Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja pieca De Dietrich MCR 24

nonek

Recommended Posts

Witam, na kotle mam P3 na 1 chyba zeby chodzil co i cwu, dopiero jak zmienie na samo cwu to grzeje wode, no ale wtedy grzejnikow nie grzeje, wiec musze schodzic jak jest zimna woda i zmieniac, jak nagrzeje wode to wtedy znowu zmieniac na co i cwu. P4 mam na 2, P5 na 1. No wlasnie o co chodzi z ta temp ECO??? na wyswietlaczu mi to wogole nie wyskakuje( ten przekreslony kranik) celcia jest w wersji angielskiej i nie bardzo rozumiem te skroty przy ustawianiu temp cwu. Temp ECO mam chyba fabrycznie ustawiona. Czy to znaczy ze musze ustawic temp ECO i wcisnac ja gdzies w PROGRAM I???? W programie nastawilem tylko temp4 oraz temp 5. co do strony 16 to probowalem tak robic ale mam jakies inne skroty, skrot z eco mam na ON a na drogim skrocie wybiera sie chyba temp do jakiej ma podgrzewac cwu. Nie wiem co moze byc jeszcze przyczyna. prosze o pomoc.

Spróbuj przełączyć język w Celcii na polski

Temp ECO to jest twoja najniższa temperatura, która kocioł ma pilnować, "bez grzania" Powinna być w programie.Skoro wybrałeś tylko temp 4 i 5 to któraś z nich ( ta niższa) "będzie robić" za temp ECO.

Analogicznie ECO w podgrzewaniu wody oznacza w praktyce jej niepodgrzewanie. Spróbuj zrobić ECO na OFF

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WItam. Mam Piec MCR/II 24T i Celcię oraz czujnik zewnętrzny. Użytkuję mój piec dopiero od kilku dni i wczoraj zauważyłem że piec mimo, że nie grzeje (jedna kropka na wyświetlaczu) cały czas huczy, jakby chodził w nim jakiś wentylator. W nocy mam ustawioną temperaturę ECO i piec od 22 przestaje grzać a ten wentylator chodzi do rana. Czy to jest normalne? Wyświetlacz pokazuje stan 8. Nie mogę odszukać co oznacza ta cyfra.

WItam. Mam Piec MCR/II 24T i Celcię oraz czujnik zewnętrzny. Użytkuję mój piec dopiero od kilku dni i wczoraj zauważyłem że piec mimo, że nie grzeje (jedna kropka na wyświetlaczu) cały czas huczy, jakby chodził w nim jakiś wentylator. W nocy mam ustawioną temperaturę ECO i piec od 22 przestaje grzać a ten wentylator chodzi do rana. Czy to jest normalne? Wyświetlacz pokazuje stan 8. Nie mogę odszukać co oznacza ta cyfra.

to nie wentylator huczy tyko pompa działa - jak sprawdzisz parametry na wyświetlaczu to "nf" będziesz miał = 0 :)

Ósemka to:

- Kocioł mierzy temperaturę wody grzewczej. (jeżeli temperatura wody jest zbyt niska, kocioł włącza się automatycznie) (Instrukcja instalatorska, strona 46.)

- Zmierzona temperatura zasilania t1 > Żądana temperatura zasilania (Tset). Nastąpi automatyczne załączenie kotła, wtedy gdy rzeczywista temp. zasilania będzie niższa od żądanej (Instrukcja instalatorska, strona 69.)

:)

to nie wentylator huczy tyko pompa działa - jak sprawdzisz parametry na wyświetlaczu to "nf" będziesz miał = 0 :)

Ósemka to:

- Kocioł mierzy temperaturę wody grzewczej. (jeżeli temperatura wody jest zbyt niska, kocioł włącza się automatycznie) (Instrukcja instalatorska, strona 46.)

- Zmierzona temperatura zasilania t1 > Żądana temperatura zasilania (Tset). Nastąpi automatyczne załączenie kotła, wtedy gdy rzeczywista temp. zasilania będzie niższa od żądanej (Instrukcja instalatorska, strona 69.)

:)

Dzięki za informację.

Tylko, że wydaje mi się, że wcześniej od 22 gdy piec się praktycznie wyłącza, nic nie huczało. Kaloryfery są zimne. Zaczyna pracować na nowo około 6 rano gdy zaczyna podnosić temperaturę aby osiągnąć zadaną temperaturę w pokoju 21 stopni o godz 8.00. Wcześniej nie było trzaskających mrozów więc może miesza wodą i mierzy jej temperaturę aby uchronić instalację przed zamarznięciem?

Spróbuj przełączyć język w Celcii na polski

Temp ECO to jest twoja najniższa temperatura, która kocioł ma pilnować, "bez grzania" Powinna być w programie.Skoro wybrałeś tylko temp 4 i 5 to któraś z nich ( ta niższa) "będzie robić" za temp ECO.

Analogicznie ECO w podgrzewaniu wody oznacza w praktyce jej niepodgrzewanie. Spróbuj zrobić ECO na OFF

witam, niestety nie mam polskiej wersji jezykowej, celcia jest sprowadzana, pokombinowalem cos z temperaturami wody cwu i zaczelo dzialac, teraz jak grzejniki sie wylaczaja zaczyna grzac wode cwu.

Pojawil sie jednak inny problem w srode zalozylem celcie i kociol spalil mi 10m3 gazu przy temp w nocy -15st C, dzis przy -17 st C spalil juz 17m3, strasznie duzo jak mialem zwyklego eurostera to tyle nigdy kociol nie spalil, czy to mozliwe ze to przez to ze mam P29 -15??a nazewnatrz bylo -17st??zauwazylem ze kociol chodzi praktycznie non-stop, moze jak kombinowalem z cwu to cos pomieszalem? zauwazylem ze zadana temp mam 20.4st i piec do niej dogrzewa i caly czas utrzymuje nie wylaczajac sie, czy to dobrze??w eurosterze dogzral do 20.4st i sie wylaczal , temp spadla do 20.0 i znowu sie zalaczal. prosze o odpowiedz.

Edytowane przez wuuju

Masz zapewne włączoną regulację pogodową, dlatego kocioł ignoruje temperaturę zadaną.

Jak chcesz zmniejszyć zużycie, wprowadź niższą krzywą grzania.Albo przełącz na regulację pokojową.

Sprawdziłeś w ustawieniach,że napewno nie ma wersji polskiej?

tak napewno nie ma u mnie polskiego. Regulacje mam na pokojowa napewno, chodzi o to ze jak osiagnie temp 20.4st to jej poprostu nie przekracza, jeszcze nie widzialem zeby bylo 20.5 lub 20.6 i kociol sie wylaczyl. poprostu pracuje non stop. moze jest wlaczona jakas funkcja podtrzymywania temp?? na sterowniku mam te dolne kreski wszystkie czarne przez 24h czy to dobrze?

tak napewno nie ma u mnie polskiego. Regulacje mam na pokojowa napewno, chodzi o to ze jak osiagnie temp 20.4st to jej poprostu nie przekracza, jeszcze nie widzialem zeby bylo 20.5 lub 20.6 i kociol sie wylaczyl. poprostu pracuje non stop. moze jest wlaczona jakas funkcja podtrzymywania temp?? na sterowniku mam te dolne kreski wszystkie czarne przez 24h czy to dobrze?

a spróbuj sobie ustawić niższą na jakiś czas np. 18 i zobacz czy się będzie wyłączał, może byc tak że grzejniki są za małe lub jakoś słabo zaizolowany dom i wtedy grzeje ciągle żeby byla temp zadana. Przekroczyć ci raczej nie bedzie przekraczał temp zadanej bo jeżeli ją osiągnie to on ma za zadanie ją utzymać , wejdz jakieś 5 stron wcześniej i poczytaj o tym bo i Ja i użytkownik leszek197916 kombinowaliśmy jak to zrobić z tą histerezą. przy ustawieniach P=1 oraz I=20 u mnie naprzykład się udawało czasami żebby wskoczył na wyższą i się potem wyłaczył aczkolwiek nie było reguły:/ ale u mnie jest dużo niższa temp w domu

Jak obnizam w celcii nap na 20st to kociol sie wylacza, sekunde pozniej jest juz 20,4st a piec sie nie wlacza przez nastepne 2h gdy osiagnie temp 20st iwtedy sie zalacza i podgrzewa do 20,4. dziwne to wszystko, chyba wroce do eurostera. Gdzie sa Ci ludzie ktorzy z celcia i pogodowka mieli spalanie 8m3?? moze podziela sie swoimi ustawieniami?pozdrawiam

na sterowniku mam te dolne kreski wszystkie czarne przez 24h czy to dobrze?

Moim zdaniem nie jest to rozsądne.Ale skoro chcesz grzać non stop,przez 24h na dobę to tak powinno być.

Jeżeli z przerwami (np dom jest bez mieszkańców od 7 do 15 tej) to wówczas w tym przedziale ustawiasz temperaturę ECO czyli obniżanie temperatury i kocioł wtedy z reguły nie grzeje.No i nie masz w tych godzinach na wyświetlaczu kresek:-)

Witam ponownie wszystkich forumowiczów.

Dziękuję za odpowiedz na część pytan i udzielenie rad.

Jednakże proszę o odpowiedz na pozostałe pytania które mnie nurtują z poprzedniego postu a dotyczą pieca De Dietrich MCR 24

3. Czy zmiana sterownika pompy obiegowej C.O. z TMK SP 100+ na Auraton 1111 Multii coś zmieni (ten sterownik ma mozliwoś sterowania 4 obiegami)????

4. Wiem że na obiegu podłogówki jest pompa obiegowa Grundfos + zawór esbe (trójdrozny)

5. Czy powinna być dodatkowa pompa obiegowa na obiegu grzejników żeby zmniejszyć zużycie gazu????

4. Czy grzanie przez cały dzień coś pomoże (zużycie gazu wówczas będzie astronomiczne)

5. Czy mozna zamontować do tego kotła każdą pogodynke lub sterownik pokojowy????

6. Czy raczej musi być to sterownik przypisany do tego kotła np. Celcia 20 lub VS5500????

Pozdrawiam

Grzegorz Busłwoski

5. Czy mozna zamontować do tego kotła każdą pogodynke lub sterownik pokojowy????

6. Czy raczej musi być to sterownik przypisany do tego kotła np. Celcia 20 lub VS5500????

Ad. 5. Tak, o ile jest zgodny. Do sterowania pogodowego wystarczy czujnik temperatury zewnętrznej.

,Ad. 6. Nie musi - wystarczy inny zgodny z OpenTherm (link do dwóch mam w swojej stopce) ;)

czy możliwe jest że kocioł "zabrał" ciepło z wody w zasobniku do podgzewu wody w grzejnikach?

bo ja ustawiam sobie ze jak chce np wziąć prysznic to włączam sobie podgzew cwu, normalnie jest wyłączona, tryb eco. , zawsze można było że na spokoju dla 2 osób starczało wody w zasobniku, podczas całego mycia temp cwu spadalo o np 10C a rano na drugi dzień był jeszcze ciepła np 20C. a wczoraj jakieś niewiadomo co się stało: woda podgrzewana:wg wyświetlacza na kotle 58C, po 10 minutach prysznica zaczyna mi lecieć woda lodowata, wiec schodze i patrze a tu 10C w zasobniku, jakby calkiem cos go wyziębiło:/, na googlach znalazłem że niby trzeba zamykać zawory na przewodach od wężownicy do kotła bo on sobie wziął ciepło z tej wody odebrał do podgrzewu co, ale cos mi to się wydaje mało prawdopodobne bo wczesniej nic nie zamykałem i było git

woda podgrzewana:wg wyświetlacza na kotle 58C, po 10 minutach prysznica zaczyna mi lecieć woda lodowata, wiec schodze i patrze a tu 10C w zasobniku, jakby calkiem cos go wyziębiło:/,

Może czujnik się wysunął w zasobniku i mierzy temperaturę wyżej niż zazwyczaj?

na googlach znalazłem że niby trzeba zamykać zawory na przewodach od wężownicy do kotła bo on sobie wziął ciepło z tej wody odebrał do podgrzewu co, ale cos mi to się wydaje mało prawdopodobne bo wczesniej nic nie zamykałem i było git

Nie wierz we wszystko, co znajdziesz w internecie :) Masz wersję MCR 24 II T czy MCR 24 II S?

Może czujnik się wysunął w zasobniku i mierzy temperaturę wyżej niż zazwyczaj?

Nie wierz we wszystko, co znajdziesz w internecie :) Masz wersję MCR 24 II T czy MCR 24 II S?

temp raczej dobrze była odzytana bo zbiornik ma tez indywidualny termometr i wskazuja to samo, a jak sprawdzic to wersję?

edit

sprawdziłem i mam wersję T to cos zmienia co do przygotowania cwu?

Edytowane przez LBN86

Jak obnizam w celcii nap na 20st to kociol sie wylacza, sekunde pozniej jest juz 20,4st a piec sie nie wlacza przez nastepne 2h gdy osiagnie temp 20st iwtedy sie zalacza i podgrzewa do 20,4. dziwne to wszystko,

E, tam.Odkryłeś jak nic histerezę Celcii;-)

A wyobraź sobie co by robił kocioł, gdyby się dowiedział,że osiągnął temperaturę pomieszczenia 20stC a Celcia kazałby mu się wyłączyć natychmiast np. przy temp 20,01stC? A potem włączyć przy równych 20stC?

Kocioł nic innego by nie robił tylko pstrykał zapłonem, włączał pompę na kilkadziesiąt sekund, po czym zaraz by ją wyłączał...Zgon po miesiącu;-)

Poza tym przy 20stC nastawionych, mam tak samo jak ty.

Odlaczylem wczoraj celcie i wrocilem do sterownika wlacz/wylacz, zobacze czy bedzie oszczedniej, napewno przy celcii komfort cieplny byl lepszy, ale zdarzalo sie ze celcia chodzila cala noc i woda w zasobniku nie miala sie nawet kiedy zagrzac przez co rano byla zimna.

Moim zdaniem wynika to z błędów w ustawieniach.Ja tam jestem z Celcii zadowolony.Powoli się jej uczę;-)