pawlok 25.01.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Ja swojego wcale nie ogrzewam - przy -20 na zewnątrz mam +6..+8 Podobnie garaż celowo nieogrzewany. Bierze tylko ciepło przez ściany i drzwi od PG i od ściany korytarzowej. Aktualnie +6, na dworze -14 w nocy było -17. Sufit nad którym jest pokój odizolowany 5cm styro-szarego, na posadzce 10 cm.. Jedynie w PG czuje ucieczkę ciepła do garażu - mam 18,5 stopnia (pozostała partet 21) - przez zwykłe drewniane drzwi ciepło ucieka jednocześnie dogrzewając garaż z przyłączem wodne. Trochę świeżego porównania ale już tylko dla dwóch opcji 1) P1-50, P27-20, P28-20, P29-20 - 7,95m3 przy trochę cieplejszej aurze.. 2)) P1-55, P27-20, P28-20, P29-20 - średniodobowo 8,39m3 , ale tu dla doby gdy mieliśmy w dzień +1/2 spalanie spadło do 6,35m3 by w ciągu kolejnych dwóch dób gdy w dzień mamy max ok -8 w nocy ok - 12 dojść do 8,7m3. Od wczoraj mamy bardzo zimno w nocy było w Poznaniu -15 w dzień w Mosinie -9 - poszło mi 9,66m3 . 3) I mamy bardzo zimno noc wczoraj -19, dziś -17 dzień odpowiednio -14, -12 i silny wiatr , dla nastaw: P1-50, P27-20, P28-20, P29-20 zużycie średniodobowe skoczyło do 11,91m3 dobe Ale w domu cieplutko Przy -17 dogrzewał mi zasilanie do 43 stopni. Nadal obserwuje prace tylko z mocą minimalną.... pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 25.01.2010 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Czy jest jakikolwiek sens dokladania czujnika zewnterznego do tej konfiguracji ? Moim zdaniem jak najbardziej - u mnie skutkuje to jak do tej pary pracą kotła na minimalnej mocy, gdy nie miałem pogodówki pracował czasami z większą mocą. w zasadzie kominek dosyc fajnie ogrzewa mi dół utrzymuje ok 18-19st wspomagajac gazem a w garazu zimno - moglbym zakrecic wszyski grzejniki oprocz garazowego i w ten sposob utrzymywac tam temp ale szczerze mowiac nie chce mi sie za kazdym razem jak spadnie temp i jest potrzeba podgrzania czesci mieszkalnej biegac pod domu i odkrecac zawory na grzejnikach .... co z tym fantem począć ???? 18,19 stopni C ???? - mieszkasz w tym domu ? Żona by mnie za taką temperaturę w domu zabiła ! Jeżeli masz termostaty na grzejnikach - to właśnie po to by sobie regulować temperatur w danych pomieszczeniach. Czyli tam skręcasz a w garażu odkręcasz. Jakbyś dodatkowo maił temrostat pokojowy to sterowanei byłoby jeszcze dokładniejsze. Nie wiem jak wpływa działanie kominka na przerwy w pracy kotła u Ciebie ale w normalnej pracy gdy jest praca i czas postoju to woda nie ma szans zamarznąc w instalacji gdy w garażu jest + . Nim ona ostygnie z temp (no właśnie jaką masz na zasilaniu) do zera musi upłynąć sporo czasu. A trudno mi wyobrazić przy szczelnym garażu i lekkim dogrzewaniu go przez ściany budynku i kaloryfer temperatury ujemnej nawet przy - 30. W domu w którym mieszkałem nawet w zimę stulecia (79r) woda w nieogrzewanym garażu nie zamarzła (podobno w garażu było +3) - fakt ze hajcowali w piecach w części domowej , ale drugi fakt budynek nawet nie był ocieplony. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 25.01.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Witam, Mam MCR 24 z zasobnikiem na CWU do tego easymatic z czujnikiem zewnetrzym. Moje pytanie czy mozna ustawic jakies parametry np. w piecu zeby zmusic piec do wylaczania sie uzyskaniu zadanej temperatury ? . W sterowniku mam ustawiony parametr chyba 7 na 10 czyli zeby pracowal jako termostat pokojowy, ale przy tych mrozach nagrzewa mi o prawie stopien wyzej i nie wylacza sie. Czy ustawianie parametrow np. temeratury powrotu czy cos moze pomoc lub inne parametry ? Easymatic nie współpracuje dobrze z MCRem - jest przeznaczony do kotła CITY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hycel 26.01.2010 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Moim zdaniem jak najbardziej - u mnie skutkuje to jak do tej pary pracą kotła na minimalnej mocy, gdy nie miałem pogodówki pracował czasami z większą mocą. Pawlok minimalną czyli ciągle 1300 a może między np. 1300-1500 czy inaczej ? co dla Ciebie znaczy minimalna moc ? Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 26.01.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Witam, Mam MCR 24 z zasobnikiem na CWU do tego easymatic z czujnikiem zewnetrzym. Moje pytanie czy mozna ustawic jakies parametry np. w piecu zeby zmusic piec do wylaczania sie uzyskaniu zadanej temperatury ? . Mam taki sam piec i sterownik. Przy temparaturach poniżej ok. -10 stopni C piec pracuje cały czas (prawie non-stop na minimalnej mocy) nawet jesli nagrzeje kominkiem o 2 stopnie powyzej zadanej to i tak piec pracuje. Jak temperatura na zewnatrz jest wyzsza, to piec sie wyłacza po uzyskaniu zadanej temperatury na sterowniku. To chyba jakies zabezpieczenie przed zamarznięciem lub cos w tym stylu (na chłopski rozum biorąc). Parametr antyzamrozeniowy na czujniku zewnetrznym mam ustawiony na wartość minimalna czyli -8 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 26.01.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 moj MCR24 u mnie chodzi juz 3 rok i pojawil sie pierwszy maly problem w niedziele przy -18 w nocy piec sie w nocy nie załączył wyskoczyl błąd E05 brudna elektroda jonizacyjna - wyczyscilem i nic nie dalo W sobote o 22:00 jak szedlem spac jeszcze chodzil o 1:30 wystapił błąd Caly ranek czytalem grzebalem i tu nagle koło 9:00 uruchomil się. Sytuacja powtórzyła sie nastepnej nocy w Poniedzialek po 10:00 dopiero moglem spróbować czy sie uda i udalo sie uruchomic po skasowaniu błedu bez problemu. dzis na noc nie dalem mu sie wylaczyc ogroniczylem temperature na wyjsciu na CO i chodzil cala noc Wnioski Jak zaświeci rano słońce i ogrzeje kawałek rury doprowadzajęcej gaz do budynku lub czyjnik pogodówki piec sie uruchamia Co z tym począć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hycel 27.01.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 To chyba jakies zabezpieczenie przed zamarznięciem lub cos w tym stylu (na chłopski rozum biorąc). Parametr antyzamrozeniowy na czujniku zewnetrznym mam ustawiony na wartość minimalna czyli -8 stopni. Wtedy ma chodzić tylko pompa obiegowa pieca bez palnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 27.01.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 up Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof BB 27.01.2010 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 moj MCR24 u mnie chodzi juz 3 rok i pojawil sie pierwszy maly problem w niedziele przy -18 w nocy piec sie w nocy nie załączył wyskoczyl błąd E05 brudna elektroda jonizacyjna - wyczyscilem i nic nie dalo quote] Brudna elektroda może spowodować też błąd E04. Przeanalizuj inne możliwości podane w instrukcji. Może elektroda jest już do wymiany? Może transformatorek szwankuje? Wiele tych "może" lepiej wezwij serwisanta i przez telefon dokładnie opisz jaki masz problem aby przyjechał przygotowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 27.01.2010 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 minimalną czyli ciągle 1300 a może między np. 1300-1500 czy inaczej ? co dla Ciebie znaczy minimalna moc ? Tomek Moc minimalna to dla mnie odczy na Celcii moc 1 - gdy jestem w PG i łapie odczyty kotla przy pracy co to cały czas parametr nF =13. Zresztą potwierdza to zużycie gazu - kocioł pracuje dłużej lecz nadal na minimum - najwięcej poszło mi w najzimniejsze minione doby u nas w Poznaniu (-20 noc, -14 dzień silny wiatr ) 12,4m3 gazu. Ostatnia dobra (-18 noc, teraz -9) to juz ulga tylko 10,6m3 gazu. pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof BB 27.01.2010 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Ostatnia doba -15C w dzień i -20C w nocy od 7 rano wczoraj do 7 dziś rano - spaliłem ok 12 m3 z podgrzaniem zasobnika z 35 do 50C.Na piecu TZ/TP -> 40/30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 27.01.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 U nas w te mrozy palił po 15-18 m3 na dobę - ale w domu 21 st; 200 mkw 17 grzejników, 70 m kw podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof BB 27.01.2010 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 To całkiem przyzwoicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arti2612 27.01.2010 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Czy ktoś z was mierzył temp. powierzchni podłogi?/U mnie dzisiaj po przyjściu z pracy było 31st. przy 20st ustawionych w pomieszczeniu na VS 5500, a piec grzał jak oszalały (2000 obrotów), zużycie gazu za ostatnie dni mam 15-18m3 na dobę, przy średnim za okres od 11 grudnia do 11 stycznia na poziomie 10,7. Dodam, że mieszkam 1 sezon. Serwisant z DD stwierdził, że jest ok. Moim zdaniem szwankuje regulator co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 27.01.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 U nas w te mrozy palił po 15-18 m3 na dobę - ale w domu 21 st; 200 mkw 17 grzejników, 70 m kw podłogówki To mój zaczyna wyglądać na podejrzanie ekonomiczny - półocieplone 220m2 i łyka ok. 20m3 Ale ja z czymś innym - mnie tez jednak coś się zaczeło chrzanić. Otóż przede wszystkim dziś przestała lecieć ciepła woda. Dosłownie - jak ustawić ciepłą to nie leci nic. Zimna OK - sika jak trzeba. Czyli coś blokuje przepływ z zasobnika (ciepły) do kranów - ki diabeł? Druga sprawa, to coś sterowanie mi zaczeło szwankować - mimo mrozów -25 piec nie zwiększa mocy. Skutkiem jest oczywiście spadek temperatury w domu. Zamiast ustawionej 20,4 raz nawet spadło w nocy poniżej 19 Co może być nie halo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 27.01.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Witam. z serwisu Die Dietrich dostałem taką wiadomość w kwesti wyboru sterowania do pieca iż jako sterowanie pieca można wybrać AD 200bezprzewodowy z czujnikiem AD225 (pogodowe i uzależnione od temeratury wewnątrz). Z tym że wtedy kocioła wyłącza się po osiągnięciu temperatury zadanej. Wg serwisu lepsza jest Celcia plus AD225 bo wtedy piec zmoduluje do minimum i pracować będzie dalej gwarantując komfort cieplny Zauważyłem ze piec bez sterowania nawet w mrozy pracuje na minimalnej mocy, po co więc stosować tą Celcię? Co daje Celcia oprócz tego ze potrafi zmodulować piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 27.01.2010 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 U nas w te mrozy palił po 15-18 m3 na dobę - ale w domu 21 st; 200 mkw 17 grzejników, 70 m kw podłogówki U mnie (220m2) w "szczycie" wziął 20,5m3. Ostatnio przyzwoicie trzymał się przy ok. 18. Pierwszy sezon... wrrrrr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hycel 27.01.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Witam. z serwisu Die Dietrich dostałem taką wiadomość w kwesti wyboru sterowania do pieca iż jako sterowanie pieca można wybrać AD 200 bezprzewodowy z czujnikiem AD225 (pogodowe i uzależnione od temeratury wewnątrz). Z tym że wtedy kocioła wyłącza się po osiągnięciu temperatury zadanej. Wg serwisu lepsza jest Celcia plus AD225 bo wtedy piec zmoduluje do minimum i pracować będzie dalej gwarantując komfort cieplny Zauważyłem ze piec bez sterowania nawet w mrozy pracuje na minimalnej mocy, po co więc stosować tą Celcię? Co daje Celcia oprócz tego ze potrafi zmodulować piec? To w przypadku Celcii i ad225 co spowoduje wylaczenie pieca ? Zauważyłem ze dopiero celcia z ustawionym na niej sterowaniem pogodowym i z czujnikiem zewn. realizuje krzywą grzewczą tzn. przy konkretnej temp. podaje wode o wyliczonej temp. Natomiast celcia pracujaca jako termostat pokojowy i czujnik podpiety do pieca powoduje ze piec grzeje jak sie mu podoba tzn. temp zasilania nie ma nic wspólnego z tym jaka powinna byc wyliczona wg. krzywej. Zmieniał ktoś parametry P i I ?? Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 27.01.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Zauważyłem ze piec bez sterowania nawet w mrozy pracuje na minimalnej mocy, po co więc stosować tą Celcię? Co daje Celcia oprócz tego ze potrafi zmodulować piec? A jaka temperaturę w pomieszczeniach osiągasz, przy jakiej nastawie temperatury zasilania/krzywej grzania ? Celcia ma jak dla mnie podstawowe zadanie regulować temperaturę wg tej jaką zadamy tzn chce mieć 21 stopni a nie więcej, chce na noc 20,6 - może jak wyjadę na zimowy urlop to zredukuje np do 19 stopni - taka jest jej funkcja jako termostatu pokojowego.. U mnie gdy miałem goły piec bez sterowania - to piec chodził nos stop . Celcia powoduje "STOP" a dopiero pogódowka spowodowała prace jak obserwuje na minimalnej mocy. pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 27.01.2010 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 To w przypadku Celcii i ad225 co spowoduje wylaczenie pieca ? Osiągniecie zadanej temperatury w pomieszczeniuz celcia jako termostatem pokojowym ? Natomiast celcia pracujaca jako termostat pokojowy i czujnik podpiety do pieca powoduje ze piec grzeje jak sie mu podoba tzn. temp zasilania nie ma nic wspólnego z tym jaka powinna byc wyliczona wg. krzywej. Mam zupełnie przeciwne zdanie, obserwacje! Nastawa parametrów P1.27,28,29 na kotle powoduje widoczna zmianę krzywej - temp zasilania . Temat wałkowaliśmy z CitroCeberem w tym wątku bodajże strona 3 i 4. Np przy P1-50, P27-20, P28-20, P29-20 dzisiaj przy - 12 temperatura wody zasilania u mnie dogrzewała się do 40 stopni a teraz przy -10 do 36 - tak odczytuje z interfejsu kotła , wcześniej pisałem że przy -17 obserwowałem 43. Nie wiem czy jest to zgodne 100% z wykresem krzywej - bo takiego bardzo dokładnie wykreślonego nie mam by móc to interpretować. Przy nastawie P1=55 temperatury miałem wyższe,. pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts