Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja pieca De Dietrich MCR 24

nonek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mój problem polega na tym że miałem kilka miesięcy temu uruchomione CO kocioł De Dietrich: MCR/II 24T - kocioł jednofunkcyjny z fukcją akumulacji c.w.u. w zasobniku, zasobnik 150l.

Problem jest taki że CO działa poprawnie a nie grzeje CWU.

Programowanie pieca wg książki serwisowej:

Zadana temperatura CO na P1: 50st - i t jest ok

Zadana temperatura CWU na P2: 55st.

P3 ustawiony na 1 (CO włączone, CWU włączone).

P4 ustawione fabrycznie na 2.

Grupa bezpieczeństwa na zimnej wodzie, przed zasobnikiem.

Zawór sprężynkwy na zimnej zasilającej.

Po sprawdzeniu temperatury na piecu t1 (zasilanie CO ok wg nastawu), t2 (powrót CO ok - wg nastawu), t3 temperatura CWU cały czas 78st.

Na zasobniku rura zasilająca jest lekko ciepła (nie jest gorąca) rura powrót do pieca zimna (lodowata).

Wyjście CWU na mieszkanie zimne.

Sprawdziłem kwestię podłączenia na zasobniku i do pieca rury OK.

Nie mam cyrkulacji zawór na zasobniku zakorkowany.

CO może być przyczyną nie grzania CWU?

- czy może być to zapowietrzenie wężownicy? czy pompka w piecu sobie z tym nie poradzi?

- mam podłączony sterownik AD137 (ale obecnie są wyjęte baterie - ogrzewam tylko cześć domu z konsoli na piecu) - to chyba nie powinno wpływać na pracę pieca?

sterownik jest ustawiony:

P1 = temperatura CO = 45 - ok

P2 = temperatura CWU 60

P3 = 1 = grzanie Co + CWU

P4 = komformt CWU - na 2 (ogrrzewanie CWU wg regulatora)

P5 = 0 (czujnik zew - nie mam)

P6 wyświetlacz

czy trzeba coś więcej konfigurować?

wg mnie nie przełącza się zawór trójdrożny - czekam na serwisanta obecnie...

Zadana temperatura CWU na P2: 55st.

[...]

Po sprawdzeniu temperatury na piecu t1 (zasilanie CO ok wg nastawu), t2 (powrót CO ok - wg nastawu), t3 temperatura CWU cały czas 78st.

Na zasobniku rura zasilająca jest lekko ciepła (nie jest gorąca) rura powrót do pieca zimna (lodowata).

Wyjście CWU na mieszkanie zimne.

Najwyraźniej masz coś nie tak z czujnikiem temperatury w zasobniku. Masz go w ogóle podłączony?

Nie grzeje CWU, bo według czujnika ma 78 stopni a Ty masz ustawione, że ma być 55 ;)

5.Minęło trochę czasu- ktoś coś wie o regulatorze iSense? Różnice z Celcią, dostępność i menu w jęz polskim?

Nadal dostępna tylko poprzez zakup za granicą / ebay itp. Nie ma języka polskiego - jest tylko Angielski i Niederlandzki (2 wersje "lokalna" i "europejska") o ile dobrze pamiętam.

Czy ktoś ma, wie gdzie istnieje, wie skąd pobrać instrukcję do Celcii, tą zaawansowaną, o której wspomina kilka razy manual? strona de.remeha.com jest jakby nieżywa:-(

a która to? :)

http://dedietrich.pl/content/download/3284/45449/file/Regulator%20Celcia%2020-instrukcja%20obs%C5%82ugi.pdf

http://www.avantarange.com/docs/User%20Instruction%20Celcia%2020.pdf

ewentualnie:

http://www.gebruikershandleiding.com/download.asp?download_id=41361

http://www.gebruikershandleiding.com/download.asp?download_id=14183

http://www.gebruikershandleiding.com/download.asp?download_id=3312

:)

czy może coś innego?

Edytowane przez CitroCerber
dodanie linków

coprawda czytałem recenzje na forum o PT55 ale widze ze dotyczy to pieca MCRII

patrząc na schemat elektryczny MCR i MCRII teoretycznie to samo wejscie (tu i tu) na x9 (styk 7 8) opisane jest jako Compensator /Open Therm

w instrukcji do "zwykłego" MCRa jest opisane jako Szyna (BUS): AD 221 lub AD 222 lub Termostat ON/OFF. Mimo, że to są te same styki, to obstawiam, że różnica może być w oprogramowaniu i wersji płyty głównej, ale niewykluczone, że późniejsze wersje jedynki już obsługiwały OT.

czy Easymatic chodzi na protokole Open therm? czy ten interface ad 222 to jeszcze jakiś inny protokól, czy właśnie ten ?

Nie ma go na liście certyfikowanych - są na niej tylko: Celcia 15, 20 i MC4; Rematic MC; iSense (obie wersje); iC200 oraz iBase (odbiornik od iSense RF).

Edytowane przez CitroCerber
-

Aaaaa.... a ja myślałem, że chodziło Ci o jakąś większą publikację a nie o cztery strony A5 ;)

Skąd mogłem wiedzieć:)

Podstawowy manual informuje: "Wskazujemy jednak na obszerną instrukcję dla instalatora ogrzewania" stąd myślałem,że jest tam nieco więcej wiedzy tajemnej.Poza tym opisali na tych kilku stronach obsługę wejścia "Digi" co akurat mnie interesuje pod kątem sterowania kotłem via internet czy sms-y..

• 2 weeks później...
No i stałem się posiadaczem PT55, nie ukrywam że po lekturze kolegi CitroCerber :)

CitroCerber, mam prośbę do kolegi, pisałeś że posiadasz nowszą - obszerniejszą dokumentację do tego cacka.

Czy mógłbyś się nią podzielić ?

Miło mi, że udało mi się przekonać :)

Wyślij mi wiadomość ze swoim e-mailem to poszukam i Ci wyślę.

PS. Może już niedługo pojawi się kolejna recenzja - tym razem PT59 :)