Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja pieca De Dietrich MCR 24

nonek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

po pierwsze jaki gaz (różne obroty wentylatora dla różnego rodzaju gazu)

po drugie sprawdzić ciśnienie gazu

po trzecie usunąć daszek z komina rura powinna być goła

po czwarte sprawdzić szczelność komina (analiza spalin powietrza zasysanego) jeżeli jest CO2 komin jest nieszczelny.

po piąte zaleca się stosowanie komina o przekroju 80 mm każdy autoryzowany instalator o tym wiedzieć powinien.

po pierwsze jaki gaz (różne obroty wentylatora dla różnego rodzaju gazu)

po drugie sprawdzić ciśnienie gazu

po trzecie usunąć daszek z komina rura powinna być goła

po czwarte sprawdzić szczelność komina (analiza spalin powietrza zasysanego) jeżeli jest CO2 komin jest nieszczelny.

po piąte zaleca się stosowanie komina o przekroju 80 mm każdy autoryzowany instalator o tym wiedzieć powinien.

Ale o czym kolega pisze? Na jaki post odpowiada? Nie bardzo widzę związek pomiędzy wcześniejszymi postami z wątku więc może kolega "się określić"? :)

Mam problem, gdy ustawie żądaną temp. na Celci 20 np 22 stopnie, to piec dogrzewa do tej temp. i tak zostaje, dalej grzejąc, czyli piec nie wyłącza się. Poszę o pomoc może mam coś żle ustawione. Piec oczywiście MCR 24.

Leszek

Jeśli trzyma te 22 stopnie to nie widzę powodu do niepokoju - poza tym - jesteś pewien, że grzeje? Jaki jest kod na wyświetlaczu?

u mnie grzeje na najmniejszej mocy i czy przez to nie jest większe zużycie gazu.

Widocznie wychładza się na tyle, że aby utrzymać Twoje zadane 22 stopnie to musi pozostać włączony. Nie mam celcii więc nie mam jak sprawdzić sposobu działania.

U mnie wygląda to tak, że dochodzi do żądanej (minimalizując moc), potem wyłącza palnik i przepuszcza wodę przez układ (kod pracy: 8 ) a potem zatrzymuje się jeśli temperatura wewnętrzna nie spadła (kod: 0)

Edytowane przez CitroCerber
Wlazłą jakaś bzdurna emotikonka zamiast: 8)

Witam

Mam kocioł DeDietrich MCRII 24 T. Temperatura na wyjściu nie przekracza więcej jak 38, na powrocie zgłasza się 30, nF 13, moc 1 i nie chce więcej. termostat ustawiony na pokojowy (celcia}. proszę o odpowiedź. pozdrawiam

a jak masz ustawiony parametr P1? - żeby sprawdzić, to przytrzymujesz przycisk pierwszy od prawej aż pokaże się P1 na wyświetlaczu, potem wciskasz jeszcze raz i powinien pokazać Ci maksymalną ustawioną temperaturę zasilania.

Może hydraulika jest źle zrobiona i ogranicza piec.

Ale hydraulika nie może mieć wpływu na temperaturę zasilania - jeśli byłaby w jakiś sposób źle zrobiona i ograniczała to powodowałaby zbyt szybki wzrost temperatury na zasilaniu - wtedy automatyka kotła by go wyłączyła.

Poprawienie literówki

No cóż, te 38 to trochę za mało. Brakuję mi jeszcze kilku stopni aby był komfort ale piec uparł się. Wydajei się, że na forum tego nie wyjaśnię. Muszę ścigać hydraulika. Myślałem, że jest możliwość wejścia w menu serwisowe i wymusić na piecu z jaką mocą ma pracować. u mnie cały czas moc 1

No cóż, te 38 to trochę za mało. Brakuję mi jeszcze kilku stopni aby był komfort ale piec uparł się.

ale komfort czego? Skoro piszesz, że dobija do ustawionej temperatury, to nic tylko się cieszyć, że nie pracuje pełną mocą no i nie zapominaj, że to kocioł kondensacyjny (i modulacyjny). ;)

. u mnie cały czas moc 1

No to dobrze - 0 oznacza wyłączony kocioł, 5 oznacza kocioł pracujący z maksymalną mocą. Więc piec pracuje do 20% mocy maksymalnej.

Literówka