Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Daewoo Matiz - użytkowników proszę o opinie

daggulka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moje drugie auto służbowe w drugiej "dorosłej" pracy to nowe białe tico 8) . Faktycznie żwawe ale układ jezdny i poziom wykonania tragiczny.

Moje drugie prywatne auto to nowy zielony matiz joy 8) W sumie to była totalna nowość w PL, chyba dwa tygodne w sprzedaży. Mimo, że ociężały, to auto z innej epoki niż tico. Jeździłem dwa lata, potem w rodzinie jeszcze dwa i sprawował się bez zarzutu.

Szerokiej drogi :wink:

dzięki, dzięki :D

mając porównanie między fiatem uno, cinquecento i matizem stwierdzam, że faktycznie matiz to inna bajka ... siedzenia wygodne, super widoczność(wysokie siedzenia przy moim wzroście z metra ciętym to zaleta) , silnik nie wyje - norrrrrrrmalnie słychać radio i pogadać można w trakcie jazdy :o :lol:

jak dla mnie rewelka :D

, silnik nie wyje - norrrrrrrmalnie słychać radio i pogadać można w trakcie jazdy :o :lol:

jak dla mnie rewelka :D

he he u mnie cc rozwija prędkości naddźwiękowe - czyli prędkość przy której silnik zagłusza radio

to one wszystkie tak chyba mają :wink: ...mój też zagłuszał :D :wink:

Daggulko,

jakbyś ponownie szukała autka - małego, zwrotnego, żwawego i z większym silnikiem - obejrzyj Suzuki Wagon R. Opel zrobił identyczną Agilę :-), niczym się nie różnią, a Suzi tańsza :-).

Jeżdżę od dwóch lat takim autkiem i jest rewelacyjne. Ma 5 lat a nie robiłam w nim nic - teraz musze wymienić sworzeń 1-go wachacza. Podejrzewam, że jeszcze długie lata nic w nim sie dziać nie będzie.

Nasz poprzedni japończyk Mitshubishi Carisma sprzedane jako 10-cio latek po ponad 5 latach użytkowania kosztowało nas drobne kwoty w rozłożeniu na ten okres. Nam się sprawdziły japończyki.

Suzi nawet w 26st. mróz odpaliła bez problemów, a mój mąż dużym nowym fordem miał problem :evil: .

...jakbyś ponownie szukała autka - małego, zwrotnego, żwawego...

Tak źle koleżance życzysz? Przecież dopiero zaczęła tę przygodę :D

Załóż, że trochę pojeździ :D A wtedy będą nowe modele.

O - tu - prototyp - w sam raz: mały, zwrotny, żwawy:

http://pl.youtube.com/swf/l.swf?swf=http%3A//s.ytimg.com/yt/swf/cps-vfl73222.swf&video_id=p_-ZKfDyWaA&rel=1&eurl=http%3A//wspominam.pl/view%2Cpolska_kronika_filmowa_-_znow_prototyp_1957%2C823.html&iurl=http%3A//i1.ytimg.com/vi/p_-ZKfDyWaA/hqdefault.jpg&sk=nU_njfv8CrY-bDvLf9nRnXzE8FYfZVmsC&use_get_video_info=1&load_modules=1

A jeżeli chodzi o mały litraż, to ja już się zdecydowałem na Smarta do miasta. Niedawno o tym zresztą pisałem. Czekam tylko na przypływ gotówki :) Na razie już mam trzy Smarty - ale dostarcza mi je córcia z jajek-niespodzianek - takie plastikowe, stoją na półeczce obok monitora ;)

Ma świetne wyniki testów [ http://pl.youtube.com/watch?v=mz-s1sIoLhU&feature=related ], a jego zwrotność i zdolności w jeździe miejskiej są zadziwiające. Nie mówiąc o komforcie wewnątrz i możliwościach parkowania.

Chociaż jak kierowca p..da to i z rowerem będzie miał problem :D

http://pl.youtube.com/watch?v=4cCtoPmeaHo&NR=1

A w ogóle to lubię oglądanie testów zderzeniowych:

http://www.maxior.pl/film/113019/Test_rozpedzonego_pociagu

I co? Jeździsz już tym Matizem ?

Ja też miałem Matiziaka - takiego złotego szerszenia :)

Fajne autko było. Teściu ma Tico i nie ma porówniania.

Trzeba uważać na spoiler montowany na dachu.

Pojechałem kiedyś na myjnię automatyczną i po spoilerze zostało tylko wspomnienie. Szczotki go urwały.

Usterek to raczej dużo nie było:

- wymiana kabli wysokiego napięcia (dwa razy)

- przeciekający sufit przy antenie (trzeba było rozkręcić i uszczelnić)

- urwany wężyk spryskiwacza tylnej szyby

- wymiana linek od drążka zmiany biegów

- jakiś czujnik przy silniku był wymieniany ale już nie pamiętam co to było (paliła się lampka check)

Nie pamiętam już czy to w tym aucie ale chyba była taka denerwująca rzecz:

Wskaźnik poziomu paliwa pokazywał zawartość baku po wyjęciu kluczyków.

Taka zachęta dla spryciarzy z rureczką :) Teraz to już chyba tak nie spuszczają ..

Inne uwagi:

Zawieszenie takie sobie. Na poprzecznych nierównościach na łuku (np. rondo z torami tramwajowymi) Tiziowi ucieka dupeczka. Autko jak na swój silniczek dosyć żwawe. Nawet na autostradzie nie ma się czego wstydzić. Bagażniczek niby malutki ale u nas nawet się tam wózek dziecięcy mieścił. No i najważniejsze że te 5 drzwi ma.

I to tyle chyba co pamiętam.

jakiś czujnik przy silniku był wymieniany ale już nie pamiętam co to było (paliła się lampka check)

No u mnie od czasu do czasu właśnie się ciągle zapala. Niby mój mechanik zmieniał jakieś tam ustawienia w komputerze, później świece wymienił, bo niby od tego to, ale i tak czasem się pali.

Rurka od tylnego spryskiwacza też u mnie była wymieniana, do tego raz zepsuło się ogrzewanie tylnej szyby i wymieniana była linka sprzęgła.

OGC ...no pewnie, że jeżdżę :D . Już go "poznałam" i po poznaniu zauważyłam, że :

-nie nagrzewa się ogrzewaniem tak szybko jakbym sobie tego życzyła :wink: :lol: .... mechanik powiedział, że cos tam sie zapchało i przy okazji naprawi (termostat wymieniony , więc to nie tutaj trza szukać winy :lol: )

-łożyska z tyłu wyją jak szalone ... dziś jestem umówiona na wymianę :roll:

-stan paliwa faktycznie widaćpo wyjęciu kluczyków (a ja głupia myslałam, że to tak ma być :lol: ) ... ale mi to nie przeszkadza , więc może se tak zostać :D

-check mi sie pali tylko przez dwie sekundy - więc chyba wszystko w porządku :roll:

no i nie potrafię skontaktowac się z włascicielem .... nie wiem, kiedy były płyny wymieniane, kiedy pasek rozrządu (przebiegu ma 75.000 , więc jesli nie wymieniał to już trzebaby było :roll: ).... kurcze...adres mam - myslę, że jak do niego podjadę to mnie nie udusi w drzwiach- a może warto :wink: :lol:

z tą myjnią to mi stracha napędziłeś :o ...trza bedzie do ręcznej jeździć :wink:

-nie nagrzewa się ogrzewaniem tak szybko jakbym sobie tego życzyła :wink: :lol: .... mechanik powiedział, że cos tam sie zapchało i przy okazji naprawi (termostat wymieniony , więc to nie tutaj trza szukać winy :lol: )

taki mały myk - na zimę włóż sobie karton przed chłodnicę

-check mi sie pali tylko przez dwie sekundy - więc chyba wszystko w porządku :roll:

u młodej jest tak samo - w instrukcji pisze że przy przekręceniu kluczyka to normalne więc się nie przejmuj - jak zapali się w trakcie jazdy to źle

no i nie potrafię skontaktowac się z włascicielem .... nie wiem, kiedy były płyny wymieniane, kiedy pasek rozrządu (przebiegu ma 75.000 , więc jesli nie wymieniał to już trzebaby było :roll: ).

płyny wymienić na bank, wiesz co masz w silniku i w przypadku dolewki jesteś na 100% pewna że dolewasz właściwy olej