Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Daewoo Matiz - użytkowników proszę o opinie

daggulka

Recommended Posts

Witam.

Jak w temacie . Czas zmienić rzęcha bo mój cinkuś się sypie :evil: .

Potrzebny mi samochód mały, zwrotny - do jazdy raczej po mieście.

Czy Matiz to dobry wybór? Na co zwrócić uwagę kupując używanego matiza? Czy jest to bardzo awaryjny samochód?

Czyli chętnie wysłucham wszystkich opini :wink: .

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

siedzę sobie w necie i oglądam oceny i opinie i zauważyłam, ze Tico ma lepsze noty od Matiza ...choć zawsze wydawało mi się , że jest odwrotnie :roll:

może posiadacze Tico też się wypowiedzą? Czy kupilibyście ten samochód jeszcze raz?

daggulka :D

Mam TICO od 11 lat i jestem bardzo zadowolona. Samochód mało pali, z łatwością parkuje się w ciasnych miejscach, a co najważniejsze mało awaryjny. Przez te 11 lat naprawy jakie były robione to: wymiana tłumików i ( przedni i tylny ),wymiana łożyska w tylnym kole, wymiana zbiornika na paliwo( bo tankowałam jak blondynka :wink: ) no i jedną żarówkę długich świateł musiałam wymienić. Na zakupy i poruszanie się po mieście jest ok.

Ma wadę w postaci słabo zabezpieczonych blach,szczególnie przy progach drzwiowych. Ale, który samochód nie zżera korozja :wink:

Dodam jeszcze,że opłaty OC też nie są wielkie ( jak za malucha)

Czy propozycja wyboru między TICO a Matiz to względy $$$? Może nowy Cienqus lub seicento?? Z tych trzech (bo fiat to fiat), wybrałbym właśnie fiata. Tico - kanciaste i plastikowe. Matiz - zaokrąglony ale dalej plastikowy. Awaryjność może mała, to i mało w nich rzeczy, które mogą się popsuć. Brat miał Tico i po jakimś czasie się cieszył, że go sprzedał. Chociaż awaryjność z tego co wiem mała. Znajoma miała Matiza i nie narzekała. Teściowa ma Matiza i właśnie jej się sypie. Mama miała Cienqusia i narzekała tylko, że brakuje w nim piątego biegu.

tak się składa, że w domu mamy cc, sc i matiza. mój Cinkuś też dogorywa, ale będę nim jeździł do czasu aż silnik wybuchnie :) jeśli chodzi o porównanie seicento vs matiz

dostępność części porównywalna

części do fiata są droższe

w matizie jest więcej miejsca

matiz ma 5 drzwi, sc - 3

bagażniki tragedia w obu przypadkach

matiz chyba mniej pali

sc lepiej mi się jeździ - wydaje mi się dynamiczniejszy

Kup sobie lepiej Hyundaia Atosa.

Ale to moje zdanie 8)

Ja jeżdżę Atosem już od 8 lat. Do miasta super, duże szyby, świetna widoczność a więc nie ma problemów z parkowaniem w centrum miast.

Raz na jakiś czas trzeba zajechać do warsztatu i coś tam wymienić, ale to chyba normalne.

Niestety autko ma tylko litrowy silnik i mały bagażnik (ale właśnie o takich samochodach jest właśnie mowa).

Jako, że jest to auto krótkie a wysokie, więc drogi za dobrze się nie trzyma; na zakrętach czy przy śliskiej nawierzchni trzeba bardzo ostrożnie.

Pali różnie, ok. 6-6,7l.

A i jeszcze dla mnie najważniejsze - mój ma klimatyzację (manualna ale dobre i to).

bardzo dziękuję za odpowiedzi :D

Trociu - tak, niestety teraz to względy finansowe ( mam odłożoną kasę , ale to jest na elewację na wiosnę i wiem doskonale , ze nie mogę tego ruszyć :wink: )...być może kiedyś sobie kupię coś innego ...ale teraz przyciśnięta zostałam do muru, bo mój cinkuś to young jest i wbrew nazwie - zawsze młody to on nie będzie , a co gorsza ma gaźnik aisan - wtajemniczeni wiedzą o czym mówię :evil: :wink: .... nie do naprawienia, nie do wyregulowania :evil: - wymieniałam 1,5 roku temu a już dziś zaczyna się sypać :roll:

dlatego też zamierzam go odpicować za małą kasę i sprzedać bądź zostawić w rozliczeniu w komisie a wziąć coś małego i taniego ....padło na tico i matiza bo na nic lepszego na razie kasy nie mam :roll:

co do samochodów - naczytałam się dziś o parametrach, rankingach .... i wywnioskowałam, że

tico ma słabą blachę - gnije (małż ma unoka i też gnije więc wiem jaki to horror :evil: ),ale ma spojemność silnika 1,0

matiz ma słabe zawieszenie i do tego bardzo się przechyla na zakrętach - za to jest mało awaryjny ( mało rzeczy się w nim psuje :roll: - ale też do końca nie wiadomo jak z tym jest, bo produkują go dopiero od 1999 roku) , ale pojemność zaledwie 0,8 :roll:

siedzę i myślę ... kurcze - mam zagwozdkę :roll:

bardzo dziękuję za odpowiedzi :D

Trociu - tak, niestety teraz to względy finansowe ( mam odłożoną kasę , ale to jest na elewację na wiosnę i wiem doskonale , ze nie mogę tego ruszyć :wink: )

Szczęściara. Ja na ocieplenie na raziem mam tylko na robociznę. Jeszcze materiały skądyś muszę zorganizować. Nie wiecie po ile nerki chodzą :D:D

Niestety jest tak jak podejrzewałem, czyli kasa. Więc propozycje w styu Toyota Aveo odpadają.

Jeżeli musi być to małe autko, to moja poczciwa Nexia też odpada :D.

Nie wiecie po ile nerki chodzą

było w Ekspresie Reporterów - około 40 tys :p

no wyście chyba poszaleli :o :lol: ...40.000? - ja bym, teraz za 30.000 sprzedała - a gdzie można znaleźć chętnych do kupna? :lol:

żartowałam :D

Ja mam Matiza i jakoś jeżdzę nim od 4 lat. Szczyt marzeń to to nie jest. Trochę za mała pojemność, słabe przyspieszenie. Pali ok. 6l, jeżdżę głównie po mieście. Latem brak mi bardzo klimy. Części tanie, nic się nie psuje poważnego. Co do stabilności to wcale nie zauważyłam, żeby nie trzymał się drogi :o a parę kilometrów nim przejechałam - 60 tys. Na trasie rozpędza się do 140 i więcej nigdy nie udało mi się osiągnąć (może nie trafiłam na trasę z górki z wiatrem :wink: ). Teraz chciałabym wymienić (może jesienią) na coś troszkę większego.

Nie wiecie po ile nerki chodzą

było w Ekspresie Reporterów - około 40 tys :p

no wyście chyba poszaleli :o :lol: ...40.000? - ja bym, teraz za 30.000 sprzedała - a gdzie można znaleźć chętnych do kupna? :lol:

żartowałam :D

Sprzedaj za 40. Będziesz miała na wykończenie domku i samochód :D

Mi właśnie 30-40 brakuje żeby spokojniej się wprowadzić ...