Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja pieca De Dietrich MCR 24

nonek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Panowie co oznacza informacja na wyświetlaczu 5 i 6 (osobno się wyświetlają) ? Nie mogę znaleźć w instrukcji, nie jest to chyba błąd bo nie ma "E" ale piec pomimo że powinien grzać to nie grzeje. Ktoś może mi to wytłumaczyć?

Migają ciągle oba na zmianę czy też może zmieniają się co jakiś bliżej nieokreślony czas?

Bo jeśli nie "migają" to:

5 Zatrzymanie (3 do 10 minut) - Żądana temperatura zasilania została osiągnięta, zapotrzebowaniu na ciepło utrzymuje się dalej

6: Rodzaj pracy pompy (tryb ogrzewania)

Przytrzymanie przycisku "R" na trzy sekundy nic nie zmienia?

Nie migają tylko jakiś czas się palą, raz jest 5 potem 6 lub 0. Wczoraj piec się uruchomił prawdopodobnie dopiero ok 16h ale grzał tylko 2h potem na wyświetlaczu pojawiały się na przemian 5,6 i 0 i tak do nocy.Temperatura na zasilaniu spadła do 19 st. i piec nie ruszył. Mam ustawioną krzywą 1,5, do tego pogodówka i auraton. Temp. zewnętrzna była ok 8st ale to chyba nie ma wpływu, bo w domu było 16-17 a Auraton mam ustawiony na 20 i błednie pokazywał, że piec chodzi. Z przyciskiem "R" jeszcze nie próbowałem ale wyłączałem z prądu i nic. Edytowane przez dawid77

Powiedzcie ile płaciliście za roczny/coroczny przegląd gwarancyjny kotła?(czyszczenie, regulacja CO2 itd...)

Mnie skasowano na 250..:-(

200 pln

Czy ktos wie czy mozna podmienic pompe w mcr na slabsza np. 40-stke ??? ta co jest fabrycznie (60-tka) jest za duza o wiele do mojego budynku i powoduje szumy na grzejnikach i na zaworze mieszacza podlogowki.

Pozdr

Temp. zewnętrzna była ok 8st ale to chyba nie ma wpływu, bo w domu było 16-17 a Auraton mam ustawiony na 20 i błednie pokazywał, że piec chodzi. Z przyciskiem "R" jeszcze nie próbowałem ale wyłączałem z prądu i nic.

Zewrzyj kable idące od auratona do kotła i zobacz czy się normalnie włączy.

Nie ma regulacji bo jest sterowana przez płytę - masz 4 przewody (+ masę) do sterowania.

A można wiedzieć jak ???? to wiele by rozwiazalo. Jak tym sterować ?

A testowales moze tego bezprzewodowego PT od elektrobocka ? W tym roku juz nie ale kupie go pewnie w przyszlym sezonie

Edytowane przez hycel
ort.

A można wiedzieć jak ???? to wiele by rozwiazalo. Jak tym sterować ? PROSZE !!!!

Nie próbowałem tego nigdy robić, ale myślę, że należałoby zacząć od poszukania dokumentacji pompy :)

A testowales moze tego bezprzewodowego PT od elektrobocka ? W tym roku juz nie ale kupie go pewnie w przyszlym sezonie

Nie nie testowałem, ale on nie ma innych opcji niż wersja przewodowa - jedyne co go różni to nadajnik/odbiornik. Sterowanie/ustawienia pozostają bez zmian.

Edytowane przez CitroCerber
poprawka cytatu

A można wiedzieć jak ???? to wiele by rozwiazalo. Jak tym sterować ? PROSZE !!!!

Widziałem, że już pytałeś o to w innym wątku (o UPR15-60) ;)

Tu masz opis do 20-60: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic473972.html

i 20-35: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1796304.html

Edytowane przez CitroCerber

• 2 weeks później...

Witam serdecznie - mam prośbę o pomoc przy dobraniu wlasciwej opcji sterownia kotłem DeDietrich MCR24 + zasobnik Dietricha 300l + regulator PT55 (post szczególnie w strone CitroCerber)

Struktura:

- piec w kotłowni podaje wodę na 2 rozdzielacze KanTherm seria 73A (po jednym na każda kondygnacje) rozdzielacze kompletnie bez osprzetu tj przeplywek, glowic - rozkrecone wszystkie na max - czyli przepływ na każdym obwodzie bez ograniczeń - jest tak dlatego, że po prostu "firma" która robiła ogrzewanie nie zostawiła opisu pomieszczeń na obwody - ale to osobny watek - baaa może i cala książkę...

- wspomniany sterownik pieca PT55 w 2 opcjach - nr1 na parterze - nr2 poddasze

- termostat bezprzewodowy do sterowania pompa na rozdzielaczu przy opcji nr2 - tj PT55 na górze - termostat na dole

- całość podłogówka + grzejniki na ręczniki w łazienkach + po 1 pomieszczeniu na kondygnacje

- czujnik temperatury zewnętrznej

..do rzeczy

Przy opcji nr 1 dol utrzymuje pięknie temperaturę - komfort cieplny jest ok - spalanie zadowalające tylko góra dużo szybciej traci temperaturę i dochodzi do sytuacji typu - ustawione 20,5 na PT55 tryb auto - na dole temp waha się pomiędzy 19,5 - 21,5 a u góry powiedzmy 18-20 przy czym te 18 to juz dużo za mało. Próbowałem przykręcić przepływ na całym dolnym rozdzielaczu (niebieski motylek) by więcej poszło na gore - efekt raczej znikomy.

Wymyśliłem opcje nr2 dokupiłem termostat do pompy na rozdzielaczu i przeniosłem PT55 na gore - zrobiłem reset wszystkich ustawień, wprowadziłem dane, odczekałem 3 doby do stabilizacji parametrów auto i .... efekt - dol jest troszkę zimniejszy. Kwestia nastawy większej temperatury na dolnym termostacie by pompa dłużej chodziła, góra - przegrzewa do 22,5 i długo nie łapie temperatury po włączeniu pieca. tzn piec się włączy a temp z 19,5 do np 20,5 osiąga po 6 godz przy temp zasilania 48-50st. Wygląda to tak ze długo się rozgrzewa podłoga u góry, a jak już PT55 wyłączy piec to podłoga odda jeszcze 1-1,5 stopnia więcej. Spalanie gazu na poziomie średnio niezadowalającym pomimo niższej temp na dolnej kondygnacji.

Bardzo proszę o jakiś pomysł na zmniejszenie bezwładności tej podłogówki lub na zmniejszenie histerezy na sterowniku np zadane 20,5 +- 0,5 nie więcej.

Może wymiana sterownika na inny np Cecia ??

Ps.Obecnie sprawdzam tryb manual w Pt55 przy opcji nr2 - wydaje się ze wahania temp będą mniejsze. Da się sterować ta różnica temperatur ??

Ps2. Jestem laikiem w dziedzinie ogrzewania, watek przeczytałem raczej cały i proszę o info w wersji przystępnej dla zwykłego użytkownika końcowego nie

Dziękuje za odpowiedzi i sugestie