Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza Celesta Rex

Recommended Posts

Gosiu,ceny,które podam nie są aż tak dokładne do złotówki,bo nie pamiętam dokładnie,a do faktur w tej chwili nie mam dostępu :roll:

za cegłę Saharę zapłaciliśmy ponad 19 tys. pln, za Wegę coś ponad 4 tys., za zaprawę do klinkieru jakieś 5,200 pln., do tego jeszcze styropian Termoorganiki ponad 3 tys., a robocizna to jeszcze dokładnie nie wiemy,ale w przybliżeniu to na pewno ponad 10 tys. pln (tak pomiędzy 10 a 15), ale będziemy to wiedzieć dokładnie dopiero po zakończeniu :) Do tego jeszcze dochodzą parapety klinkierowe 2,5 tys. pln :o Sama się dziwię,że to aż tyle wyszło :o W sumie to będzie w zaokrągleniu jakieś 45 tys. pln :o:o

Wiadomo,że ceny teraz się zmieniają,są różne promocje (np. w tej firmie,z której braliśmy cegłę),można wziąć trochę tańszy styropian i zaprawę do cegły....można by to po prostu trochę taniej zrobić,no ale my cegłę kupowaliśmy na początku zeszłego roku i jak na tamte czasy,to i tak nie było aż tak drogo,bo sztuka sahary nas kosztowała jakieś 2,25 :)

Ale my od początku bylismy nastawieni na wysokie koszty,bo po to zrezygnowalismy z podpiwniczenia,żeby sobie taką elewację zafundować :D:D

• Odpowiedzi 704
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:o :o :o :o wiedziałam, że to nie będzie tania elewacja ale takiego kosmosu się nie spodziewałam.....

Ale na prawdę warto....będziecie mieli piękną i trwałą elewację i nieoklepaną :D

Bardzo ładnie dobrałaś kolory.....brązowy dach, okna i cokół w połączeniu z jasną cegłą klinkierową - BOMBA

JUŻ TERAZ WIDAĆ, ŻE BĘDZIE PIĘKNIE A JAK JESZCZE ZAPODASZ ZDJĘCIA CAŁOŚCI TO BĘDZIE REWELACJA :D

Witammmmmmmmmmmm... :wink: :D

Mmmmmmmmmmm kawusie wypiłam i babeczkę zjadła -wirtualnie - ale ze smakiem... nawet slinke przełknęłam :lol:

Elewacja zgadzam się z Gosią BOMBA

Droga, ale ładna..

A co z fugowaniem? Z tego co ja się orientuję to fuguje się taką cegłe klinkierową na półsucho, jeżeli są gładkie te cegły bez żadnych takich rowków, to wiem, że robi sie na mokro, ale wtedy trzeba porządnie umyć... Kurcze co Misiek omył się kominów jeszcze po tej czarnawej fudze, to szok... a wygladał, jakby w sadzy siedział :lol:

Iza zapytam z ciekawości... to ile jest tych pracowników i ile metrów kładzą takiej cegły - bo sama wiem, że to zabawy ciut...

A oni tam jakiś stelaż Wam pod te cegły montują, czy jak jakies kotwy?

Tylko dam wskazówkę od Miska, bo ogladał ze mną Waszą elewację i krzyczy: - napisz im, aby pilnowali sobie gwarancji zaprawy i fugi, bo po 2-3 latach potrafią wychodzić potem takie białe plamy i nic z tym sie nie zrobi, na tym jasnym to pół biedy, ale na brązie przerąbane.

Jeszcze mi tłumaczy tutaj, że trzeba pilnować wszystkiego przy klinkierze...

:o :roll:

no i mówi, że to jeszcze nie duzo jak od 10-15 tys. za robociznę, bo biorą więcej... :wink:

Ale elewacja jemu się tez podoba :wink: [/img]

Wreszcie zebrałam się,żeby odpowiedzieć na kilka pytań :D Musialam oczywiście popytać trochę Mężusia :lol::wink:

A co z fugowaniem? Z tego co ja się orientuję to fuguje się taką cegłe klinkierową na półsucho, jeżeli są gładkie te cegły bez żadnych takich rowków, to wiem, że robi sie na mokro, ale wtedy trzeba porządnie umyć... Kurcze co Misiek omył się kominów jeszcze po tej czarnawej fudze, to szok... a wygladał, jakby w sadzy siedział :lol:

Misia,my kupowaliśmy zaprawę CRH klinkier do murowania i fugowania w jednym :) Zawiera ona tzw. tras,dzięki ktoremu wykwity nie powinny powstawać,co nie daje jednak 100 % gwarancji :roll:.....miejmy nadzieję jednak,że żadne się nie pojawią :)

Iza zapytam z ciekawości... to ile jest tych pracowników i ile metrów kładzą takiej cegły - bo sama wiem, że to zabawy ciut...

Tata nam mówił,że czasami jest 4,a czasami 5 :roll: Jak na razie to zrobili już prawie cały front - najłatwiejszy.....jeszcze trochę im to zejdzie,ale najważniejsze,żeby bylo dobrze zrobione :roll:

A oni tam jakiś stelaż Wam pod te cegły montują, czy jak jakies kotwy?

Podczas murowania wmurowywali w spoinach kotwy "domowej roboty" czyli długie pręty. Oprócz tego dokupiliśmy jeszcze specjalne kotwy do muru trójwarstwowego z kinkierem (te czarne punkty na styropianie to talerze dociskowe tych kotew). Jeszcze były kratki wentylacyjne umieszczane w pierwszym dolnym rzędzie cegieł (w fudze pionowej).Mają zapewnić dopływ powietrza w szczelinie wentylacyjnej pomiędzy styropianem a cegłą klinkierową :)

Tylko dam wskazówkę od Miska, bo ogladał ze mną Waszą elewację i krzyczy: - napisz im, aby pilnowali sobie gwarancji zaprawy i fugi, bo po 2-3 latach potrafią wychodzić potem takie białe plamy i nic z tym sie nie zrobi, na tym jasnym to pół biedy, ale na brązie przerąbane.

Jeszcze mi tłumaczy tutaj, że trzeba pilnować wszystkiego przy klinkierze...

:o :roll:

Z tego co wiemy,to raczej nie ma czegoś takiego jak gwarancja na to,czy wykwity powstaną,ponieważ nic nie daje 100% gwarancji,że to się nie pojawi niestety :-? Mamy nadzieję,że się jednak nie pojawią :):wink:

Ale elewacja jemu się tez podoba :wink: [/img]

Dzięki :oops::D

Izus podziekowania i ukłony za odpowiedź :wink: :D

Teraz zapewne już więcej jest u Was elewacji...

My tez mamy nadzieję, że na kominie się nie pokażą wykwity... chociaz są one jednak wysoko...

Faktycznie widać te zakończenia na zdjęciach...

Iza co tam czytasz? Romanase, przygodowe, czy kryminały?

Ja zapewne jak Misiek wyjedzie i jak uspokoi się u nas na jakis czas z budową tez wrócę do czytania i swoich zajęć... :wink:

Iza co tam czytasz? Romanase, przygodowe, czy kryminały?

Ja zapewne jak Misiek wyjedzie i jak uspokoi się u nas na jakis czas z budową tez wrócę do czytania i swoich zajęć... :wink:

miska a co ty tam jeszcze będziesz wyprawiać oprócz czytania hm...? :roll:

tylko w romanse nam się nie wdawaj :o :o :o bo my miskowi wsio przekarzemy ( on tez jakby co do kółka nalezy :wink: )

:lol: :p :lol: :p

Kochaniutkie,nie czytam na razie nic,tylko mamy z Mężusiem trochę czasu wolnego razem,więc sobie coś tam oglądamy :D:wink: ....a rzadko to się zdarza,bo zazwyczaj pracujemy albo osobno albo na południe :roll:....tylko jakoś tak ostatnio nam się poranki dostają,więc trzeba jakoś te popołudnia wykorzystać :D:wink:......a jeszcze na dodatek pogoda troszku się poprawiła...:D:D

Powoli też będę zaczynać się pakować :o ....zawsze tak mam,że na około miesiąc przed odlotem zaczynam się pakować :lol::o:o.....to chyba dlatego,że nie mogę się już doczekać :lol:....

Zdjątka nowe już są,więc zaraz zabiorę się za zamieszczanie :) tylko niektóre troszkę ciemne są,bo były pod wieczór robione,ale lepszy rydz niż nic :D

A oto kilka najświeższych zdjęć :D Te ciemne to są praktycznie rzecz biorąc "gorące" jak bułeczki,bo prosto z dzisiaj :D

http://4shared.com/download/131481563/31a3e261/100_2722.jpg

http://4shared.com/download/131481605/8cdc5e8b/100_2723.jpg

http://4shared.com/download/131481648/9601e732/100_2725.jpg

http://4shared.com/download/131481659/f81de6e5/100_2726.jpg

http://4shared.com/download/131481675/c39dc84c/100_2727.jpg

http://4shared.com/download/131481691/5a7321db/100_2740.jpg

http://4shared.com/download/131481706/14176506/100_2741.jpg

http://4shared.com/download/131481725/bf28563e/100_2742.jpg

http://4shared.com/download/131481749/e0c4bd93/100_2745.jpg

http://4shared.com/download/131481779/cbe9ee50/100_2749.jpg

PIĘKNIE, CUDNIE, ZJAWISKOWO

Ale Ci zazdraszczam ( w dobrym tego słowa znaczeniem) :o :o :o

wygląda przepięknie :wink:

juz cie widze jak biegniesz prosto z lotniska na budowę ....... i podziwiasz domek ze wszystkich stron :o :o :o

najpierw na zewnątrz potem myk do środka :wink:

a jak tam z pakowaniem :o ile walizek zabierasz 8)

Hmmmmm będziemy mieć 1 bagaż główny i 2 podręczne :roll: zawsze tak mamy,ale i tak jest problem z pakowaniem :lol: nigdy nie mogę się zmieścić ze wszystkim :o:lol: A w tym roku jeszcze gorzej jest,bo musimy spakować stroje na wesele i to trochę miejsca zajmie :roll:

Gosiu,cieszę się,że Ci się podoba elewacja :) Ja jestem zachwycona :D Ciekawe,kiedy następne zdjątka wyślą hmmmm :roll:

Jak na razie to lecę do Waszych dzienników nadrobić zaległości :D:oops:

Iza cuda,cuda nam tu pokazujesz :o :o :o :lol:

może wrócę do tej zaprawy do klinkieru z CRH,też ją mamy ,wiem,że niby z trasem,ale murarz dodał wody szklanej,i właśnie ta woda zrobiła niby białe wykwity. Ale kupiliśmy coś do lkinkieu co idealnie zmywa te wykwity i konserwuje klinkier,pozostawiajac go ciut ciemniejszego. Pozdrawiam,spokojnego pakowania,trzymam kciuki i czekam na zdjęcia :lol:

PIęKNA TA ELEWACJA :p :p :p :p :p a jak fachowo masz te rolety schowane :o miodzio :D kolorystycznie super (ale to się już powtarzam)....ale co tam jak coś bardzo ładne jest to trza wychwalac kilka razy :lol:

Kochaniutkie,nie czytam na razie nic,tylko mamy z Mężusiem trochę czasu wolnego razem,więc sobie coś tam oglądamy

....aaaaaaaaa to teraz tak to się nazywa :lol: :p :wink: :wink:

może wrócę do tej zaprawy do klinkieru z CRH,też ją mamy ,wiem,że niby z trasem,ale murarz dodał wody szklanej,i właśnie ta woda zrobiła niby białe wykwity. Ale kupiliśmy coś do lkinkieu co idealnie zmywa te wykwity i konserwuje klinkier,pozostawiajac go ciut ciemniejszego.

Asiu to ja poproszę o nazwę i firmę tego środka bo my mamy plamy na kominach :-? Były już myte jakimś środkiem (a nawet nie wiem czy nie dwoma)....i dalej są takie zacieki i plamy, tylko mniejsze a chciałabym jednak żeby to wygląd miało :roll: choc naszych kominów nie widac od drogi ani od wykuszu, tylko od garażu a tam pole z burakami jest :lol: ....ale wkurza jak coś nowe jest a oczy drażni :-?

Witammmmmmmmmmmm... :wink:

SUPER SUPER już wygląda ta elewacja :wink:

Iza ja teraz ciut odpoczywałam... oczywiście musielismy podjechać na budowę (ciągnie tam Nas ahaha)... ale wtedy też oglądałam z Miśkiem filmy albo sama, bo ten nie lubi czytać i oglądać :roll: :lol: Zresztą w niedzielę leniuszkuję sobie i też oglądam filmy... :D :wink:

Niedziwię się w ogóle, że chcecie sobie spędzić ten czas razem :wink: Zwłaszcza jak są wolne popołudnia :wink: :D

Pozdrawiam

Iza, ja też jestem taka, że jak mam gdzieś wyjechać, to tak 2 tygodnie przed robię listę sobie, co mam zabrać i znoszę sobie powoli to i owo.

Gdy jeździłam z Miśkiem Tirem, zwiedzając sobie przy okazji, to często -bo tak już jest - dowiadywał się, że ma kurs np. dzień przed wyjazdem. No i raz zapomnieliśmy noża... makabra w podróży... To pakowanie było zwariowane. Często w podróży przypominałam sobie, że tego nie ma czy tego. Czasu na listę nie było.

Taka lista była przydatna najbardziej jak wyjeżdżałam jeszcze jako panienka na biwaki... z czasem nauczyłam się niezabierać zbyt wielu ubrań itp.

Gdy mam czas to spisuję sobie... najpierw zaczynam od głowy i wiem, że musze spakować szampon, krem, pastę do zębów itp. ahahaaaaaa... kończę na butach :wink:

Iza super, już niedługoooooooooooooooooooooooooooooo i frrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr polecicie do Polski, zobaczycie postępy na własne oczy w domku i elewację domku itp.

A czas leci jak szalony...

Iza cuda,cuda nam tu pokazujesz :o :o :o :lol:

może wrócę do tej zaprawy do klinkieru z CRH,też ją mamy ,wiem,że niby z trasem,ale murarz dodał wody szklanej,i właśnie ta woda zrobiła niby białe wykwity. Ale kupiliśmy coś do lkinkieu co idealnie zmywa te wykwity i konserwuje klinkier,pozostawiajac go ciut ciemniejszego. Pozdrawiam,spokojnego pakowania,trzymam kciuki i czekam na zdjęcia :lol:

No właśnie w tym jest problem,że nigdy nie wiadomo czy pojawią się wykwity czy nie :roll:.....na szczęście są jakieś materiały do czyszczenia i chrony,tylko że ciężko by było smarować cały dom :o:o....no ale jak trzeba będzie,to się zrobi :o:roll:....

A pakować to jeszcze się nie zaczęłam.....bo kurczę nie wiem od czego zacząć :o:lol:.....nie wiem kurna jaka będzie pogoda i najgorsze jest to,że nie pamiętam jakie ciuchy sobie zawiozłam i wysłałam do Polski,a nie chcę stąd brać za dużo niepotrzebnie :roll:...echh zawsze ten sam problem jest :o

Kochaniutkie,nie czytam na razie nic,tylko mamy z Mężusiem trochę czasu wolnego razem,więc sobie coś tam oglądamy

....aaaaaaaaa to teraz tak to się nazywa :lol: :p :wink: :wink:

Hihihihi nio to takie nowe określenie :lol::oops: teraz się mówi: "a idziemy sobie jakiś film oglądnąć" :lol::oops: hahahaha :lol::lol:

ale wkurza jak coś nowe jest a oczy drażni :-?

Masz całkowitą rację! Jak coś jest nowe,to powinno tak wyglądać :) Tylko,że trzeba się czasami nieźle napracować,żeby dobrze wyglądało :o....nio ale jaka satysfakcja i duma później :D:D

z czasem nauczyłam się niezabierać zbyt wielu ubrań itp.

Miśka,pdziwiam Cię za to :o....ja to nigdy nie mogę się zdecydować,co spakować i zawsze biorę za dużo i w połowie nie chodzę :roll::lol:

Gdy mam czas to spisuję sobie... najpierw zaczynam od głowy i wiem, że musze spakować szampon, krem, pastę do zębów itp. ahahaaaaaa... kończę na butach :wink:

hihihihi dobry pomysł - muszę go wykorzystać :lol:....tylko z butami będzie problem,bo stałam się chyba maniaczką butów....:o:o....ostatnio koleżanka z pracy mi to uświadomiła :o.....przyszłam do pracy,a ona,że znowu jakieś inne buty mam....a ja na to,że przecena była i szkoda było nie kupić :lol::o....

Iza super, już niedługoooooooooooooooooooooooooooooo i frrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr polecicie do Polski, zobaczycie postępy na własne oczy w domku i elewację domku itp.

A czas leci jak szalony...

Tak,tak,tak już się nie mogę doczekać :D:D:D:D Ale będzie mnóstwo załatwiania itp. :roll:......szczerze mówiąc,to jadąc na wakacje do Polski to zawsze się bardziej stresuję niż w pracy :o....no bo zawsze tyle jest do roboty i do załatwiania,że te 2 tygodnie to zlecą jak nic....:roll:.....a ile pieniążków leci zawsze :o:o:o......

czasami sobie myślę: Rany,kiedy my gdzieś na normalne wakacje pojedziemy? Mówię do Męża,czemu gdzieś za granicę nie pojedziemy? A on na to - przecież lecimy za granicę :lol: do Polski Cię zabieram :lol::lol::o....a ja na to,że o jakieś ciepłe kraje mi chodzi :wink:....a on,że w Polsce też jest ciepło...:o....i tak sobie możemy gadać :lol:.......

W przyszłym roku to też będziemy mieć jeszcze wakacje w Polsce,bo w sierpniu mamy ślub kościelny i weselicho (dlatego pod koniec tego roku przystopujemy z budową) :D:D mam tylko taką małą nadzieję,że uda nam się na parę dni wyskoczyć gdzieś w podróż poslubną :D:D