Marek z G. 26.02.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 mówisz o tzw, oczepie czy też grubość płyty ma mieć 15 cm. A może na studniach dałoby się zrobić ławy zamiast płyty, będzie taniej. ale nie znam szczegółów żeby Ci coś doradzić choćby na "oko". Daj więcej szczegółów. A jeśli nie płyta to na czym będzie się opierać posadzka? na torfie? na studniach opiera się belki oczepowe wlane razem z płytą stropową. Studnie mogą być zasypane żwirem lub zalane betonem. Miałem 6 studni po 2,5 m więc zdecytowałem się napełne zalanie betonem b-10. w wykopie płynęła cały czas woda, wiec nie wiem czy z czasem nie rozlużniła by tego żwiru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 26.02.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 witam !! zakupiłem działke gdzie grunt jest słabonośny !! od 2.5m do 3.3.m głebokości badziewie !!! podpowiedzcie jak zrobić fundamenty zeby wsztskto stało jak trzeba !!! Wyrwę ci ten wykrzyknik z klawiatury!!!!!!!111111 Onet niszczy kulturę pisania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość DAWID+T 27.02.2009 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Musisz miec badania geotechniczne gdzie będzie okreslone, gdzie masz grunt nośny albo do jakiej głębokości wymienić i zagęścić (!) podbudowę. Na naszej działce też mamy ok. 2.5-3 szajsu ... staneło na piwnicy.Pwinica pewnie ze droga, ale mikropale drogie też, wymiana gruntu też itd Plyta nie rozwiąże tematu, bo budynek może osiadać lub pływać. 1. Geolog - głębsze odwierty2. Konstruktor - .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.02.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 zapewne lepiej jest zaangażować geotechnika niż geologa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts