Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja pieca De Dietrich MCR 24

nonek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam pytanko do CitroCerber, jak szukac na allegro czujnika temp zewnetrznej? jest tam tego pelno do samochodow itd. wczesniej pisales ze masz taki za ok 4zl. nie musi byc taki tani ale jak go znalesc???:) prosze o odp.

Jak ja szukałem, to na allegro znalazłem tylko czujnik do zbiornika CWU, te od temp. zewnętrznej się raczej nie pojawiały - zapytaj sprzedawców, którzy oferują kocioł, bo z reguły mają cały osprzęt ale go nie wystawiają. Pogadaj też forumowiczem "1950" http://forum.muratordom.pl/member.php?22601-1950 - na pewno też ma w ofercie :)

Witam,

posiadam również tego nieszczęsnego dietricha i regulator Celcia 20 bez pogodówki

Mam ustawione 15C na dzień i 14 na noc(więc raczej zimno) a mimo to mam zużycie gazu na samo c.o. ok 10m3/dzień. Budynek dobrze zaizolowany ok70m2 parter, piętro niezamieszkane wyłożone styropianem.

Problem jest w tym że chodzi on bardzo długo , ok 25 min i 10 minut przerwy i tak na okrągło. na nf=13-15, więc najniższa moc. Temp na kotle dla zasilania =60C, a on grzeje z max 37C. Zadzwoniłem do serwisu, przyjechali, skasowali kasę i powiedzieli ze wszystko jest ok bo Celcia ustala niższą temp bo wg niej taka wystarczy do utrzymania temp. Wszystko by było ok gdyby nie to zużycie gazu. Chciałbym żeby on chodził z większą mocą ale krócej

ja zmieniłem ustawienia P na 50 oraz I na 1, podgrzewanie na 0, no iteraz celcia reaguja tak jak powinna. miałem podobny problem piec nie mógł dobić do żadanej wartośći.

mógłbyś mi wytłumaczyć jak to poustawiać żeby właśnie czujka nie modulowała mu niskiej mocy i dogrzewał do temp zadanej na kotle gdyż przy -10 na dworze to te 35C na zasileniu to zamało biorąc pod uwagę że mam grzejniki dobrane na 70/50.

Jakie macie częstotliwości włączenia kotła i na jak długo jeżeli można wiedzieć?

Edytowane przez LBN86

I myślisz, że będzie zużywał mniej? :)

Jak chcesz coś takiego wymusić, to wywal celcię zainstaluj zwykły zegar czasowy i po kłopocie - będzie grzało do maxa ustawionego w P1 a potem zegar wyłączy... ;)

mam nadzieje że mniej, wiesz ten co zakładał ten piec mówił że on max 24m3/dzien by ciągnął jeżeli by chodził na okrągło i mocy maksymalnej, a co do nowego zegara to mocno się zastanawiam, tylko że trochę szkoda że wywalona kasa na takie niby "cudo" i teraz nowy kupić. Narazie chciałbym coś tym popróbować tylko nie ma zabardzo jak bo praktycznie oprócz temp zadane w pokoju nie mogę nic ustawić. U sąsiada obok co ma zwykły piec 8letni i temp. o 3 st wyższa w domu+ ciepła woda żużywa praktycznie tyle samo gazu. A że jest to z tego samego łacza więc odpada tłumaczenie że u mnie niższokaloryczny gaz. A chyba częste załączanie się też nie jest ekonomiczne(jak jest na dworze temp. ok 0C to działa w okresach około 10minut chodzi i 10minut się wyłącza a przy mrozach to tak jak napisałem wyżej.) Szczerze to trochę żałuje że dałem soie wepchnąć kondensat:/

co do nowego zegara to mocno się zastanawiam, tylko że trochę szkoda że wywalona kasa na takie niby "cudo" i teraz nowy kupić.

Nie musisz od razu wywalać - wystarczy odłączyć. Koszt takiego zegara to jakieś 30-50zł + trochę roboty własnej. :)

Ja mam u siebie tego typu zegar ()zajrzyj do dziennika budowy) - z tym, że u mnie pilnuje CWU a nie grzania.

Edytowane przez CitroCerber
-

poczekam jeszcze może leszek197916 powie jak to zmienić te wartości w tej celci. A jak często powinny włączać się kondensaty? Może to chodzi o to że on na rozruch zużywa więcej gazu? czy to nie ma znaczenia?spróbuje jeszcze zwiększyć tem wewnątrz o jakieś 2 stopnie ciekawe czy znacząco to wpłynie na pobór gazu. Rzekomo w tych niższych temp nie powinno, ale zobaczymy. Boję się też że to chodzi o te grzejniki że są dobrane na wyższe temp przez co on dłużej grzeje. A spadek między zaslaniem a powrotem o ok 7C jest wporządku? nie powinien być większy?

A jak często powinny włączać się kondensaty?

Chyba nie ma reguły.

Może to chodzi o to że on na rozruch zużywa więcej gazu? czy to nie ma znaczenia?spróbuje jeszcze zwiększyć tem wewnątrz o jakieś 2 stopnie ciekawe czy znacząco to wpłynie na pobór gazu. Rzekomo w tych niższych temp nie powinno, ale zobaczymy.

Rozruch raczej znacząco zużycia nie zwiększy.

Boję się też że to chodzi o te grzejniki że są dobrane na wyższe temp przez co on dłużej grzeje.

Grzejniki zazwyczaj dobiera się dla temperatur 70/50 o ile dobrze pamiętam.

Chyba nie ma reguły.

Rozruch raczej znacząco zużycia nie zwiększy.

Grzejniki zazwyczaj dobiera się dla temperatur 70/50 o ile dobrze pamiętam.

Dzięki za 2 pierwsze odp, a co do ostatniego to masz rację, jednak jeżeli z góry wiesz że będziesz mił kondensat to jest chyba przelicznik jakiś (1,4 lub 1,6 oczywiście mogę się mylić) co do mocy grzejników co odrazu wpływa na ich wielkość.

Ja bym zrobił test - odłączył celcię a przewody idące do niej zwarł - spowoduje to włączenie się pieca i dobicie do ustawionej przez P1 temperatury (w tym momencie piec potraktuje to jako zadziałanie zwykłego termostatu typu włącz/wyłącz)

mógłbyś mi napisać np. np privie bo widzę że już prawie cała stronę naklepałem postów czy tam są tylko 2 kabelki i czy jeżeli je złączeo to on będzie chodził a jak rozłącze to przestanie? i czy wtedy idzie z maksymalną mocą?

mógłbyś mi napisać np. np privie bo widzę że już prawie cała stronę naklepałem postów czy tam są tylko 2 kabelki i czy jeżeli je złączeo to on będzie chodził a jak rozłącze to przestanie? i czy wtedy idzie z maksymalną mocą?

Napiszę tutaj, bo może się to komuś przydać w przyszłości :)

Kocioł potrafi obsłużyć zarówno chronotermostat w standardzie OpenTherm (czyli np Twoja Celcia) jak i najprostszy termostat włącz/wyłącz. Zwarcie przewodów, które aktualnie masz wpięte w celcię odczytuje jako załączenie termostatu "mechanicznego" i rozpoczyna grzanie. Nie oznacza to jednak, że pracuje z mocą maksymalną - dobiera ją odpowiednio aby dogrzać do temperatury ustawionej parametrem P1 i ją utrzymać. Rozwarcie przewodów traktuje jako informację od termostatu, że temperatura jest OK i wtedy się wyłączy.

Do LBN86.

Kolejny dzień walki z Celcią. Ja zrobiłem tak: w Celci pokrętło ustawiłem na nastawy, a w niej wybrałem regulator, dalej są dwie funkcje I wartość (ustawiłem 10) oraz P wartość (ustawiłem 50), i najważniejsze funkcja podgrzewanie ustawione na 0, od tej pory piec dochodziłe do temp maks. P1, a Celcia wyłączała piec jak osiągneła temp zadaną w salonie. Dzisiaj podłącze czujnik pogodowy, zobaczymy co dalej, również zmniejszam wartość P oraz wzwiększam I. Zużucie mam na poziomie 15 m3, przy tem zewnętznej -5, w domu 23.6 stopni. Dzisiaj mój piec będzie chodził z jednakową temp cały dzień, coś mi się wydaje że to nocne schłodzanie tylko zwiększa zużucie gazu, nie wiem właśnie sprawdzam.

Witam, Koledzy chciałbym poradzić się Was jak mam ustawić piec DD mcr 24II. Dom to zwykły klocek 140m2 z końca lat 80-tych, w tym roku dobrze ocieplony, wymienione okna, dach, grzejniki, brak podłogówki i kominka. Obecne zużycie gazu to ok.15m3 na dobę (przy -10st), temperatura w domu ok 20st., piec chodzi cały czas(wg. zalecen serwisanta), temp zasilania P1 50 st, P27 45, P28 20, P29 20. W zeszłym roku piec chodził na Auratonie, teraz dołożyłem pogodówkę. Wyjdaje mi się, że trochę dużo mi zużywa gazu ale niestety nie wiem jak ustawić krzywą grzewczą. Serwisant kazał wyrzucić Auratona i zostawić samą pogodówkę ale przy ustawieniach fabrycznych (nachylenie 1)piec grzał do 32stopni i było zimno, dlatego zmieniłem P27 na 45. Czy ktoś poradzi mi jak przy takiej instalacji powinny wyglądać ustawienia krzywej? Edytowane przez dawid77

a co z tym parametrem P27 czy wy też macie tak wysoko ustawione skoro standard jest 20?

Tego bym nie ruszał. Skoro P28 ustawiłeś na 20 a P27 na 45 to oznacza,że przy temperaturze zewnętrznej +20 stC kocioł będzie ci pakował w grzejniki wodę o temp +45st C.

IMO całkiem niepotrzebnie.

Tak sądzę.

Acha Nadal polecam stronę 36 Manuala.Tam masz każdy parametr opisany za co odpowiada.