frendli 11.01.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 witam !! zakupiłem działke gdzie grunt jest słabonośny !! od 2.5m do 3.3.m głebokości badziewie !!! podpowiedzcie jak zrobić fundamenty zeby wsztskto stało jak trzeba !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwyra 11.01.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 wylej płytę,troszkę cię szarpnie po kieszeni ale nie mi to jak dobry fundament ,a tak szczerze to najpierw trzeba wiedzieć co tam masz za grunt,piach,glina cy cus tam,wykop w 3-4 miejscach i wtedy łatwiej zdecydować jakiej technilogii użyć pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 11.01.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 ..lub fundament posredni (droga opcja) lub znalezc na dzialce takie miejsce ktore geolog zaakceptuje (jelsi jest ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwyra 11.01.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 ja też miałem nie ciekawie,z jednej strony glina ze szpadlem nie dało się ruszyć a z drugiej piach po którym chodziło się jak po pierzynie, ławy zrobiłem na 60cm..dodałem 2-3 ławy zeby połączyć krzyżowo i narazie nic nie pęka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frendli 12.01.2009 05:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 dziekuje z opd , badania gruntu robiłem do 3 metrów głebokości, torf na gorze a pozniej kreda !!!!! ale czy jesteście w stanie określic co bedzie tansze - wymiana gruntu (około 600 m.3), posadowienie domu na studniach( około 20), wylanie płyty !!!!!! może ktoś z was robił niedawno któryś z tych przypadków!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin H 13.01.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 dziekuje z opd , badania gruntu robiłem do 3 metrów głebokości, torf na gorze a pozniej kreda !!!!! ale czy jesteście w stanie określic co bedzie tansze - wymiana gruntu (około 600 m.3), posadowienie domu na studniach( około 20), wylanie płyty !!!!!! może ktoś z was robił niedawno któryś z tych przypadków!! Płyta w opisywanym przypadku nie może być brana pod uwagę. Bo z tego co napisałeś to w do 3 m nie ma gruntu na którym można by posadowić budynek. Można zastosować tzw mikropale, lub tzw 'studnie" na których można posadowić fundamenty, ale i mikropale i studnie muszą dochodzić do gruntu nośnego o podobnych parametrach nośności. Torf a tym bardziej kreda to niebezpieczny grunt, bo bardzo zawodniony i niestabilny. Jeśli grunt nośny jest dość głęboko to taniej studnie i mikropale, jeśli płytko to bardziej opłacalne wybranie i zasypanie piaskiem zagęszczanym warstwami. A swoją drogą badania geologiczne do 3m to za płytko. Badania chyba robił Ci jakiś partacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frendli 13.01.2009 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 hmmm. dzieki za odpoiwedz !! badaia była do 5 m głebokości od 3 zaczynaja sie piaski !! weiec jets oki !! ale te 3 m to kreda i tu mam problem bo dom który wybralem to około 20 studni lub 650 m3 kredy do wybrania!! i co wybrać, co wyjdzie taniej ????? pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 13.01.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Z tego co wiem, Frykow budował dom na płycie - możesz się od Niego dowiedzieć jaki jest koszt płyty, bo robił dokładny kosztorys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 13.01.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 zanim trafisz w jakies dziwne miejsce gdzie zapropnują Ci fundament za 70 tys zł to napisz do projektanta który projektował moją płytę: [email protected]W moim przypadku płyta wyszła TANIEJ niż tradycyjny fundament. I nie jest to płyta denna - moja leży sobie na powierzchni. Tutaj troche informacji i kosztów:http://forum.muratordom.pl/plyta-fundamentowa,t20852.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 13.01.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 W moim przypadku płyta wyszła TANIEJ niż tradycyjny fundament. Ale Ty nie masz płyty posadowionej na słabonośnym gruncie. Na pewno potrzebne są badania geotechniczne. Na ich podstawie trzeba zaprojektować fundament. Jaki ? Bez takich badań nie podejmował bym się odpowiedzi na to pytanie. W skrajnym przypadku może to być fundament ana studniach, czy palach lub wymiana gruntu słabo nośnego na nośny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2009 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 ... i tu mam problem bo dom który wybralem to około 20 studni lub 650 m3 kredy do wybrania!! i co wybrać, co wyjdzie taniej ????? pozd trzeba było tak od razu ... Tobie nie chodzi "jak zrobic fundamenty" ? jak w pierwszym pytaniu tylko liczysz ze ktoś Ci za friko zrobi kosztorys ... i ten ktoś ma zgadywac na jaka odległość bedziesz ewentualnie wywozic ziemie /krede, torf/ czym będzie ładowana, jaka bedzie wielkośc /a co za tym idzie cena/ srodka transportu, jakim sprzetem bedzie kopane / inaczej to wyglada jesli koparka ma pojemność łyżki 0,5 m3 a inaczej kiedy ma 0,15 m3 a cena sprzetu jest zblizona .../ (a jeszcze inaczej kiedy spychacz przepchnie te chałde na odkład na miejscu) czy ziemia/torf/ trafi na wysypisko za które Ty muszisz zapłacić ... ? czy odwrotnie ... ktoś chce sobie podnieść teren, odkupi i Ci zapłaci za te ziemie ... ? jesli lubisz ciucibake - to na forum jeden Ci powie studnie taniej a inny wymiana gruntu taniej lecz jesli chcesz znac konkrety - zlec kosztorysantowi wykonanie kosztorysu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frendli 14.01.2009 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 no własnie !! ale byłem u kilku jegomoci i zaden nie robiłe takich kosztorysów i musze sam sie dopytać w firmach które moga wykonac wymiane !! pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin H 14.01.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Płyta fundamentowa na 3 m grubości torfach i kredach jeziornych to nieporozumienie, a nawet duże zagrożenie.Kreda jeziorna ma pod wpływem wody konsystencję kiślu lub galretki.A kto zgadnie co się stanie pod obciązeniem takiego kiślowego tortu budynkiem - pięknie popłynie to na boki!Nikt o zdrowych zmysłach nie powinien odważyć się na projektowanie płyty na czymś takim bezpośrednio. Dla takich gruntów torfy i kreda nie podaje się parametrów nośnoiści - bo to grunty nie nośne. Żaden geotechnik nie weźmie odpowiedzialności za takie posadawianie budynku - bo jak by co to on odpowiada za grunt, a konstruktor płyty wyprze się w razie czego że płyta była mocna i dobrze skonstruowana, a grunt nie był nośny. Zdarzały się już takie sytuacjie w naszym kraju.Wybierając płyte bez podparcia jej czymś narażasz się tylko na problemy i duże ryzyko, a nikt nie chce mieszkać na tykającej bombie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 no własnie !! ale byłem u kilku jegomoci i zaden nie robiłe takich kosztorysów i musze sam sie dopytać w firmach które moga wykonac wymiane !! pozd kłopot tkwi w tym, ze wykonanie kosztorysu /na posadowienie na studniach, mikropalach czy wymianie gruntu/ nie jest skomplikowane, jesli jest tzw przedmiar robót ... a obawiam sie, ze Ty nie masz również przedmiaru /a w takim wypadku kosztorysanci nie chca sie bawic w zgadywanie / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.01.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 no własnie !! ale byłem u kilku jegomoci i zaden nie robiłe takich kosztorysów i musze sam sie dopytać w firmach które moga wykonac wymiane !! pozd Prawidłowa kolejność to : -dokładne badania gruntu -na podstawie badań projekt fundamentowania budynku wykonany przez konstruktora ( tu możesz mieć 2-3 wersje) projekt nie muis być wykonany na gotowo, ale projektnat okresli ci np grubosci elementów , ilosci studni pali itd -kosztorysant na tej podstawi porachuje co i jak Niestsety każda z tych usług będzie płatna. Ale ani konstruktora ani kosztorysant nie jest w s tanie strzelić z głowy że tu to bedzie xxxxx zł. Na rodzaj fundamntu wpływ będzie równiez miał projekt jaki wybieżesz to wszystko wpływa nie tylko na cene ale i na technolgie. Tu na forum na wszelkie kłopoty z gruntem jest zawsze polecana płyta już parę razy pisałem o tym że nie jest to żłoty środek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frendli 14.01.2009 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 dobra koledzy !! bedę kombinował !! własnie chcialem wszystko ocenić pzred kupnem gotowego projektu bo może bym wybrał inny - łatwiejszy w posadowieni !! ale coż czasm trza zaryzykować !! dam żnać za kilka dni co i jak bedzie !!! pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.01.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 dobra koledzy !! bedę kombinował !! własnie chcialem wszystko ocenić pzred kupnem gotowego projektu bo może bym wybrał inny - łatwiejszy w posadowieni !! ale coż czasm trza zaryzykować !! dam żnać za kilka dni co i jak bedzie !!! pozd pokaż co bierzesz pod uwage może cos doradzimy A moze te 3 metry to poprotu zrób piwnice i bedzie po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frendli 14.01.2009 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 piwnice odpadaja bo wody gruntowe wysoko !!!! wiec raczej studnie !! bo musiałbym wybrac około 650 m3 kredy i jak to zrobie to w tym miejscu bedzie staw !!! i tu jest problem który mnie samego skłanai do stuni !! ale pzreliczymy wsio i zastanowimy się ! pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frendli 27.01.2009 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 witam !! hmmm.... bedzie wymiana gruntu !! studnie pod ten dom M02A to około 20 !! głebokośc 3 metry wiec koszt masakryczny !! odezwe sie koledzy jak zapadnei oststaeczna decyzjapozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 27.01.2009 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 ja budowałam na torfach .... se poczytaj w moim dzienniku na pierwszej stronie ... łatwo nie było , ale do zrobienia u mnie akurat głębokie fundamenty - przekopywałam się przez torfy aż do gruntu nośnego ... 2 metry pod ziemię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts