Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mówisz o tzw, oczepie czy też grubość płyty ma mieć 15 cm.

A może na studniach dałoby się zrobić ławy zamiast płyty, będzie taniej. ale nie znam szczegółów żeby Ci coś doradzić choćby na "oko". Daj więcej szczegółów.

A jeśli nie płyta to na czym będzie się opierać posadzka? na torfie?

na studniach opiera się belki oczepowe wlane razem z płytą stropową. Studnie mogą być zasypane żwirem lub zalane betonem. Miałem 6 studni po 2,5 m więc zdecytowałem się napełne zalanie betonem b-10. w wykopie płynęła cały czas woda, wiec nie wiem czy z czasem nie rozlużniła by tego żwiru.

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam !! zakupiłem działke gdzie grunt jest słabonośny !! od 2.5m do 3.3.m głebokości badziewie !!! podpowiedzcie jak zrobić fundamenty zeby wsztskto stało jak trzeba !!!

Wyrwę ci ten wykrzyknik z klawiatury!!!!!!!111111

Onet niszczy kulturę pisania :evil:

Gość DAWID+T

Musisz miec badania geotechniczne gdzie będzie okreslone, gdzie masz grunt nośny albo do jakiej głębokości wymienić i zagęścić (!) podbudowę.

Na naszej działce też mamy ok. 2.5-3 szajsu ... staneło na piwnicy.

Pwinica pewnie ze droga, ale mikropale drogie też, wymiana gruntu też itd

Plyta nie rozwiąże tematu, bo budynek może osiadać lub pływać.

1. Geolog - głębsze odwierty

2. Konstruktor - ....