Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa poddasza

hensie

Recommended Posts

Witam,

mam jedno pytanie, chcę w tym Roku rozpocząć rozbudowę poddasza w moim starym budynku mieszkalnym. Budynek ten nie posiada żadnej dokumentacji (nie ma planów wnętrz itp.).

Jakie Dokumenty ( Zezwolenia ) będą mi potrzebne aby rozpocząć rozbudowę i czy wcale potrzebuję jakieś dokumenty ???

Czy w tym przapadku mogę poddasze rozbudować a dopiero po rozbudowie wykonać Inwentaryzację

Za odpowiedzi z góry dziękuję

Z tego co wynika muszę jeszcze dużo spraw papierkowych załatwić. :-?

Na tym poddaszu jest już małe mieszkanie, a reszta to duży strych.

Jest tam dużo do zrobienia:

• Nowa instalacja elekryczna

• Instalacja Sanitarna ( tej to w całym budynku nie ma)

• Instalacja gazowa - grzewcza( obecnie są piece kaflowe )

• Ocieplenie poddasza

• Nowe rozmieszczenie pomieszczeń

• Scianki działowe

• Nowe podłogi (Panele, Kafelki)

Z czym bym musia sie liczyć jakbym to poddasze przebudował bez tych wszystkich pozwoleń i architekta – przecież i tak nie ma ten budynek żadnej dokumentacji , mógł by to być normalny “remont”?? z wymianą wszystkich Instalacji. :wink:

Pozdrawiam

Pierwsze pytanie czy będziesz ingerował w konstrukcję dach,podnosił ściany kolankowe/szczytowe??

Bo jeśli nie,to znaczy dach zostaje jak jest,a ty będziesz sobie w środku przesuwał ścianki,wymieniał instalacje itd. to zadne pozwolenia Ci nie sa potrzebne,ewentualnie z instalacją gazową może być troszke inaczej,a juz na pewno nalezy zlecić to ludziom z wiedzą i uprawnieniami.