Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja pieca De Dietrich MCR 24

nonek

Recommended Posts

No i wszystko wyjaśniło się. Serwisant pokierował mnie przez telefon co i jak sprawdzić i wyszło, że podczas skoku napięcia (a wczoraj wywaliło mi korki) przestawił się parametr dUY (ten za parametrem P31)gdzie Y to cyfra z tabliczki na kotle zamiast 8 była 1 po zmianie kocioł zaczął działać prawidłowo:)

Może komuś się przydarzy podobna usterka to może pomoże:)

Pozazdrościć serwisanta:)

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Serwisant pokierował mnie przez telefon co i jak sprawdzić i wyszło, że podczas skoku napięcia (a wczoraj wywaliło mi korki) przestawił się parametr dUY (ten za parametrem P31)gdzie Y to cyfra z tabliczki na kotle zamiast 8 była 1 po zmianie kocioł zaczął działać prawidłowo:)

Tylko, że paramatry dFX i dUY służą do wykonania resetu kotła i ich ustawienie nie ma wpływu na kocioł. ;) Ech ci serwisanci... :D

Witam.

Mam pytanie co do ustawień kocioł MCR II 24T a iSENSE AD 289

zasobnik 300l , czujnik pogodpwy wszędzie podłogówka.

Ustawienia c.o. wg strategii grzania Cz.ze.+Cz.pok.: Funkcja kompensacji pogodowej z wpływem na temperaturę w pomieszczeniu jakoś wszystko działa pytanie dotyczy c.u.w.

Ustawiłem program godzinowy i wyznaczyłem temp. w danych dniach i porach dnia ale jakoś to w ogóle nie chce działać - to znaczy nie działa sterowanie z regulatora- kocioł załącza sie na grzanie cuw zgodnie z zadanym na kotle parametrze P2 52 i P26 10.

Dodatkowo zauważyłm że P4 się zmieniło na 2 czyli sterowanie przez regulator co chyba jest ok.

Czy czasem nie trzeba jeszcze jakiś ustawień kotła pozmieniac żeby regulator zadecydował o włączeniu grzania cuw zgodnie z wyznaczonym programem godzinowym?.

aha i czy ktoś może powiedzieć jak rozumiec tą opcję wpływ temp.pomieszczenia - to zmienia naczylenie krzywej grzewczej ? jak ustawic aby było optymalnie:;)

I może ktoś ma już jakieś doświadczenia i przemyślenia dotyczące ustawień iSENSE AD 289 z tym kotłem i ogrzewaniem podłogowym - dobre rady mile widziane ;)

Czy ten kociołek gdy zaczyna grzać to moduluje od minimalnej, średniej czy maksymalnej mocy?

O ile dobrze pamiętam, to zapłon jest na średniej mocy.

No i dodatkowo czy możliwe jest aby sterować go zarówno pogodówką jak i termometrem wewnętrznym

Tak - obie możliwości są jak najbardziej dopuszczalne. :)

Jak jest z cenami części zamiennych?

Nie wiem - nie wymagał jeszcze naprawy. :D

CitroCerber a tak pomijając wszelkie parametry twojego domu, napisz ile na dobę gazu łyka Twój MCR? Bo chyba jest optymalnie ustawiony?

Nie wiem ile łyka, bo nie mam jeszcze podłączonego czujnika do licznika gazu. Co do optymalności, to jeszcze nad tym muszę popracować, bo przestrzeliwuje o 0.2 stopnia jak jest powyżej -5 na zewnątrz. :)

Nie wiem ile łyka, bo nie mam jeszcze podłączonego czujnika do licznika gazu. Co do optymalności, to jeszcze nad tym muszę popracować, bo przestrzeliwuje o 0.2 stopnia jak jest powyżej -5 na zewnątrz. :)

E, nie wierze że nie śledzisz spalania:) przecież od jakiegoś czasu kociołek już u Ciebie pracuje:)

Witam forowiczów, zanim zadam kilka pytań opiszę sytuację. Dom parterowy 114m2, wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła, na całości ogrzewanie podłogowe, 7 pętli, na 5 pętlach termostaty pokojowe sterujące siłownikami zamykającymi pętlę po osiągnięciu zadanej temperatury w pomieszczeniu, 2 pętle bez siłowników, stale otwarte w salonie jako pomieszczeniu reprezentatywnym. Jest tam termostat pokojowy podłączony do pieca, zaciski 7 i 8 w X9, wyłączający grzanie CO po osiągnięciu zadanej w salonie temperatury. Piec DD MCR 24 II T, do pieca podłączony czujnik temp zew. Do tego zasobnik CWU 120 l. Piec ustawiony P1=50 P27=20 P28=20 P29=-20.

Pierwszego dnia rano zagrzałem CWU do 45 st i ustawiłem P3=2, czyli CO włączone, CWU wyłączone. Temperatura w salonie ustawiona na 21,5 stopnia, po jej osiągnięciu piec wyłącza się, na wyświetlaczu 0. Po kilku godzinach włącza się i spokojnie pracuje w tym trybie, wieczorem palę w kominku a więc ponownie na piecu 0. Wieczorem zmieniam P3=1, zagrzewam CWU do 45 st i przestawiam P3=2. W dzień -5 w nocy -12, zużycie gazu 6 m3/dobę, temperatury w sypialniach 20 st, łazienka i salon 22 st. Termostat w salonie podłączony do pieca jest na zewnętrznej ścianie i gdy na nim jest 21,5 st, to temp rzeczywista jest trochę wyższa.

Drugiego dnia rano ustawiam P3=1 i tak zostawiam na cała dobę. CWU podgrzewa się na bieżąco, po jakimś czasie w ciągu dnia termostat w salonie wyłącza w piecu grzanie CO. Zauważam, że mimo tego podłogi nie stygną, rozdzielacz i otwarte pętle wyraźnie się nagrzewają. W domu utrzymują się zadane na termostatach pokojowych temperatury. Piec pracuje w trybie 4 i przełącza się na 8, nawet gdy w zasobniku temperatura wody osiąga zadaną wartość, piec nie wyłącza się w stan 0.W dzień -5 w nocy -12, zużycie gazu 6,5 m3/dobę.

Czyli gdy P3=2 i następuje rozwarcie styków w termostacie w salonie po osiągnięciu zadanej temperatury piec przechodzi w tryb 0 i odpoczywa. Natomiast gdy P3=1 pomimo rozwarcia styków w termostacie w salonie piec przy okazji podgrzewania wody w zasobniku grzeje CO.

Jak powinienem ustawić P4, w instrukcji papierowej instalatora na str 46 napisano P4=0- praca dzienna, P4=1-program podgrzewania cwu aktywny, tryb cwu jest wyłączony, P4=2-sterowanie przez regulator. A w instrukcji w PDF, - ON- czyli P4=0-aktywacja trybu nocnego (obniżonego), OFF – czyli P4=1- aktywacja trybu dziennego, AUTO-czyli P4=2- ustawienie zależne od regulacji. Ja mam ustawione P4=2.

Czy obiegi CO i CWU nie powinny być niezależne?

Czy może jakiś zawór w piecu się zawiesza?

Proszę szanownych kolegów o pomoc.

ustawiłem P3=2, czyli CO włączone, CWU wyłączone.

[...]

Wieczorem zmieniam P3=1,

Długo dasz radę tak pociągnąć? :) Poczytaj ten wątek (kilka stron wcześniej) i zastanów się nad zegarem sterującym.

Piec pracuje w trybie 4 i przełącza się na 8, nawet gdy w zasobniku temperatura wody osiąga zadaną wartość, piec nie wyłącza się w stan 0.

Jeśli masz tylko termostat pokojowy i ustawione P3 = 2 i P4 =2, to będzie dość długo chodził w trybie 8 pilnując CWU jak każdy kocioł z priorytetem ciepłej wody. Bierz pod uwagę, że jest jeszcze tzw. przewyższenie czyli kocioł grzeje do temperatury P2 + P31 (które domyślnie jest ustawione na 15 stopni).

Czyli gdy P3=2 i następuje rozwarcie styków w termostacie w salonie po osiągnięciu zadanej temperatury piec przechodzi w tryb 0 i odpoczywa. Natomiast gdy P3=1 pomimo rozwarcia styków w termostacie w salonie piec przy okazji podgrzewania wody w zasobniku grzeje CO.

Jak powinienem ustawić P4, w instrukcji papierowej instalatora na str 46 napisano P4=0- praca dzienna, P4=1-program podgrzewania cwu aktywny, tryb cwu jest wyłączony, P4=2-sterowanie przez regulator. A w instrukcji w PDF, - ON- czyli P4=0-aktywacja trybu nocnego (obniżonego), OFF – czyli P4=1- aktywacja trybu dziennego, AUTO-czyli P4=2- ustawienie zależne od regulacji. Ja mam ustawione P4=2.

Nie wiem o jakim PDF mówisz, bo ja w swoim mam:

0 = Tryb dzienny

1 = Program podgrzewania c.w.u. WYŁ

2 = Podgrzewanie realizowane przez regulator

;)

Czy obiegi CO i CWU nie powinny być niezależne?

Tak, powinny.

Czy może jakiś zawór w piecu się zawiesza?

Sprawdź zawór trójdrogowy - powinien być słyszalny w momencie jak przełącza się CO/CWU (CWU/CO).

Długo dasz radę tak pociągnąć? :) Poczytaj ten wątek (kilka stron wcześniej) i zastanów się nad zegarem sterującym.

Chętnie kupię taki zegar, nie musi być montowany w piecu a najlepiej gdybym przy jego pomocy regulował CWU oraz załączanie pompy cyrkulacyjnej, oczywiście w oddzielnych harmonogramach.

Jeśli masz tylko termostat pokojowy i ustawione P3 = 2 i P4 =2, to będzie dość długo chodził w trybie 8 pilnując CWU jak każdy kocioł z priorytetem ciepłej wody. Bierz pod uwagę, że jest jeszcze tzw. przewyższenie czyli kocioł grzeje do temperatury P2 + P31 (które domyślnie jest ustawione na 15 stopni).

P31 mam ustawione na 5, problem w tym, że nie przechodzi w tryb 0 tylko stale pracuje w trybie 4 lub 8 pilnując temperatury CWU 45 stopni i nie dopuszcza do jej obniżenia. Wydaje mi się, że powinien przejść do trybu 0 i poczekać na obniżenie się temperatury CWU o zadany próg, chyba 5 stopni, lub sygnał z termostatu o zapotrzebowanie na ciepło co

Nie wiem o jakim PDF mówisz, bo ja w swoim mam:

0 = Tryb dzienny

1 = Program podgrzewania c.w.u. WYŁ

2 = Podgrzewanie realizowane przez regulator

;)

tak czy inaczej pytanie pozostaje aktualne, jak ustawić P4? Tak łopatologicznie proszę.

Sprawdź zawór trójdrogowy - powinien być słyszalny w momencie jak przełącza się CO/CWU (CWU/CO).

Będę nasłuchiwał.

Bardzo dziękuję za odpowiedź

Chętnie kupię taki zegar, nie musi być montowany w piecu a najlepiej gdybym przy jego pomocy regulował CWU oraz załączanie pompy cyrkulacyjnej, oczywiście w oddzielnych harmonogramach.

Ten, który ja oferuję steruje tylko jednym obwodem (jednokanałowy) i jest przystosowany do montażu wewnątrz kotła w odpowiednim miejscu. Dwukanałowe też są dostępne, ale wychodzą drożej niż dwa jednokanałowe. ;)

P31 mam ustawione na 5, problem w tym, że nie przechodzi w tryb 0 tylko stale pracuje w trybie 4 lub 8 pilnując temperatury CWU 45 stopni i nie dopuszcza do jej obniżenia. Wydaje mi się, że powinien przejść do trybu 0 i poczekać na obniżenie się temperatury CWU o zadany próg, chyba 5 stopni, lub sygnał z termostatu o zapotrzebowanie na ciepło co

P26 decyduje o tym jaki spadek powoduje ponowne włączenie - domyślnie 5 stopni. Zmień P26 na np 10 i zobacz czy coś się zmieniło.

Dawno nie używałem kotła bez regulatora ale kojarzę, że chyba miałem tak samo - przez większość dnia kręcił "na statusie" 8. Pierwszy regulator też sobie nie radził - stąd pojawił się zgear, którego też już obecnie nie używam, bo PT59X działa tak jak powinien. :)

tak czy inaczej pytanie pozostaje aktualne, jak ustawić P4? Tak łopatologicznie proszę.

Ponieważ nie masz regulatora zgodnego z opentherm, to ustawianie opcji "2" da taki sam efekt jak "0".

Witam,

prblem to letnie grzejniki, nie wiem co jest zle. Prosze o pomoc.

dane: piec De Dietrich MCR/II 24T; Celcia 20; mieszkanie 250m2

ustawienia w piecu P1 =80st P2 =40st P3 =1 P4 =2 Celcia TEMP4 = 30st TEMP5 = 23st (program P1)

czemu grzejniki nie sa gorace?

Witam, chciałbym założyć sobie jakiś regulator do pieca który sterowałby mi praca trybu C.W.U (włączał i wyłączał o określonych godzinach).

Aktualnie moja instalacja wygląda następująco:

Kocioł MCR II 24T ładuje zasobnik C.W.U oraz bufor 500l do ogrzewania

Do zasobnika przez druga wężownicę będą na wiosnę wpięte solary.

Do bufora na drugiej wężownicy wpięty jest kominek z PW

Z bufora ciepła woda wychodzi na kilka grzejników do sypialni i pokojów na gorze i do garażu

Z bufora przez mieszacz woda idzie do rozdzielaczy podłogówki na cały parter oraz przedpokój i łazienki na gorze.

W rozdzielaczach są założone siłowniki sterowane Eurosterami oraz zaworami RTL.

Kotłem steruje czujnik pogodowy na podstawie krzywej grzewczej.

Poradźcie co dołożyć aby móc zaprogramować sobie czasy załączenia C.W.U

pozdrawiam

Szymek