bladyy78 10.01.2009 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Ostatnio uruchomiłem kominek i zalałem go czysta wodą z wodociągów, po kilku dniach jak ta wodę spuściłem z kominka to była czarna. Przepłukałem wiec kominek pod ciśnieniem wodą z wodociągu do momentu aż zaczęła płynąc czysta. Dziś odpuściłem wiadro wody z układu i niestety woda znowu jest brudna tak samo jak wczesnej czy to jest normalne? Czy woda w układzie zawsze po jakimś czasie będzie brudna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 10.01.2009 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Slyszalem,ze jeden z producentow kominkow z pw,stosuje do testu szczelnosci dym,wprowadzajac go w obudowe kominka.Wowczas ,moze jakies odbarwienia pozostaja...moj kominek testowi owemu losowemu nie byl poddany,ale z ukladu kominek -co-zasobnik,rowniez brud sie jakis wyplukal.....To chyba syf poprodukcyjny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrynski 10.01.2009 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 ...daj spokoj,to nie labolatorium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.01.2009 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Obudź się i zacznij pisać prawdę zamiast jakichś zwidów! Co SANEPID stwierdził? Salmonella czy Coli? Ta woda JEST CZYSTA!!! Przecież ją grzałeś tak, że nawet wszelkie szczepy legionellozy już wyzdychały z upału! A że wytrąciło się trochę żelazaII? W żelaznych rurach, i to ciepłych, zawsze tak jest! Trzeba lat i wielu wymian, żeby warstwa kamienia kotłowego, jaki powstaje z wytrącenia się węglanów powyżej 53stc, była na tyle gruba, że odetnie żelazo od ciepłej wody! Wtedy i tak inne reakcje doprowadzają do zaszlamienia instalacji... Rude wtedy leci... Ale dalej czyste! A nie chodzi Ci może o krystaliczną przejrzystość tego medium?! No, to trzeba by walnąć tam najpierw jakiego inhibitora korozji a potem wodą jonitową napełniać... Śliczny seledynek nieomal krystalicznie przejrzysty wtedy tam płynie... Tylko... KTO go tam ogląda? I - KIEDY? I - PO CO? Generalni - przesadzasz! Wszystko jest o.k.! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 10.01.2009 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Może przesadzam wiecie nie znam się zbytnio na tym zrobiłem pierwszy raz w życiu instalacje c.o i pierwszy raz obsługuje kominek. Do tej pory mieszkam w bloku i nie zaglądam do tego co płynie w grzejnikach.Wszystko tylko znam z teorii. Wiec rozumiem że mam się tym nie przejmować. Bo woda zawsze taka będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrynski 10.01.2009 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 No właśnie ja teraz nie wiem, czy mam ten kominek codziennie, lub co kilka dni płukać do momentu aż woda w nim będzie już czysta, czy nie ma sensu tego robić bo wada w układzie zawsze będzie brudna. ...zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.01.2009 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Nie! Pisałem przecież, że z czarno-szarej przejdzie w rudą... A jak chcesz mieć przejrzystą i klarowną - to zainwestuj! W chemię! Tyle, że obaj wiemy, ze to zbędne! Pić jej nie będziesz! A ciepełko nosi tak, jak powinna! (A ruda to tak za jakie 5 lat się zacznie robić!) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.01.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 E tam za 5 lat. U mnie ruda już jest a palę dopiero pierwszy sezon... Czarna to tylko z końcówek kaloryfera wypływała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 11.01.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 a jaki specyficzny zapaszek ma.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 11.01.2009 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Wiec kominka nie będę już płukał, skoro to nie ma sensu, tylko szkoda do nowiutkich grzejników taki syf wpuszczać . Zapachu moja woda nie ma żadnego. Tak na marginesie to rok albo dwa temu podawali w tv ze strasznie dużo ubywa wody z instalacji ciepłowniczych i mówili że biedni ludzie odpuszczają taka wodę i się w niej myją i kąpią. I właśnie stad się wzięło moje pytanie, myślałem ze ta woda jest czystsza bo jak się można umyć w czymś takim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.01.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 TAMTA jest taka ślicznie seledynowo - krystaliczna!!! Mają potężne kolumny jonitowe i w drodze wymiany jonów jest w nich demineralizowana. Podgrzana jest odgazowana i po prostu - bierna. To ta ciepłowniana. Lokalne systemy pracują na "chlorovicie rurzanym". Adam M. Myć się da! Jest kompletnie miękka to mydełko ślicznie się pieni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 11.01.2009 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Czekaj Adam pisz troszkę jaśniej taka na chłopski rozum czy woda z elektrociepłowni jest lepsza od tej kranówy która leje do c.o? Może ja se odpuszczę z grzejników w bloku takiej wody i zaleje układ hehe. To oczywiście żart jak bym miał możne mniej tej wody to by był sens ale 1000l to bym miał mały problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.01.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Są takie pojemniki w klatce po 1000 literków i nawet niedrogo... Jak masz jaką EC w okolicy - to za śmieszną kwotę tam napełniasz (bo ta woda demineralizowana jest stosowana w wielu procesach i to normalna procedura jej pozyskiwania!!!). Tylko konika, jaki wóz drabiniasty lub bardziej współczesny jego odpowiednik - i da się!!! W blokowej piwnicy najczęściej stoi wymiennik ciepła. Elektrowniana lata w płaszczu a rdzeń to klasyczna, lokalna - rurzana. Spuszczana na lato, bo ludziska różne cuda uskuteczniają i by się pozalewali a potem pozabijali!!! Administracja co sezon wywala ostrzeżenia : BYĆ W DOMU! PATRZEĆ GDZIE SIĘ LEJE - BO NAPEŁNIAMY!!! ZIMA IDZIE!!! Na jakiej planecie Wy żyjecie? Przecież to powszechne i codzienne i WSZYSCY się o to ocierali! Tak!. Tylko jeszcze trzeba widzieć to, na co się patrzy.... Adam M. Nie jest "lepsza". To woda zmiękczona. Pozbawiona twardości, kamienia kotłowego, tego co Ci się w czajniku odkłada. Świetnie nadaje się do zalewania akumulatorów i sporządzania elektrolitu. Masz jaką bandę wózków akumulatorowych w okolicy? (na kolei np.) Tam też można dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts