Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja pieca De Dietrich MCR 24

nonek

Recommended Posts

Ja swojego wcale nie ogrzewam - przy -20 na zewnątrz mam +6..+8

Podobnie garaż celowo nieogrzewany.

Bierze tylko ciepło przez ściany i drzwi od PG i od ściany korytarzowej.

Aktualnie +6, na dworze -14 w nocy było -17.

Sufit nad którym jest pokój odizolowany 5cm styro-szarego, na posadzce 10 cm..

Jedynie w PG czuje ucieczkę ciepła do garażu - mam 18,5 stopnia (pozostała partet 21) - przez zwykłe drewniane drzwi ciepło ucieka jednocześnie dogrzewając garaż z przyłączem wodne.

Trochę świeżego porównania ale już tylko dla dwóch opcji

1) P1-50, P27-20, P28-20, P29-20 - 7,95m3 przy trochę cieplejszej aurze..

2)) P1-55, P27-20, P28-20, P29-20 - średniodobowo 8,39m3 , ale tu dla doby gdy mieliśmy w dzień +1/2 spalanie spadło do 6,35m3 by w ciągu kolejnych dwóch dób gdy w dzień mamy max ok -8 w nocy ok - 12 dojść do 8,7m3. Od wczoraj mamy bardzo zimno w nocy było w Poznaniu -15 w dzień w Mosinie -9 - poszło mi 9,66m3 .

3) I mamy bardzo zimno noc wczoraj -19, dziś -17 dzień odpowiednio -14, -12 i silny wiatr , dla nastaw:

P1-50, P27-20, P28-20, P29-20 zużycie średniodobowe skoczyło do 11,91m3 dobe :-( Ale w domu cieplutko :-)

Przy -17 dogrzewał mi zasilanie do 43 stopni. Nadal obserwuje prace tylko z mocą minimalną....

pozdrawiam

Pawlok

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy jest jakikolwiek sens dokladania czujnika zewnterznego do tej konfiguracji ?

Moim zdaniem jak najbardziej - u mnie skutkuje to jak do tej pary pracą kotła na minimalnej mocy, gdy nie miałem pogodówki pracował czasami z większą mocą.

w zasadzie kominek dosyc fajnie ogrzewa mi dół utrzymuje ok 18-19st wspomagajac gazem a w garazu zimno - moglbym zakrecic wszyski grzejniki oprocz garazowego i w ten sposob utrzymywac tam temp ale szczerze mowiac nie chce mi sie za kazdym razem jak spadnie temp i jest potrzeba podgrzania czesci mieszkalnej biegac pod domu i odkrecac zawory na grzejnikach .... co z tym fantem począć ????

18,19 stopni C ???? - mieszkasz w tym domu ? Żona by mnie za taką temperaturę w domu zabiła ! :-)

Jeżeli masz termostaty na grzejnikach - to właśnie po to by sobie regulować temperatur w danych pomieszczeniach. Czyli tam skręcasz a w garażu odkręcasz. Jakbyś dodatkowo maił temrostat pokojowy to sterowanei byłoby jeszcze dokładniejsze.

Nie wiem jak wpływa działanie kominka na przerwy w pracy kotła u Ciebie ale w normalnej pracy gdy jest praca i czas postoju to woda nie ma szans zamarznąc w instalacji gdy w garażu jest + . Nim ona ostygnie z temp (no właśnie jaką masz na zasilaniu) do zera musi upłynąć sporo czasu. A trudno mi wyobrazić przy szczelnym garażu i lekkim dogrzewaniu go przez ściany budynku i kaloryfer temperatury ujemnej nawet przy - 30. W domu w którym mieszkałem nawet w zimę stulecia (79r) woda w nieogrzewanym garażu nie zamarzła (podobno w garażu było +3) - fakt ze hajcowali w piecach w części domowej , ale drugi fakt budynek nawet nie był ocieplony.

Pawlok

Witam, Mam MCR 24 z zasobnikiem na CWU do tego easymatic z czujnikiem zewnetrzym. Moje pytanie czy mozna ustawic jakies parametry np. w piecu zeby zmusic piec do wylaczania sie uzyskaniu zadanej temperatury ? . W sterowniku mam ustawiony parametr chyba 7 na 10 czyli zeby pracowal jako termostat pokojowy, ale przy tych mrozach nagrzewa mi o prawie stopien wyzej i nie wylacza sie. Czy ustawianie parametrow np. temeratury powrotu czy cos moze pomoc lub inne parametry ?

Easymatic nie współpracuje dobrze z MCRem - jest przeznaczony do kotła CITY

Moim zdaniem jak najbardziej - u mnie skutkuje to jak do tej pary pracą kotła na minimalnej mocy, gdy nie miałem pogodówki pracował czasami z większą mocą.

Pawlok

minimalną czyli ciągle 1300 a może między np. 1300-1500 czy inaczej ? co dla Ciebie znaczy minimalna moc ?

Tomek

Witam, Mam MCR 24 z zasobnikiem na CWU do tego easymatic z czujnikiem zewnetrzym. Moje pytanie czy mozna ustawic jakies parametry np. w piecu zeby zmusic piec do wylaczania sie uzyskaniu zadanej temperatury ? .

Mam taki sam piec i sterownik. Przy temparaturach poniżej ok. -10 stopni C piec pracuje cały czas (prawie non-stop na minimalnej mocy)

nawet jesli nagrzeje kominkiem o 2 stopnie powyzej zadanej to i tak piec pracuje.

Jak temperatura na zewnatrz jest wyzsza, to piec sie wyłacza po uzyskaniu zadanej temperatury na sterowniku.

To chyba jakies zabezpieczenie przed zamarznięciem lub cos w tym stylu (na chłopski rozum biorąc). Parametr antyzamrozeniowy na czujniku zewnetrznym mam ustawiony na wartość minimalna czyli -8 stopni.

moj MCR24 u mnie chodzi juz 3 rok

i pojawil sie pierwszy maly problem

w niedziele przy -18 w nocy piec sie w nocy nie załączył wyskoczyl błąd E05

brudna elektroda jonizacyjna - wyczyscilem i nic nie dalo

W sobote o 22:00 jak szedlem spac jeszcze chodzil o 1:30 wystapił błąd

Caly ranek czytalem grzebalem i tu nagle koło 9:00 uruchomil się.

Sytuacja powtórzyła sie nastepnej nocy w Poniedzialek po 10:00 dopiero moglem spróbować czy sie uda i udalo sie uruchomic po skasowaniu błedu bez problemu.

dzis na noc nie dalem mu sie wylaczyc ogroniczylem temperature na wyjsciu na CO i chodzil cala noc

Wnioski

Jak zaświeci rano słońce i ogrzeje kawałek rury doprowadzajęcej gaz do budynku lub czyjnik pogodówki piec sie uruchamia :)

Co z tym począć ?

moj MCR24 u mnie chodzi juz 3 rok

i pojawil sie pierwszy maly problem

w niedziele przy -18 w nocy piec sie w nocy nie załączył wyskoczyl błąd E05

brudna elektroda jonizacyjna - wyczyscilem i nic nie dalo

quote]

Brudna elektroda może spowodować też błąd E04.

Przeanalizuj inne możliwości podane w instrukcji.

Może elektroda jest już do wymiany?

Może transformatorek szwankuje?

Wiele tych "może" lepiej wezwij serwisanta i przez telefon dokładnie opisz jaki masz problem aby przyjechał przygotowany.

minimalną czyli ciągle 1300 a może między np. 1300-1500 czy inaczej ? co dla Ciebie znaczy minimalna moc ?

Tomek

Moc minimalna to dla mnie odczy na Celcii moc 1 - gdy jestem w PG i łapie odczyty kotla przy pracy co to cały czas parametr nF =13.

Zresztą potwierdza to zużycie gazu - kocioł pracuje dłużej lecz nadal na minimum - najwięcej poszło mi w najzimniejsze minione doby u nas w Poznaniu (-20 noc, -14 dzień silny wiatr ) 12,4m3 gazu. Ostatnia dobra (-18 noc, teraz -9) to juz ulga tylko 10,6m3 gazu.

pozdrawiam

Pawlok

Czy ktoś z was mierzył temp. powierzchni podłogi?/

U mnie dzisiaj po przyjściu z pracy było 31st. przy 20st ustawionych w pomieszczeniu na VS 5500, a piec grzał jak oszalały (2000 obrotów), zużycie gazu za ostatnie dni mam 15-18m3 na dobę, przy średnim za okres od 11 grudnia do 11 stycznia na poziomie 10,7. Dodam, że mieszkam 1 sezon. Serwisant z DD stwierdził, że jest ok. Moim zdaniem szwankuje regulator co wy na to?

U nas w te mrozy palił po 15-18 m3 na dobę - ale w domu 21 st; 200 mkw 17 grzejników, 70 m kw podłogówki

To mój zaczyna wyglądać na podejrzanie ekonomiczny - półocieplone 220m2 i łyka ok. 20m3 :)

Ale ja z czymś innym - mnie tez jednak coś się zaczeło chrzanić.

Otóż przede wszystkim dziś przestała lecieć ciepła woda. Dosłownie - jak ustawić ciepłą to nie leci nic. Zimna OK - sika jak trzeba. Czyli coś blokuje przepływ z zasobnika (ciepły) do kranów - ki diabeł?

Druga sprawa, to coś sterowanie mi zaczeło szwankować - mimo mrozów -25 piec nie zwiększa mocy. Skutkiem jest oczywiście spadek temperatury w domu. Zamiast ustawionej 20,4 raz nawet spadło w nocy poniżej 19 :o

Co może być nie halo?

Witam. z serwisu Die Dietrich dostałem taką wiadomość w kwesti wyboru sterowania do pieca iż jako sterowanie pieca można wybrać AD 200

bezprzewodowy z czujnikiem AD225 (pogodowe i uzależnione od temeratury wewnątrz). Z tym że wtedy kocioła wyłącza się po osiągnięciu temperatury zadanej. Wg serwisu lepsza jest Celcia plus AD225 bo wtedy piec zmoduluje do minimum i pracować będzie dalej gwarantując komfort cieplny

Zauważyłem ze piec bez sterowania nawet w mrozy pracuje na minimalnej mocy, po co więc stosować tą Celcię? Co daje Celcia oprócz tego ze potrafi zmodulować piec?

Witam. z serwisu Die Dietrich dostałem taką wiadomość w kwesti wyboru sterowania do pieca iż jako sterowanie pieca można wybrać AD 200

bezprzewodowy z czujnikiem AD225 (pogodowe i uzależnione od temeratury wewnątrz). Z tym że wtedy kocioła wyłącza się po osiągnięciu temperatury zadanej. Wg serwisu lepsza jest Celcia plus AD225 bo wtedy piec zmoduluje do minimum i pracować będzie dalej gwarantując komfort cieplny

Zauważyłem ze piec bez sterowania nawet w mrozy pracuje na minimalnej mocy, po co więc stosować tą Celcię? Co daje Celcia oprócz tego ze potrafi zmodulować piec?

To w przypadku Celcii i ad225 co spowoduje wylaczenie pieca ? Zauważyłem ze dopiero celcia z ustawionym na niej sterowaniem pogodowym i z czujnikiem zewn. realizuje krzywą grzewczą tzn. przy konkretnej temp. podaje wode o wyliczonej temp. Natomiast celcia pracujaca jako termostat pokojowy i czujnik podpiety do pieca powoduje ze piec grzeje jak sie mu podoba tzn. temp zasilania nie ma nic wspólnego z tym jaka powinna byc wyliczona wg. krzywej.

Zmieniał ktoś parametry P i I ??

Tomek

A jaka temperaturę w pomieszczeniach osiągasz, przy jakiej nastawie temperatury zasilania/krzywej grzania ?

Celcia ma jak dla mnie podstawowe zadanie regulować temperaturę wg tej jaką zadamy tzn chce mieć 21 stopni a nie więcej, chce na noc 20,6 - może jak wyjadę na zimowy urlop to zredukuje np do 19 stopni - taka jest jej funkcja jako termostatu pokojowego..

U mnie gdy miałem goły piec bez sterowania - to piec chodził nos stop . Celcia powoduje "STOP" a dopiero pogódowka spowodowała prace jak obserwuje na minimalnej mocy.

pozdrawiam

Pawlok

To w przypadku Celcii i ad225 co spowoduje wylaczenie pieca ?

Osiągniecie zadanej temperatury w pomieszczeniuz celcia jako termostatem pokojowym ?

Natomiast celcia pracujaca jako termostat pokojowy i czujnik podpiety do pieca powoduje ze piec grzeje jak sie mu podoba tzn. temp zasilania nie ma nic wspólnego z tym jaka powinna byc wyliczona wg. krzywej.

Mam zupełnie przeciwne zdanie, obserwacje!

Nastawa parametrów P1.27,28,29 na kotle powoduje widoczna zmianę krzywej - temp zasilania . Temat wałkowaliśmy z CitroCeberem w tym wątku bodajże strona 3 i 4.

Np przy P1-50, P27-20, P28-20, P29-20 dzisiaj przy - 12 temperatura wody zasilania u mnie dogrzewała się do 40 stopni a teraz przy -10 do 36 - tak odczytuje z interfejsu kotła , wcześniej pisałem że przy -17 obserwowałem 43.

Nie wiem czy jest to zgodne 100% z wykresem krzywej - bo takiego bardzo dokładnie wykreślonego nie mam by móc to interpretować.

Przy nastawie P1=55 temperatury miałem wyższe,.

pozdrawiam

Pawlok