eureka 10.01.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Proszę o pomoc w kwestii ogrzania 80-metrowego mieszkania w starej kamienicy.Jaka opcja jest najbardziej ekonomiczna? Co zamontowac ???. Proszę również o poradę w kwestii cieplej wody, Obecnie w mieszkaniu są piece, ale tylko w pokojach. Kuchnia i łazienka jest bez ogrzewania , Zawsze o wszystko dbał mój tata, Teraz kiedy odszedł z tego świata nie daję rady .Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 10.01.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 ale może tak napiszesz co jest np czy jest gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszAER 10.01.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Co moge ci doradzić to grzejniki akumulacyjna , założ II taryfe i sprawa rozwiazana, co do ciepłej wody to również bojler który bedzie ci podgrzewał wode na II taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eureka 10.01.2009 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 oczywiście że jest gaz , prąd również, Tylko co będzie tańsze w użytkowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 10.01.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 no to już wiemy bardzo wiele, masz gaz , masz elektrykę no i masz kominy bo są piece ciesz się więc dziewczyno masz ekstra Wszystko możesz zrobić, co do elektryki to odradzam /a wiem co mówię/ jak ja bym miał wybierać to gazowy piec dwufunkcyjny oczywiście z zamkniętą komorą spalania+kominek który stworzy nam miłą atmosferę i masz problem rozwiązany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eureka 10.01.2009 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 A jakie są koszty inwestycji?, Mniej-więcej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 10.01.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 mpoplaw napisał gaz to ok 0,2zł/kWh + abonament 30-50zł/miesiąc nie jestem zorientowany ale jakoś mi się nie chce wierzyć aby był taki droi abonament gazowy może w domku jednorodzinnym ale w kamienicy taki drogi gaz to poważna inwestycja kocioł + kaloryfery + instalacja czy taka poważna ? nie wiem z tego co wiadomo to gaz jest czyi instalacja już jest, piec dobrej klasy pewnie z 3500 zł + powiedzmy grzejniki ze 4 może być jakieś 2500 + robocizna z 1000 zł /ale nie wiem ile to może kosztować nie znam cen takiej usługi/ to razem mamy 7000 zł pasowało by jeszcze do komina rurę wprowadzić pewnie z 1000 zł będzie kosztować mamy więc 8000 zł myślę że nie jest to wygórowana cena za CO i CWU prąd to ok 0,3zł/kWh w taryfie G12W przy założeniu że co najmniej 70% zużywasz w nocy a tylko 30% w dzień + wetknięcie do gniazdka grzejnika elektrycznego może masz rację ale przy taryfie G12W trzeba pewnie zagwarantować pewną ilość kWh którą musi się wykorzystać w roku u mnie to jest 3000 kWh a z tym wetknięciem wtyczki to też tak nie jest trzeba najpierw kupić piece akumulacyjne pasowało by takie z dynamicznym rozładowaniem jeżeli policzymy że średnio taki piecyk kosztuje 2000 zł to za 3 już mamy 6000 zł no i jeszcze trzeba bojler elektryczny za jakieś 1000 zł razem więc wydajemy 7000 zł jeżeli się rozchodzi o moje wyliczenia to są wykonane tak na oko nie znam aktualnych cen mogę się więc mylić b]mpoplaw [/b] wybacz że znowu jestem odmiennego zdania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eureka 10.01.2009 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 a co sadzicie o piecu w łazience lub w piwnicy na paliwa stale ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 10.01.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 eureka napisał a co sadzicie o piecu w łazience lub w piwnicy na paliwa stale ? no oczywiście że można wszystko można tylko jak zawsze trzeba sobie zadać pytania co chcesz mieć? komfort czy stałe dokładanie do pieca na paliwo stałe? w jakiej cenie w twoim regionie jest węgiel czy też ekogroszek? i wiele podobnych pytań, wszystko zależy tylko od ciebie, tak wiec musisz troszkę poczytać, popytać i zdecydować się na coś, nie można podejmować takiej decyzji po jednej czy kilku odpowiedziach, warto wszystko dokładnie przemyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.01.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Kiedyś robili tzw. "etażowe"Jeden, dedykowany piec kuchenno-grzewczy i lokalna instalacja CO.Kilka rurek porozciąganych po domu i grzejniki na nich.Nawet nie za duża demolka...W piecu zazwyczaj "podkowa", która to wszystko napędzała. Sugeruję to właśnie z niewielką modyfikacją. Taki uwspółcześniony model.Palisz w jednym piecu stałopalnym (komin jest) na którym da się coś podgotować (kuchenny) lub i nie (dedykowany).Tanio i jednak nie bezobsługowo...Na lato grzałki elektryczne w zbiorniku CWU zimą grzanym z CO.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eureka 10.01.2009 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi:). Dzięki wam troszkę sie juz dowiedziałam o możliwościach , Oczywiście że te bezobsługowe byłoby wygodniejsze . Pytanie tylko ile miesięcznie będzie mnie kosztowało. Cena inwestycji nie jest juz taka ważna jak póżniejsze użytkowanie, No i ten gaz , Straszą ciągle że "ruskie "zakręcają kurki. Trzeba też miec szczęcie trafic na fachową firmę która mi to zamontuje. Będę zaglądała na to forum , może jeszcze jakieś nowe wieści będą. Dziekuję jeszcze raz i pozdrawiam Patrycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts