Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja pieca De Dietrich MCR 24

nonek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeżeli automatyka uzna że lepiej będzie jak kocioł będzie pracować cały czas na mocy minimalnej, to tak może być,

na to nie ma reguły, automatyka dba o temperaturę pomieszczenia i steruje kotłem z takim algorytmem jaki ma zaprogramowany,

OK.mogę się zgodzić.

Wyobrażam to sobie tak: mam ustawioną krzywą, kocioł grzeje w oparciu o o nią.W jakimś momencie musi się dowiedzieć,że temperatura wewnątrz ( w pomieszczeniu z regulatorem) została osiągnięta i moim zdaniem powinien się wyłączyć, a nie grzać na oślep.Czy tak?

Z tego co zauważyłem to nie i tak jest chyba napisane w instrukcji że tem wewnatrz pomieszczenia przy regulacja pogodowajest mierzona ale nie jest brana pod uwagę ale. Ja zauwazyłem że przy regulacji pogodowej w nocy mam zawsz nizszą temp niż w dzień ale nie wiem że z czego to wynika. A przy regulacji pokojowej to chyba mamy jednak wpływ na temperature kotła przecież mozna ustawić max temp na jakiej ma grzać i nie powinien jej przekraczać.

wszystko by było ok z tym ustawieniem wyższych temp, ale w pkt 4.1 pisze że można zaprogramować max 21 przełączeń na tydzień czyli 3/dzień. To daje możliwość tylko raz na dzień podgrzania do tych załóżmy te 45 st co mowisz (1zmiana) a potem z powrotem na np 14(2 zmiana). to chyba będzie za mało, tak kolo 3-4 uruchomien na dobe widze najwiecej osob ma , co posiadaja zwykle czujniki

niezupełnie. W instrukcji Celcii jest napisane:

(..) Każdy punkt przełączenia składa się z godziny, jednej z 6 powyższych temperatur i jednego lub kilku dni tygodnia obowiązujących dla tego punktu

przełączania (Pn-Pt, So-Nd, codziennie, określony dzień).(..)

zatem np. wybrane ustawienie o godz. 12 przez wszystkie dni jest klasyfikowane jako jeden punkt.

pozdrawiam.

Witam, dzis zamontowalem celcie oraz czujnik temp zewnetrznej mam kilka pytan co do jej dzialania:

1. Ustawilem na celcji regulacje pogodowa a nie pokojowa, skad celcia wie kiedy ma przestac grzac?jak dojdzie do zadanej temp??

2. Jakie wartosci i gdzie na kotle czy w celcii ustawiac, aby bylo najbardziej ekonomicznie. Czy krzywa ustawiac na kotle czy w ceclcii?ktora krzywa jest brana pod uwage z kotla czy z celcii?

3. przy ustawianiu krzywej w celcii moze mi ktos wytlumaczyc te 5 lub 6 punktow? bo to nie to samo chyba co P1 P27 P28 P29?

4. Przedmowcy ;isza ze piec wlacza im sie 3 razy dziennie, czy to znaczy ze chodzi on dluzej?co jest bardziej ekonomiczne, czy jak piec chodzi 30min i nie chodzi 1h czy jak dziela przez 6h??

Prosze o odpowiedz, pozdrawiam

3. przy ustawianiu krzywej w celcii moze mi ktos wytlumaczyc te 5 lub 6 punktow? bo to nie to samo chyba co P1 P27 P28 P29?

To to samo.A Celcia dodatkowo przyjaźnie pyta o max temp.dodatnią latem i opowiadającą jej temp zasilania dla niej i to samo, analogicznie zimą...

To się dzieje gdy wybierzesz regulację pogodową.

Edytowane przez palmus

Mam jeszcze jeden problem, celcia nie podgrzewa cieplej wody, musze dopiero go troche oszukac dopiero wtedy grzeje, czy trzeba gdzies w celcii ustawiac to grzanie wody?czy poprostu jak temp wody spadnie to ma sie sam zorientowac i zaczac grzac?czy musze zmienic jakies ustawienia na kotle?jak temp pokojowa zostanie osiagnieta to swieci sie nadal grzejnik, co to oznacza? dopoki on nie zniknie to woda sie nie podgrzewa.

na kotle mam ustawiona temp cwu na 55st a w tej chwili jest 30st i celcia nie wlacza pieca do grzania wody w zasobniku.mozliwe ze ten symbol grzejnika to oznacza bo na wyswietlaczu jest jedna kropeczka, ale slychac pompe, gazu niepobiera. jak ustawic to grzanie cwu??instrukcja jest naprawde kiepska.

Witam, na kotle mam P3 na 1 chyba zeby chodzil co i cwu, dopiero jak zmienie na samo cwu to grzeje wode, no ale wtedy grzejnikow nie grzeje, wiec musze schodzic jak jest zimna woda i zmieniac, jak nagrzeje wode to wtedy znowu zmieniac na co i cwu. P4 mam na 2, P5 na 1. No wlasnie o co chodzi z ta temp ECO??? na wyswietlaczu mi to wogole nie wyskakuje( ten przekreslony kranik) celcia jest w wersji angielskiej i nie bardzo rozumiem te skroty przy ustawianiu temp cwu. Temp ECO mam chyba fabrycznie ustawiona. Czy to znaczy ze musze ustawic temp ECO i wcisnac ja gdzies w PROGRAM I???? W programie nastawilem tylko temp4 oraz temp 5. co do strony 16 to probowalem tak robic ale mam jakies inne skroty, skrot z eco mam na ON a na drogim skrocie wybiera sie chyba temp do jakiej ma podgrzewac cwu. Nie wiem co moze byc jeszcze przyczyna. prosze o pomoc.

Witam wszystkich forumowiczów

Mam problem z moim kociołkiem firmy de dietrich model MCR-II 24/ z zasobnikiem wody użytkowej BS 150

Proszę o porady.

Piec nie posiada sterownika pokojowego, ani pogodynki

Sterowany jest ustawieniami na konsoli pieca

Jedynie co posiada to sterownik pompy obiegowej C.O. TMK SP 100+

Ustawione temperatury

C.O. - 75 C

C.W.U. 50 C

Dom posiada:

- piwnicę ok. 70 m2

- parter ok. 75 m 2

- piętro ok. 75 m2

- poddaszę ok. 60 m2

Dom jest termomodernizowany o następujacej konstrukcji:

- pustak z betonu komórkowego ok. 25 cm

- pustka powietrzna 1 cm

- styropian 2 cm

- pustak z betonu komórkowego ok. 12 cm

- ocieplenie styropianem 10 cm

- poddasze wstępnie ocieplone wełną skalną Rockwool gr. 15 cm

W budynku nowa instalacja miedziana i kocioł z zasobnikiem wymieniony wyżej

W budynku jest następująco rozproewadzona instalacja ogzrewania:

- w piwnicy w 4 pomieszczeniach 4 grzejniki (w każdym pokoju po jednym)

- na parterze w 2 pokojach 2 grzejniki (w każdym pokoju po jednym)

w kuchni, przedpokoju, łazience, WC ogrzewanie podłogowe

w łazience dodatkowo grzejnik żeberkowy

- na piętrze w 2 pokojach 2 grzejniki (w każdym pokoju po jednym)

w kuchni, przedpokoju, łazience, WC ogrzewanie podłogowe

w łazience dodatkowo grzejnik żeberkowy

- na poddaszu brak ogrzewania

Z tego co kojarzę (bo za bardzo się nie znam) są chyba trzy obiegi

1. Ciepła woda użytkowa

2. Grzejniki

3. Podłogówka

Problem jest następujący

Piec po załączeniu na kotle parametr P3 i ustawiony na 3 czyli tylko grzanie wody użytkowej wówczas kociołek zużywa ok. 0,5-1 m3 gazu/dzień (czyli w miarę)

Natomiast po przełaczeniu parametru P3 na 1 czyli grzanie C.O. + C. W.U. i załączeniu ogrzewania całego piętra podłogówka +grzejniki piec zużywa ok. 10m3 gazu na 3 godz działania

W przypadku gdy grzany jest tylko jeden pokój + łazienka piec zużywa ok. 3-6 m3 na 3 godz działania

Piec przy wyjściu z domu do pracy jest przełączany w parametrze P3 na 3 tj. na grzanie wody użytkowej w takim stanie działa ok. 12 godz.

Temperatura w pokoju waha się od 10 bez grzania do 14-16 C przy załaczonym grzejniku w pokoju i łazience i oczywiście w zależności od temperatury na zewnątrz

Pytania brzmią:

1. Jak obniżyć spalanie gazu w tym kotle????. Rachunki które przychodzą za gaz są astronomiczne!!!!!!!!!!!!!!

2. Czy zamontowanie sterownika pogodowego lub pokojowego coś pomoże w obniżeniu zużycia gazu????

3. Czy zmiana sterownika pompy obiegowej C.O. z TMK SP 100+ na Auraton 1111 Multii coś zmieni (ten sterownik ma mozliwoś sterowania 4 obiegami)????

4. Wiem że na obiegu podłogówki jest pompa obiegowa Grundfos + zawór esbe (trójdrozny)

5. Czy powinna być dodatkowa pompa obiegowa na obiegu grzejników żeby zmniejszyć zużycie gazu????

4. Czy grzanie przez cały dzień coś pomoże (zużycie gazu wówczas będzie astronomiczne)

5. Czy mozna zamontować do tego kotła każdą pogodynke lub sterownik pokojowy????

6. Czy raczej musi być to sterownik przypisany do tego kotła np. Celcia 20 lub VS5500????

Dziękuję z góry za podpowiedzi i pomoc

Pozdrawiam

Grzegorz Busłowski

Nie napisałeś czy masz do pieca podłączony czujnik temp. zewnętrznej?? Bo jeśli nie masz to zużycie jest jak najbardziej prawidłowe bo kotła nic nie steruje, grzeje praktycznie cały czas. Jeśli masz podłączona czujkę temp. zewnętrznej to w instrukcji kotła jest opisane jak ustawiać krzywą grzewczą. Odnośnie sterownika VS5500, to ja go mam, a z tego co wiem nie jest konieczny do prawidłowej pracy kotła. Piszę z pamięci, bo nie mam przed sobą instrukcji kotła, a dawno do niej nie zaglądałem. A wracając do VS moim zdaniem warto w niego zainwestować, dla wygody, a piec na pewno bedzie ekonomiczniej pracował niż przy wykorzystanii automatyki kotła.

OK.mogę się zgodzić.

Wyobrażam to sobie tak: mam ustawioną krzywą, kocioł grzeje w oparciu o o nią.W jakimś momencie musi się dowiedzieć,że temperatura wewnątrz ( w pomieszczeniu z regulatorem) została osiągnięta i moim zdaniem powinien się wyłączyć, a nie grzać na oślep.Czy tak?

Nie do końca tak to wygląda. Temp. pomieszczenia referencyjnego jest brana pod uwage przes sterownik do ewentualnej korekcji w górę lub w dół temp. zasilania w zależności od tego czy temp. w pomieszczeniu jest wyższa czy niższa od zadanej. Przynajmniej tak steruje VS 5500, a domyślam się, że inna automatyka ma podobnie.

Pytania brzmią:

1. Jak obniżyć spalanie gazu w tym kotle????. Rachunki które przychodzą za gaz są astronomiczne!!!!!!!!!!!!!!

2. Czy zamontowanie sterownika pogodowego lub pokojowego coś pomoże w obniżeniu zużycia gazu????

3. Czy zmiana sterownika pompy obiegowej C.O. z TMK SP 100+ na Auraton 1111 Multii coś zmieni (ten sterownik ma mozliwoś sterowania 4 obiegami)????

4. Wiem że na obiegu podłogówki jest pompa obiegowa Grundfos + zawór esbe (trójdrozny)

5. Czy powinna być dodatkowa pompa obiegowa na obiegu grzejników żeby zmniejszyć zużycie gazu????

4. Czy grzanie przez cały dzień coś pomoże (zużycie gazu wówczas będzie astronomiczne)

5. Czy mozna zamontować do tego kotła każdą pogodynke lub sterownik pokojowy????

6. Czy raczej musi być to sterownik przypisany do tego kotła np. Celcia 20 lub VS5500????

Dziękuję z góry za podpowiedzi i pomoc

Pozdrawiam

Grzegorz Busłowski

Witam

Zamontowanie sterownika pokojowego jest moim zdaniem niezbędne i to podstawa

Ja posiadam sterownik Auraton i czujnik temp zewnętrznej.

Sterownik pokojowy wyłącza piec gdy zostanie osiągnięta temp pomieszczenia, czujnik temp zewn pozwala sterować temp wody zasilającej obieg.

Twoja temp zasilania 75stopni jest bardzo duża i nie występuje wtedy zjawisko kondensacji ( a taki piec kupiłeś)

Mój piec działa cały czas -wyłączanie i załączanie na pare godzin obniża komfort i wzrasta spalanie (piec pracuje na wysokich obrotach)

Jeżeli tylko utrzymuje temp działa na najniższej modulacji. Teraz nie sprawdzałem, ale w zeszłym tygodniu w domu 120m2 ogrzewanie+CWU+gotowanie średnio 10m3 Teraz będzie więcej.

Nie napisałeś czy masz do pieca podłączony czujnik temp. zewnętrznej?? Bo jeśli nie masz to zużycie jest jak najbardziej prawidłowe bo kotła nic nie steruje, grzeje praktycznie cały czas. Jeśli masz podłączona czujkę temp. zewnętrznej to w instrukcji kotła jest opisane jak ustawiać krzywą grzewczą. Odnośnie sterownika VS5500, to ja go mam, a z tego co wiem nie jest konieczny do prawidłowej pracy kotła. Piszę z pamięci, bo nie mam przed sobą instrukcji kotła, a dawno do niej nie zaglądałem. A wracając do VS moim zdaniem warto w niego zainwestować, dla wygody, a piec na pewno bedzie ekonomiczniej pracował niż przy wykorzystanii automatyki kotła.

Witam

Nie posiadam podłaczonego czujnika temperatury zewnetrznej.

Mam w związku z tym dodatkowe pytanie czy moze być to każdej firmy czujnik temperatury zewnętrznej czy tylko przypisany do tego modelu firmy de dietrich, który powiem nie jest wcale tani????

Pozdrawiam

Grzegorz Busłowski

Edytowane przez gregory80

Witam

Zamontowanie sterownika pokojowego jest moim zdaniem niezbędne i to podstawa

Ja posiadam sterownik Auraton i czujnik temp zewnętrznej.

Sterownik pokojowy wyłącza piec gdy zostanie osiągnięta temp pomieszczenia, czujnik temp zewn pozwala sterować temp wody zasilającej obieg.

Twoja temp zasilania 75stopni jest bardzo duża i nie występuje wtedy zjawisko kondensacji ( a taki piec kupiłeś)

Mój piec działa cały czas -wyłączanie i załączanie na pare godzin obniża komfort i wzrasta spalanie (piec pracuje na wysokich obrotach)

Jeżeli tylko utrzymuje temp działa na najniższej modulacji. Teraz nie sprawdzałem, ale w zeszłym tygodniu w domu 120m2 ogrzewanie+CWU+gotowanie średnio 10m3 Teraz będzie więcej.

Witam

A na jaką temperaturę nalezy nastawić C.O. aby występowało zjawisko kondensacji????

Pozdrawiam

Grzegorz Busłowski