Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja pieca De Dietrich MCR 24

nonek

Recommended Posts

Ja mam grzejnik w garażu, więc piec nie musi walczyć z zamarzaniem:) dzisiaj o 16 zadałem mu temperaturę w pomieszczeniu na 17 stopni.(i ustawiłem aby pracował tylko wg temp pomieszczenia: parametr 3:00) w domu jest 21,5 stopnia - piec od 16 nie wyłączył się ani razu...zużył od 16 do 22.00 6m3 gazu przy temp zewnętrznej 1stopień na +. Piec pracuję z temperaturą zasilania 37st. a na powrocie ma 32st. od 16 do 22 grzeje też cwu do 50st. Nie wiem co tu jest grane, ale wkurza mnie niesamowicie! a do tego zakręcił całkiem zawór 3dr podłogówki i grzeje sobie grzejnikami.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

subsky napisał:
Mam pogodówkę VS5500. Na podłogówce zawór trójdrogowy i siłownik ESBE. Grzejniki (16 sztuk) są na rurach pex zakończone na dwóch listwach (piętro i parter osobno)

A widzisz... :) To nie kocioł tylko sterownik ;)

Ja obstawiałbym coś nie tak z konfiguracją, bo kocioł grzeje jeśli mu sterownik każe.

dawid77 napisał:
face a jaką masz ustawioną temp dzienną/nocną na eurosterze i w jakich godzinach? Wystarcza Ci przy -15* zasilanie 44*?

temp dzienna 20,5* w godzinach 5-7 rano i 16-23 wieczorem

temp nocna 20* w godzinach pozostalych

histereza 0,5* ( dla temp dziennej zaczyna grzac przy 20 i konczy przy 21, dla nocnej analogicznie 19,5 do 20,50

do tej pory byly tylko dwa dni mrozow rzedu 15-20 stopni i wystarczylo zasilanie 44*, nie wiem jak to bedzie gdy mrozy beda sie utrzymywac dluzej

da się jakoś zrobić żeby Celcia załączał kocioł gdy temp w pokoju spadnie dopiero o np 0,2 stopnia. Czyli jak mam np 20 to się wyłącza a ponownie włączy gdy będzie 19,8?

BO w cwu widzę jest coś takiego parametr P26.

posiada ktoś wersję instalatorską tego czujnika? najlepiej po polsku

Edytowane przez LBN86

LBN86 napisał:
da się jakoś zrobić żeby Celcia załączał kocioł gdy temp w pokoju spadnie dopiero o np 0,2 stopnia.

Tak - za pomocą parametrów P oraz I - podpunkt 5.6 instrukcji użytkownika :)

LBN86 napisał:

Rozumiem, że chodzi o instrukcję? Jeśli tak, to niestety nie spotkałem polskiej wersji - jest tylko holenderska, angielska, niemiecka i francuska.

Jestem w trakcie walki z Celcią i chyba zaczynam wygrywać. Zużycie za wczoaj 13m3 (z czego CWU 1m3), temp w domu 23,6 stopni całe 24 godziny. Temp P1 55 stopni, do pieca podłączony czyjnik temp zewnętrzny, pozostaje tylko ustawić w Celci histeryzę na 0.2 stopnia, a nie wiem jak to zrobić. CitroCerber napisał że za pomocą parametrów I oraz P, to jak je ustawić, żeby startował jak spadnie temp o 0.2 stopnie.

właśnie dlatego szukam tej wersji instrukcji dla instalatorów, tam powinno chyba być przy jakich wartościach P oraz I jaka czułość jej by była. Bo jak narazie kombinuje nimi i najbardziej to się mi udało żeby o 0,1 niższej od zadanej się właczył co zresztą było chyba przypadkiem(przeciąg może czy coś) bo tak nadal się włacza nawet przy osiągniętej zadanej.

A czy istnieją jakieś sterowniki do tego kotła żeby dało się na nich ustawić żeby właczał się np o godzinie 13 i pochodził przez np 0,5h przy temp zasilania tej co na kotle i potem np o 15 znowu przez 0,5h i nie patrzył na to ile jest stopni wśrodku, oraz w drugiej opcji żeby działał na zasadzie włącz /wyłącz tzn jak spadnie poniżej np włąśnie o te 0,2st to dogrzeje do zadanej tem i się wyłaczy i tak wkoło( a temp zadanej na kotle, oraz żeby sam kocioł sobie modulował moc tak żeby utrzymać temp zasilania)

Czy nie ma takich sterowników? są takie(czasowe) lub takie(włacz /wyłącz) a nie ma połączonych. sory jeśli zamotałem i niefachowe określenia

LBN86 napisał:
właśnie dlatego szukam tej wersji instrukcji dla instalatorów, tam powinno chyba być przy jakich wartościach P oraz I jaka czułość jej by była. Bo jak narazie kombinuje nimi i najbardziej to się mi udało żeby o 0,1 niższej od zadanej się właczył co zresztą było chyba przypadkiem(przeciąg może czy coś) bo tak nadal się włacza nawet przy osiągniętej zadanej.

A czy istnieją jakieś sterowniki do tego kotła żeby dało się na nich ustawić żeby właczał się np o godzinie 13 i pochodził przez np 0,5h przy temp zasilania tej co na kotle i potem np o 15 znowu przez 0,5h i nie patrzył na to ile jest stopni wśrodku, oraz w drugiej opcji żeby działał na zasadzie włącz /wyłącz tzn jak spadnie poniżej np włąśnie o te 0,2st to dogrzeje do zadanej tem i się wyłaczy i tak wkoło( a temp zadanej na kotle, oraz żeby sam kocioł sobie modulował moc tak żeby utrzymać temp zasilania)

Czy nie ma takich sterowników? są takie(czasowe) lub takie(włacz /wyłącz) a nie ma połączonych. sory jeśli zamotałem i niefachowe określenia

spróbuj I 10 P 1, własnie taki testuje i jak na rzie się nie włącza

LBN86 napisał:

Coś mi się zdaje,że takowa nie istnieje. Jest zwykły Manual i instrukcja opisująca dodatkowe funkcje Celcii.Linka chyba gdzieś wcześniej podawałem.Jak nie, jest na forum elektroda.pl

Tylko w obcych narzeczach..

Niestety, o twoim problemie i jego rozwiązaniu nic tam nie znajdziesz.

spróbowałem ustawień co napisał leszek197916, zobaczę co się będzie działo. a nie wie nikt czy istnieje jakiś programator co wyżej opisałem żeby mógł chodzić jako wł/wył lub czasowy? bo to celcie to chyba trzeba sprzedać będzie:D

edit

spostrzeżenia:

podgrzew 0

I 20

p1

tem zadana 14

kociol włączył sie i tak gdy na wyświetlaczy było ciągle 14 st,(miałem nadzieje na chociaż 13,9) i pracuje na nF=13 (czyli jak zawsze, za nic nie chce mocniej dogrzać)

jednakże muszę przyznać że przerwa między włączeniami była trochę dłuższa, poźniej sprawdzę jak będzie z I=10 i pomierze czasy przerwy i grzania

Edytowane przez LBN86