Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja pieca De Dietrich MCR 24

nonek

Recommended Posts

czytałem tą tabelkę ale dla mnie - humanisty - to czarna magia, nic mi to nie mówi, a przynajmniej nie tyle żeby dobrze ustawić, jak powinny według Ciebie wyglądać te parametry? Priorytetem jest dla mnie niskie zużycie gazu, dużego ciepła w domu nie lubię. Edytowane przez dawid77

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proponuje więc zacząć od tego:Ustaw sobie krzywą 0,5 czyli wklepujesz paluchem parametry od P1, P27,P28,P29 zgodnie z tabelką.

Posiedź ze 2 dni w chacie.Sądzę,że po 1 dniu zauważysz,że ci zimno.Zmień krzywą na 0,7. Test jak wyżej.

Oczywiście im cieplej, tym wiecej gazu pójdzie.Nic za darmo.

Zastosuj termostaty grzejnikowe i oszczędzaj ciepło zgodnie z wytycznymi nawet z dowolnej gazety.

Co to te krzywe: (prócz Googla) ze 2 zdania.

Rysunek z Manuala na dole po lewej mówi,że gdy na zewnątrz będzie -15 st (parametr P29) kocioł będzie zasilał grzejniki temperaturą 75 st (parametr P1)

A już przy 0st temperatura wody z kotła będzie na poziomie 60 st.

Zeby ustalić 2 punkt krzywej ( czyli,żeby kocioł wiedział jak ma obniżać temperaturę wody zasilającej, gdy na zewnątrz będzie cieplej) wklepujesz mu za zadanie zasilania wodą o temp. 20 st(parametr P27) wtedy, gdy na zewnątrz jest dość ciepło czyli 20 st(parametr P28 )

Tak czytasz ten rysunek.

Nachylenie krzywej powoduje,że kocioł będzie temperaturę zasilania zmieniał w całym zakresie mocy(krzywe 4 do 2 na rysunku u góry po prawej), lub będzie pracował lajtowo i oszczędniej (krzywa 0,5)

Krzywą musisz dobrać samemu do warunków mieszkalnych.Czyli nie muszą one być identyczne jak w instrukcji.

Edytowane przez palmus

Witam,

posiadam również tego nieszczęsnego dietricha i regulator Celcia 20 bez pogodówki

Mam ustawione 15C na dzień i 14 na noc(więc raczej zimno) a mimo to mam zużycie gazu na samo c.o. ok 10m3/dzień. Budynek dobrze zaizolowany ok70m2 parter, piętro niezamieszkane wyłożone styropianem.

Problem jest w tym że chodzi on bardzo długo , ok 25 min i 10 minut przerwy i tak na okrągło. na nf=13-15, więc najniższa moc. Temp na kotle dla zasilania =60C, a on grzeje z max 37C. Zadzwoniłem do serwisu, przyjechali, skasowali kasę i powiedzieli ze wszystko jest ok bo Celcia ustala niższą temp bo wg niej taka wystarczy do utrzymania temp. Wszystko by było ok gdyby nie to zużycie gazu. Chciałbym żeby on chodził z większą mocą ale krócej

mógłbyś mi wytłumaczyć jak to poustawiać żeby właśnie czujka nie modulowała mu niskiej mocy i dogrzewał do temp zadanej na kotle gdyż przy -10 na dworze to te 35C na zasileniu to zamało biorąc pod uwagę że mam grzejniki dobrane na 70/50.

Jakie macie częstotliwości włączenia kotła i na jak długo jeżeli można wiedzieć?

witam kolege:)

jesli sie nie uporales to odlacz celcie jak radzi citrocerber.

ja mam tego dietricha ze starym eurosterem i czujnikiem zewnetrznym. piec startuje od 1 do 3 razy na dobe(zaleznieod temp.zewn) i pracuje roznie.

ostatnio chodzil 6 godz, ale na zewn bylo-21*, a czasami chodzi ok 2 godz

Witam,

Także posiadam ten piecyk. Próbowałem już wielu ustawień i kombinacji z regulatorem Vs5500 i powoli poddaje się. Domek mam 170m2, w tym ok 90 metrów ogrzewania podłogowego. Przewymiarowane grzejniki. Piec przy ostatnich mrozach ciągnie mi dziennie ,uwaga, 25m3 gazu(pracował z temperaturą góra 43st). Załamka. przy -10 ciągnie ok 20m3... przy 0 - 10m3. Regulator ustawiony na 19stopni, w domu 23 i piec nadal grzeje. Wczoraj ustawiłem go, żeby pracował tylko wg temp pomieszczenia - w domu 23 stopnie a on dalej grzeje. Krzywa podłogówki 0.5, a obiegu zwykłego też 0.5.

przy tym 0 - 1 st na zewnątrz po 24 godzinach spalił 10m3 gazu! przy czym temperatura kotła oscylowała w granicach 32-35 stopni. No coś tu jest nie tak. Może instalator go źle uruchomił??? POMOCY

Dzięki za rozjaśnienie "face", dopiero jak sobie powstawiałem własne wartości to mój głupi mózg zaskoczył o co w tym biega. Mam jeszcze jedno pytanie: co jest dla tego pieca i dla domowego budżetu (z naciskiem na to ostatnie) lepsze, to że piec chodzi 24h i delikatnie grzeje czy np 3x3h na wyższej krzywej i w razie zbyt wysokiej/niskiej temperatury w domu wył/zał Auratonem ? Nie wiem czy nie za bardzo zakręciłem ale jak u mnie piec chodził cały czas to zużył ok16-20m3 a jak sporadycznie (rano, w południe i wieczór po 3h) zużycie było max 10m3. Ciepło odczuwalne było na tym samym poziomie. Gdzieś czytałem, że częste zał/wył palnika przez Auraton jest dla pieca szkodliwe, czy ktoś to potwierdzi?

ja u siebie zaobserwowalem ze piec ekonomicznie pracuje przy zal temp zas/temp zewn w taki oto sposob:

38*/5*

40*/0

a najciekawsze ze w sobote(temp -12) i w nocy z soboty na niedziele(-21) piec spalil nie cale 10m3/dobe chodzac z temp zasilania 42-44 stopnie - zalaczyl sie wtedy 2 razy raz pracowal jak juz pisalem ok 6h - w sobote od 16 do ok 22 (temp juz ok -16 lub -18) i w niedziele rano ok 4 godz (temp ok -15)

u mnie lepiej jak piec pracuje cyklami, a nie caly czas, wtedy zuzycie nizsze

nie wypowiem sie czy czeste zalaczanie palnika skraca jego zywotnosc, moze ktos obeznany pomoze ale uwazam ze na pewno poprzez analogie - rozrusznik w samochodzie tez nie lubi jak sie go czesto uzywa

jednak 2-4 startow palnika na dobe uwazam za wartosc normalna, ktora raczej nie zmniejszy trwalosci palnika

z obserwacji wychodzi ze na kazde 5* roznicy na zewnatrz temp zasilania powinna sie zmieniac o 2*, np:

36*/10*

38*/5*

40*/0*

42*/-5*

44*/-10*

46*/-15* itd

sa to wartosci dla mojego domku, moze komus to w czyms pomoze sa one w fazie testow:)

Edytowane przez face

czai ktoś jak się przekłada moc kotła na zużycie gazu?

Ten co go zakładał mówił że ma moc 24kW więc możę max 24m3 na dobe wyciągnąć jeżeli by pracował na 46000 obrotów non stop. Więc wychodzi mi 1m3/h dla maxymalnej mocy. Więc jeżeli mój teraz przy małych mrozach chodzi w cyklach 15działa/15wyłaczony minut z najniższą mocą nf13 to sobie coś takiego wyliczyłem:

0,5 czasu=12m3 na pełnej mocy podzielić na 1/4 mocy to wychodzi mi żę koło 3m3 na dobę powinien mi osiągać(na samo c.o. oczywiśćie) rozumiem że może tam być jakieś wachanie 1m3 czy coś ale u mnie jest to wartość kilka razy większa więc żle liczę chyba. Wie ktoś ja to się przelicza?

face odbierz priva

Edytowane przez LBN86

Witam,

Także posiadam ten piecyk. Próbowałem już wielu ustawień i kombinacji z regulatorem Vs5500 i powoli poddaje się. Domek mam 170m2, w tym ok 90 metrów ogrzewania podłogowego. Przewymiarowane grzejniki. Piec przy ostatnich mrozach ciągnie mi dziennie ,uwaga, 25m3 gazu(pracował z temperaturą góra 43st). Załamka. przy -10 ciągnie ok 20m3... przy 0 - 10m3. Regulator ustawiony na 19stopni, w domu 23 i piec nadal grzeje. Wczoraj ustawiłem go, żeby pracował tylko wg temp pomieszczenia - w domu 23 stopnie a on dalej grzeje. Krzywa podłogówki 0.5, a obiegu zwykłego też 0.5.

przy tym 0 - 1 st na zewnątrz po 24 godzinach spalił 10m3 gazu! przy czym temperatura kotła oscylowała w granicach 32-35 stopni. No coś tu jest nie tak. Może instalator go źle uruchomił??? POMOCY

watpie ze to uruchomienie chodzi, predzej o sterowanie. sprawdz czy masz cos w instrukcji o tym napisane że czujka sama dostosowuje temp. zasilania. pewnie masz tak jak w celcii. i dklatego niskie temp na zasilaniu. sprawdż też temp powrotu żeby mniej więcej obczaić jak z oddawaniem ciepła w grzejnikach.

odpowiem tak:

instrukcja duza(ta grubsza) str 10

natezenie przeplywu gazu przy mocy 24kw wynosi wzaleznosci od typu gazu dla H = 2,4m3/h dla L = 2,8m3/h

sam nie wiem jaki mam gaz wiec usrednijmy to do 2,6m3/h co przy 24 godz daje nam zuzycie dobowe=62,4m3/h

przy zalozeniach jakie podales:

praca 1/4 godz*24godz=6h wiec przy mocy maksymalnej powinien zuzyc 62,4/6 lub 6*2,6 co daje 15,6m3/dobe

jesli dziala na 6 kw to 15,6/4=3,9m3/d tyle powinien zyzyc teoretycznie przy zalozeniu ze zuzycie wzrasta liniowo do mocy

tyle teoriii a w praktyce to troche inaczej:

u mnie pracowal 10 godz i zuzyl 10m3, wiec wychodzi mi 1m3/h

u ciebie pracowal 6 godz wiec powinienes miec 6m3 - zakladam ze mamy identyczne domy i instalacje a roznica w sterowaniu

ale jest ale ze moj sie wlaczyl dwa razy a twoj 4x/h co daje nam 4*24=96 razy jesli bylo jak napisales

kolejna cenna uwaga kociol powinien pracowac raczej dluzej i mniej razy sie wlaczac a my musimy znalezc zloty srodek pomiedzy iloscia wlaczen a czasem pracy(przy uwzglednieniu temp zewn i wewn)

jedno jest pewne twoj kociol nie powinien sie zalaczac 96 razy na dobe

jesli sie pomylilem poprawcie prosze

kolejna uwaga:

jesli duze mrozy wystepuja tylko np 2 dni - jak mialo miejsce ostatnio (sobota niedziela - temp ok -12do -20 zuzycie 10m3/d) to z niedzieli na poniedzialek mialem zuzycie na poziomie 9m3/d ale temp na zewn juz tylko jakies -2 do -4 , wynika z tego ze dom reaguje z opoznieniem na zmiane temp

Edytowane przez face

w przypadku gdy temperatura kotła

a co się z tym wiąże temperatura w kotłowni spadnie poniżej 10 C, to kocioł wchodzi w tryb antyzamrożeniowy i włącza palnik, żeby dogrzać kocioł niezależnie od temperatury w pomieszczeniu referencyjnym

i wtedy może być tego typu sytuacja, że kocioł włącza się co chwilę,

Edytowane przez 1950

Wita, ja też mam mały problem z ustawieniem tego pieca. Mam sterowanie celcia i pogodówka. Z uwagi na to że na razie mam dość ustawiania pogdówki przelączyłem sterownk na pokojową i teraz mam pytanie czy piec przy takim ustawieniu też bierze pod uwagę krzywa grzywaczą jeżeli tak to którą bierze pod uwage tą ustawioną na piecu czy ta która jest ustawiona na celci jeżeli oczywiście są rózne

nie no włacza się co 20-30 minut czyli 2-3razy/h(15 minut chodzi -15 minut nie- to poł godzinny cykl, gdy co 10 minut chodzi i 10 nie to 20minutowy cykl więc 3/h) r ale to wg mnie też za dużo. próbuje róznych trików żeby to oszukać ale ten sterownik jest" za mądry", trzeba będzie poszukać innego bo ten ma chyba małą histerezę gdyż nawet przy osiągniętej temp w pomieszczeniu on załącza się aby ją podtrzymać

da się jakoś sprawdzić ile on rzeczywiście razy się włączą w ciągu doby? bo przecież jak śpię czy gdzieś wychodzę on możę się włacząć trochę inaczej, w instrukcji celci jest niby że pod "i" można zobaczyć ale ja nie mam tego czegoś Celcia Gateway

Edytowane przez LBN86

w przypadku gdy temperatura kotła

a co się z tym wiąże temperatura w kotłowni spadnie poniżej 10 C, to kocioł wchodzi w tryb antyzamrożeniowy i włącza palnik, żeby dogrzać kocioł niezależnie od temperatury w pomieszczeniu referencyjnym

i wtedy może być tego typu sytuacja, że kocioł włącza się co chwilę,

dodam panowie ze ja mam kociol w kuchni w szafce, wiec to co napisal 1950 moze miec znaczenie

inna sprawa ze ja steruje eurosterem zalacz-wylacz + czujnik zewn.

nie no włacza się co 20-30 minut czyli 2-3razy/h(15 minut chodzi -15 minut nie- to poł godzinny cykl, gdy co 10 minut chodzi i 10 nie to 20minutowy cykl więc 3/h) r ale to wg mnie też za dużo. próbuje róznych trików żeby to oszukać ale ten sterownik jest" za mądry", trzeba będzie poszukać innego bo ten ma chyba małą histerezę gdyż nawet przy osiągniętej temp w pomieszczeniu on załącza się aby ją podtrzymać

da się jakoś sprawdzić ile on rzeczywiście razy się włączą w ciągu doby? bo przecież jak śpię czy gdzieś wychodzę on możę się włacząć trochę inaczej, w instrukcji celci jest niby że pod "i" można zobaczyć ale ja nie mam tego czegoś Celcia Gateway

gdzies to bylo na forum ale nie pamietam gdzie , wybacz ja nie pomoge z powodu braku celcii