Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kurczace sie deski?

Mithos

Recommended Posts

Dzięki serdeczne za odpowiedź, nie myślałam, że to takie proste - kwiaty...

Nie wspomniałam, że panele leżą na ogrzewaniu podłogowym - czy to coś zmienia?

Oczywiście. Temperatura podłoża nieogrzewanego w sezonie grzewczym (zima/kaloryfery) wynosi około 18-20C, podłoża ogrzewanego nawet 35C (mrozy).

Wilgotnośc powietrza nad posadzką wynosi w pierwszym przypadku 35% w drugim zaś 20% a powinna w obu miec 50-65%.

Wystarczy podnieśc wilgotnośc pomieszczenia. Należy przytym uważac aby to nie poszło za bardzo w drugą stronę. Panele laminatowe są wyjątkowo wrażliwe na zawilgocenie (mokro). Pod wpływem zawilgocenia puchną nieodwracalnie jak namoczona książka.

Dzięki serdeczne za odpowiedź, nie myślałam, że to takie proste - kwiaty...

Nie wspomniałam, że panele leżą na ogrzewaniu podłogowym - czy to coś zmienia?

Zmierz temperaturę paneli. połóż na nie termometr w miejscu bez nawiewu powietrza, gdzieś w rogu ale 1m od ściany.

Czy te panele producent zaleca kłaśc na ogrzewanie podłogowe?

Tak, położyliśmy panele odpowiednie na ogrzewanie podłogowe. I nie były to jakieś najtańsze niewiadomoco, chociaż jakie są to nie pamiętam - 5 lat minęło...

Zmierzyłam temperaturę - 22 stopnie na podłodze.

Jak trafić z tą odpowiednią wilgotnością? żeby nie przesadzić...

Najlepiej kupic higrometr z termometrem (castorama) i połozyc go na posadzce na kilka minut odczytac wilgotnośc.

Zaleznie od kubatury mieszkania nalezy kupic nawilżacz. jezeli pomieszczenie ma 25m2 a wysokośc 2,5m to kubatura czyli pojemnośc wynosi 62,5m3.

Należy więc kupic nawilżacz o wydajności około 70m3. Drzwi tego pomieszczenia muszą byc zamknięte.

Wilgotnośc pomieszczenia musi miec 45-60% i to przez cały czas. Uważac aby na podłodze nie było za wilgotno.

Stan posadzki powinien się poprawic w ciagu kilkunastu dni.