Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zimno mi... czyli ogrzewanie kominkowe

Gość

Recommended Posts

Grzeję dopiero I sezon drewnem kominkowym, kanadyjczyk pow. 110m. I wiecie co? Zimno mi jest. Temperatura rano dziś w domu 16st, wczoraj usiłowalam dociagnąć do 19st i mi się nie udało, 18st to był max. Co ja robię źle? Żar taki w kominku, że goracy uchwyt przy szybie, na wylocie anemostatów 37st. Boję się, jak temp. na zew. spadnie do -20, umre z zimna.

Czy ja mam wstawac w nocy i dokładac, by temp. nie spadała? Kupić mocniejsze turbiny?

:o Coś mało kanadyjski ten "kanadyjczyk"... W prawdziwym, to po jednym rozpaleniu nocą było 26 stopni C już po godzinie. A "startował" od 12 stopni C po trzech dobach stygnięcia w temperaturze -16 do -6 stopni w dzień. Kominek zamknięty, z dopływem powietrza z szopy na drewno (ok 50m od domu), tyłem przylegający do łazienki. Tam było gorąco już po 10 minutach... To było w Norwegii, tani dom socjalny dla imigrantów...

Pierwszy sezon zawsze najtrudniej nagrzac bo jest jeszcze sporo wilgoci nawet w kanadyjczyku. Byc moze cos jest tez nie tak z konstrukcja domu. Ja mam dom 160m2 murowany i bez problemu utrzymuje wewnatrz 20-21C grzejac wylacznie samym kominkiem (bez wlaczania CO). Anonimowi moge poradzic zeby dokupil sobie jakies grzejniki konwektorowe jesli nie ma innego systemu ogrzewania. Swoja droga podziwiam ludzi ktorzy decyduja sie na ogrzewanie domu wylacznie kominkiem. Aha - i drewno pewnie tez nie jest wysuszone. Dab powinien suszyc sie 3 lata przed wlozeniem do kominka.. Coekawe czy ktos z forumowiczow ma tak wysuszone drewno ?

D.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, chyba to jednak chodziło o technikę palenia - w końcu dopiero się uczę :D - bo udało mi się wczoraj zagrzać do 23st!!!, w nocy spadło tylko o 1 st więc chyba ten kanadyjczyk nie jest znowu taki zły :wink: , a dziś już jest OK od rana.

Roose - ja mam zwykly, przecietny wklad bez zadnych bajerow (ale do palenia ciaglego), moc 12-14kW. Radze uwazac na wklady o malych gabarytach, mniejszych niz przecietne (mimo ze pisze sie czesto 14kW) - one nie beda w stanie osiagnac duzej mocy bo moc bierze sie z drewna i zeby osiagnac max trzeba go naladowac sporo.

D.

zrobiłam tak, jak ktoś tu poradził: rozpaliłam małymi suchymi szczapami + brykietami - na wpół otwarta szyba i po jakiejś 0,5h, gdy już było sporo żaru dużych kawałów na full i domykałam dostęp powietrza; w sumie trochę dochodziło do temp. 23st, ale potem po prostu staram się nie wygaszać w kominku, dziś mimo -6st o 7.00 w domu było 21st z rana :D

Dziwne to jakieś rozpalanie, jak ja bym zostawił otwartą szybę, jaką otwarta uchylona to mam w domu tyle dymu że nie wywietrze tego przez miesiąc, ale może to inny kominek.

Pale tak, uchylam okno w pobliżu kominka, na ruszt kładę 1 zmietą gazetę, dwa kawałki tektury, pięć kawałków drewna sosnowego (z desek po budowie), i dwa "polana" drewna dębowego lub brzozowego, ustawiam wszystkie "ograniczniki ciągu" na max otwarte podpalam i zamykam drzwiczki z szybą. Średnio za około 20 minut już muszę ograniczać ciąg aby wszystko się powoli paliło. Wszystkiego ciepłego przy kominku wszystkim.

Hm... mnie to się nic nie dymi na dom nawet jakbym ciągle miała otwartą szybę. Nie używam do rozpałki żadnych papieropodobnych rzeczy, bo strasznie się z nich "świni" :wink: Kilka brykiecików + na to drewno i pali się, że hej :D , podrówka