Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadownienie domu na gruncie słabonośnym ???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

650m3 przy 3 metrach głębokości to jest rzut mniej więcej 21,6x10 m , a choć nie jestem znawcą to fundamenty i tak schodzą na około 1,0-1,2m i raczej wymienia się grunt pod ławami fundamentowymi /z odpowiednim zapasem / a nie pod całym domem ,to wyjdzie raczej około 200m, przy średnim domku moim skromnym zdaniem.

To ja ci poradzę tak :

-co 1,5 mb po obrysie fundamentów projektowanych wykonaj odwiert o średnicy 0,6 m do gruntu nośnego

- wykonaj zbrojenie ze stali fi 16 na słupy

- wylej słupy do dolnej krawędzi ław fundamentowych

- zrób wykop na całość powierzchni fundamentów wraz z 20cm grubości płyty zbrojonej która będzie odrazu chudą podłogą

- zalej beton

i gotowe

Tak się buduje kościół w mojej okolicy i wszystko ok.

daggulka

Tak zareagowałem na deja vu, retrospekcję, zwid jakiś, który tu jest! :lol: :lol: :lol:

Uważaj, zaraz tu będzie sama kupa wariatów...

Ty nadajesz się na naczelnego (naczelną?) :lol: :lol: :lol:

Adam M.

:lol: :lol: :lol:

no ależ oczywiście, ze się nadaję .... co za pytanie (foch) :D

650m3 przy 3 metrach głębokości to jest rzut mniej więcej 21,6x10 m , a choć nie jestem znawcą to fundamenty i tak schodzą na około 1,0-1,2m i raczej wymienia się grunt pod ławami fundamentowymi /z odpowiednim zapasem / a nie pod całym domem ,to wyjdzie raczej około 200m, przy średnim domku moim skromnym zdaniem.

hmmmm... nie spotkałem sie z tym zeby wymienac grunt tylko pod ławami ! zapytam konstruktora/projektanta i zobaczymy !!!

Testujemy?! :lol: :lol: :lol:

Zaproponuj coś z sensem, byle szybkie i nie tanie!!!

(w sprawie tematu wątku)

Poczekaj (otwórz se jakie wino, przyda się!)...

:lol: :lol: :lol:

Adam M.

za dużo ode mnie wymagasz ... sensowne, szybkie i tanie i jeszcze do tego w temacie :roll:

a wino? jeszcze z 2 tygodnie i wpadne w nałóg ... niektórych nie da sie czytać na trzeźwo :wink:

wiec panowie dziś byłem w firmie budowlanej która zajmuje sie także wymiana gruntu !! sprawa antsepujaca wywiezeinie 600 m3 kredy to koszł 9 000 PLN (15 zł /m3), nawiezienie piasku-pospółki 600m3 przeliczjac na TONY wychodzi około 1000 TON co daje wynim 16 000 PLN , razme 25 000 do tego zageszczanie itp prace tp wtsępnie około 30 000 !!! wiec chyba ebdzie dobrze chociaż nie mwoie hop poki nie pzreskoczę !! pozd

nietety !! studnie to koszt rzedu 70 000 pln !! po 3m głebokie i 140 szerokie około 20 szt !!! TO RZELICZ ILE SAME KREGI !! JEDEN 200 ZŁ !!czyli po 7 kregów na studbnie razy 20 to 140 kregów czyli 28 000 pln same kregi + wypełnienie + transport z HDS , do tego na studbnie trza wyłożyc zbrojenie i wylac po cłaości około 15 cm betonu !! pozd