Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja pieca De Dietrich MCR 24

nonek

Recommended Posts

podpowiedzcie teraz co robić co łatwiejsze a co lepsze:

1. podmiana belek tak ażeby było jak w książce przez przepływomierze zasilanie

2. czy może wystarczy zmienić samo doprowadzenie z kotła - podmienić rurki doprowadzającą z powrotem?

Łatwiej na pewno będzie zamienić doprowadzenie, o ile faktycznie masz zamienione (są 2 wersje rotametrów - na zasilaniu i na powrocie, zdjęcie mi się nie ładuje, więc ciężko mi to stwierdzić). Mniej kombinowania i męczenia rurek.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej, pytanie do CitroCerber. Jak masz spiętą pompę od podłogówki do MCR-a? Gdzieś na chyba 15 stronie czytałem że tak masz zrobione. Mam komplet z TECE.

No mam zrobione :)

Krótka dyskusja na ten temat jest tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147943-Pod%B3%B9czenie-dodatkowej-pompy-do-kot%B3a-DeDietrich-MCR-II-24T&p=3748006

a więc rozdzielacz wygląda tak:

natomiast przepływomierze z bliska tak: pomimo napisu tam jest powrót

proszę zatem o pomoc czy to może byc problemowo podłączone? czy nie ma to znaczenia?

pozdrawiam

i ponawiam co w razie gdyby lepsze zamiana belek czy odprowadzenia za kotłem przed pierwszym rozdzielaczem?

DSCF052011.jpg

DSCF052211.jpg

proszę zatem o pomoc czy to może byc problemowo podłączone? czy nie ma to znaczenia?

Według opisów na belkach - górna powinna być powrotem, a dolna zasilaniem.

i ponawiam co w razie gdyby lepsze zamiana belek czy odprowadzenia za kotłem przed pierwszym rozdzielaczem?

Jak już pisałem: Łatwiej na pewno będzie zamienić doprowadzenie - czyli za kotłem.

Nie rozumiem - która wersja jest poprawna?

Ta:

zasilanie z piieca idzie do rozdzielacza na zaworki/siłowniki a powrót jest przez przepływowmierze

czy ta (z pytania wnioskuję, że teraz jest odwrotnie):

ciepła woda najpierw goni do zaworów i ma niby wracać przez przepływoomierze?

Prawidłowo powinno być tak: Ciepła woda z pieca wpływa do dolnej belki, przez rotametry płynie do obwodów i wraca górną belką.

Edytowane przez CitroCerber
-

czyli po tej drobnej przeróbce jak już będzie jak ma być - wydajnośc ogrzewania wzrośnie?

Nie wiem czy wzrośnie, ale w końcu będziesz mógł wyregulować obwody za pomocą rotametrów. ;)

Tu masz opisany ten sam problem: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?142996-Rozdzielacze-pod%C5%82og%C3%B3wki-...-prosz%C4%99-o-pomoc!!!&

czyli jednak mam to nieprawidłowo podłączone? ciepła woda najpierw goni do zaworów i ma niby wracać przez przepływoomierze?

Ja tak na przykład mam, że na górnej jest zasilanie i termosiłowniki a na dolnej przepływonmierze. i działa.

Twoich zdjęć nie widzę i nie wiem co tam masz pokopane.

witam ponownie

jestem już po przeróbka - belki pozamieniane. od razu pojawiły się przepływy na rotametrach. podpowiedzcie proszę czy 1 l/min to czasem nie jest za mało - niie umiem ustawić większych przepływów - w przypadku gdy dwa rozdizelacze zasilane są ciepłą wodą - dla jednego rozdzielacza udaje się wyciąć po ok 2l/min.

rozdzielacz na dole 8 sekcji na górze 7 bez dodatkowych pomp i tu pytanie czy dorzucić dodatkową pompę dla zwiiększenie przepływu jeśli tak to gdzie - tylko przy górnym rozdizelaczu? instalacja sama podłogówka plus grzeniki łazienkowe - z nich zasilanie podłogi w łazience i jeden w garażu

parametry kotła to P1 55, P2 45

temperatura na dole - na czujniku 21 stopni u góry max 19 - co stanowczo jest za zimno

juz raczej nie bawię się w obnizanie temperatury jak nas nie ma bo za długo trwa jej podnoszenie - komfort żaden

proszę o pomoc

witam ponownie

jestem już po przeróbka - belki pozamieniane. od razu pojawiły się przepływy na rotametrach. podpowiedzcie proszę czy 1 l/min to czasem nie jest za mało

A jakie przepływy masz w projekcie?

i tu pytanie czy dorzucić dodatkową pompę dla zwiiększenie przepływu

Zależy od odpowiedzi na powyższe pytanie. ;)

juz raczej nie bawię się w obnizanie temperatury jak nas nie ma bo za długo trwa jej podnoszenie - komfort żaden

Bo obniżanie i podwyższanie musi być robione z odpowiednim wyprzedzeniem - to akurat zależy od sterownika.

niestety projektu brak

No to niestety modułu wróżki nie mam. ;) Jak znasz długości rurek i ich rozstaw, to można na upartego policzyć. Generalnie musiałbyś ustawić tak, aby przepływ wszędzie był w miarę jednakowy.

sterownik jest programowalny ale wydaje mi się że przy takich małych przepływach kiepsko będzie

Każdy sterownik jest programowalny, pozostaje pytanie czy potrafi automatycznie dobrać wyprzedzenie załączenia. Jeśli nie, to pozostaje metoda prob i błędów i odpowiednia modyfikacja programów.

jeszcze jedno mn mnie dręczy czy pomogłaby zwiększyć przepływy zmiana nastawy pompy w parametrze P21 z 0 na 1?

Tak, o ile nie masz w obwodzie zamontowanego sprzęgła hydraulicznego.

Edytowane przez CitroCerber

u właśnie wydaje mi się kolejny problem

otóż rurek jest ok 950 m plus 2 grzejniki łazienkowe i jeden w garażu

układ jest bez niczego - obsługuje go tylko pompa z pieca, bez mieszacza i sprzęgła

i do tego na parterze sterownik salus 091FL

Edytowane przez copec

u właśnie wydaje mi się kolejny problem

otóż rurek jest ok 950 m plus 2 grzejniki łazienkowe i jeden w garażu

układ jest bez niczego - obsługuje go tylko pompa z pieca, bez mieszacza i sprzęgła

Pompa z kotła to może być za mało, biorąc pod uwagę, że masz dwie kondygnacje i dość dużo rurek + grzejniki.

Ja przy 771m podłogówki (bez grzejników) na dwóch poziomach mam po dodatkowej pompie na każdą kondygnację (łączny minimalny wymagany przepływ mam ~17l/min, pompa kotła jest w stanie zapewnić ~14l/min) i sprzęgło.

Ściągnij sobie program Oventrop'a - OVPlan, zrób projekt według tego, co masz zamontowane (długość obwodów, powierzchnia pomieszczeń itd.):

http://www.oventrop.de/software/ovplan_myov.asp?Sprache=PL

Program obliczy Ci przepływy w poszczególnych obwodach - dowiesz się ile powinno być (i ile Ci ewentualnie brakuje).