pitpower 08.05.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 idzie non stop hm dziwne, bo ja u siebie nie mogę zrobić pomiaru, ponieważ zbyt krótko kocioł idzie w H3, i tak samo w L3. Może , ktoś napisze , ale nie z instrukcji, tylko z praktyki jak uruchamia H3 i L3? do pomiaru,,,,może coś źle robię,lub mam zły opis z instrukcji. pozdrawiam PIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 08.05.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 dobrze robisz, ale najprawdopodobniej nie ma odbioru ciepła i kocioł wchodzi Ci chyba w tryb 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitpower 08.05.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 1950, dokładnie, wystartuje w H3, i za chwile H8,palnik gaśnie, i ponownie startuje H3 i wchodzi w H8. Wszystko jasne, teraz, dzięki Panowie za pomoc, jak by co zrobiłem dezaktywacje c.w.u w kotle na Logo Siemens+ wyłącza w tych godzinach pompę od recyrkulacji, w godzinach 24 do 6.00, a mogę zawsze włączyć za pomocą kompa z netem, lub po sieci ethernet pozdrawiam PIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gobelin 18.05.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 u góry kotła (a nie pieca) masz odprowadzenie spalin składające się z króćca z rurą w środku, tą zewnętrzną rurą o średnicy 125 mm jest doprowadzane powietrze do kotła, tą wewnętrzną rurą fi 80 mm, odprowadzane są spaliny, w przypadku gdy nie będziesz miał instalacji spalinowej z rur dwuściennych 125/80 która z reguły jest tak zrobiona - adapter 125/80x100/60, - trójnik rewizyjny 125/80, - rura ze spadkiem do kotła 125/80, łącząca kocioł z szachtem komimowym, - kolano z podporą fi 80 i dalej w kominie rury fi 80, - lub gdy w kominie jest prowadzona dalej rura dwuścienna, kolano fi 125/80 i dalej rury 125/80, a później to już tylko zwieńczenie komina gdy będziesz miał tylko rurę odprowadzającą spaliny to powietrze będzie zasysane z pomieszczenia, ale, żeby to wiedzieć to wystarczy wziąć do ręki instrukcję dołączoną do kotła, 1950, komin mam dwururowy, tak jak piszesz, do zasysania powietrza, i do usuwania spalin. dlaczego więc jeśli zdejmie sie obudowę to z podczas pracy pieca z elementu nazwanego w instrukcji "Doprowadzeniem powietrza do wentylatora " (czarna rurka) zasysane jest powietrze ? czy jest to sytuacja nieprawidłowa ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 18.05.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 czy jest to sytuacja nieprawidłowa ? Sytuacja jest prawidłowa - wentylator zasysa powietrze z wnętrza obudowy (a do obudowy wpada powietrze rurą zewnętrzną) - dlatego obudowa ma uszczelki i istotne jest to, żeby podczas codziennej pracy była dokładnie domknieta (zatrzaśnięta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gobelin 18.05.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Sytuacja jest prawidłowa - wentylator zasysa powietrze z wnętrza obudowy (a do obudowy wpada powietrze rurą zewnętrzną) - dlatego obudowa ma uszczelki i istotne jest to, żeby podczas codziennej pracy była dokładnie domknieta (zatrzaśnięta). no wlasnie nie bardzo widzę miejsce w którym powietrze z zewnątrz jest doprowadzone do wnętrza obudowy. Komin jest połączony z wymiennikiem ciepła. Generalnie. to dla mnie trochę dziwne rozwiązanie, bo pomimo uszczelek na obudowie trudno przecież zapewnić zeby piec był hermetyczny. Chyba bezpieczniej byłoby aby powietrze z zewnątrz byłoby zasysane bezpośrednio z zewnątrz, a nie poprzez obudowę pieca który, nigdy w 100% nie będzie hermetyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 18.05.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 (edytowane) no wlasnie nie bardzo widzę miejsce w którym powietrze z zewnątrz jest doprowadzone do wnętrza obudowy. Komin jest połączony z wymiennikiem ciepła. Na obrazku: niebieskie - dolot powietrza czerwone - wylot spalin Teraz jasne? Generalnie. to dla mnie trochę dziwne rozwiązanie, bo pomimo uszczelek na obudowie trudno przecież zapewnić zeby piec był hermetyczny. Chyba bezpieczniej byłoby aby powietrze z zewnątrz byłoby zasysane bezpośrednio z zewnątrz, a nie poprzez obudowę pieca który, nigdy w 100% nie będzie hermetyczny. On nie ma być hermetyczny 100%, wystarczy, że będzie szczelny i praktycznie całość powietrza jest brana z zewnątrz. Dodatkowo gaz wydostający się nieszczelnościami układów kotła (co i tak jest mało prawdopodobne, ale na wypadek...) zostaje zassany do komory spalania. Edytowane 18 Maja 2012 przez CitroCerber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gobelin 21.05.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Na obrazku: niebieskie - dolot powietrza czerwone - wylot spalin Rysunek jest piękny i dzięki za niego. Trochę tylko ten przekrój (rzut z góry) mi niewiele uzmysławia. Bardziej chodziło mi o to gdzie widać miejsce doprowadzenia powietrza z zewnątrz jak się zdejmie obudowę i patrzy na piec na wprost. Bo na pierwszy rzut oka wygląda to tak jaby powietrze było zasysane bezpośrednio do komory spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 21.05.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Rysunek jest piękny i dzięki za niego. Trochę tylko ten przekrój (rzut z góry) mi niewiele uzmysławia. Bardziej chodziło mi o to gdzie widać miejsce doprowadzenia powietrza z zewnątrz jak się zdejmie obudowę i patrzy na piec na wprost. Myślałem, że tłumaczenie było wystarczająco obrazowe... No to jeszcze raz: Kanał dolotowy zaczyna się na zewnątrz budynku i w wersji najczęściej spotykanej idzie do kotła współosiowo z wylotowym kanałem spalin. Kończy się wewnątrz obudowy DOOKOŁA kanału wylotowego odprowadzającego spaliny bezpośrednio z komory spalania. Mam nadzieję, że tym razem rysunek rozwieje wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gobelin 21.05.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 dzięki za łopatologiczne wyjaśnienia cały czas szukam przyczyny nieprzyjemnego zapachu w kotłowni jaki powstaje gdy piec pracuje i dlatego tak się dopytuję o szczegóły związane z zasysaniem powietrza (temat poruszany w innym wątku) piec oczywiście MCR2 24T http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192788-zapach-w-kotłowni-a-kocioł-gazowy-z-zamknietą-komorą-spalania&p=5319142#post5319142 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 21.05.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 dzięki za łopatologiczne wyjaśnienia Proszę bardzo. temat poruszany w innym wątku) piec oczywiście MCR2 24T Odpisałem w nim - podałem swoją propozycję "przetestowania". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtsw466 17.07.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Lato przerwa:) jesienią znów pogadamy:) Zbyt ciekawy wątek żeby o nim zapomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas90 18.07.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Czy jest szansa żeby ktoś na priva podesłał schemat podpięcia tego zegara sterującego cwu, myślę że forum jest od tego żeby sobie pomagać ja bym tylko potrzebował zaciski na które trzeba się podpiąć tym przekaźnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 22.07.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Witam. Czy ktoś zna odpowiedz co oznacza kot błędu E9?Odpowietrzałem instalacje i ustawiałem regulator i taki błąd mi wyskoczył. Kocioł oczywiście nie chce się włączyć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanseban 22.07.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Witam, Czy blokada pieca przez złącze N powoduje blokadę całego pieca czy tylko obiegu CO? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewar1309 27.07.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 posiadam kocioł DeDietrich MCR/II oraz celcie 20.Czy da się ustawić ten programator aby CWU nie była grzana np od 22 do 5 rano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arczi1 27.07.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 posiadam kocioł DeDietrich MCR/II oraz celcie 20. Czy da się ustawić ten programator aby CWU nie była grzana np od 22 do 5 rano? Pokrętło na program letni - wtedy grzeje zawsze CWU pomiędzy 06.00 a 23.00. Jeśli ma być inna godzina grzania CWU można zaprogramować P1 na dwóch temperaturach: ECO-TEMP i np TEMP-1. Wtedy ECO-TEMP ma obowiązywać pomiędzy 22.00 a 05.00, natomiast dla pozostałych godzin TEMP-1. Należy tylko pamiętać o wartości TEMP-1 (fabrycznie 18,4oC; w przypadku regulacji pokojowej i wychłodzenia pomieszczenia poniżej tej temperatury załączy się CO; by tego uniknąć zmienić wartość na np 15,1 oC). Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewar1309 03.08.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 dzięki za info Arczi1.Gdzie najlepiej zamontować czujnik temperatury zewn.Wiem że od strony północnej ale czy moge np pod cokolikiem na wysokości 0,5m?czy lepiej wyżej ale to wtedy będzie na widoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 03.08.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 dzięki za info Arczi1. Gdzie najlepiej zamontować czujnik temperatury zewn. Wiem że od strony północnej ale czy moge np pod cokolikiem na wysokości 0,5m? czy lepiej wyżej ale to wtedy będzie na widoku Trochę nisko, z reguły montuje się na wysokości ok 2 m, żeby zminimalizować wpływ parowania gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 03.08.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Witam, Czy blokada pieca przez złącze N powoduje blokadę całego pieca czy tylko obiegu CO? Pozdr Które to złącze N? DeDietrich ma dwa obwody blokujące - jeden CO i drugi CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts