Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy inwestycja w pompę ciepła się opłaca?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

(...)

Energia elektryczna jakby nie patrzec jest najbardziej stabilnym nosnikiem energii. A pozyskanie energii z atomu jest tylko kwestia czasu,tak samo jak ze zrodel odnawialnych.Oczywiscie mam na mysli nasz kraj,bo gdzie indziej stalo sie to norma.

Liczyć i czekać na pozyskanie energii elektrycznej z atomu to można tak samo jak czekać aż Putin puści gaz do gazrury za darmo ....

Z tonu wypowiedzi to systron tymi pompami handluje, czyż nie?

o zapewne

szkoda jednak, że miał takie "mocne wejście". teraz już nie wiadomo, czy go traktować poważnie czy tylko marketingowo :-?

Witam,

nie ukrywam wcale, że zajmuje się pompami ciepła. Tematyka ta jest ze mną od 10-ciu lat. Sam testuje PC na własnej skórze od 8 lat, kupioną za koszmare kiedyś pieniadze i nikt mi dziś nie powie, że to się nie opłaca. Jeśli ktoś ogrzeje standardowy dom o pow. 200m2 za 1500 zł rocznie + 1 zł/ dziennie 300 l c.w.u bez wchodzenia do kotłowni to ukłonię się mu nisko. Co do handlu pompami powiem tak: nie jest sztuką sprzedac PC, ale sztuką jest dobrac i zmontowac cały układ oraz zagwarantowac jego działanie. Pompa ciepła jest tylko znikomą cząstką w całym systemie. Aby ten system funkcjonował potrzeba trochę wiedzy nie tylko na temat zasady dzialania PC.

Pozdrawiam

Sercem pompy jest np. amerykańska sprężarka firmy Copeland typu Scroll (z prawie 100-letnim doświadczeniem), osiągająca najwyższy współczynnik efektywności C.O.P. z pośród innych producentów sprężarek. Podczas testów w laboratorium w Texasie, sprężarki Copeland Scroll model ZH (przeznaczonych wyłącznie do stosowania w pompach ciepła), przepracowały bezawaryjnie ponad 100.000h w tym 50.000 razy Start Stop), co daje nam średnio ok. 30lat pracy po 8godz. dziennie. Główną zaletą sprężarek Copeland-Scroll, jest silnik elektryczny z awansowaną technologią o wysokiej sprawności, oraz brak najczęściej psujących się części ruchomych tj. korbowód, tłoki czy sprężynowe zawory itp., co pozwala osiągnąć tak znakomite efekty i długą żywotność.

Smarowanie całego układu zapewnia najwyższej jakości syntetyczny olej poliestrowy, bez potrzeby wymiany podczas całego 30-letniego okresu eksploatacji.

Skąd ja znam ten tekst ? Chyba nie jest Twojego autorstwa ?

Sercem pompy jest np. amerykańska sprężarka firmy Copeland typu Scroll (z prawie 100-letnim doświadczeniem), osiągająca najwyższy współczynnik efektywności C.O.P. z pośród innych producentów sprężarek. Podczas testów w laboratorium w Texasie, sprężarki Copeland Scroll model ZH (przeznaczonych wyłącznie do stosowania w pompach ciepła), przepracowały bezawaryjnie ponad 100.000h w tym 50.000 razy Start Stop), co daje nam średnio ok. 30lat pracy po 8godz. dziennie. Główną zaletą sprężarek Copeland-Scroll, jest silnik elektryczny z awansowaną technologią o wysokiej sprawności, oraz brak najczęściej psujących się części ruchomych tj. korbowód, tłoki czy sprężynowe zawory itp., co pozwala osiągnąć tak znakomite efekty i długą żywotność.

Smarowanie całego układu zapewnia najwyższej jakości syntetyczny olej poliestrowy, bez potrzeby wymiany podczas całego 30-letniego okresu eksploatacji.

Skąd ja znam ten tekst ? Chyba nie jest Twojego autorstwa ?

nieważne skąd ważne ze prawdziwy 8)

a te 8 lat wczesniej,ile kosztowala pompa ciepla?to jest ta amerykanska?jak jej eksploatacja wychodzi w ciagu tych 8 lat uzywania?

Dziś kosztowałaby u tego producenta pewnie tyle samo. Ale dziś powiedzialbym mu, że jest nienormalny :). Jest możliwośc wyboru i duża konkurencja na rynku. Tak jak pisałem trzeba patrzec nie na obudowę i napis na niej, tylko na jej zawartośc a głównie sprężarke, bo "mit" drogich pomp się powoli kończy. Co do eksplatacji to zobrazowałem mniej więcej swój przykład. Amerykańska jest tylko sprężarka, jak w większości obecnie produkowanych pomp.

nieważne skąd ważne ze prawdziwy 8)
Ważne, jeżeli cytujesz cudze teksty warto byłoby podać ich źródło. Prawie identyczny tekst znajduje się na stronie :

http://www.ecopol-system.pl/danetechniczne/danetechniczne.html .

Widzisz Ty jesteś mgr. budownictwa jak to piszesz i chcesz montowac grzejniki uważając to za super rozwiązanie. Ten człowiek może nie jest magistrem (nie wiem może jest doktorem), ale umie złożyc pompę ciepła, bo ma doświadczenie. Jest już paru takich ludzi i będzie ich zapewne coraz więcej. Idz więc z postępem techniki, a nie wpieraj ludziom, że to co stare jest dobre i pewne. Przy swojej budowie miałem kierownika z lat "komuny" też podobnie myślał, ale to było 10 lat temu :D

Tym razem nie będę wypowiadał się merytorycznie, ale zaintrygował mnie aspekt, chyba tu najbardziej istotny, jak bardzo można nagiąć rzeczywistość, żeby przekonać wątpiących do swojej tezy.

Zamysł, nie tylko w tym watku, jest mniej więcej taki:

wybuduj bardzo dobrze ocieplony dom i ciesz się bardzo niskimi kosztami ogrzewania PC.

Tak jakby inne rodzaje ogrzewania wykluczały dobre ocieplenie - male zpotrzebowanie na energię cieplną.

Jeśli porównujemy dwa lub więcej rodzaje ogrzewania, to rozpatrujmy tylko układ cieplny, przy takim samym zapotrzebowaniu bydynku na ciepło.

Moim zdaniem 12kW zdecydowanie nie ogrzeje 200m2 w duże mrozy, ale też nie dokona tego kociołek gazowy, choć przy nim mamy pewność, że przy dłuższych mrozach na pewno będzie nam dawał te swoje 12kW, natomiast C.O.P pompy będzie szybko spadać i nie pozostanie nic innego jak dogrzewanie grzałką.

Argument o niedostępności i rosnących cenach gazu też też jest płytki, bo niby dlaczego ma gazu zabraknąć, a prąd ma być ciągle tani? Jak drożeje jeden nośnik, to natychmiast inne za nim podążają.

Już były przymiarki do wzrostu cen energii elektrycznej o 40%. Na razie to nie przeszło, ale na pewno prąd będzie teraz szybciej drożał od innych nośników i tak jak kiedyś olej, a później ekogroszek będzie szokował swoimi cenami inwestorów, którzy zdecydowali się na ich stosowanie.

Póki co gaz jest najbardziej stabilnym nośniekiem i jeśli tylko jest dostępny, to moim zdaniem trzeba z n iego korzystać, a tak gdzie go nie ma sensowność stosowania PC też jest bardzo dyskusyjna.

W stosunku do ogrzewania gazem ziemnym PC nie zamortyzuje się nigdy, a założenia; że teraz mam pieniądze, więc zainwestuję w przyszłość są chyba tylko dla tych, którzy za wszelką cene chcą sobie i innym udowodnić, że ma jednak sens to, co właściwie jest bez sensu.

Pozdrawiam

Witam,

nie ukrywam wcale, że zajmuje się pompami ciepła. Tematyka ta jest ze mną od 10-ciu lat. Sam testuje PC na własnej skórze od 8 lat, kupioną za koszmare kiedyś pieniadze i nikt mi dziś nie powie, że to się nie opłaca. Jeśli ktoś ogrzeje standardowy dom o pow. 200m2 za 1500 zł rocznie + 1 zł/ dziennie 300 l c.w.u bez wchodzenia do kotłowni to ukłonię się mu nisko. Co do handlu pompami powiem tak: nie jest sztuką sprzedac PC, ale sztuką jest dobrac i zmontowac cały układ oraz zagwarantowac jego działanie. Pompa ciepła jest tylko znikomą cząstką w całym systemie. Aby ten system funkcjonował potrzeba trochę wiedzy nie tylko na temat zasady dzialania PC.

Pozdrawiam

:D :D :D Cwany chandlowiec wciśnie prawie wszystko, cytując pewnego klasyka "ciemny lud to kupi" :wink:

ps,W budowlance siedzę prawie 30 lat :wink: Można zbudować lepiej,wygodniej i taniej, bez pompy ciepła :wink: :lol:

Widzisz Ty jesteś mgr. budownictwa jak to piszesz i chcesz montowac grzejniki uważając to za super rozwiązanie. Ten człowiek może nie jest magistrem (nie wiem może jest doktorem), ale umie złożyc pompę ciepła, bo ma doświadczenie.
Zmontowanie pompy ciepła nie jest wielkim problemem. Sam też mam w swoim domu pompę ciepła i ogrzewanie podłogowe, ale drażni mnie "wciskanie ludziom kitu", że instalacja z pompą ciepła jest prawie tak tania jak ogrzewanie gazowe, dwukrotnie tańsza w eksploatacji i do tego wieczna.

Przeliczyłeś koszt ogrzewania pompą ciepła, ale koszt ogrzewania gazowego już tylko założyłeś. Na wszelki wypadek o 50% drożej niż przy pompie ciepła. Policz ten koszt dla tego samego zapotrzebowania energetycznego domu i zobacz, czy wyjdzie Ci 122 dni zwrotu nakładów inwestycyjnych.

Moim zdaniem 12kW zdecydowanie nie ogrzeje 200m2 w duże mrozy, ale też nie dokona tego kociołek gazowy, choć przy nim mamy pewność, że przy dłuższych mrozach na pewno będzie nam dawał te swoje 12kW, natomiast C.O.P pompy będzie szybko spadać i nie pozostanie nic innego jak dogrzewanie grzałką.
Na pewno można zbudować dom o powierzchni 200 m2, którego szczytowe zapotrzebowanie na moc do ogrzewania nie przewyższy 12kW. COP pompy ciepła z dobrze dobranym dolnym źródłem też nie powinno radykalnie spadać. Mam tylko wątpliwości czy uda się to zrobić za kwotę 30.000 zł.

Witam,

Pozdrawiam

Mój brat ogrzewa podobnej wielkości dom za jakieś 2.000 rocznie. Gazem. Za piec + zasobnik zapłacił pewnie jakieś 8.000. Jakieś 1/10 kosztów pompy dołożył do ocieplenia budynku i porządnych okien.

Który z Was zrobił lepszy interes?

Ja teraz stoję przed wyborem sposobu ogrzewania. Będzie gazowy kondensat. W moim przypadku pompa ciepła nie ma prawa się opłacać. Podobnie jak kolektory. Inwestycję w pompę łatwiej uzasadnić chęcią ochrony środowiska. Ale póki co na takie gesty mnie nie stać. Narazie poprzestanę na sortowaniu śmieci :D .

Pozdr

DJ

... Policz ten koszt dla tego samego zapotrzebowania energetycznego domu i zobacz, czy wyjdzie Ci 122 dni zwrotu nakładów inwestycyjnych.

Jeżeli nawet coś mu się zmieni to i tak okres zwrotu zbytnio mu się nie wydłuży :wink: przecież napisał

... Łącznie różnica nakładów inwestycyjnych:

700 zł więcej w przypadku budynku z pompą ciepła....

:D

A co z pompa ciepła jak nie ma prądu w zimie? Mogą się zdarzać awarie i braki prądu trwające nawet kilka dni i co w tym momencie? Dziękuje za pompę, wole tradycyjne ogrzewanie. Jak by mnie było stać na pompę to chyba i tak bym jej nie kupił wolałbym wybudować sobie dom pasywny i w razie potrzeby dogrzewać go gazem lub prądem.

A co z pompa ciepła jak nie ma prądu w zimie? Mogą się zdarzać awarie i braki prądu trwające nawet kilka dni i co w tym momencie? Dziękuje za pompę, wole tradycyjne ogrzewanie. Jak by mnie było stać na pompę to chyba i tak bym jej nie kupił wolałbym wybudować sobie dom pasywny i w razie potrzeby dogrzewać go gazem lub prądem.
Które ogrzewanie będzie działało Ci przy braku prądu ? Tradycyjny kominek, czy piece kaflowe ?