Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja pieca De Dietrich MCR 24

nonek

Recommended Posts

SzymiH

Ad. 1 zawór przełączający musi być zainstalowany do współpracy z kominkiem (wariantów jest kilka) więc nie może być wbudowany w kocioł bo wtedy nie mamy wyboru 24T ma zawór wbudowany 24S ma zawór jako opcja na zewnątrz - dowolny montaż jaki instalator sobie wymyśli.

Ad 2. da się to zdobić na dodatkowych przekaźnikach

Ad. 3 może mieć sterowanie ale nie musi można założyć termostat na ruże zasilającej aby pompa podłogowa załączała się gdy pracuje kocioł

Ad 4 nie wiem gdzie można ściągnąć gotowy schemat

Piotr

Dziękuję za odpowiedź

W takim razie kupię kocioł DD 24S. Niestety co do reszty moich wątpliwości nadal nie znam odpowiedzi - ale mam nadzieje ze firma w której kupię osprzęt będzie na tyle uprzejma że mi to wytłumaczy, dodam jeszcze informacje od firmy Lechma która sprzedała mi kominek ze sterownikiem i jakoś problem powinien sie rozwiązać.

Miałem nadzieje że otrzymam więcej odpowiedzi na temat połaczenia kotła DD 24 z kominkiem tak by te urządzenia sprawnie ze sobą pracowały no ale cóż - najwyraźniej to jednak nie taki prosty temat :-) .

Pozdrawiam

SzymiH

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

możzesz kupić, albo jeden, albo drugi typ kotła,

reszta zależy tylko od instalatora, czy będzie umiał wpiąć kocioł w instalację,

obydwa kotły współpracują z kominkiem,

Celsia nie steruje kominkiem,

Celsia ma za zadanie wyłączyć kocioł gdy temperatura w pomieszczeniu osiągnie wartość zadaną,

kocioł wyłączy się sam, gdy automatyka wykryje zbyt ciepły powrót,

co do komnia, tylko fi 80

szkoda wentylatora,

ten zestaw TECE ma tylko regulację głowicą termostatyczną,

bardzo prymitywne i kulawe rozwiązanie,

Automatyka tego kotła je st prosta jak budowa cepa jaki kolwiek termostat zamontujesz zachowuje się tak samo

poprostu styk zwarty pracuje rozwary stop kotła modulacja dwa rodzaje delta T (różnica temperatur) pogodówka (punkty odniesienia) jak w większości sterowników

jeżeli chcesz trzy obiegi to zastosuj sprzęgło. od sprzęgła możesz nawet 30 obiegów wpiąć sterownik niezależny i będzie działać. bo na kotłowym nic z tego

na kotłowym tylko droższe wersje np INNOWENS MCA zupełnie inny algorytm dużo pisania.

Posiadam piec MCR/II i 2 obiegi grzewcze na rozdzielaczach (podłogówka + grzejniki).

Firma sprzedająca piec doradza mi jeden podstawowy sterownik bezprzewodowy do regulacji grzejników a podłgówkę regulować tylko zawoarami w rozdzielaczach.

Z tego co się dowiedziałem do lepszym rozwiązaniem byłby steronik VS 5500 Plus, ale czy dobrze rozumiem że on jest tylko przewodowy? Na tym etapie z podciągnięciem przewodu będę miał duży problem :/

Posiadam piec MCR/II i 2 obiegi grzewcze na rozdzielaczach (podłogówka + grzejniki).

Firma sprzedająca piec doradza mi jeden podstawowy sterownik bezprzewodowy do regulacji grzejników a podłgówkę regulować tylko zawoarami w rozdzielaczach.

Z tego co się dowiedziałem do lepszym rozwiązaniem byłby steronik VS 5500 Plus, ale czy dobrze rozumiem że on jest tylko przewodowy? Na tym etapie z podciągnięciem przewodu będę miał duży problem :/

VS-a możesz zamontować w kotłowni i sterować obiegami grzewczymi od temp.zewnętrznej . jest to lepsze rozwiązanie od termostatów.

nie będziesz musiał kręcić zaworami przy każdej zmianie temp. na zewnątrz wycinasz tylko temp wewnętrzną i gotowe.

grzejnikami i tak sterujesz termostatem.pamiętaj że termostaty do podłogówki są zupełnie inne od grzejnikowych.

grzejnikowe reagują na temp wewnątrz pomieszczenia a podłogówki na temp wody w rurach.

kocioł MCR jest to tanie rozwiązanie i nie oczekuj rewelacji trudno wymagać od mercedesa klasy A by jeżdził jak klasa S

Fakt, zamontowanie sterownika kotłowni pozwoli na sterowanie piecem, ale wtedy nie będzie regulacji temperatury dla pomieszczenia, które jest jako referencyjne.

Czy bardzo złym rozwiązaniem będzie zastosowanie sterownika bez modulacji pieca np. AD200?

W tym wątku (i innych które przeczytałem) pojawiają się opinie że tak, jest to złe ale inni piszą też o tym że przecież piec bez sterownika też działa i może modulować swoją pracę.

Fakt, zamontowanie sterownika kotłowni pozwoli na sterowanie piecem, ale wtedy nie będzie regulacji temperatury dla pomieszczenia, które jest jako referencyjne.

Czy bardzo złym rozwiązaniem będzie zastosowanie sterownika bez modulacji pieca np. AD200?

W tym wątku (i innych które przeczytałem) pojawiają się opinie że tak, jest to złe ale inni piszą też o tym że przecież piec bez sterownika też działa i może modulować swoją pracę.

zgadza się jak już pisałem pomieszczenie będziesz sterował termostatem grzejnikowym działa on na temp w pomieszczeniu

sterownik w pomieszczeniu referencyjnym wyłącza całą instalację w całym domu musisz mieć dokładnie policzoną instalację i idealnie

dobrane grzejniki zaś podłogówki nie powinno się sterować zadajnikiem pomieszczeniowym ze względu na dużą bezwładność instalacji.

np. ustawiając temp w pom. n 21 stopni. temp zostanie osiągnięta kocioł wyłącza się ale podłoga jest jeszcze ciepła i oddaje ciepło do pom.

i zamiast 21 stopni mamy 24 25 i odwrotnie.

co zaś tyczy się modulacji również maz rację kocioł moduluje od temp zewnętrznej oraz od rużnicy temperatur (delta T)

alezastosowanie zwykłego termostatu nie daje ci możliwości modulacji niezależnie dwoma obiegami

gdy zastosujesz VS-a możesz ustawić dwie niezależne temperatury np ogrzewanie grzejnikowe w zakresie od 20 do 70 stopni natomiast podłogówkę

od 20 do 50 w zależności od temp zewnętrznej ( dwie krzywe grzewcze) temp najwyższą na wyjściu z kotła osiągasz przy - 20 stopniach

na obiegu podłogówki stosujesz zawór trójdrogowy z siłownikiem oraz dodatkową pompę, czujnik temp zasilania oraz termostat zabezpieczający przed

przegrzaniem.

• 1 month później...
Mam piec mcr/II 30/35Mi + Celcia 20 + czujnik temp zew. Mój problem polega na tym że nie rozumiem jak mam sprawić aby celcia współpracowała z pogodówką bo albo ustawia się ją jako sterowanie pokojowe i wtedy sobie grzeje jak uważa za stosowne aby otrzymać zadaną temp w pomieszczeniu albo jako sterowanie pogodowe i wtedy podaje temp zasilana według ustalonej krzywej ale wcale nie jest zainteresowana jaką temp ma pomieszczenie. Mam nadzieję że to po prostu ja czegoś nie rozumiem bo albo sprawiłam sobie drogi termometr zewnętrzny albo znacznie droższy termometr wewnętrzny. Czy nie ma możliwości tak to ustawić aby czujnik pogodowy decydował o temp zasilania a celcia wyłączała i włączała piec przy zadanej temperaturze pomieszczenia???

Mam kocioł de dietrich mcr24/II . Grzejniki żeliwne przewymiarowane. TYlko centralne ogrzewanie. Czujnik pogodowy na zewnątrz, w pomieszczeniu euroster. Krzywe grzania ustawione na piecu. Zastanawiam sie czy nie kupic celcia20. Czy to obnizyłoby zużycie gazu, czy cokolwiek zmieniłoby. DZwonilem na infolinie de dietrich, gośc zastanawial sie chwile i powiedzial ze poprawi sie komfort cieplny bo grzejniki beda wciaz cieple, ale moze wzrosnąc zuzycie gazu. Dzwonilem tez do sprzeadwcy celcii, on jednoznacznie stwierdzil ze obnizy sie zuzycie. CO państwo o tym sądzicie? Czy warto robic taką zmiane? Bo jesli mialoby wzrosnąć zużycie gazu to pewnie bez sensu??

Witam

Posiadam kocioł MCR24/II z zasobnikiem na wodę czujnikiem temperatury zewnętrznej. Nastawy na kotle P1-40, P27-20, P28-20, P29- -15 i pomimo że regulator pokojowy informuje kocioł o zbyt niskiej temperaturze w pomieszczeniu kocioł się włącza ale nie grzeje na wyświetlaczu świeci się 8 czyli że niby żądana temperatura zasilania jest wyższa od temperatury żądanej. Trochę tego nie rozumiem skoro regulator pokojowy każe grzać to piec powinien to robić powiem szczerze że na dworze było dzisiaj -1 st. a piec się przy tych nastawach nie włączył dopiero jak zmieniłem P29 na -10 to się uruchomił o co chodzi. Nie będę dzwonił do serwisu bo wszyscy wiedzą że serwis tej firmy jest ale jak by go nie było. Rozmawiałem z kilkoma osobami które maja piece gazowe innych firm i oni tak nie maja. Jak ktoś może niech mi podpowie co zrobić.

Też mamy tego DD ale instalator pojechał :((

zamontował osobne sterowanie na każdy obieg podłogówki regulacja na rozdzielaczu fabryczna i każdy obieg +/- 4 stopnie.

Do tego sterowanie kotłem czujnik temp. zewnętrznej i sterownik AD 137 wewnątrz.

Matko jak to wszystko poustawiać, bo instalator montował te rozdzielacze na podłogówkę pierwszy raz na 6 obiegów i dopiero doczyta wrrrrrrrrrrrrrrrrr

to tak jak ja bym doczytała.

Serwisant który uruchamiał piec nastawił na -20 stopni na 75 stopni na piecu cokolwiek to znaczy.

Na razie mamy ustawione 8 w nocy i jakieś 13 w dzień. Spala róznie ale rozumiem że to spalanie niemiarodajne.

Pytanie czy ktoś ma tyle tych regulatorów i jak to poukładać ??? :(((

Witam wszystkich

Stałem się posiadaczem (nie wiem czy jeszcze szcęśliwym) pieca MCR 24 (jedynka z duzym wyświetlaczem i 7 przyciskami)

i interesuje mnie czy ktoś wie czy można podłączyć bezpośrednio do niego sterownik zgodny z protokołem open therm (serwis oczywiście proponuje jedyny słuszny wybórz instrukcji)

coprawda czytałem recenzje na forum o PT55 ale widze ze dotyczy to pieca MCRII

patrząc na schemat elektryczny MCR i MCRII teoretycznie to samo wejscie (tu i tu) na x9 (styk 7 8) opisane jest jako Compensator /Open Therm

oczywiście w karcie technicznej MCR 24 jest opisane podłączenie Easymatic lub Easymatic Radio ale jest potrzebny do nich dodatkowy interface ad 221 lub ad 222 więc

czy Easymatic chodzi na protokole Open therm? czy ten interface ad 222 to jeszcze jakiś inny protokól, czy właśnie ten ?

piec chodzi od 2010.09.28 sterowanie zwykłym termostat pokojowy ad 140 z temp dzień 21 a w nocy 18, parametry na piecu paramatrach temp zasilania 34 ,narazie grzeje 60 m2 tylko podłogówka woda uzytkowa wyłączona nie podłączonai najprawdopodobnie nie będzie podłączona (budynek sciany sychy tynk+max+ styropian 10,podłoga wylewka+styr5+wylewka) a na liczniku na dzisiaj 85 m3 gazu

w planie

zakup czujnika zewnętrznego AD225

testowanie termostatu AD137 (bo mam mozliwośc)

testowanie termostatu auroton2005p (bo mozliwośc podłączenia czujnika podłogówki)

no i chęc testowania strowników open therm

za rok piętro 100m2 (jeszcze nie wiem czy dalej podłogówka czy grzejniki)

i oczywiście sterowanie do pieca ale tutaj dosyć mocne zamieszanie po przeczytaniu forum

• 2 weeks później...

Witam,

Posiadam kocioł MCR/II 24/28MI + czujnik temp zew.+ Auraton 2020 Plus. Planuję zakup PT55.

Instalacja 10 grzejników bez podłogówki, całość do ogrzania 110mkw domku.

Kocioł pracuje 2-gi miesiąc, pojawił się jeden problem.

Gdy przez dłuższy czas kocioł nie załącza się (bo pracuje w trybie 8 ) (komora spalania jest wychłodzona)

to podczas załączenia słychać buchnięcie, czasem to buchnięcie jest dość duże słuchać to w całym domu (piec wisi w łazience)

Instalator z DD regulował piec, robił pomiary analizatorem spalin, po tych zabiegach buchanie trochę zelżało ale nadal występuje

w sytuacji j/w.

Spaliny mam wyrzucane oryginalnym wkładem DD fi 60 włożonym do komina, długość tej rury to 4m + 3 kolanka=7m.

Buchanie nie występuje gdy kocioł startuje w "miarę często" i komora spalania nie zdąży się wychłodzić.

Nie wiem co może być powodem takiej pracy kotła. Zastanawiam się czy to fi 60 na granicy 7m jest ok.

Czy takie buchanie może zaszkodzić jakoś kotłowi ?

Proszę o wszelkie sugestie.

Witam

Mam dosc nietypowe pytanie odnosnie regulatora pogodowego VS 5500 Plus. W sklad zestawu VS5500Plus wchodzi regulator 5511 oraz pilot 5811 i pare czujnikow. Jezeli zepsuje sie tylko pilot, to wystarczy wymienic sam pilot, czy trzeba wymienic caly zestaw? Moze ktos sie orientuje i podpowie. Czy mozliwe, ze nowy pilot 5811 nie bedzie dzialal z poprzednim regulatorem 5511 ?

pozdrawiam

Witam serdecznie uczestników.Chciałbym wrzucić kilka pytań ( w tym 2 fundamentalne:-)

1.Jak wpływa ciśnienie zładu na pracę całego układu- lepiej wyższe, czy lepiej niższe?

2.Jaka powinna być optymalna różnica temperatur zasilanie<-->powrót dla MCRa?

3.Co oznacza kod 7 na kotle MCR II (czasem się włączy mimo wyłączenia grzania na sterowniku pokojowym)

4.Żeby włączyć pompę na II bieg należy ją zdemontować? tak mi wygląda po zdjęciu obudowy :-(

5.Minęło trochę czasu- ktoś coś wie o regulatorze iSense? Różnice z Celcią, dostępność i menu w jęz polskim?

MCRII+pogodówka+trochę podłóg na RTLach i grzejniki

Edytowane przez palmus

Witam

Mam dosc nietypowe pytanie odnosnie regulatora pogodowego VS 5500 Plus. W sklad zestawu VS5500Plus wchodzi regulator 5511 oraz pilot 5811 i pare czujnikow. Jezeli zepsuje sie tylko pilot, to wystarczy wymienic sam pilot, czy trzeba wymienic caly zestaw? Moze ktos sie orientuje i podpowie. Czy mozliwe, ze nowy pilot 5811 nie bedzie dzialal z poprzednim regulatorem 5511 ?

pozdrawiam

nie trzeba wymieniać całego zestawu

Witam serdecznie uczestników.Chciałbym wrzucić kilka pytań ( w tym 2 fundamentalne:-)

1.Jak wpływa ciśnienie zładu na pracę całego układu- lepiej wyższe, czy lepiej niższe?

utrzymuj ciśnienie w granicach 1,2-1,6 bara

2.Jaka powinna być optymalna różnica temperatur zasilanie<-->powrót dla MCRa?

3.Co oznacza kod 7 na kotle MCR II (czasem się włączy mimo wyłączenia grzania na sterowniku pokojowym)

w instrukcji pisze:

Uruchomienie pompy, po zapotrzebowaniu na ogrzewanie i c.w.u.

4.Żeby włączyć pompę na II bieg należy ją zdemontować? tak mi wygląda po zdjęciu obudowy :-(

żeby dać pompę na II bieg trzeba przeczytać instrukcję na stronie 21

5.Minęło trochę czasu- ktoś coś wie o regulatorze iSense? Różnice z Celcią, dostępność i menu w jęz polskim?

iSense u nas nie występuje w handlu

chyba, że czegoś jeszcze nie wiem

MCRII+pogodówka+trochę podłóg na RTLach i grzejniki

a tak w ogóle, to warto czytać instrukcję

Ciśnienie.

Jasne że w każdej instrukcji kotła podają odpowiednie. Rozumiem,że przy 3atm wywali zawór bezpieczeństwa, czyli mamy ustaloną górną granicę.(Instrukcja mówi o dopuszczalnym 2,5)

Mnie interesuje pytanie "dlaczego" a nie ile... np. 1,5 atm, zamiast np. 0,8? Jaki to ma wpływ na całośc..Czyli kiedy lepiej dać więcej, a kiedy mniej.

W instrukcji napisali

"Zmniejszenie zapotrzebowania na ogrzewanie. (Kocioł grzeje nadal)"

Kompletnie tego nie rozumiem, skoro kocioł nie grzeje np. od 2 godzin, termostat pokojowy wyłączony, to po kiego włącza wiatrak czy co tam jeszcze?

żeby dać pompę na II bieg trzeba przeczytać instrukcję na stronie 21

Str. 20 i 52:-) ,ale ok, moja wina, nie doczytałem przepraszam.

iSense na eBayu widziałem za 200 do 300Eur i tylko w Niemczech...

Edytowane przez palmus