mtsw466 08.02.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Dzięki za pomoc CitroCerber, pompa w mieszaczu odpaliła. Stawiam piankę niestety wirtualną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coala 09.02.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Witam Czytam Wasze opinie o spalaniu i ustawieniu pieca i mam małe pytanie.Od grudnia jestem posiadaczem pieca MCR II wraz z zasobnikiem 100L (zasobnik płaszczowy ) i teraz mam dwa pytania ponieważ zbliża się wiosna i lato mam zamiar ulepszyć w mozliwy sposób mój układ grzewczy a mianowicie dom mam juz wiekowy ( taki dostałem w spadku) budowane z cegły ale bez piwnic nie ocieplony na parterze mały interesik a mianowicie żona ma salon fryzjerki. do grudnia paliłem piecem z podajnikiem a że piec już powoli trzeba będzie wymienić zainwestowałem w piec gazowy ażeby mieć dwa źródła ogrzewania. Wszystko działa dobrze ale spalanie niemiłosiernie duże tzn powierzchnia 200 m2 na dwóch kondygnacjach i małe biuro w budynku obok rura idzie w ziemi. Do pieca mam pogodówkę i tak przy krzywej 1 w najwieksze mrozy mi nie dogrzewa więc zmieniłem parametr górny na 65 stopni a dolni na 25 i teraz jest ok ok 20-21 stopni w domu ale spalanie mam w tem -15 stopni ok 33 m3 a w temp 0 stopni ok 20 m3 jak na poczatku miałem parametr wysoki na 55 i niski na 20 to spalanie przy zerze było w granicach 16-17m3 i teraz pytanie jak grubo ocieplić stary budynek by spadło spalanie i jak dobrać grzejniki w tej chwili intalacje mam nową wszystko w miedzi grzejniki aluminiowe ale liczone były chyba do pieca węglowego na wysoki parametr. Pozatym czy mozna coś zrobić z grzniem cwu bo gdy piec przełacza sie na grzanie cwu to mi temp w domu spada jako że mamy na parterze salon fryzjerski i woda leci na bierzaco to w najwieksze mrozy jest problem co byście radzili ? Może zwiekszyć zbiornik teraz mam 100 L ! Bardzo prosze o radę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miran 13.02.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Mam kocioł MCR24 (cztery przyciski pod wyświetlaczem dwa z boku) od trzech lat dokupiłem do tego za kosmiczne pieniądze interface AD222 do podłączenia obiegu podłogówki i Easyradio AD201 plus czujnik temperatury zewnętrznej.Jak część z was zdołała się przekonać sterowanie to z tymi kotłami nie działało a w zasadzie działały tylko wybrane funkcje .Oczywiście serwis Dietricha rżnął totalnego głupa (byli dwa razy potem nawet się nie pokazywali) w każdym razie nigdy to nie działało jak należy radzę sobie tak że ustawiam grzanie czasowo po prostu kocioł grzeje po trzy godziny rano i trzy wieczorem .Pozostaje problem gdy na dworze jest poniżej -8 bo wtedy muszę wyłączyć grzanie CO na kotle bo inaczej będzie chodził ciągle normalnie jakiś geniusz to wymyślił.I ten full wypas za jedyne tysiąc złotych z hakiem aż się ręce same składają do braw ,dzisiaj nie mogę odżałować że nie poszedłem z tym do federacji konsumentów .Zdrowy rozsądek nakazywał że jeśli sterowanie nie działa (a zaraz się z niego wycofali i wprowadzili nowe) to należy je wymienić na działające .Ale do rzeczy ,mam wielką prośbę dla obytych z tematem lub może ktoś już przez to przechodził jak niewielkim kosztem jakoś usprawnić to sterowanie.Mam czujnik zewnętrzny więc rozumiem że kocioł ma już w sobie pogodówkę czy dokupienie sterowania typu Auraton 2025RTH będzie lepszym rozwiązaniem czy będzie to sterowało obiegiem podłogówki i współpracowało z AD222???Czy jest w ogóle jakieś sterowanie które by zrealizowało te funkcje czy ewentualnie zawór na podłogówkę przestawić na sterowanie ręczne??Czy z innym sterownikiem kocioł też będzie się włączał gdy temperatura spadnie poniżej -8??Bardzo proszę o porady bo już mnie trochę szlag trafia na to sterowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 13.02.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 (edytowane) Mam czujnik zewnętrzny więc rozumiem że kocioł ma już w sobie pogodówkę czy dokupienie sterowania typu Auraton 2025RTH będzie lepszym rozwiązaniem czy będzie to sterowało obiegiem podłogówki i współpracowało z AD222??? Jak chcesz podłączyć tego auratona to ad222 też demontujesz. Podłączenie do X9, styki 7 i 8. Podłogówki tym auratonem raczej nie dasz rady sterować - zresztą nie napisałeś jak to jest teraz podłączone. Czy z innym sterownikiem kocioł też będzie się włączał gdy temperatura spadnie poniżej -8?? Na pewno będzie działała ochrona przeciwzamrożeniowa, ale czemu akurat przy -8 się u Ciebie włącza kocioł to nie wiem. Edytowane 13 Lutego 2012 przez CitroCerber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 13.02.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 teraz pytanie jak grubo ocieplić stary budynek by spadło spalanie i jak dobrać grzejniki w tej chwili intalacje mam nową wszystko w miedzi grzejniki aluminiowe ale liczone były chyba do pieca węglowego na wysoki parametr. To raczej pytanie nie w tym wątku... Pozatym czy mozna coś zrobić z grzniem cwu bo gdy piec przełacza sie na grzanie cwu to mi temp w domu spada jako że mamy na parterze salon fryzjerski i woda leci na bierzaco to w najwieksze mrozy jest problem co byście radzili ? Skoro leci na bieżąco, to ciężko będzie - nawet jak zwiększysz zbiornik, to i tak ciągłe korzystanie z wody spowoduje jego wychłodzenie i przejście kotła w tryb CWU. Może raczej warto zastanowić się nad podgrzewaczem przepływowym w zakładzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 13.02.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Dzięki za pomoc CitroCerber, pompa w mieszaczu odpaliła. Stawiam piankę niestety wirtualną Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekw. 13.02.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Mam kocioł MCR24 (cztery przyciski pod wyświetlaczem dwa z boku) od trzech lat dokupiłem do tego za kosmiczne pieniądze interface AD222 do podłączenia obiegu podłogówki i Easyradio AD201 plus czujnik temperatury zewnętrznej.Jak część z was zdołała się przekonać sterowanie to z tymi kotłami nie działało a w zasadzie działały tylko wybrane funkcje .Oczywiście serwis Dietricha rżnął totalnego głupa (byli dwa razy potem nawet się nie pokazywali) w każdym razie nigdy to nie działało jak należy radzę sobie tak że ustawiam grzanie czasowo po prostu kocioł grzeje po trzy godziny rano i trzy wieczorem .Pozostaje problem gdy na dworze jest poniżej -8 bo wtedy muszę wyłączyć grzanie CO na kotle bo inaczej będzie chodził ciągle normalnie jakiś geniusz to wymyślił. I ten full wypas za jedyne tysiąc złotych z hakiem aż się ręce same składają do braw ,dzisiaj nie mogę odżałować że nie poszedłem z tym do federacji konsumentów . Zdrowy rozsądek nakazywał że jeśli sterowanie nie działa (a zaraz się z niego wycofali i wprowadzili nowe) to należy je wymienić na działające . Ale do rzeczy ,mam wielką prośbę dla obytych z tematem lub może ktoś już przez to przechodził jak niewielkim kosztem jakoś usprawnić to sterowanie. Mam czujnik zewnętrzny więc rozumiem że kocioł ma już w sobie pogodówkę czy dokupienie sterowania typu Auraton 2025RTH będzie lepszym rozwiązaniem czy będzie to sterowało obiegiem podłogówki i współpracowało z AD222??? Czy jest w ogóle jakieś sterowanie które by zrealizowało te funkcje czy ewentualnie zawór na podłogówkę przestawić na sterowanie ręczne?? Czy z innym sterownikiem kocioł też będzie się włączał gdy temperatura spadnie poniżej -8?? Bardzo proszę o porady bo już mnie trochę szlag trafia na to sterowanie. Mam podobny układ sterowania. Podłogówkę, grzejniki i nagrzewnicę wodną do wentylacji mam podpięte do kotła przez sprzęgło. Wszystkie obiegi mają swoje pompy sterowane przez: podłogówka - Easyradio (sterowanie działa), nagrzewnica wodna-automatyka wentylacji, a obieg c.o. przez prosty sterownik w pomieszczeniu reprezentatywnym. W ten sposób poradziłem sobie z obiegiem c.o. Wszystko mi działa. Kocioł nie chodzi cały czas. Poprzednio jak nie miałem sterownika do c.o. kocioł rzeczywiscie pracował cały czas i Dział techniczny DD nie widział w tym niczego złego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miran 13.02.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Mam podobny układ sterowania. Podłogówkę, grzejniki i nagrzewnicę wodną do wentylacji mam podpięte do kotła przez sprzęgło. Wszystkie obiegi mają swoje pompy sterowane przez: podłogówka - Easyradio (sterowanie działa), nagrzewnica wodna-automatyka wentylacji, a obieg c.o. przez prosty sterownik w pomieszczeniu reprezentatywnym. W ten sposób poradziłem sobie z obiegiem c.o. Wszystko mi działa. Kocioł nie chodzi cały czas. Poprzednio jak nie miałem sterownika do c.o. kocioł rzeczywiscie pracował cały czas i Dział techniczny DD nie widział w tym niczego złego. Rozumiem że masz również płytkę AD222 do sterowania podłogówką i ustawiłeś w ustawieniach Easyradio przyporządkowanie czujnika do obiegu B. Gdzie w takim razie podłączyłeś ten drugi sterownik bo rozumiem że są obydwa podłączone równocześnie?? A druga sprawa co rozumiesz przez pojęcie że sterowanie easyradio działa czy to że steruje zaworem podłogówki czy również załącza i wyłącza piec ?? Do CitroCerbera Takie są ustawienia przy Easyradio jest to ochrona przeciwzamrożeniowa przy temp. zewnętrznej i najniżej można to ustawić na -8. Co temperatura na zewnątrz ma wspólnego z zamarzaniem kotła który jest w środku to pytać w Dietrichu no oczywiście jakieś powiązanie jest jak na zewnątrz jest +20 to kocioł na pewno nie zamarznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekw. 13.02.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Rozumiem że masz również płytkę AD222 do sterowania podłogówką i ustawiłeś w ustawieniach Easyradio przyporządkowanie czujnika do obiegu B. Tak Gdzie w takim razie podłączyłeś ten drugi sterownik bo rozumiem że są obydwa podłączone równocześnie?? Bezpośrednio do Pompy c.o. -Jest zapotrzebowanie na ciepło-pompa pracuje, jeśli nie jest wyłączonaA druga sprawa co rozumiesz przez pojęcie że sterowanie easyradio działa czy to że steruje zaworem podłogówki czy również załącza i wyłącza piec ?? Steruje podłogówką. Czy steruje równiez kotłem ? Kocioł wyłącza się, czy od własnej automatyki, czy od Easyradio nie wiem. Waże jest że zaczął się wyłączać, bo o to walczyłem.Do CitroCerbera Takie są ustawienia przy Easyradio jest to ochrona przeciwzamrożeniowa przy temp. zewnętrznej i najniżej można to ustawić na -8. Co temperatura na zewnątrz ma wspólnego z zamarzaniem kotła który jest w środku to pytać w Dietrichu no oczywiście jakieś powiązanie jest jak na zewnątrz jest +20 to kocioł na pewno nie zamarznie. q Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miran 13.02.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 No tak ale w takim razie masz jeszcze jedną pompę do układu grzejnikowego ??Bo u mnie układ grzejnikowy pracuje z pompą własną kotła a do układu podłogówki jest druga pompa tak że u mnie to chyba nie zadziała .Czyli z tego co zrozumiałem jedynym wyjściem dla mnie jest odpięcie Easyradio w to miejsce ewentualnie Auraton 2025RTF oraz wyrzucenie AD222 i podłogówka będzie sterowana razem z grzejnikami ,ewentualnie można ręcznie przykręcić zawór podłogówki.A sterowanie pogodowe jest już realizowane przez kocioł w jakimś tam stopniu. Jakieś inne pomysły?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekw. 14.02.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 To już pytanie do mądrzejszych. Spytaj ''1950''. Może On coś poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtsw466 14.02.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Panowie mam zapytanie jak się ma przy Celci ustawienie temperatury o tej samej wartości przez całą dobę powodując w ten sposób modulacje kotła do pracy z czujnikiem zewnętrznym. Miałem do tej pory ustawioną Celcie jako regulator pokojowy i trzymała zadaną temperaturę powodując pracę kotła z różną mocą. W moim przypadku przy ciemniejszych kafelkach na podłodze pomieszczenie w którym zamontwana jest Celcia rozgrzewało się od słońca powodując wyłączenie kotła. Czy zadawanie temperatury sterownikowi ręcznie przy przełączeniuy na pogodówkę ma sens czy pozostawić wszystko pogodówce i krzywej grzania, ustawiając odpowiednio P1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Axela 14.02.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 (edytowane) Witam Od pazdziernika 2011 jestem szczesliwa posiadaczka MCR II 24 T + zasobnik 120 l + regulator pokojowy Salus + 6 grzejnikow na 70m2 . Oczywiscie mam problem, wiec przekopuje sie przez internet i zglebiam temat. Przeczytalam caly watek - niestety nie znajdujac podobnego zagadnienia. Co tydzien mam u siebie a to instalatora, a to wykonawce, a to serwisanta - rozkladaja rece i kazdy na innego zwala wine Moj problem tkwi w cwu - a mianowicie kociol "zakochal sie" w grzaniu wody uzytkowej i nic innego nie robi - dogrzewa do zadanej temp 45, a potem caly czas kod 8 i "spi" czekajac na zuzycie wody, zamiast przejsc na CO. Przy mrozach -15, -20 wlaczal mi kaloryfery (na bardzo krotko) raz w dzien i raz w nocy. Ustawienie P31 na 0 zdecydowanie wydluzylo czas dogrzewania cwu Kolejny problem, ze nagrzanie do tych 45st przy P1=65 z 10st trwa ok 3 godz - serwisant twierdzi, ze powinno byc gora 45 min. Bylabym wdzieczna za jakiekolwiek pomysly w czym tkwi problem, bo juz mam serdecznie dosc biegania do piwnicy i recznego przelaczania z co na co+cwu i z powrotem. Ja teraz dodatkowo mam podpięty sterownik czasowy zmuszający piec do "deaktywacji" funkcji grzania CWU w ciągu dnia, kiedy nie jest to potrzebne. http://farm3.static.flickr.com/2762/4221684843_d3b3f0c78d_o.jpg Ten, co mam to jest akurat "produkcja własna" CitroCerber to byloby jakies rozwiazanie mojego problemu - w zwiazku z tym mam prosbe - czy moglbys mi lopatologicznie i jak dla blondynki napisac jak sie taki sterownik fachowo nazywa, jakiej jest firmy, gdzie go kupic i jak podlaczyc do kotla??? Czy mozna na nim ustalic kilka cykli wlacz/wylacz dla cwu? Bede dozgonnie wdzieczna Edytowane 14 Lutego 2012 przez Axela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 15.02.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 (edytowane) CitroCerber to byloby jakies rozwiazanie mojego problemu - w zwiazku z tym mam prosbe - czy moglbys mi lopatologicznie i jak dla blondynki napisac jak sie taki sterownik fachowo nazywa, jakiej jest firmy, gdzie go kupic i jak podlaczyc do kotla??? Czy mozna na nim ustalic kilka cykli wlacz/wylacz dla cwu? Bede dozgonnie wdzieczna Sterownik wykonywałem sam w oparciu o zegar sterujący jakiejś chińskiej firmy. Drugą sztukę, którą wykonałem ma u siebie inny forumowicz. Koszt wykonania wtedy to było coś koło 50 - 60zł (koszt oryginału 120-140 Funtów Brytyjskich, w Polsce praktycznie niedostępny) teraz myślę, że zmieściłoby się w 100zł. Można było ustalić kilka cykli - ja miałem ustawione po 2 cykle włącz/wyłącz na dzień, każdy dzień tygodnia (można było ustawić na jeden konkretny dzień tygodnia, wszystkie, "tylko poniedziałek-piątek" i chyba też "tylko weekend"). Różnica między "moim" a oryginałem jest taka, że ten drugi jest dwukanałowy - można nim sterować wł/wył CO i CWU. Oryginalny zegar wygląda tak: Była też oferowana prostsza wersja - jednokanałowa mechaniczna (również montowana bezpośrednio w kotle): Edytowane 15 Lutego 2012 przez CitroCerber Dodanie fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Axela 15.02.2012 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Sterownik wykonywałem sam w oparciu o zegar sterujący jakiejś chińskiej firmy. CitroCerber bardzo dziekuje za szybka odpowiedz! Czy do tego mozna wykorzystac taki zwykly programator mechaniczny wsadzany do kontaktu? I jeszcze bylabym wdzieczna, gdybys mogl napisac jakie kabelki i "listwy" trzeba kupic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 16.02.2012 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 CitroCerber bardzo dziekuje za szybka odpowiedz! Proszę bardzo. Czy do tego mozna wykorzystac taki zwykly programator mechaniczny wsadzany do kontaktu? Niestety nie bardzo - trzeba by go mocno rozebrać i zmodyfikować. Jakby ktoś był zainteresowany, to mógłbym wykonać jeszcze kilka sztuk "gotowców". I jeszcze bylabym wdzieczna, gdybys mogl napisac jakie kabelki i "listwy" trzeba kupic. Kabelki - zwykłe 1 albo 1.5 mm2, listwy są już w kotle i można je wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Axela 17.02.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 CitroCerber ponownie wielkie dzieki za odpowiedz W srode wieczorem znow byla u mnie narada przy kotle - tym razem instalator z wykonawca. Po godzinie panowie stwierdzili, ze trzeba cos zrobic z czujnikiem temp w zasobniku - wetkneli go w miejsce termometru w gornej czesci zasobnika. No i owszem - teraz kociol potrafi sie przelaczyc z cwu na co - ale co z tego skoro brakuje mi cieplej wody, bo blednie odczytuje temp wody w zasobniku i jej nie dogrzewa - wiadomo na gorze cieplej, a dol nadal zimny No ale przynajmniej juz wiadomo w czym tkwi problem Jakby ktoś był zainteresowany, to mógłbym wykonać jeszcze kilka sztuk "gotowców". Instalator powiedzial, ze sprobuje mi takie cos wyprodukowac, ale jak mu nie wyjdzie to bardzo chetnie skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 17.02.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 No i owszem - teraz kociol potrafi sie przelaczyc z cwu na co - ale co z tego skoro brakuje mi cieplej wody, bo blednie odczytuje temp wody w zasobniku i jej nie dogrzewa - wiadomo na gorze cieplej, a dol nadal zimny No ale przynajmniej juz wiadomo w czym tkwi problem Po to właśnie ustawiasz przewyższenie - P31. Ja mam czujnik umieszczony w kapilarze sondy w zbiorniku - czujnik jest tak mniej-więcej pośrodku zbiornika. Instalator powiedzial, ze sprobuje mi takie cos wyprodukowac, ale jak mu nie wyjdzie to bardzo chetnie skorzystam OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanseban 18.02.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Witam, Pytanie do kolegów doświadczonych w zmaganiach z MCR24II i generalnie z układami co opartymi o ten piec.Generalna sytuacja jest zastana od "dewelopera" :|.Goły DD MCR II 24 (wybór tego pieca przez "dewelopera" to czysty przypadek)garaż: duży grzejnik wprost z zasilania piecaparter: 90 metrów podłogówki (salon, kuchnia, łazienka) na rozdzielaczu grzejnikowym (bez zaworów) na ręcznym mieszaczu 3d z pompką sterowaną temperaturą na zasilaniu podłogówki.plus wprost z zasilania z pieca 3 grzejniki (pokój, wiatrołap, drabinka w łazience)piętro: 2 grzejniki w dwu pokojach z pionu z zasilania z pieca,plus cztery grzejniki z rozdzielacza grzejnikowegoplus podłogówka z wyżej wymienionego rozdzielacza z RLTem na powrocieDo tego jest zasobnik CWU 120l pędzony z pieca. Wprowadzałem się na "hurra" pod koniec zeszłego roku i nie miałem czasu na studia nad zastanym systemem CO bo inne rzeczy musiałem po "deweloperze" reperować.Dokupiem dwa Auratony (jeden na górę, jeden na dół) i równolegle je zapiąłem jak czyjniki włącz/wyłącz.Spalanie minimum 20m^3/dobe a niektóre pokoje a przede wszystkim łazienka na górze jest nie dogrzana. Podłogówka na dole grzeje częściowo. Przeleciałem ten watek i wiem że czujnik temperatury zewnętrznej mocno by tu pomógł (szczeglnie w zmniejszeniu rachunków),. Prawda? Doradźcie mi dobrzy ludzie jak ten układ poprzerabiać, żeby miało to rece i nogi.Wymiana dolnego rozdzielacza do podłogówki na taki z regulacją przepływów, to chyba tez podstawa, prawda? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 20.02.2012 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Przeleciałem ten watek i wiem że czujnik temperatury zewnętrznej mocno by tu pomógł (szczeglnie w zmniejszeniu rachunków),. Prawda? Prawda. Wymiana dolnego rozdzielacza do podłogówki na taki z regulacją przepływów, to chyba tez podstawa, prawda? Nieprawda. Bez rotametrów też da się poustawiać - więcej prób, ale jest to jak najbardziej możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts