Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja okien 3 komorowych, zatrzymanie ciepła

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich użytkowników

Od tygodnia męczę się z regulacją okien 3 komorowych w dwóch pokojach. Okna maja 7 lat. Zapoznałem się z bardzo obszernym tematem o oknach użytkownika GOŚĆ (gratuluje tematu). Opiszę od początku.

W dużym pokoju było dość zimno i było widać że ruszają się firanki. Zadzwoniłem po Pana od okien aby wyregulował okno. Powiedział, że należy wymienić uszczelki, więc kupiłem uszcz. wewnętrzne u sprzedawcy okien. Pomogło częściowo, lecz na oknie balkonowym pozostała nieszczelność od dołu. Zadzwoniłem ponownie po Pana od okien, który miał wyregulować okno balkonowe. Powiedział, żeby kupić uszczelki zewnętrzne. Fakt były już dość płaskie. Kupiłem uszczelki i je wymieniłem. Okno zamyka się dociskając uszczelkę, słychać też różnicę po przejeżdżających autach na zew - o wiele ciszej no i cieplej i firanka nie lata ;)

Zabrałem się za drugi pokój. Okna były montowane w tym samym czasie. Kierując się 'doświadczeniem' z poprzednich regulacji, kupiłem uszczelki wewnętrzne, gdyż były bardzo płaskie. I tutaj zaczęły się schody. Pan od okien powiedział, żeby zdjąć ramę okien na rozwórce i wsadzić uszczelkę. Przy uchylnym nie było problemu. Tak zrobiłem i całe popołudniu próbowałem zlikwidować powstały luz na rozwórce. Na drugi dzień zadzwoniłem ponownie do tego samego Pana od okien i powiedział, że zrobiłem dobrze. Ale dmuchało dalej, to myślę, nie ma co kombinować - kupie uszczelki zewnętrzne - pomogło w dużym pokoju,to pewnie i tu. I niestety 'dmucha' w obu oknach od dołu. Czuć to również dotykając ramy okiennej. U góry jest ciepła, natomiast u dołu jest dość zimna. Próbowałem delikatnie regulować zawiasem dolnym, ale pojawił się luz na zawiasie dolnym i całość ma spory luz. Dzwoniłem do Pana od okien, lecz powiedział, że teraz to będzie płatne, choć tylko raz podregulował okno na tyle wizyt. Czy jest możliwość albo sposób abym sam mógł doprowadzić te okno do dobrego stanu? Dziękuje i pozdrawiam

" Czy jest możliwość albo sposób abym sam mógł doprowadzić te okno do dobrego stanu?"

Tylko eksperyment!

Nauka "systemu regulacji posiadanych okien".

Zdobądź potrzebne narzędzie (gwiazdka, imbus czy co trzeba) pokręć delikatnie a nie siłowo i uważnie obserwuj co się dzieje. Nastawy często są blokowane. Zaciskane jaką kontrśrubą czy nakrętką.

"weź oko w rękę" i dokładnie to odbadaj! :lol:

Po godzince ustawisz je sobie optymalnie.

Po prostu - będziesz wiedział co i w którą stronę obrócić.

Powtórz wiadomości o śrubach i mimośrodach. Przyda się.

Adam M.

Pozdrawiam kolegę z DG :)

Znalazłem taką instrukcję http://www.ms.pl/index.php/poradnik/instrukcja_regulacji_okuc u mnie zawias dolny ma bardzo duży luz. Wkręcając śrubę od pokoju, okno idzie w stronę ramy, czyli powinienem uzyskać większy docisk. Ale w tym czasie jest cały zawias się rusza :/ Bolce mimośrodkowe są ustawione na zimę - z większym dociskiem.

Forumowym guru od okien wszelkiej maści jest "jareko".

Ja się mogę domyślać, a on po prostu WIE.

Jak coś lata to:

Ma latać bo ten luz coś "robi".

Nie ma latać, bo ten luz coś "psuje".

Oceń.

Jak nie ma latać a lata - to pomyśl jak to umocować.

Albo popytaj "wiedządzego".

Zobacz jak to wygląda tam, gdzie jest stan poprawny. Porównaj.

I....

Zrób tak, aby stan tych elementów był podobny do tego, gdzie jest dobrze.

Jak to samo wszędzie lata - to ma latać!

No, chyba że masz totalnie zdewastowane okna....

Adam M.

Znam jeszcze jedno podejście! :lol: :lol: :lol: :lol:

Wezwij dzieciaki i żonę!

Zrób groźną minę!

Bez słowa pokaż palcem latający element!

Potem zapytaj :"które jeździło na skrzydle okiennym?!" :evil:

Będzie wiadomo czemu lata i że nie powinno! :lol: :lol: :lol:

Adam M.

zacznijmy od tego :) ze jeśli masz okucia takie jak na rysunkach w przesłanym linku to nie ma tam regulacji docisku skrzydła na dolnym zawiasie - jest tylko gora/dol oraz lewo/prawo

Dolny zawias nie ma prawa się ruszać !!!

Jeśli się rusza - powodów może być wiele po uszkodzenie całego zawiasu włącznie

Po 7 latach NIC nie powinno się dziać, nawet uszczelki powinny być OK - zakładając ze same okna są wykonane prawidłowo i zawias mocowany jest do stalowego wzmocnienia - ruszanie się całego zawiasu wskazywałoby na obluzowanie mocowania np. poprzez poluzowanie się śrub. Powiem Ci ze ani razu nie spotkałem się z takim zjawiskiem chyba, ze brak wzmocnienia w tym miejscu i jeśli to jest prawda to klęska totalna gdyż z tym już nic się nie da zrobić :(

Jak rozumiem problem nieszczelności dotyczy tylko miejsca przy dolnych zawiasach?

Dzieci jeszcze nie mamy :)

Odnośnie okien - to są z okno plast, 3 komorowe. Sprawdzałem na nie ruszanym oknie, gdzie nie wymieniałem jeszcze nic, bo jest ciepło, i jest i trochę mniejszy luz.

Przez problem nieszczelności - mam na myśli to, że u dołu okna czuć że dmucha zimne powietrze. U góry i po bokach jest ok. Zamieszczam zdjęcia:

http://images31.fotosik.pl/435/58f918158bdbcf36m.jpg

http://images44.fotosik.pl/48/5a13cc79e0cd0153m.jpg

Kręcąc delitanie śrubą widoczną na pierwszym planie, okno przesuwa się bliżej bądź dalej ramy okna. Rozumiem, że bliżej to będzie lepszy docisk, tak?

OK, czyli jak nie ma różnicy, to nie będę o tym wspominać.

Jest jeszcze druga śruba widoczna po otwarciu okna, pasuje do niej taki sam klucz. Nie wiem od czego jest.

http://images37.fotosik.pl/47/342e4bc5cdabc6ddm.jpg

Z góry przepraszam, za ten brud, ale dmuchało tam ciągle, i ciężko jest to zebrać.

Na dole jest taśma klejąca, aby sprawdzić, czy gdzieś między parapetem a oknem nie dmucha.

Rusza się jakby to określić, która wychodzi o obudowy zawiasu. Wygląda jakby była trzymana przez te dwie śruby torxy.

OK, czyli jak nie ma różnicy, to nie będę o tym wspominać.

Jest jeszcze druga śruba widoczna po otwarciu okna, pasuje do niej taki sam klucz. Nie wiem od czego jest.

http://images37.fotosik.pl/47/342e4bc5cdabc6ddm.jpg

Z góry przepraszam, za ten brud....

a wstydź się - takie brudy nam tu pokazywać hi hi hi

ta śruba służy do przesuwania skrzydła w lewo/prawo względem ościeżnicy

Popraw ułożenie uszczelki w samym rogu - widać po brudzie ze tam jest nieszczelność - to juz powinno pomoc

Dzieci sąsiadów bywają, nawet jej przyjaciółka z dzieckiem.... i żona coś wspomina ... ale to na hyde parku :)

Odnośnie brudu - najważniejsze jest mocne wejście :) Pokręciłem w/g porad i odezwę się za dwa, trzy dni, niech się też nagrzeje pokój.

Dzięki, nie podejrzewałem, że temat będzie poruszony jeszcze dziś.

pozdrawiam i dam znać.

Jareko zerknij proszę fachowym okiem czy napisy w komorach sa w prawidłową stronę zwrocone. Czytalem w jakim poscie ze to ma znaczenie lecz nie potrafię tego wątku odnalezc w tej chwili. Mam troszkę czasu na sprawdzenie czy szyby nie sa porysowane. pozdrawiam.

http://images32.fotosik.pl/434/f5fee5fccc50f42em.jpg

http://images37.fotosik.pl/48/2534119d0ddb95b2m.jpg

http://images28.fotosik.pl/312/f5d8edc7a38d79afm.jpg

zdjęcia robione od srodka budynku.

a co mi po oznakowaniu? Poza tym ze wyprodukowano ci szybę 6.11.2008 oraz ze masz w niej ARgon i ramki dystansowe 10mm (czyli nierealny jest k=0,7) i ze jest to szyba najprawdopodobniej z drzwi balkonowych (sadząc po wymiarze)

Przy pakietach trzyszybowych obie szyby zewnętrzne maja warstwy niskoemisyjne i właściwie nie powinno mieć znaczenia jak ją wsadzisz do okna

ale tu od takich spraw Charlie jest szpeniem - on szyby ma w jednym palcu :)

Gdzies na forum czytałem o reklamacji z tym związanej ale jesli piszesz ze nie ma znaczenia to OK.

na stronie eurokolor jest takowa wzmianka:

Okna ENERGO osiągają rewelacyjny współczynnik Uw=0,97 W/m2K*

*dla szyby dwukomorowej 0,7 W/m2K z listwą prostą z czarną uszczelką

czyli plotą bzdury? nieprawda ?

http://www.eurocolor.com.pl/index.php?inc=14&id_arty=12284284562593

tak czy siak musze w najblizszych dniach sprawdzic czy nie ma otarc juz 2 zauwazyłem :( i mają jeszcze ramę wymienic bo pękła przy transporcie "(lub montazu).pozdrawiam

• 2 weeks później...

Z tego co ja sie orientuję to jest jeszcze jedna możliwość.

Na okuciu skrzydła jest kilka "bolców", które przy zamykaniu zachodzą za blaszki jak na drugim zdjęciu u EC-E1. Kręcąc tym bolcem regulujesz docisk skrzydła do ramy.

Ja tak regulowałem okna jak przez nie wiało myślę, że powinno pomóc.

Z boku skrzydła są dwa takie bolce i po jednym na górze i na dole.