Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy inwestycja w pompę ciepła się opłaca?

Recommended Posts

I na koniec podsumowanie.

Pompa ciepła jest naprawdę dobrym sposobem ogrzewania. Jest cicha, bardzo tania w eksploatacji, bezpieczna, nie grozi wybuchem ani pożarem, nie emituje spalin...

Czyli prawie ideał. Piszę prawie, gdyż jet jedno ale... jej CENA.

Do celu możemy dojechać zarówno mercedesem jak i Kia - i to w porównywalnym czasie, komforcie i kosztach.

A przecież mnóstwo ludzi kupuje mercedesy.

No tak, ale nabywcy tych aut doskonale wiedzą, że pod względem ekonomicznym ta inwestycja NIGDY się im nie zwróci.

I tylko to chciałem udowodnić.

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja w pierwszym domku mam rurę z Dalkia Łódź, koszty minimalne 44zł/GJ, system całkowicie bezobsługowy, żadnych napraw, remontów, serwisów, amortyzacji urządzeń, abonamentów itp.

Jestem w trakcie porównywania cen ciepła z różnych nośników. Ciepło z miejskiej sieci ciepłowniczej mam już w miarę ogarnięte. Podobnie jak ciepło z gazu. Wyszło mi, że dla Warszawy i Szczecina taniej jest produkować własne ciepło z gazu, niż kupować ciepło na mieście.

Wliczam nie tylko samą cenę gigadżula/metra sześciennego, ale także opłaty abonamentowe.

Jak zrobię i opublikuję, to się pochwalę. ;)

A ja zlikwidowałem jedna łazienkę, zaprojektowałem tańsze schody i tańsze ogrodzenie. Zaoszczędzone pieniądze przeznaczam na zakup PCi i zamiast płacić za CO i CWU 3.800zł (przy ogrzewaniu elektrycznym lub gazu z butli – bo nie mam innego wyboru), będę płacić od 1.000 do 1.200zł. :lol:

Zaoszczedzone pieniadze bede wpłacał na konto. Starczy i na nową PCi (choć raczej jeśli bedzie coś do wymiany to spręzarka za 3.000 do 5.000zł) i na wakacje co jakiś czas. :lol:

Jestem w trakcie porównywania cen ciepła z różnych nośników. Ciepło z miejskiej sieci ciepłowniczej mam już w miarę ogarnięte. Podobnie jak ciepło z gazu. Wyszło mi, że dla Warszawy i Szczecina taniej jest produkować własne ciepło z gazu, niż kupować ciepło na mieście.

Wliczam nie tylko samą cenę gigadżula/metra sześciennego, ale także opłaty abonamentowe.

Są dwa rodzaje ciepłowni miejskich : ciepłownie i elektrociepłownie. Dla tych drugich ciepło dostarczane do ogrzewania to w dużej części "odpad", który powstaje przy produkcji energii elektrycznej. Może więc być sprzedawany po bardzo niskich kosztach. W większości miast jednak ciepło w sieci ciepłowniczej stanowi "mieszankę" ciepła odpadowego i specjalnie na tę okazję produkowanego - tu już odgrywają rolę mechanizmy rynkowe.

Latem elektrociepłownie spore ilości ciepła chętnie oddałyby za darmo, a nawet skłonne byłyby za to zapłacić ;).

Są dwa rodzaje ciepłowni miejskich : ciepłownie i elektrociepłownie. Dla tych drugich ciepło dostarczane do ogrzewania to w dużej części "odpad", który powstaje przy produkcji energii elektrycznej. Może więc być sprzedawany po bardzo niskich kosztach. W większości miast jednak ciepło w sieci ciepłowniczej stanowi "mieszankę" ciepła odpadowego i specjalnie na tę okazję produkowanego - tu już odgrywają rolę mechanizmy rynkowe.

Latem elektrociepłownie spore ilości ciepła chętnie oddałyby za darmo, a nawet skłonne byłyby za to zapłacić ;).

Zmartwię Cię. ;)

Po pierwsze, w elektrociepłowniach to ciepło jest podstawowym produktem, a prąd odpadem. Dlatego właśnie elektrociepłownie latem produkują mniej prądu, bo produkują też mniej ciepła. Jedno się z drugim nierozerwalnie wiąże, ale celem istnienia EC jest produkcja ciepła.

Co do lata oczywiście masz rację, wtedy spada zapotrzebowanie na ciepło i spada też produkcja prądu. I stąd pomysły by na przykład ciepło sieciowe wykorzystywać do produkcji chłodu w chłodziarkach absorpcyjnych, później używanego do klimatyzacji.

Po drugie, porównywałem ceny warszawskiego SPECu w taryfie dystrybuującej ciepło z Vattenfalla, czyli dawnych Elektrociepłowni Warszawskich (Siekierki i Żerań oraz Kawęczyn i Wola w szczycie). I tak wyszło drożej... :(

• 4 months później...
  • 2 weeks później...
Aleś policzył!!! :o :o :o

Pojechałeś po bandzie jak mało kto!

Przecież tu wszyscy wiedzą, - ze się nie opłaca i ze to idiotyzm!

:lol: :lol: :lol: :lol:

A i tak sporo ludzi to ma i chwali!

Ba! Sam robię to samo! "tymi ręcami" robię!

Adam M.

A ja powiem tylko tyle ze ta inwestycja sie jednak opłaca- i mało tego ma szanse sie zwrócic juz po 5-7 latach. Wnika to z tego,że jeśli zdecydujemy się na pompę ciepła to możemy wybrać działkę nieuzbrojoną w okolicy, gdzie nie ma przyłącza gazowego. A takie działki są o wiele tańsze niż te, które mają w ulicy gaz. Za różnicę kupimy pompę ciepła i jeszcze sporo zostanie.

Ogrzewanie domu ok 200 m2 oraz przygotowanie ciepłej wody to w przypadku pompy ciepła ok 2000-2500 zł rocznie! Oznacza to, że rachunki za ogrzewanie nawet w najgorszą zimę nie przekraczają kwoty ok 400 zł miesięcznie, a często są o wiele mniejsze. Jeśli porówna się to z ogrzewaniem gazowym czy olejowym, które często przekraczają 1000 i więcej złotych to widać ogromną różnicę w obciązeniu budżetu domowego.

I dziwia mnie wszelkie negatywne stwierdzenia ze taka inwestycja nigdy nie ma prawa sie zwrócic.Bo to bzdura.