Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja pieca De Dietrich MCR 24

nonek

Recommended Posts

pytanie do 1950: (lub kto pomoże)

mam kocioł MCR II dwufunkcyjny. Mieszkanie w zabudowie szeregowej 120m2 Parter to około 45 m podłogówki na osobnym obiegu z pompą, bez mieszacza na rtlach. Piwnica, I piętro i poddasze to 9 grzejników. Jakie sterowanie zastosować aby najefektywniej wykorzystać kocioł przy jak najmniejszym zużyciu gazu?

Koledzy, pomoże ktoś?

dziękuję

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pora na kolejną dawkę danych:-)

1) P1-55, P27-20, P28-20, P29-15 - zużycie średniodobowe 7,85m3

2) P1-40, P27-20, P28-20, P29-20 (krzywa 0,5) - zużycie średniodobowe 8,99m3

3) P1-45, P27-20, P28-20, P29-20 - 7,94m3 - wydaje mi się subiektywnie że w budynku był lepszy komfort cieplny niż dla wariantu2.

4) P1-50, P27-20, P28-20, P29-20 - 7,95m3 - przy trochę cieplejszej aurze...

Kolejny eksperyment przy P1=55 trwa...

pozdrawiam

Pawlok

Pora na kolejną dawkę danych:-)

3) P1-45, P27-20, P28-20, P29-20 - 7,94m3 - wydaje mi się subiektywnie że w budynku był lepszy komfort cieplny niż dla wariantu2.

4) P1-50, P27-20, P28-20, P29-20 - 7,95m3 - przy trochę cieplejszej aurze...

Kolejny eksperyment przy P1=55 trwa...

pozdrawiam

Pawlok

a u mnie eksepryment przy P1 - 35 trwał od wykendu - średnie zużycie dobowe wyszło 13 m3 (w tym ogrzewanie, CW i zasilanie kuchni gazowej) - tem. w domu 21.

Ogrzewanie cwu i gotowanie przeszkadza w ocenie ekonomiczności ogrzewania i w porównaniu do czegokolwiek bo X kąpie się codziennie a Y raz na tydzień.

Jak robić obserwacje to tylko przy wyłączonych dodatkowych odbiornikach gazu.

Do tego odczytu nie można robic od razu bo np jeśłi ja miałem TZ28C a potem podnosłem bo się oziębiło o kilka stopni to początkowy okres grzania wymaga dłuższej pracy pieca aby podgrzać wodę w instalacji ote 2C i zużzycie jest w tym momencie wyższe. Z kolei kiedy miałem 30C i obniżyłem na 28 to zużycie spadło bo woda w instalaacji stygła i wciąż była za ciepła aby piec "widział" potrzebę podgrzewania.

Generalny wniosek jaki mam to jednak praca na możliwie niskich TZ jest najbardziej oszczędna - piec szybciej moduluje do minimum praktycznie po kilku sekundach od startu oczywiście pozostaje kwestia temperatury zewnętrznej i krzywej grzewczej czyli czy ta mozliwie niska wystarczy do uzyskania temperatury pomieszczenia takiej aby dobrze się w nim czuć.

Ogrzewanie cwu i gotowanie przeszkadza w ocenie ekonomiczności ogrzewania i w porównaniu do czegokolwiek bo X kąpie się codziennie a Y raz na tydzień.

Jak robić obserwacje to tylko przy wyłączonych dodatkowych odbiornikach gazu. .

Nie jest to możłiwe w zamieszkanym domu :-)

Obserwacje każdego to obserwacje subiektywne - a nie badania labolatoryjne :-)

Generalny wniosek jaki mam to jednak praca na możliwie niskich TZ jest najbardziej oszczędna - piec szybciej moduluje do minimum praktycznie po kilku sekundach od startu oczywiście pozostaje kwestia temperatury zewnętrznej i krzywej grzewczej czyli czy ta mozliwie niska wystarczy do uzyskania temperatury pomieszczenia takiej aby dobrze się w nim czuć.

Co do pierwszej tezy - hmm zauważyłeś że kocioł startuje z wiekszą niż minimalna moc dla CO ???

Druga teza jak najabrdziej prawdziwa - każdy musi doswiadcalnie znależć takie parametry by gazy szło optymalnei przy jednoczesnym osiągnieciu oczekiwanego komfortu cieplnego.

Pawlok

Jak robić obserwacje to tylko przy wyłączonych dodatkowych odbiornikach gazu.

Do tego odczytu nie można robic od razu bo np jeśłi ja miałem TZ28C a potem podnosłem bo się oziębiło o kilka stopni to początkowy okres grzania wymaga dłuższej pracy pieca aby podgrzać wodę w instalacji ote 2C i zużzycie jest w tym momencie wyższe. Z kolei kiedy miałem 30C i obniżyłem na 28 to zużycie spadło bo woda w instalaacji stygła i wciąż była za ciepła aby piec "widział" potrzebę podgrzewania.

witam

przy tak ustawionym piecu jaką masz temperaturę w domu

Szczerze mówiąc nie wiem bo nie wiem czy posiadany termometr pokazuje dokładnie. Wyświetla na wysokości ok. 2m temperaturę 18-19C w zależności od temp na zewnątrz (było od -5 do -2) ale wiem, że w bloku kiedy miałem stare okna przy 18C było mi zimno a tu czuję się znakomicie - może to być efekt grzania podłogówką - nigdzie nie mam grzejników.

Kiedy jest więcej niż 20C jest mi już za ciepło.

Zrobiło się -11C na zewn. więc zwiększyłem TZ do 40C wg wskazań pogodówki..

?????

wg wskazań ? jakich ?

Za noc zżarło ok. 5m3 i tu już chyba nie pomogą piece o małej mocy bo mój chodził non stop.

- 10 na dworze o 8 rano. Teraz - 8 i kocioł nie chodzi non-stop przy temp zadanej 21 . Jak wrócę z miasteczka to zrobię odczyt zużycia za ostatnie 2 dni.

Pawlok

Zrobiło się -11C na zewn. więc zwiększyłem TZ do 40C wg wskazań pogodówki..

?????

wg wskazań ? jakich ?

Na zaworze 3d mam pogodówkę ->krzywa 0,7 T.Zadana 41C przy -11 na zewn. :evil:

Za noc zżarło ok. 5m3 i tu już chyba nie pomogą piece o małej mocy bo mój chodził non stop.

- 10 na dworze o 8 rano. Teraz - 8 i kocioł nie chodzi non-stop przy temp zadanej 21 . Jak wrócę z miasteczka to zrobię odczyt zużycia za ostatnie 2 dni.

Pawlok

U mnie to wynika z tego, że dotąd miałem temp. powrotu 24C a teraz będzie musiała być wyższa o ok. 5C więc dopóki tego nie osiągnie będzie grzał ale nie ma mnie w domu mam nadzieję, ze się już nagrzało.

Na zaworze 3d mam pogodówkę ->krzywa 0,7 T.Zadana 41C przy -11 na zewn. :evil:

\\

Jak rozumiem odczytujesz to z jakiegoś interfejsu czujnika pogodowego ?

Ale ustawiasz ręcznie czy on pogodówka Ci automatycznie współpracuje z kotłem?

Widzę że wyniki mamy bardzo porównywalne!

U mnie przy -9 właśnie dogrzewa wodę do 41 stopni przy ustawieniach:

P1-55, P27-20, P28-20, P29-20 .

U mnie to wynika z tego, że dotąd miałem temp. powrotu 24C a teraz będzie musiała być wyższa o ok. 5C więc dopóki tego nie osiągnie będzie grzał ale nie ma mnie w domu mam nadzieję, ze się już nagrzało.

Hmm tą temperaturę powrotu tylko odczytujesz czy gdzieś ustawiasz ?

U mnie kociołek tak jak pisałem równoważy aktualnie do 41 stopni.

Porcja uaktualnionych danych:

4) P1-50, P27-20, P28-20, P29-20 - 7,95m3 przy trochę cieplejszej aurze..

5) P1-55, P27-20, P28-20, P29-20 - 7,96m3 , ale tu dla doby gdy mieliśmy w dzień +1/2 spalanie spadło do 6,35m3 by w ciągu ostatnich dwóch dób gdy w dzień mamy max ok -8 w nocy ok - 12 dojść do 8,7m3.

Jeszcze trzymam P1-55, jutro zmniejsze do P1=50 - wydaje mi się że któraś z tych opcji będzie najbardziej optymalna.

Tylko jak to jest przy P1=55 i P29=20 temp wody zasilania ma osiągnąć 55 stopni przy -20 na dworze - i jak to wtedy działa kocioł rzeczywiście grzeje do 55 czy do 55+6 ?

pozdrawiam

Pawlok.

Jak rozumiem odczytujesz to z jakiegoś interfejsu czujnika pogodowego ?

Normalnie mam pogodówkę z czujnikiem pogodowym, która steruje zaworem 3d podłogówki - rozwiązanie przystosowane do każdego źródła ciepła - mogę podpiąć bufor, piecyk elektryczny cokolwiek ale normalnie to jest stosowane kiedy są obiegi podłogowe i grzejniki - te są zasilane wyższą temp. a podłogówka podbiera i miesza na zaworze do np 35C sęk w tym, że jeszcze grzejników nie ma bo poddasze nie zrobione

Ale ustawiasz ręcznie czy on pogodówka Ci automatycznie współpracuje z kotłem?

Z kotłem nie wspópracuje tylko dostosowuje się względem tego co z kotła przychodzi jak woda za gorąca to się przymyka jak za zimna otwiera no i ma to wpływ na załączanie wyłączanie kotła.

Zamierzam jeszcze dopiąć ten czujnik pogodowy za 5PLN do kotła żeby pracował na tej samej krzywej grzewczej bo teraz to ręcznie zmieniam temperaturę zasilania.

Widzę że wyniki mamy bardzo porównywalne!

Przy tej samej krzywej grzewczej powinny być jednakowe mi odpowiada 0,7 dla mojego szałasu. Od biedy da się wytrzymać nawet 0,5 ale już się robi chłodnawo

U mnie przy -9 właśnie dogrzewa wodę do 41 stopni przy ustawieniach:

P1-55, P27-20, P28-20, P29-20 .

Przy -9 to chyba moje ustrojstwo chciało na zasilaniu 39-40C o ile pamiętam

Hmm tą temperaturę powrotu tylko odczytujesz czy gdzieś ustawiasz ?

U mnie kociołek tak jak pisałem równoważy aktualnie do 41 stopni.

Powrót a zasilanie to różnica bo woda stygnie w obwodzie w zalezności od prędkości przepływu i poboru ciepła przez odbiorniki - ja mam różnicę na piecu przeważnie ok. 10C.

Od tej różnicy zależy też stopień modulacji

Porcja uaktualnionych danych:

5) P1-55, P27-20, P28-20, P29-20 - 7,96m3 , ale tu dla doby gdy mieliśmy w dzień +1/2 spalanie spadło do 6,35m3 by w ciągu ostatnich dwóch dób gdy w dzień mamy max ok -8 w nocy ok - 12 dojść do 8,7m3.

Jeszcze trzymam P1-55, jutro zmniejsze do P1=50 - wydaje mi się że któraś z tych opcji będzie najbardziej optymalna.

Tylko jak to jest przy P1=55 i P29=20 temp wody zasilania ma osiągnąć 55 stopni przy -20 na dworze - i jak to wtedy działa kocioł rzeczywiście grzeje do 55 czy do 55+6 ?

pozdrawiam

Pawlok.

Czemu tak wysoko grzejesz? Masz grzejniki?

Rozumiem ,że P1 oznacza u Ciebie max tz a kiedy można niżej nastepuje to automatycznie wg pogodówki?

U mnie zawsze grzeje do TZad. +5C a kiedy przekracza te 5 czyli osiąga 6 piec się wyłącza.

Podejrzewam, że to taki "bufor" bo przecież woda powrotna może mieć jakiś rozrzut temperatury chwilowo byc cieplejsza potem zimniejsza więc jeśli TZas. chwilowo przekracza T.zadaną to piec grzeje dopóki to przekroczenie utrzymuje się odpowiednio dłużej i nie wzrasta. Potem woda powrotna jest cieplejsza następuje "przegrzewanie układu" szybki przyrost temperatur na co piec reaguje zatrzymaniem .

Zamierzam jeszcze dopiąć ten czujnik pogodowy za 5PLN do kotła żeby pracował na tej samej krzywej grzewczej bo teraz to ręcznie zmieniam temperaturę zasilania.[/b]

Teraz rozumiem Twoje sterowanie :-)

Przy -9 to chyba moje ustrojstwo chciało na zasilaniu 39-40C o ile pamiętam

Mówisz że kwestia 1 stopnia jest tak istotna ?

]Powrót a zasilanie to różnica bo woda stygnie w obwodzie w zalezności od prędkości przepływu i poboru ciepła przez odbiorniki - ja mam różnicę na piecu przeważnie ok. 10C.

Od tej różnicy zależy też stopień modulacji

I tego właśnie nie rozumiem.

U mnie gdy nie zmieniam temperatury zadanej na sterowniku pokojowym nadmiernie - to kocioł cały czas moduluje , pracuje na minimalnej mocy. Wyłącza się gdy P1 i P2 się zrównoważają. Gdy dawałem mu skokowo wzrost temp żądanej to wtedy rzeczywiście chodził z mocą większą. Myślę że w przypadku zastosowania Celci to ona steruje nadrzędnie modulacją i nie dopuszcza póki co do pracy z większą mocą (tylko skąd wie kiedy wystartować, jakie parametry monituruje i mają wpływ na rozkaz startu pracy kotła? , właśnie temp w salonie 21 a kociołek pracuje z mocą 1 , temp zasilania 39, powrót 34).

Czemu tak wysoko grzejesz? Masz grzejniki?

Rozumiem ,że P1 oznacza u Ciebie max tz a kiedy można niżej nastepuje to automatycznie wg pogodówki?

Dokładnie tak grzejniki i dwie pętle małej prostej podłogówki - pociągniętej z rozdzelaczy i regulowanych ręcznie zaworami, temperaturę na kotle ogranicza pogodówka.

U mnie zawsze grzeje do TZad. +5C a kiedy przekracza te 5 czyli osiąga 6 piec się wyłącza..

Korci mnie by zaeksperymentować i dać parametr P29 może na 10 by zobaczyć do jakiej temperatury kocioł zagrzeje wodę w teoretycznie warunkach granicznych.

pozdrawiam

Pawlok

Mówisz że kwestia 1 stopnia jest tak istotna ?

Nie istotna ale informacji nigdy dosyć:)

U mnie gdy nie zmieniam temperatury zadanej na sterowniku pokojowym nadmiernie - to kocioł cały czas moduluje , pracuje na minimalnej mocy.

U mnie też a zwiększenie TZ powoduje wzrost stosunku TZ/TP i może wzrosnąć moc kotła.

Wyłącza się gdy P1 i P2 się zrównoważają.

Zrównoważają się ale po chwili kiedy kocioł rozgrzewa wodę między TZ a TP jest przeważnie ok 10C różnicy.

Obserwuję że kiedy TP=TZ-5 TZ rośsnie o 5C potem kiedy osiąga ponad ^C piec się wyłącza chwilę potem temperatura wody na zasilaniu spada do wartości temperatury powrotu.

Wyświetla się 5 i piec stoi 3 minuty a potem zależnie od temperatury wody zasilania ponownie startuje albo wyświetla 8 i stoi dotąd aż temperatura wody na zasilaniu nie spadnie poniżej TP.

W praktyce przy TZ >30C 8 nie wyświetla się nigdy chyba, że akurat piec podgrzewał zasobnik.

Tak to wygląda bez sterownika.

Wniosek z tego taki że piec pracuje w zależności od temp wody w obiegu a ta zależy od od wielu innych czynników i decyduje o zużyciu gazu.

Te czynniki to np przepływ wody, jej ilość w instalacji, i straty na ogrzanie budynku tym większe im zimniejszy budynek i im większa kubatura.

Gdy dawałem mu skokowo wzrost temp żądanej to wtedy rzeczywiście chodził z mocą większą.

No i to jest moja bolączka nagłe oziębienie wymaga podgrzania wody w obiegu to długo trwa i nie jestem pewien czy oszczędniej jest grzać długo na minimum mocy czy nie lepiej podnieść TZ np o5C wyżej i ogrzewać krócej na wyżsszej mocy.

Myślę że w przypadku zastosowania Celci to ona steruje nadrzędnie modulacją i nie dopuszcza póki co do pracy z większą mocą (tylko skąd wie kiedy wystartować, jakie parametry monituruje i mają wpływ na rozkaz startu pracy kotła? , właśnie temp w salonie 21 a kociołek pracuje z mocą 1 , temp zasilania 39, powrót 34).

Czyli potwierdza się to co pisałem TPmax.=TZad. -5

Nie rozumiem co to moc 1 :)

Dokładnie tak grzejniki i dwie pętle małej prostej podłogówki - pociągniętej z rozdzelaczy i regulowanych ręcznie zaworami, temperaturę na kotle ogranicza pogodówka.

No więc masz inne parametry już na wejściu.

Korci mnie by zaeksperymentować i dać parametr P29 może na 10 by zobaczyć do jakiej temperatury kocioł zagrzeje wodę w teoretycznie warunkach granicznych.

pozdrawiam

Pawlok

O czym P29 decyduje?

Jak na razie w menu dla serwisanta zmieniłem tylko P26 na 15 czyli zasobnik włącza się ponownie kiedy temperatura zad. spadnie o 15C.

No i to jest moja bolączka nagłe oziębienie wymaga podgrzania wody w obiegu to długo trwa i nie jestem pewien czy oszczędniej jest grzać długo na minimum mocy czy nie lepiej podnieść TZ np o5C wyżej i ogrzewać krócej na wyżsszej mocy.

Analizując Twoje obserwacje to przecież tą TZ pdgrzejesz mocniej tak naprawdę raz a potem kocioł z powrotem będzie dogrzewał tylko w ramach różnicy . Czyli nie powinno to być zbyt energożerne.

Nie rozumiem co to moc 1 :)

Min modulacji to samo co na kotle nF=13 :-)

Przy samej celci obserwowałem prace kotła w trybie grzania CO na mocy 2,3 - po zastosowaniu pogodówki jeszcze na taki stan nie trafiłem cały czas jeżeli grzeje to na minimum.

O czym P29 decyduje?

Jak na razie w menu dla serwisanta zmieniłem tylko P26 na 15 czyli zasobnik włącza się ponownie kiedy temperatura zad. spadnie o 15C.

A mieszkasz w tym domu ? 15 stopni to bardzo dużo dla komfortu użytkowania ciepłej wody - zagrzanie 100l o 15 stopni to na pewno praca na maxa pytanie jak długo ?.

P29 - to minimalna przewidywana temp dla danej krzywej przy której kocioł powinien zagrzać wodę do temp ustalonej na P1 - CitroCeber wkleił na 4 stronie tego wątku wykresy krzywych.

Odświeżone dane:

5) P1-55, P27-20, P28-20, P29-20 - średniodobowo 8,39m3 , ale tu dla doby gdy mieliśmy w dzień +1/2 spalanie spadło do 6,35m3 by w ciągu kolejnych dwóch dób gdy w dzień mamy max ok -8 w nocy ok - 12 dojść do 8,7m3. Od wczoraj mamy bardzo zimno w nocy było w Poznaniu -15 w dzień w Mosinie -9 - poszło mi 9,66m3 gazu przy takich nastawach, niestety w nocy pracowałem i nie moglem sprawdzić czy nadal kociołek pracował na minimalnej mocy czy też dla takich mrozów i wiatru potrzeba było więcej...

W weekend ma być podobny rozkład temperatur więc zadałem ponownie P1-50 - zobaczymy który z wariantów 4 czy 5 będzie bardziej korzystny.

pozdrawiam

Pawlok