Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Znowu wybór AGD...

emilka0211

Recommended Posts

Nawet nie zdawałam sobie sprawy jakie problematyczne może być urządzenie kuchni... Przebrnęłam przez etap projektu segmentu kuchennego, a teraz czas na sprzęty, i tu big problem: co teraz jest dobre. Coś tam w domku jeszcze działa, ale wszystko pod zabudowę, wiec trzeba powymieniać. Zatem apel gorący do forumowiczów (bo ostatnio słyszę tylko sprzeczne opinie na temat tych samych marek i się gubię), pomóżcie, bo już brak mi cierpliwości do słuchania, wolałabym poczytać coś obiektywnego

potrzebna zmywarka, piekarnik, płyta eklektyczna, mikrofalówka i okap.

Z góry dziękuję :)

Ilu użytkowników, tyle opinii :wink: Ktoś przez lata będzie się cieszył, że dany sprzęt nie nawala a u kogos innego ten sam model zepsuje się po miesiącu - pech.

Wiadomo, że górna półka cenowa jest lepsza, czyli Miele, Bosh, Siemens. Ale prawie wszystko, co poniżej to podobna jakość. Mnie doradzał znajomy, który jest od kilku lat kierownikiem sklepu agd, więc wie co często wraca z reklamacją.

Mam pełen misz masz - lodówkę Indesit, piekarnik Amica, płytę Electrolux.

Jedyne z czym bym nie eksperymentowałą to Beko, Ardo.

No ja postawiłam jesdnak na prawie jedną markę:

piekarnik Electrolux 65100 X

zmywarka Electrolux 66010

płyta ceramiczna Electrolux EHS 60210P

okap Amica Okc 9513I

Lodówkę mam LG 7-letnią i na razie nie zmieniam

Na razie jestem zadowolona z wyboru ale jeszcze nie użytkuję sprzętu. Jestem dobrej myśli.

Ja mam podobnie jak Ty, ż tą różnicą, że lodówka też Elektoluxa, ale okap z Teki.

I też jeszcze nie używam :lol:

Mam nadzieję, że dokonałyśmy dobrych wyborów :D Masz te same modele co ja?

Mam trochę inne:

EHS60210P - Płyta ceramiczna

EOB64100X - Wielofunkcyjny piekarnik do zabudowy

Zmywarka ELECTROLUX ESL 66020

ERN 29750 - Chłodziarko-zamrażarka

Okap Teka NC 90

Też mam nadzieję, że wybór okaże się trafny. Na razie sprzęty stoją luzem :-?

Pozdrawiam :wink:

Ilu użytkowników, tyle opinii :wink: Ktoś przez lata będzie się cieszył, że dany sprzęt nie nawala a u kogos innego ten sam model zepsuje się po miesiącu - pech.

Chyba odpowiedź najlepiej oddająca rzeczywistość, ja od siebie gorąco polecam zmywarki bosha, dobre niezawodne byle nie brać z setką funkcji z których i tak się nie korzysta, co do mikrofali fakt, nie posiadam akurat do zabudowy, ale mi się sprawdza bardzo dobrze mpm. Co do reszty nie mam doświadczenia.

Chyba odpowiedź najlepiej oddająca rzeczywistość, ja od siebie gorąco polecam zmywarki bosha, dobre niezawodne byle nie brać z setką funkcji z których i tak się nie korzysta, co do mikrofali fakt, nie posiadam akurat do zabudowy, ale mi się sprawdza bardzo dobrze mpm. Co do reszty nie mam doświadczenia.

Święta racja :D

Czym więcej będziesz czytać, szukać, oglądać, tym większy będziesz mieć mętlik w głowie. A jak już zaczniesz pytać doradców w marketach.. gwarantuję totalny zamęt.Ja próbowałam najpierw "jakośtak" wybrać markę, a potem funkcje, które przy danym sprzęcie mnie interesują. Poza tym chyba ogólnie - jako kupujący - mamy tendencję do przesadzania właśnie z ilością funkcji - jeśli używam piekarnika, nawet często, ale niekoniecznie jestem zaawansowanym cukierniko-kucharzem :wink: to może nie potrzebne mi są wszystkie najnowsze superbajery, pyrolizy, sondy do wkładania kurczakowi do ... :wink: itp (to oczywiście przykład :D ) ja kierowałam się strategią, że mając do dyspozycji określoną kwotę czasami lepiej kupić sprzęt lepszej marki, ale w prostszej wersji.

Z mojego doświadczenia - polecam kuchenki i piekarniki boscha, natomiast od wielu znajomych słyszałam, że narzekają na kuchenki polskich producentów - amica i mastercook. Okap kupiłam kierując się jedynie jego wyglądem (żeby do reszty pasował). Lodówka chyba indesita (po prostu chłodzi, jest w porządku, nie psuje się), pralka whirpoola - mam więc totalną mieszankę :)

Powodzenia przy zakupach!

Heh właśnie dlatego ciężko coś doradzić, każdy ma trochę inne wymagania stawiane przed urządzeniem. Komuś lodówka może chodzić 10 lat, a komuś innemu ten sam model po 2 tygodniach padnie,a co doradztwach w sklepach to często sprzedawcy mają zmienne prowizje na dany produkt/firmę w zależności co im nie schodzi, także jak chce się spytać o coś konkretnego to OK, ale nie na zasadzie "niech mi Pan coś doradzi" bo wtedy mija się to z celem.

Co do ilości funkcji jeśli w mikrofali miałbym ich nie wiadomo ile to chyba za każdym razem musiałbym zaglądać do instrukcji :D w wtedy to co powinno być szybko i łatwo zamienia się w katorgę.

Jak szukasz jakiegoś produktu, chodzisz po sklepach i pytasz się sprzedawców, to naprawdę można oszaleć. A jak podchodzisz do tego z dystansem i masz jakąś wiedzę na ten temat, to też ładnie można się pośmiać! Przy mniej łebskim sprzedawcy zadajesz jakieś pytanie związane z jego wypowiedzią i on zaczyna się motać, zaprzeczać sobie. Miałem tak wybierając tv. Ładnie się uśmiałem

Co do AGD, bezkonkurencyjna Miele, później Liebherr, a późnej to już chyba od szczęścia zależy. Jak trafisz dobrze, to nie popsuje się, jak źle to masz parę groszy w plecy. Pisaliście o mikrofali, też mam z MPM, taką srebrną. Trafiłem dobrze, już któryś rok chodzi bezawaryjnie i szybko podgrzewa. I co do kuchenek, tu jak w przypadku mikrofali, też wspieram polską firmę, mam Amicę. Również bezawaryjna. A Mastercook jest polski?

Mieć mieszane AGD to dobry pomysł. Każda firma specjalizuje się w czymś innym. Też tak mam, prawdziwa dżungla AGD w domu.