KrzysztofLis2 12.01.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Podczas testów w laboratorium w Texasie, sprężarki Copeland Scroll model ZH (przeznaczonych wyłącznie do stosowania w pompach ciepła), przepracowały bezawaryjnie ponad 100.000h w tym 50.000 razy Start Stop), co daje nam średnio ok. 30lat pracy po 8godz. dziennie. To znaczy uruchomiono jedną 11 lat temu i dopiero teraz się zepsuła? A może MTBF wyszło 100 000 godzin? Bo wiesz, że MTBF nijak się ma do czasu żywotności urządzenia? Dyski twarde w komputerach też mają taki duży MTBF a psują się po kilku latach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rume 12.01.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 PC potrafi się zwrócić i to bardzo szybko . Ja za działkę dałem 30 tyś za podobną w okolicy z gazem musiałbym lekko 100 tyś zapłacić. No i miałem na pompę. Węgiel to nie dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 12.01.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 PC potrafi się zwrócić i to bardzo szybko . Ja za działkę dałem 30 000 tyś za podobną w okolicy z gazem musiałbym lekko 100 tyś zapłacić. No i miałem na pompę. Węgiel to nie dla mnie. To jest konkretna argumentacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 12.01.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 U nas nie ma gazu ziemnego -u mnie rachunek za prąd od 22 listopada do 22 grudnia za cały dom - 250 zł, u kumpla sam olej 200 l ( bo tyle zużył) x2,17l=434 zł. dom o podobnych gabarytach i do tego 130 za prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wingerman 12.01.2009 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Przyznam ze bardzo ekscentryczne ogloszenie... ze jeszcze mod tego nie wychwycil i nie przeniosl do odpowiedniego dzialu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rume 13.01.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Mam jeszcze jeden argument. Krety do sąsiada uciekają A tak na serio. Budowałem dom równocześnie z kolegą. On ekogroszek ja pompa - wydałem jakieś 25 tyś więcej (mój dom mniejszy o około 40m2). On jest załamany a ja . Jakość ekogroszku i cena załamka. Myślę że warto zaoszczędzić na innych rzeczach takich jak choćby ogrodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.01.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Jakbyś zamiast w PC włożył pieniądze w ocieplenie, też byś nie marudził na ceny czy jakość ekogroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rume 13.01.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Jakbyś zamiast w PC włożył pieniądze w ocieplenie, też byś nie marudził na ceny czy jakość ekogroszku. Ognisko rozpalił i w grubym swetrze po domu chodził. Można jeszcze do Afryki się wyprowadzić. Dom należy ocieplić niezależnie od systemu ogrzewania. Jest gdzieś granica ile należy dać ocieplenia żeby to miało jeszcze sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.01.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Ognisko rozpalił i w grubym swetrze po domu chodził. Zaraz zaraz... Nie mówimy tu o sytuacji, w której oszczędności polegają na ograniczeniu komfortu cieplnego... Dom należy ocieplić niezależnie od systemu ogrzewania. Jest gdzieś granica ile należy dać ocieplenia żeby to miało jeszcze sens. Właśnie nie... Zagadnienia ocieplenia i ogrzewania domu trzeba rozpatrywać wspólnie. Przykłady: * pompa ciepła droga inwestycyjnie ale dająca tanie ciepło szybko zwróci się w nieocieplonym domu (którego ocieplić z jakiś tam przyczyn nie można), * w dobrze ocieplonym domu z kolei można z powodzeniem zamontować najtańsze inwestycyjnie ogrzewanie elektryczne -- droższy nośnik energii nie spowoduje bankructwa rodziny, bo będzie się go zużywać mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rume 15.01.2009 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Ja nie mam zamiaru latać za dzieciakami z rózgą krzycząc " zamykać drzwi czy za długo masz okno otwarte bo zbankrutuję " - komfort cieplny to jedno a psychiczny to drugie. O jeden i drugi warto zadbać. Pozdrawiam * w dobrze ocieplonym domu z kolei można z powodzeniem zamontować najtańsze inwestycyjnie ogrzewanie elektryczne -- droższy nośnik energii nie spowoduje bankructwa rodziny, bo będzie się go zużywać mniej. To akurat brzmi jak reklama firmy sprzedająca elektryczne systemy grzewcze. Tylko co wtedy jak ceny energii wzrastają o 40% co jest bardzo prawdopodobne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 15.01.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Ja nie mam zamiaru latać za dzieciakami z rózgą krzycząc " zamykać drzwi czy za długo masz okno otwarte bo zbankrutuję " - komfort cieplny to jedno a psychiczny to drugie. O jeden i drugi warto zadbać. Nie wiem znów, co ma wspólnego komfort psychiczny z dobrym dociepleniem domu. Chcesz pozwalać dzieciom na pozostawianie otwartych drzwi zewnętrznych i okien zimą? To akurat brzmi jak reklama firmy sprzedająca elektryczne systemy grzewcze. Przykro mi. To jest fakt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rume 15.01.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Chcesz pozwalać dzieciom na pozostawianie otwartych drzwi zewnętrznych i okien zimą? Ja nie chcę pozwalać, ale z małymi dziećmi to nie takie proste. A pozostawienie otwartych drzwi przy pompie ciepła może być trzy razy tańsze. Nie wiem znów, co ma wspólnego komfort psychiczny z dobrym dociepleniem domu. Myślę że ma. Dobre ocieplenie to mniejsze straty ciepła, wietrzenie domu przez otwieranie drzwi i okien wymaga nagrzania domu, a tu energia z pompy ciepła nie już tak droga jak samo ogrzewanie elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 15.01.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Chcesz pozwalać dzieciom na pozostawianie otwartych drzwi zewnętrznych i okien zimą? Ja nie chcę pozwalać, ale z małymi dziećmi to nie takie proste. A pozostawienie otwartych drzwi przy pompie ciepła może być trzy razy tańsze. Zgoda. Ale zawsze można zamontować automat do zamykania drzwi, jeśli dzieci mają kłopot z nauczeniem się tego... Nie wiem znów, co ma wspólnego komfort psychiczny z dobrym dociepleniem domu. Myślę że ma. Dobre ocieplenie to mniejsze straty ciepła, wietrzenie domu przez otwieranie drzwi i okien wymaga nagrzania domu, a tu energia z pompy ciepła nie już tak droga jak samo ogrzewanie elektryczne. A po co wietrzyć dom przez otwieranie drzwi i okien? Od wietrzenia jest wentylacja, a nawet grawitacyjna zimą działa doskonale... Zresztą w domu energooszczędnym (takim, co to może być ogrzewany elektrycznie) wentylacji grawitacyjnej nikt nie zastosuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 30.01.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 To jeszcze ja dołożę do 'pieca' w temacie jak jest z opłacalnością pompy ciepła Do pompy ciepła musi być koniecznie podłogówka z uwagi na możliwość uzyskania tego średniego COP rzędu 3-3,5. Koszty podłogówki są spore w porównaniu z grzejnikami. Od 01.02 br. prąd w taryfie nocnej (dwutaryfowej) b. mocno drożeje (RWE -Warszawa = sama energia elektryczna nocna ma kosztować 0,2278zł + VAT a kosztowała 0,1278 + VAT; do tych cen trzeba doliczyć wszelkie inne składniki prądu m.in. opłatę dystrybucyjną...). Dla kotła gazowego(odpowiedniego) nie trzeba mieć kotłowni ani nawet kominu (wyjście przez ścianę zewn. z zachowanie pewnych warunków). Dla pompy ciepła trzeba mieć duży zasobnik dla cwu a to warto mieć w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 30.01.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 A dlaczego ten wątek został przeniesiony do ogłoszeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajkus wrc 22.02.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Ludzie skąd u was tyle jadu i nienawiści dla ludzi którzy chcą zamontować PC. To moja sprawa na co ja chcę wydać swoje pieniądze. Jeżeli chcę zainwestować w przyszłość , ekologie , wygode to co to was interesuje. Czy ja chodzę po waszych domach i roztaczam czarne wizje bardzo drogiego ogrzewania gazem którego zasoby kończą się i więcej go niebedzie. Czy ja wam mówie ,że siedzicie na bombie zegarowej ? Tak, tak przecież to gaz zabija (czyt. czad) , to piecyki wybuchają, to nieczyszczone kominy powodują pożary. A PC co promieniuje ? Ech. Mam też pytanie do zajadłych przeciwników PC , skąd pochodzi wasza wiedza i braku mozliwość opłacalności iwestycji w PC. Skąd wasza wiedza o braku komfortu. Używacie tych urządzeń ? A może zadrość i bieda (finansowa jak i umysłowa) powoduje ,że nigdy nie przyznacie się do tego ,że to ma sens. Przypominacie mi ludzi sprzed XIx wieku którzy bali się prądu i twierdzili ,ze to wymysł szatana. Pewnie kiedys w przyszłości ludzie czytając wasze dzisiejsze wypociny bedą mieli ubaw po pachy. ProEKOlogiczny przyszły właściciel PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 26.02.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 To jeszcze ja dołożę do 'pieca' w temacie jak jest z opłacalnością pompy ciepła Dla kotła gazowego(odpowiedniego) nie trzeba mieć kotłowni ani nawet kominu (wyjście przez ścianę zewn. z zachowanie pewnych warunków). Dla pompy ciepła trzeba mieć duży zasobnik dla cwu a to warto mieć w kotłowni. Wszystko ok, a co w sytuacji, gdy nie ma się dostępu do gazu z sieci??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.03.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Wszystko ok, a co w sytuacji, gdy nie ma się dostępu do gazu z sieci???Jeżeli ma to być instalacja "bezobsługowa", to zazwyczaj inwestycja w pompę ciepła w takiej sytuacji się opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 27.03.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 U nas nie ma gazu ziemnego -u mnie rachunek za prąd od 22 listopada do 22 grudnia za cały dom - 250 zł, u kumpla sam olej 200 l ( bo tyle zużył) x2,17l=434 zł. dom o podobnych gabarytach i do tego 130 za prąd Dobre To ja policze po swojemu Cop= 3,5 (średni sezonowy) Sprężarka pobiera 12:3,5=3,42 kWh Pompy obiegowe dolnego i górnego źródła ok. 0,6kW Przyjmujemy w zaokrągleniu całość systemu 4kWh Czas pracy systemu w sezonie grzewczym 1800 h Ilość energii pobrana przez system: 1800x4= 7200 kWh Pompa pracuje taryfie nocnej w godz. 22-6 i 13-15 czyli 10 h/dzień Ilość energii pobrana przez system PC: 1800 h x 4 kw= 7200 kWh to przy cenie 0,4 zł /kwh wyniesie 2880 zł za sezon srednio za m-c 480 zł + do tego 130 za prąd na inne potrzeby bytowe; Razem w zime 610 zł/ m-c a nie 250 u kumpla sam olej 200 l ( bo tyle zużył) x2,17l=434 zł. dom o podobnych gabarytach i do tego 130 za prąd U kumpla wychodzi 564 zł To gdzie ta taniość na PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.03.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 U nas nie ma gazu ziemnego -u mnie rachunek za prąd od 22 listopada do 22 grudnia za cały dom - 250 zł, u kumpla sam olej 200 l ( bo tyle zużył) x2,17l=434 zł. dom o podobnych gabarytach i do tego 130 za prąd Dobre To ja policze po swojemu Cop= 3,5 (średni sezonowy) Sprężarka pobiera 12:3,5=3,42 kWh Pompy obiegowe dolnego i górnego źródła ok. 0,6kW Przyjmujemy w zaokrągleniu całość systemu 4kWh Czas pracy systemu w sezonie grzewczym 1800 h Ilość energii pobrana przez system: 1800x4= 7200 kWh Pompa pracuje taryfie nocnej w godz. 22-6 i 13-15 czyli 10 h/dzień Ilość energii pobrana przez system PC: 1800 h x 4 kw= 7200 kWh to przy cenie 0,4 zł /kwh wyniesie 2880 zł za sezon srednio za m-c 480 zł + do tego 130 za prąd na inne potrzeby bytowe; Razem w zime 610 zł/ m-c a nie 250 u kumpla sam olej 200 l ( bo tyle zużył) x2,17l=434 zł. dom o podobnych gabarytach i do tego 130 za prąd U kumpla wychodzi 564 zł To gdzie ta taniość na PC Ty oczywiście wiesz lepiej ile swimmer zużyła energii elektrycznej na ogrzewanie w swoim domu. Przecież nie napisała o całym sezonie grzewczym, tylko o jednym miesiącu wcale nie najchłodniejszym. Tu pewnie też napisała wg Ciebie nieprawdę : http://forum.muratordom.pl/post3148524.htm?highlight=#3148524 http://forum.muratordom.pl/post3127612.htm?highlight=#3127612 http://forum.muratordom.pl/post3127453.htm?highlight=#3127453 Tu masz dane jej budynku : http://forum.muratordom.pl/post2998090.htm#2998090 ja mam po podłodze 180m podłogówki, dom 156m z poddaszem użytkowym. Pompa 7/14 Wi z Ck. Fakt piach na działce, ale przy tej wielkości domu .5/10 to chyba coś nie tak. Pompa ciepła z bezpośrednim parowaniem zasilająca podłogówkę może osiągnąć COP nawet 5,0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts