CitroCerber 07.11.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Hej, czy zegar który masz zamontowany w kotle do włączania grzania CWU jest dostępny w opcji czy trzeba go dokupić osobno? Ten, co ma to jest akurat "produkcja własna" jest dostępny opcjonalny zegar ale w Polsce ciężko dostępny i drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.11.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Sterownik nie, ale piec korzysta Tu chodziło mi o to, że eurosterowi jest bez różnicy czy ten czujnik jest, czy go nie ma a skoro już zapłaciło się za czujnik, to warto go wykorzystać jak najlepiej. Na dobrą sprawę przy optymalnym ustawieniu krzywych w kotle, to w domu można zamontować najprostszy sterownik (ja na początku miałem najzwyklejszy mechaniczny), jeśli komuś nie zależy na podglądzie aktualnych parametrów pracy bez chodzenia do kotłowni. doszedłem tylko do tego że zyskuję sterownie czasem grzania c.w.u. Całkiem możliwe, że nowa wersja oprogramowania w PT55 działa tak jak powinna. Ja po zmianie na PT59 zdemontowałem zegar, bo stał się zbędny - PT59 prawidłowo zarządza czasami grzania CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaca71 07.11.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Właśnie o to chodzi. Ponad rok temu, kiedy robiłem wykończenie i wszelkie instalacje mój hydraulik (autoryzowany przedstawiciel de Dietricha) nie znał sterowników PT. Sam zaproponował by w mojej dosyć prostej instalacji nie iść w dodatkowe koszty na sterowniki firmowe ~800zł netto, tylko nabyć pogodówkę i nauczył jak się posługiwać krzywymi grzania. Z tego co czytam to miał rację - sterownik dedykowany nic mi nie daje gdy chce korzystać z pogodówki poza wygodą i podglądem temperatury zewnętrznej. A teraz mi żal kasy na PT55 bo za niego mam ponad kubik drewna na zimę a za PT59 ponad dwa To takie pytanie: W moich warunkach gdy w domu zawsze, albo prawie zawsze ktoś przebywa a sporadycznie jest pusty czy poza łatwiejszym wyregulowaniem krzywych i adaptacja sterownika coś zyskam na sterownikach PT w porównaniu do Auratona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 08.11.2011 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 sterownik dedykowany nic mi nie daje gdy chce korzystać z pogodówki poza wygodą i podglądem temperatury zewnętrznej. Właściwie, to tak - to są jego główne zalety (jeszcze zapomniałeś o parametrach pracy kotła i zasobnika cwu). A teraz mi żal kasy na PT55 bo za niego mam ponad kubik drewna na zimę a za PT59 ponad dwa Nie da się tego faktu ukryć. To takie pytanie: W moich warunkach gdy w domu zawsze, albo prawie zawsze ktoś przebywa a sporadycznie jest pusty czy poza łatwiejszym wyregulowaniem krzywych i adaptacja sterownika coś zyskam na sterownikach PT w porównaniu do Auratona? Moim zdaniem nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtsw466 09.11.2011 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Z innej beczki. Czy Eurostera 2026 zamiast na baterie można podłączyć do zasilacza 3V. Mam w puszcze wyprowadzony dodatkowy przewód. Mogę go wykorzystać do zasilania. Euroster nie ma gniazda napięciowego ale można coś w nim zmajstrować. Czy to nie wpłynie na jego pracę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 10.11.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Ale po co? Ja mam Eurostera 2006TX i już 3 rok na tych samych bateriach działa. Pewnie więcej będzie kosztował prąd (z zamianą napięcia na 3V) niż te baterie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 10.11.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Ale po co? Ja mam Eurostera 2006TX i już 3 rok na tych samych bateriach działa. Pewnie więcej będzie kosztował prąd (z zamianą napięcia na 3V) niż te baterie. Dokładnie to samo chciałem napisać. Wystarczy zainwestować w dobre baterie i będzie bez kombinowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LBN86 11.11.2011 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Witam, jaką wartość parametru P21 oraz P22 powinno się ustawić dla ogrzewania wyłącznie grzejnikami?Bo w instrukcji pisze że niby P21 stopień dolny powinien być a u mnie instalator ustawił górny, a wybieg aż na 5 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 11.11.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Witam, jaką wartość parametru P21 oraz P22 powinno się ustawić dla ogrzewania wyłącznie grzejnikami? Bo w instrukcji pisze że niby P21 stopień dolny powinien być a u mnie instalator ustawił górny, a wybieg aż na 5 minut. Ustaw na dolny stopień i sprawdź czy nadal dogrzewa tak jak powinno. Musiałbyś się instalatora zapytać o powód ustawienia. Nie napisałeś czym kocioł jest sterowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LBN86 11.11.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Sterowanie regulatorem pokojowym, bez pogodówki. Do instalatora nie mam już kontaktu bo go zwolnili. Dziś zmieniłem prędkość na dolny bieg, zobaczymy co się będzie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 11.11.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Sterowanie regulatorem pokojowym, bez pogodówki. To ja bym zmniejszył do standardowych 2 minut. Do instalatora nie mam już kontaktu bo go zwolnili. Stąd obawa o poprawność parametrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LBN86 12.11.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 NIe, chodzi o to że różnica na zasilaniu a powrocie była tylko kilka stopni (około 5) więc wywnioskowałem że za szybki przepływ i nie ma czasu oddać ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 12.11.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 NIe, chodzi o to że różnica na zasilaniu a powrocie była tylko kilka stopni (około 5) więc wywnioskowałem że za szybki przepływ i nie ma czasu oddać ciepła. Faktycznie trochę mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rawes 12.11.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Witajcie, Mam MCR24 i zaczął się jego czwarty sezon grzewczy. Pierwszy sezon był bez mieszkańców z niską temperaturą w domu. Do pieca jest podłączony czujnik temperatury zewnętrzny i bezprzewodowy sterownik pokojowy (FM coś tam - podobny do FM 50). Piec zasila obwód z grzejnikami i podłogówkę.Piec działał sprawnie i oszczędnie do ostatniej wizyty serwisantów - to był pierwszy serwis od zainstalowania... Do tej pory nawet nie znałem opcji "instalatora" bo wszystko z piecem było w porządku. Serwis oprócz wyczyszczenia pieca i korekcji spalania na moja prośbę obniżył temperaturę zasilania podłogówki z 50 na 40. Po wizycie serwisu piec przestał reagować na zadaną temperaturę na sterowniku pokojowym. Np. mam ustawione 18 stopni, a w domu mam 24. Do tej pory w okresie jesieni i wiosny piec pracował interwałami - sterownik pokojowy powodował wyłączenie pieca. Teraz pracuje cały czas pewnie na swojej minimalnej mocy. Na parterze gdzie jest sterownik pokojowy mam tylko dwa grzejniki - znacznie większa jest moc grzejna podłogówki. Na poddaszu odwrotnie. Mam w związku z tym pytanie:- dlaczego piec nie reaguje na temperaturę ze sterownika pokojowego- od którego obwodu uzależnić współpracę sterownika pokojowego (podłogówka ma dużą bezwładność)W sterowniku przestawiałem parametr 7 (Samoadaptacja i przyporządkowanie czujnika pokojowego) we wszystkie kombinacje - bez efektu. Zmieniłem parametr 8 (Wpływ czujnika temperatury pomieszczenia) na 10 i także bez efektu. W domu dalej jest za gorąco. Sterownik nie jest zepsuty bo mogę z niego przestawić piec w tryb letni lub zmienić temperaturę CWU - komunikacja z piecem działa. Maciej jakieś pomysły? \ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 12.11.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Maciej jakieś pomysły? restart pieca na początek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rawes 12.11.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 restart pieca na początek? Jeżeli restart to odłączenie MCR24 od zasilania to już był taki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 13.11.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 strona 56 instrukcji technicznej,RESET PARAMparametr P29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siekieramotyka 14.11.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Ja mam vs5500 plus z mcr 24T z dwoma obiegami grzewczymi, na górze grzejniki a na dole cała podgłówka. Piec chodził dobrze, przed wyjazdem ustawiłem opcja wakacje (nie grzeje tylko działa opcja przeciw-zamarzania). Po powrocie piec automatycznie po skończonych wakacjach włączył grzanie. W domu temp spadła do 15 stopni. Ale zaczął grzać tylko obiegiem bezpośrednim na grzejniki z pełną mocą i na podłogówkę nic ! Myślałem, że mu przejdzie ale niestety trwało to dość długo a na dole było cały czas zimno. Dlaczego piec po przejściu na tryb grzania wyłączył zawór trój-drogowy grzania podłogówki ? Dopiero jak włączyłem opcję trybu letniego to zawór się całkowicie otworzył, wtedy przełączyłem na tryb tygodniowy i grzeje wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 15.11.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 A ja tez mam problem albo nie mam i kombinuję za duzo Kocioł wiadomo jaki. Temp na wyjsciu kotła ustawiona że przy _20 stopniach idzie 70 stopni. Odpaliliśmy i co, kaloryfery gorące na górze a podłogówka w sumie to nawet nie letnia (( gdzie podnieść te temperaturę na te obiegi podłogówki? Nie umiem wstawić foty - tylko linka http://www.fototube.pl/zdjecie/1137043-p1070855-640x480jpg.html Na tym termometrze jest 30 - 32 stopnie, niby się podnosi o 1 stopnien na 24 godziny ale wolałabym żeby jednak posadzka była cieplejsza. Wymyslam czy coś jest nie halo ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 15.11.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 gdzie podnieść te temperaturę na te obiegi podłogówki? Po prawej stronie masz zawór termostatyczny (to białe pokrętło jak przy kaloryferze) do regulacji temp. wody w podłogówce. Na tym termometrze jest 30 - 32 stopnie, niby się podnosi o 1 stopnien na 24 godziny ale wolałabym żeby jednak posadzka była cieplejsza. Możesz podnieść, tylko pamiętaj: Woda zasilająca max 55°C, temperatura podłogi max 27°C - 29°C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts