżeli chcesz luxus na maxa to gaz, jeżeli tańsze koszty to ekogroszek, na pewno koszt gazem wychodzi drugie tyle co ekogroszek, decyzja należy do Ciebie.

Masz rację ..

Moja znajoma własnie zamieszkała w domu z gazem .Wczesniej mieszkała w domu z piecem

Jak sie z nią wczoraj zobaczyłam to jestem pewna ZE GAZ JEST WIele DROŻSZY!Nawet 2 razy ...

Teraz montuja kominek z płaszczem wodnym beda w nim palić co dzien ,by zmnijszyć opłaty za gaz !

Mówi ze oszczedzają jak moga ,w garazu nie grzeją ,na przedpokojach nie grzeja bo oszczedzają ...

Wczoraj sie z nia widziłam..ha ha ha ..nigdy nie uzwieże ze gaz jest Tani ..no chyba ze jaracie w kominkach na okragło i tam rola "palacza" Wam nie przeszkadza ...

w tym wątku równiez to potwierdzę mam domek (nowy) kotłownie z dwoma kotłami na węgiel i na gaz Kominka nie mam wiec ciepło biorę tylko ztych pieców. Mogę jeden dzień palic węglem drugi gazem i stwierdzam że grzanie gazem jest 2x droższe od węgla za to jest bezobsługowe.

Pompy ciepła - nie chcę.

Masz rację ..

Wiesz, moja znajoma płaci 1500 za 2 miesiące za gaz. Nie wiem jak to robi ale tyle płaci. Ja mam 2 małych dzieci i zapewniam cię, że grzeję w całym domu równomiernie - mam zresztą prawie cały dół otwarty więc nie grzanie "na przedpokojach" odpada - a płacę ok 700 za 2 miesiące zimą. Latem 130. Może to kwestia sposobu ocieplenia domu? tego, że ma się lub nie podłogówkę? usytuowania względem stron świata (np. dziś pomimo 0 na dworze piec nie włączył się ani razu w ciągu dnia - temp. w salonie 22,4 - duże przeszklenie od południa) kubatury (nie mam 2,8 wysokości pomieszczeń tylko skromne 2,65, poddasze nawet 2,5)???

I nie przesadzajcie z tym, że groszkiem jest dwukrotnie taniej. Skoro za gaz wyszło mi 2200, to odliczając gotowanie (załóżmy 400 w skali roku) zostaje 1800 na co i cwu. Czyli ekogroszkiem byłoby 900? Dom 155 po podłogach, rodzina 2+2. Jakoś w to nie wierzę, bo przeglądając wątki o zużyciu węgla większości ludziom o podobnym metrażu zimą idzie 0,4 - 0,6 t miesięcznie.

Moim zdaniem ekogroszek jest alternatywą jeśli nie ma dostępu do gazu i ja osobiście rozpoczynając budowę domu właśnie to brałam pod uwagę (bo pompa i solary są dla mnie za drogie).

Witam,

Jestem na etapie projektowania domku.

Zastanawiam się jakie ogrzewanie wybrać, będę miał gaz na działce - narazie jestem za piecem gazowym.

Jaki może być koszt miesięczny ogrzania domku 140 m2 gazem ?

Jakie ogrzewanie wybrać ?

Jeśli masz możliwość podłączenia gazu, to raczej nie dostaniesz zgody na ogrzewanie ekogroszkiem (nie ma on nic wspólnego z ekologią mimo nazwy). Zatem masz już jeden dylemat z głowy (Jeśli nawet dostaniesz zgodę, to miej litość nad środowiskiem :)).

Jedyne alternatywy do gazu to prąd albo PC. Każda z tych metod ma swoich zagorzałych zwolenników. Grzanie prądem to raczej odpada, chociaż T. Brzęczkowski występujący w kilku postaciach lansuje ten sposób grzania. PC skreśliłeś, więc pozostał tylko gaz. Zastanawiam się tylko nad tym, że skoro grzanie gazem jest tanie, to dlaczego prawie normą jest, że oprócz gazu inwestorzy stawiają drogie instalacje kominka z płaszczem wodnym. :). Czyżby miało to ekonomiczne uzasadnienie? Ja myślę, że chwalący się niskimi rachunkami za gaz nie przyznają się do ciągłego wykorzystywania salonu jako kotłowni :):):)

Witam,

Zastanawiam się jakie ogrzewanie wybrać, będę miał gaz na działce - narazie jestem za piecem gazowym.

Jeśli masz możliwość podłączenia gazu, to raczej nie dostaniesz zgody na ogrzewanie ekogroszkiem (nie ma on nic wspólnego z ekologią mimo nazwy). Zatem masz już jeden dylemat z głowy (Jeśli nawet dostaniesz zgodę, to miej litość nad środowiskiem :)).

Jedyne alternatywy do gazu to prąd albo PC. Każda z tych metod ma swoich zagorzałych zwolenników. Grzanie prądem to raczej odpada, chociaż T. Brzęczkowski występujący w kilku postaciach lansuje ten sposób grzania. PC skreśliłeś, więc pozostał tylko gaz. Zastanawiam się tylko nad tym, że skoro grzanie gazem jest tanie, to dlaczego prawie normą jest, że oprócz gazu inwestorzy stawiają drogie instalacje kominka z płaszczem wodnym. :). Czyżby miało to ekonomiczne uzasadnienie? Ja myślę, że chwalący się niskimi rachunkami za gaz nie przyznają się do ciągłego wykorzystywania salonu jako kotłowni :):):)

Owszem, używam kominka ok 5 razy w tygodniu. Zwykły, bez płaszcza i bez DGP. Rozpalam ok 18 i spalam zazwyczaj 3 - 4 klocki. Piec zazwyczaj przed 18 nagrzewa już do zadanej temp. a kominek nagrzewa do 23-4 co już jest zbyt dużo - małż narzeka, że za gorożco. Ale co poradzę jak lubię ogień w kominku? A czujnik przenosimy wtedy na poddasze i jak tam robi się za chłodno to piec dogrzewa. Raczej wielkich oszczędności tu nie widzę. Kotłownia w salonie? Jeśli dołożenie 2 klocków (bo 2 wkładam przy rozpalaniu) powoduje, że salon jest kotłownią no to wychodzi, że mam kotłownię. Lubię ją. I wydaje mi się, że posiadanie kominka z PW nie wiąże się tylko z posiadaniem gazu. Bardzo często czytam, że ktoś ma piec na ekogroszek i kominek z płaszczem. Z oszczędności?

Podawanie przykładowych kosztów i porównywanie ich nie ma sensu (było to już przerabiane). Najlepiej dokonać przeliczeń na jednym przykładzie dla poszczególnych paliw:

Weźmy przykład jajmar z tego wątku (w innym podawał że 330/mies) ale niech będzie:

Gaz sezon grzewczy (7mies) - 1596zł, poza sezonem (5 mies)- 454zł. Zatem poza sezonem wychodzi 90,8 zł /mies, Czyli grzanie kosztuje: 1596-(7*90,8 )=960,4zł (bez wody,gotowanie, koszt. stałych, zużycia prądu w układzie).

To daje 960,4/0,23=4175,65 kWh dla ogrzewania

i (90,8-48-15)*12=324zł /0,23=1408,67kWh dla wody(przyjąłem 15zł na gotowanie)

Koszt dla gazu CWU + CO +koszty stałe za gaz+prąd w układzie:

960,4zł+324zł+(12*48 )+200=2060,4zł

Prąd w zwykłej taryfie:(4175,65+1408,67)*0,43=2401zł

Prąd (I taryfa 40%, II taryfa 60%)- wtedy średnia za kWh=0,334

(woda tylko w II taryfie -0,23)

CO+CWU: 4175,65*0,334+1408,67*0,23=1718,67

PC powietrze-woda - Przyjmijmy: COP=2,5 (średni w sezonie grzewczym 7)

COP=5 (poza sezonem)

dogrzewanie grzałką CO 10%

dogrzewanie grzałką CWU 20%

Dwie taryfy jak dla prądu

Ogrzewanie: 4175,65*0,9*0,334/2,5+4175,65*0,1*0,334=641,55zł

CWU(śr COP roczny 3,75): 1408,67*0,8*0,23/3,75+1408,67*0,2*0,23=133,9zł

Razem: 755.47zł

Ekogroszek: (4175,65+1408,67)*0,13= 725zł

Prąd w układzie: 200zł

Razem 925,96zł Dojdą chyba jeszce spore straty ciepła, bo w kotłowni jest strasznie gorąco

Kominek z płaszczem wodnym (4175,65+1408,67)*0,10=558

Prąd w układzie: 200zł

Razem 758 zł

Odwołuję odrzucenie prądu w mojej poprzedniej wypowiedzi. Widać ,że nie jest tak żle w porównaniu do gazu.

Przy takim małym zapotrzebowaniu na ciepło gaz wychodzi tragicznie, bo koszty stałe (48 zł/mies) są znaczącą pozycją w porównaniu ze zużyciem. Dla domów o wiekszym zużyciu ciepła opłacalność gazu będzie sie poprawiać :)

djwaca!

jeszcze swojej chałupy nie ogrzewam; właśnie zastanawiamy się od którego kotła zacząć. czy kupić na paliwo stałe i potem gazowca czy najpierw gazowca i ew. potem na paliwo stałe w przypadku zbyt wysokich rachunków za gaz. docelowo zdecydowaliśmy się na 2 kotły. jak będę miał czas to kocioł na paliwo stałe, jakbym musiał wyjechać na kilka dni to gaz, w lecie do wody użytkowej tylko gaz.

pozdro

ps. kominek jeśli będzie to tylko w celach rekreacyjnych, jednak cała inst. pod niego przygotowana, wraz z doprowadzeniem powietrza spod tarasu.

Witam,

cóż, jeśli masz gaz w działce, to raczej poszedłbym w tym kierunku... sam mam kotłownię na ekogroszek, jestem zniej zadowolony tak na 4-

nie chcę mówić o kosztach bo primo nie mam porównania z gazem, secundo tu dużo zależy od projektu/wielkości domu i moim zdaniem trzeba koszty porównywać na zbliżonych domach (pewnie jest o tym sporo w innych wątkach).

natomiast ekogroszek mimo wszystko jest nieco uciążliwy. dużo mniej niż tradycyjne piece węglowe, ale:

1) trzeba pamiętać o uzupełnianiu zapasu wyngla, rezerwacji miejsca na jego składowanie

2) co kilka dni trzeba uzupełniać zasobnik i opróżniać popielnik

3) co ok 6 tygodni wypadałoby przeczyścić gruntowniej kocioł

4) niestety wszystkie powyższe punkty oznaczają utytłanie się w wynglu.

Weźmy przykład jajmar z tego wątku (w innym podawał że 330/mies) ale niech będzie:

Gaz sezon grzewczy (7mies) - 1596zł, poza sezonem (5 mies)- 454zł. Zatem poza sezonem wychodzi 90,8 zł /mies, Czyli grzanie kosztuje: 1596-(7*90,8 )=960,4zł (bez wody,gotowanie, koszt. stałych, zużycia prądu w układzie).

Uściślając 330zapłaciłem za gaz za styczeń 2008 było to najwyższe zużycie na miesiąc ubiegłej zimy. Cały okres całej zimy to była kwota 1596zł za C.O CWU i gotowanie. (4 paździenik 2007-4 kwietnia 2008)