monty pajton 14.01.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Witammiałem to nieszczęście, że kupiłem dom od dewelopera. Generalnie nie polecam. Doświadczeniami i narzekaniami mógłbym zapełnić sporo wątków;) Chyba lepiej się pomęczyć i budować samemu. W domu zastałem piec De Dietrich MCR 24/II/T. Drań strasznie zużywa gaz i chcę z tym powalczyć. Za rachunki mógłbym już kupić jakieś Maserati wsród pieców c.o., miesięcznie płacę ostatnio ponad 800 złotych. Mam poza tym kłopoty z równomiernym grzaniem grzejników. Przebijam się przez fora traktujące o grzaniu i staram sie zrozumieć o czym mowa, ale poddaje się. Dlatego zmuszony zostałem do zadania pytań wprost, licząc na Waszą wiedzę, uprzejmość i pomoc. Stan faktyczny:1. dom dwukondygnacyjny około 200 m2 powierzchni całkowitej, ogrzewanie pracuje nieco od ponad roku;2. dom budowany dosc typowo, czyli ceramika+styropian ocieplenie;3. w domu zamontowałem wentylację mechaniczną z rekuperatorem; 4. piec De Dietrich MCR 24/II/T z zasobnikiem c.w.u. na 100 l; 5. grzejniki wiszące dwóch typów Radson - typowe, tłoczone oraz całkowicie gładkie (przy podobnych wymiarach mają inną moc i w różnych pomieszczeniach w domu wystepuje różny poziom przewymiarowania, a czasem - moim zdaniem - brak przewymiarowania);6. w łazienkach i wc (3 pomieszczenia) występuje ogrzewanie podłogowe o łącznej powierzchni około 23 m2 (w dwóch pomieszczeniach dodatkowo ręcznikowce); podłogówka z zaworami RTL (cokolwiek to znaczy, bo kojarzy mi sie z czymś zupełnie innym, a w nazwie był Luxemburg;) 7. instalacja c.o. - wbrew projektowi - została wykonana bez rozdzielni dla grzejników.8. woda o wysokiej twardości - jestem w trakcie zakupu zmiękczacza.9. nie zostal pociagnięty kabel do czujników czy regulatorów od pieca c.o., więc zdany jestem na komunikację bezprzewodową, bo nie chcę już ingerować w ściany.10. nie mam dokumentacji powykonawczej, a raczej nie otrzymałem jej od dewelopera i nie mogę się jej doprosić. Objawy:1. Wysokie zużycie gazu, przy jednoczesnym częściowym niedogrzaniu domu. Muszę zaznaczyć, że zużycie gazu wzrosło wobec zeszłorocznego, a jednoczesnie nie mogę dogrzać domu do takich temperatur wewnątrz, jak przed rokiem, mimo cięższej zimy rok temu. 2. Mam kłopot w utrzymaniu stałej temperatury w pomieszczeniach (zrozumiałe, bo brak regulatorów, czujników itp).3. Przy niskich temperaturach zewnętrznych grzejniki pracuja nierównomiernie. Oznacza to, że część grzejników pracuje w pełni wydajnie (te na pietrze), ogrzewając komfortowo pomieszczenia, część grzejników nie radzi sobie natomiast z dogrzaniem pomieszczeń. Główna odnoga na parterze wykazywała silne niedogrzanie (grzejniki tylko częściowo, fragmentami były ledwo ciepłe), nawet po zdjęciu głowic termostatycznych. Gdy temperatury zewnętrzne się podnoisły, to grzejniki (wszystkie) zaczęły sie mocno rozgrzewać. Próbowałem część grzejników (rozgrzanych) zamknąć i w ten sposób rozruszać grzejniki chłodne. Czasem skutkowało, a czasem nie. 4. Na marginesie - po eksperymentach z zakręcaniem grzejników, docieplaniem góry lub dołu na przemian, zdejmowaniem głowic termostatycznych, żeby całkowicie otworzyć dopływ wody do grzejników - po ponownym montażu niektórych głowic (Herz) ponownie na grzejniki, grzejniki szumiały i grzały na maksa, bez względu na ustawienie głowicy, mimo że trzpienie w głowicach pracowały. Musiałem głowice zostawiać niedokręcone, żeby objawy ustępowały. Pytania, problemy:Chce utrzymywać temperatury na stałym poziomie w różnych pomieszczeniach i obniżyć koszty eksploatacyjne.1. Czy zastosować termostat pokojowy czy sterowanie dialogowe (jaka jest praktyczna róznica)?2. Czy jest potrzebne lub uzyteczne stosowanie czujnika zewnętrznego w opisanej konfiguracji?3. Zakładam, że jeżeli termostat, to bezprzewodowy jest dostępny jeden De Dietricha - AD 200? Czy to nie mylę się?4. Jeśli sterowanie dialogowe, to jakie bezprzewodowe byłoby najsensowniejsze przy opisanej wyżej konfiguracji (z c.w.u. i ogrzewaniem podłogowym z RTL)? 5. Czy prawidłowo niektórzy rekomendują Easyradio 201 dla pieca MCR 24/II, skoro zgodnie z danymi producenta urzadzenie to jest dedykowane dla kotłów Ecodens i City?6. Jakie mogą być przyczyny i jak zaradzić opisanym kłopotom z pracą grzejników, czy może mieć to wpływ na wybór urządzeń do regulacji? Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Próbowałem uzyskac odpowiedzi od serwisanta De Dietricha, który dokonywał przeglądu okresowego, ale niestety bezskutecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 14.01.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 (edytowane) 1. Czy zastosować termostat pokojowy czy sterowanie dialogowe (jaka jest praktyczna róznica)? A co to jest sterowanie dalogowe? Może chodzi Ci o pogodowe? 3. Zakładam, że jeżeli termostat, to bezprzewodowy jest dostępny jeden De Dietricha - AD 200? Czy to nie mylę się? Dowolny inny działający po OpenTherm, np BPT55 ---> [LINK] Edytowane 14 Stycznia 2011 przez CitroCerber Poprawka odnośnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 14.01.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 a tak w ogóle to miej pretensje do instalacji a nie kotła,masz źle wykonaną instalację i na dodatek nie wyregulowaną,każdy kocioł który byś nie kupił będzie Ci tyle zużywał gazu do ogrzania tego budynkui posłuchaj CitoCerbera wie co pisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monty pajton 14.01.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 "Sterowanie dialogowe" to określenie, jakiego używa De Dietrich na swojej stronie z produktami. Odpowiedź pewnie kryje się w słowie "dialogowe". Także w różnicach między nim a termostatem pokojowym, o co pytałem.Jeśli chodzi o termostat pokojowy, to moje pytanie dotyczyło produktów De Dietricha. Co do Open Therm, to właśnie z tego forum dowiedziałem się, że to stanowi typ i istotę. Ale skąd mam wiedziec, który sterownik De Dietrich (ktorych nie ma wiele) oparty jest o Open Therm? Stąd moje pytanie. Niemniej jednak jest nadal dla mnie niezrozumiałe, kiedy stosowac termostat a kiedy sterowanie dialogowe (np. Celcia, VS 5500 czy Easyradio) i co o tym decyduje oraz jakie są tego konsekwencje. Jakie jest właściwe w opisanej przeze mnie konfiguracji sterowanie bezprzewodowe produkcji De Dietricha? Oto moje rozterki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monty pajton 14.01.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 (edytowane) a tak w ogóle to miej pretensje do instalacji a nie kotła, masz źle wykonaną instalację i na dodatek nie wyregulowaną, k Pretensje to ja mam do dewelopera. Źle mnie zrozumiałeś, bo nie mam pretensji do kotła, natomiast muszę sobie poradzic z problemem, o ktorym wiem, ze istnieje. Gdybym nie mial problemu, to nie zawracalbym Wam glowy;) Na czym polega "regulowanie instalacji"? Czy możecie odpowiedziec na pytania dotyczace sterowania kotlem? Dzieki Edytowane 14 Stycznia 2011 przez monty pajton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 14.01.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 "Sterowanie dialogowe" to określenie, jakiego używa De Dietrich na swojej stronie z produktami. Odpowiedź pewnie kryje się w słowie "dialogowe". Także w różnicach między nim a termostatem pokojowym, o co pytałem. Aha, jak dla mnie to chodziło im właśnie o openTherm - komunikacja w obie strony i sterowanie modulacją pieca (i nie tylko) Ale skąd mam wiedziec, który sterownik De Dietrich (ktorych nie ma wiele) oparty jest o Open Therm? Celcia 15, Celcia 20, Celcia MC4, Rematic MC, iSense (obie wersje), iC200 oraz iBase kiedy stosowac termostat a kiedy sterowanie dialogowe (np. Celcia, VS 5500 czy Easyradio) i co o tym decyduje oraz jakie są tego konsekwencje. Jakie jest właściwe w opisanej przeze mnie konfiguracji sterowanie bezprzewodowe produkcji De Dietricha? Oto moje rozterki:) Jeśli jest kocioł z modulacją, to zawsze bardziej opłacalne (biorąc pod uwagę efektywność pracy kotła) jest użycie sterownika, który jest w stanie to wykorzystać. Jak ktoś tnie koszty to wtedy wybiera "zwykły" termostat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 14.01.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Na czym polega "regulowanie instalacji"? Obstawiam, że na zrównoważeniu przepływu we wszystkich grzejnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monty pajton 14.01.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 CitroCerber - wielkie dzieki za zainteresowanie i odpowiedz. Moj piec to MCR 24/II/T - nie wiem czy modulacyjny. Czy sadzisz zatem, ze wlasciwym wyborem bylaby Celcia (czy to bezprzewodowe urządzenie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 14.01.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 CitroCerber - wielkie dzieki za zainteresowanie i odpowiedz. Moj piec to MCR 24/II/T - nie wiem czy modulacyjny. Producent pisze w ulotce: "[...]Doskonałe dopasowanie mocy kotła do rzeczywistych potrzeb dzięki palnikowi gazowemu ze stali nierdzewnej z całkowitym wstępnym zmieszaniem, modulującym w zakresie od 25 do 100% mocy, wyposażonemu w tłumik zasysania powietrza[...]" - więc jak myślisz? Czy sadzisz zatem, ze wlasciwym wyborem bylaby Celcia (czy to bezprzewodowe urządzenie)? To już zależy od Ciebie, ale jak sam pisałeś nie chcesz robić dziur w ścianach (notabene: nie ma bezprzewodowych czujników temp. zewnętrznej więc to i tak byłoby trzeba dociągnąć przewodem - o ile masz ochotę na regulację pogodową) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monty pajton 14.01.2011 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Producent pisze w ulotce: "[...]Doskonałe dopasowanie mocy kotła do rzeczywistych potrzeb dzięki palnikowi gazowemu ze stali nierdzewnej z całkowitym wstępnym zmieszaniem, modulującym w zakresie od 25 do 100% mocy, wyposażonemu w tłumik zasysania powietrza[...]" - więc jak myślisz? To już zależy od Ciebie, ale jak sam pisałeś nie chcesz robić dziur w ścianach (notabene: nie ma bezprzewodowych czujników temp. zewnętrznej więc to i tak byłoby trzeba dociągnąć przewodem - o ile masz ochotę na regulację pogodową) Ok. ok, sprawdzilem w tzw. miedzyczasie, rzeczywiscie kocioł modulacyjny:) Swoją drogą, ile czlowiek sie musi przy tym nauczyc... Czujnik zewnętrzny mogę połaczyc przewodem bez problemu. Zalezy mi tylko na bezprzewodowym regulatorze. Czytalem teraz instrukcje Celci - to chyba przewodowe urzadzenie. Jakie wiec jest bezprzewodowe Open Therm dla MCR 24/II/T? Moje pytania wziely sie stad, ze czytajac posty stwierdzilem, iz nawet na dobór regulatora ma wpływ wiele czynników - czy jest podlogówka, czy sa jakieś mieszacze (ja mam RTL), czy jest zbiornik cwu itd. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 14.01.2011 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Czytalem teraz instrukcje Celci - to chyba przewodowe urzadzenie. Tak. Jakie wiec jest bezprzewodowe Open Therm dla MCR 24/II/T? iSense RF + iBase RF (montowane w kotle) - niestety niedostępne w PL. Poszukaj coś alternatywnego na openTherm jak np. to, co podałem wcześniej w linku. Używałem wersji przewodowej tego urządzenia (PT55, teraz używam PT59) i było OK, więc obstawiam, że bezprzewodowa wersja też będzie współpracować poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 15.01.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 monty pajton ja tam specjalista nie jestem ale uwazam ze przy Twej instalacji - prawie zero podlogowki, do tego na rtl-u kup jak najprostszy i w miare tani sterownik pokojowy, on niech steruje zalacz-wylacz a pogodowke podepnij pod kociol i w nim ustaw krzywawydasz kase na drogi sterownik ktory nie jest Ci potrzebny z uwagi na typ i wykonanie Twej instalacjipoczytaj takze ile problemow ludziom przysparza skonfigurowanie celcii i innych sterownikowco Ty na takie rozwiazanie CitroCerber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 15.01.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 co Ty na takie rozwiazanie CitroCerber Szkoda, że nie ma tej rozdzielni co być powinna ale na to niestety nie masz wpływu. Jeśli chodzi o przewodowe to najprostszy termostat mechaniczny kosztuje koło 50zł (histereza +/- 1.5°C); Euroster 150zł i wzwyż; Chronotermostat PT55 kosztuje 250-300 zł ale daje np możliwość automatycznego wcześniejszego włączenia kotła aby o konkretnej godzinie była już żądana temperatura. - pytanie czego MP oczekuje od sterownika, chociaż pisał na początku, że nie chce ciągnąć kabla więc wersje bezprzewodowe to raczej tylko elektroniczne i ceny od 200zł za włącz/wyłącz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_slk 16.01.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Witam. Chciałbym zapytać o hałas związany z pracą tego kotła w wersji kondensacyjnej. Czy mozna go umieścić w otwartej kuchni i nie być zaskoczonym jego głosną pracą? Czy jest cichy, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 16.01.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 no to trafiles:)ja go mam w kuchni w szafceprzy CO nieslyszalnyprzy CWU troche glosniejszy od zmywarki (przez ok 2-3 min)zmywarka ma 40 db wg danych prod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_slk 16.01.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 no to trafiles:) ja go mam w kuchni w szafce przy CO nieslyszalny przy CWU troche glosniejszy od zmywarki (przez ok 2-3 min) zmywarka ma 40 db wg danych prod Dziękuję, czyli jest ok.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palmus 17.01.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Jeżeli wywaliłeś tyle kasy za kocioł ze sporymi możliwościami, to je wykorzystaj i nie baw się w sterowniki włącz/wyłącz.To co tu wypisujemy o sterownikach na open thermie nie oznacza,że są skomplikowane, nieustawne i do dupy.Trzeba się trochę pobawić lub zawołać speca i już.Ale skoro już cię przeraża regulacja hydrauliczna twojej instalacji CO, to bezpieczniej ci będzie kupić proste urządzenie.Ale wówczas nie przeklinaj na duże zużycie gazu... PS. Mój Dietrich wisi w łazience, tuż obok sypialni.Da się żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 17.01.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Jeżeli wywaliłeś tyle kasy za kocioł ze sporymi możliwościami, to je wykorzystaj i nie baw się w sterowniki włącz/wyłącz. To co tu wypisujemy o sterownikach na open thermie nie oznacza,że są skomplikowane, nieustawne i do dupy.Trzeba się trochę pobawić lub zawołać speca i już. Ale skoro już cię przeraża regulacja hydrauliczna twojej instalacji CO, to bezpieczniej ci będzie kupić proste urządzenie.Ale wówczas nie przeklinaj na duże zużycie gazu... PS. Mój Dietrich wisi w łazience, tuż obok sypialni.Da się żyć. co z tego ze kociol ze sporymi mozliwosciami skoro instalacja monty pajton'a niestety bez mozliwosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 18.01.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Najpierw powinien wtregulować przepływy a dopoero wtedy jak będzie już OK to bawić się w sterowniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 18.01.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Do tego najlepiej weź specjalistę za ok 200-300 zł powinien Ci łapatologicznie wyłuszczyć co trzeba zrobić i przeczyści piec. Masz twardą wodę trzeba odkamieniać wymiennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts