sebanseban 20.02.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Nieprawda. Bez rotametrów też da się poustawiać - więcej prób, ale jest to jak najbardziej możliwe. Jakaś podpowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 20.02.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Jakaś podpowiedź? Załóż osobny temat - ten dotyczy WYŁĄCZNIE regulacji kotła MCR 24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanseban 23.02.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Dzieki CitroCerber. Wrzuce nowy temat. Ale skoro o DD MCR, to może jakies porady jak sterować i ustawić MCR24 w takim układzie. Dwia poziomy, na jednym wiekszość podłogówki, kilka grzejnikow.Na drugim wiekszośc grzejników, w łazience jedna nitka podłogówki na RTLu.Plus CWU.Jakiś inteligentny regulator? Może dwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 26.02.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Jakiś inteligentny regulator? Może dwa? Hmmm... Dwóch nie podłączysz do kotła. Drugi poziom można traktować jako praktycznie "same grzejniki". Według mnie, to sterowanie pierwszym poziomem za pomocą sterownika połączonego z kotłem, natomiast drugi poziom potraktować jako oddzielny - z własnym sterownikiem i sterowaniem. Pierwszy poziom - podłogówka - będzie nagrzewał się wolniej, więc sterowanie tego drugiego powinno wcześniej zareagować i go odłączyć/wyłączyć pompę/zamknąć zawory. CWU powinno być obsługiwane przez sterownik pierwszej kondygnacji, ewentualnie jeśli nie będzie takiej możliwości to za pomocą dodatkowego modułu sterującego/zegara żeby niepotrzebnie nie podgrzewać wody w momencie gdy to jest zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LBN86 26.02.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Orientuje się ktoś co może być przyczyną że piec grzeje wodę pomimo że na cecii20 jest ustawiony program "ciągle obniżona" i przekreślony znaczek kranu? Dzieje się to w momencie gdy po kąpieli zleci ciepła woda do końca i piec znowu zaczyna grzać pomimo zakazu, w ciągu dnia się sam nie włącza. W zasobniku podgrzewam wodę tylko na mycie, a nie ciągle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaca71 02.03.2012 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Pytanie:Jak MRC II 24T realizuje program tępienia Legionelli? Kocioł mam zapięty tylko do sterownika Auratona 2005.Jak ustawię P25 na 1 to co on robi? Raz w tygodniu podnosi temperaturę do 65C? O której godzinie? Na jaki czas? Skąd wie kiedy mija tydzień? ma wbudowany zegar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 03.03.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Raz w tygodniu podnosi temperaturę do 65C? Dokłądnie to. O której godzinie? Na jaki czas? Tego niestety producent nie podał. Skąd wie kiedy mija tydzień? ma wbudowany zegar? Procesor płyty głównej kotła liczy sobie ilość godzin od włączenia i po siedmiu dniach odpala funkcję, potem liczy kolejne siedem, itd. Wyłączenie z prądu powoduje reset. Niewykluczone, że ze sterownikiem OpenTherm jest w stanie wykorzystać informacje o czasie pobrane ze sterownika. Ja mam tą funkcję w kotle wyłączoną i realizuje ją sterownik - mam pewność, że zawsze będzie to w ten sam dzień i o tej samej godzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaca71 04.03.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Czyli jest tak jak myślałem, tylko nie byłem pewien kiedy ten zabieg powtarza. Czyli jest szansa że jak ową funkcję włączyłem o północy z piątku na sobotę to następne podgrzanie będzie dokładnie za tydzień o północy? Oczywiście jeśli w międzyczasie nie będzie przerwy w dostawie prądu Kolejne pytanie: Że mam za wielki kocioł do zapotrzebowania domu to już zauważyłem - przy największych mrozach pracował na starcie do maks 16kW a przy obecnej temperaturze chodzi na obrotach 1300-1500. Nurtuje mnie jednak inna sprawa. Jako zasobnik CWU mam Galmet Neptun 120L Combi. Grzałka elektryczna oczywiście wyłączona. Nigdzie nie mogę znaleźć "mocy wężownicy" w tym zasobniku. A po obserwacji kotła wynika ze nie jest ona zbyt duża. Kocioł oczywiście w kilkanaście minut nagrzewa cały zasobnik (po feriach z 16C do 45C+5Chisterezy zagrzał w około 15minut) ale nie pracował pełna mocą. Wystartował z około 2000 doszedł do 2700 i gdy temperatura zasilania osiągnęła 15C przewyższenia zszedł do 1300 a następnie się wyłączył. I teraz czy dobrze kombinuję, że parametr P31 to jest właśnie temperatura o jaka kocił przegrzewa wodę w spirali grzewczej w stosunku to temperatury wodzy w zasobniku? Jeśli tak, to jaką wartość najlepiej a właściwie najekonomiczniej nastawić? Mam obecnie nastawione 15 co przy 45 w zasobniku plus 5 histerezy (P26) daje nam maksymalnie 65C, na powrocie mam wtedy ponad 55C czyli nici z kondensacji Czyli lepiej dać np. P31 20 i nie przejmować się kondensacją przy grzaniu CWU ale mieć gorącą wodę natychmiast, czy też 5 i mieć kondensację ale grzać CWU przez 1h albo i dłużej? Jakby wężownica miał "dużą moc" to może te P31 ustawione na 5 wystarczy? Wiem że te nastawy są skrajne ale chodzi o ogólny sens. Czyli pytanie jest proste - zostawić fabryczne 15 czy zmienić na 20 lub 10? PS. Problemy grzania domu i jego ekonomiki już mam z grubsza rozpracowane więc teraz przyszła pora na CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 05.03.2012 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 (edytowane) Czyli jest tak jak myślałem, tylko nie byłem pewien kiedy ten zabieg powtarza. Czyli jest szansa że jak ową funkcję włączyłem o północy z piątku na sobotę to następne podgrzanie będzie dokładnie za tydzień o północy? Oczywiście jeśli w międzyczasie nie będzie przerwy w dostawie prądu Pozostaje jeszcze kwestia - na ile dokładny jest zegar wewnętrzny i po jakim czasie się "rozjedzie" Jako zasobnik CWU mam Galmet Neptun 120L Combi. Grzałka elektryczna oczywiście wyłączona. Nigdzie nie mogę znaleźć "mocy wężownicy" w tym zasobniku. 23 kW, powierzchnia wymiennika 0,95m2 I teraz czy dobrze kombinuję, że parametr P31 to jest właśnie temperatura o jaka kocił przegrzewa wodę w spirali grzewczej w stosunku to temperatury wodzy w zasobniku? Niezupełnie - to jest temperatura o jaką przegrzewa wodę w zasobniku. Jeśli tak, to jaką wartość najlepiej a właściwie najekonomiczniej nastawić? Mam obecnie nastawione 15 co przy 45 w zasobniku plus 5 histerezy (P26) daje nam maksymalnie 65C, na powrocie mam wtedy ponad 55C czyli nici z kondensacji Troszkę inaczej - przy tych ustawieniach w zbiorniku masz 40-60. Ponieważ czujnik CWU jest mniej-więcej na wysokości 2/3 zbiornika, to wiadomo, że rozkład temperatury wewnątrz jest troszkę inny i ta zmierzona jest "uśrednioną" - przynajmniej tak jest u mnie. Histereza określa o ile temperatura w zbiorniku musi spaść od "bazowej" P2 zanim kocioł włączy ponownie grzanie. Czyli pytanie jest proste - zostawić fabryczne 15 czy zmienić na 20 lub 10? Ja mam ustawione 5. Również zbiornik 120l. Edytowane 5 Marca 2012 przez CitroCerber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaca71 06.03.2012 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Jesteś pewien że P31 to to o czym piszesz? Z obserwacji:PKocioł ma zagrzać wodę w zasobniku do 45C. Grzeje wodę zasilającą wężownicę w zasobniku T1 do ~58C i zaczyna zwalniać. Następnie na podstawie temperatury powrotu T2 dalej obniża moc czasami się wyłączając (T2 ~54C). Temperatura wody w zasobniku T3 dochodzi do 49C i kocioł robi off. Skąd by miał informację ile jest "na górze" zasobnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 06.03.2012 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Skąd by miał informację ile jest "na górze" zasobnika? Nie zrozumieliśmy się - chodziło mi o temperaturę, którą uzyskasz "w kranie" w porównaniu do tej, do której dogrzewa kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaca71 06.03.2012 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Nie zrozumieliśmy się - chodziło mi o temperaturę, którą uzyskasz "w kranie" w porównaniu do tej, do której dogrzewa kocioł. No właśnie. Zasobnik bierze z góry. Ale czy ustawiając P31 na 5 czy na 20 uzyskamy inny rozkład poziomy temperatur w zasobniku jeśli czujnik (u mnie ~1/4 wysokości) wskazuje 45C? Wątpię ale może się mylę. Dla mnie parametr P31 charakteryzuje temperaturę jaka wychodzi z kotła czyli T1=P2+P31 podczas grzania zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 06.03.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 No właśnie. Zasobnik bierze z góry. Ale czy ustawiając P31 na 5 czy na 20 uzyskamy inny rozkład poziomy temperatur w zasobniku jeśli czujnik (u mnie ~1/4 wysokości) wskazuje 45C? Na logikę: Ogrzewając wodę - ciepło wędruje ku górze i strefa chłodniej pozostaje u dołu. Im dłużej ogrzewasz tym "chłodniejsza" strefa ma wyższą temperaturę. Czy może coś pokręciłem? Dla mnie parametr P31 charakteryzuje temperaturę jaka wychodzi z kotła czyli T1=P2+P31 podczas grzania zasobnika. Tak - P2 i P26 to parametry dla zasobnika CWU, P31 to parametr dla kotła (bynajmniej według dokumentacji). Tylko po to jest wężownica, żeby to ciepło oddała wodzie, a całość automatycki dąży do tego, żeby utrzymać zadaną temperaturę - nieprawdaż? Przy okazji - w iinstrukcji MCR jedynki P31 jest opisany: Przekroczenie temperatury c.w.u. o nastawioną wartość, dla której następuje wyłączenie ładowania c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaca71 06.03.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Dobrze piszesz. Rozkład temperatury jest warstwowy - u góry wyższa u dołu niższa. Ale jeśli czujnik będący na wysokości 1/4 pokazuje 45C to rozkład temperatur powinien być zawsze taki sam. Nie da się uzyskać raz 50 a drugim razem 60 na górze zasobnika w zależności od ustawienia P31. Chyba że jest jeszcze inna możliwość taka, że wyświetlana temperatura T3 uwzględnia parametr P31 i pokazuje różnicę temperatury zmierzonej minus P31. Ale opis P31 w MCR II to jakiś kosmos:0 do 20 °C Kocioł będzie modulował gdy temperatura c.w.u. będzie miała osiągać wskazaną temperaturę (P2)+ temperatura "przewyższenia" (P31)Ta modulacja zamiast wyłączenia w porównaniu z MCR I trochę nie daje mi spokoju. Bo właśnie mój kocioł gdy T2 osiaga P2+P31 zaczyna się modulacja. Ale się nie upieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 06.03.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 (edytowane) Dobrze piszesz. Rozkład temperatury jest warstwowy - u góry wyższa u dołu niższa. Ale jeśli czujnik będący na wysokości 1/4 pokazuje 45C to rozkład temperatur powinien być zawsze taki sam. Nie da się uzyskać raz 50 a drugim razem 60 na górze zasobnika w zależności od ustawienia P31. No właśnie tak chyba jest - im większe ustawisz przegrzanie tym wyższą będziesz miał temperaturę u góry. Wydaje mi się, że firma SIT chciała w ten sposób umożliwić dostosowanie zachowania sterownika do różnych pojemności zasobnika. Domestic hot water function (DHW) When domestic hot water is required (switch or flow-sensor), the control powers the pump. The temperature measured by the probe situated at the domestic hot water outlet is then verified and, on the basis of the difference between this and the temperature setting established by the user, the control may or may not request a burner ignition cycle. After the burner has been lit, the current to the gas control modulator or fan PWM is driven to regulate the temperature of the water delivered according to the setting established by the user. This regulation is of the PID type and is implemented in the microprocessor software. The burner is lit when the temperature drops below the temperature setting by a certain tolerance margin. Conversely, the burner switches off when the temperature has exceeded the value set by the user, plus the established pre-programmed off set. Primary overtemperature function (limit thermostat). If the temperature of the primary circuit exceeds 90 °C, the burner is extinguished until the temperature has returned to below 80 °C. Chyba że jest jeszcze inna możliwość taka, że wyświetlana temperatura T3 uwzględnia parametr P31 i pokazuje różnicę temperatury zmierzonej minus P31. Nie sądzę. Ale opis P31 w MCR II to jakiś kosmos: 0 do 20 °C Kocioł będzie modulował gdy temperatura c.w.u. będzie miała osiągać wskazaną temperaturę (P2)+ temperatura "przewyższenia" (P31) Ta modulacja zamiast wyłączenia w porównaniu z MCR I trochę nie daje mi spokoju. Bo właśnie mój kocioł gdy T2 osiaga P2+P31 zaczyna się modulacja. Ale się nie upieram. No to mamy wspólny powód do niepokoju. Edytowane 6 Marca 2012 przez CitroCerber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaca71 06.03.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 A czy czasem to co zacytowałeś po angielsku nie tyczy się histerezy czyli parametru P26? Jak wrócę do domu to ustawię P31 na 5 i zobaczę jak się będzie zachowywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 06.03.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 A czy czasem to co zacytowałeś po angielsku nie tyczy się histerezy czyli parametru P26? To jest ogólnie zasada działania - tym razem napisana przez producenta płyty głównej kotła. Jak wrócę do domu to ustawię P31 na 5 i zobaczę jak się będzie zachowywał. OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaca71 07.03.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Eksperyment zakończony. Nastawy 1: P2 - 45 P26 - 5 P31 - 10 Wyniki: Kocioł do T1 = 55C idzie pełna parą, potem zaczyna modulować i dochodzi do 58 następnie wyłącza palnik i idzie na samej pompie. Gdy T1 i T2 spadną do 52 zaczyna grzać od nowa. Nastawy 2: P2 - 45 P26 - 5 P31 - 5 Wyniki: Kocił do T1 = 50C idzie pełna parą, potem zaczyna modulować i dochodzi do 53 następnie wyłącza palnik i idzie na samej pompie. Gdy T1 i T2 spadną do 47 załączą palnik i grzeje następne kółko. Obserwacje: Eksperyment był przeprowadzony po kąpieli 3 dorosłych osób gdy temperatura w zasobniku z ~45 spada do ~33. I tak dla ustawień fabrycznych czyli P31 - 15 kocioł za "jednym zamachem" dogrzewa wodę z powrotem. Dla nastawy P31 - 10 musi się włączyć dwa razy. Dla nastawy p31 - 5 włącza się kilkukrotnie i dogrzewanie trwa dwa razy dłużej niż dla p31-15. Wnioski: Jak dla mnie potwierdziły się moje przypuszczenia że parametr P31 to temperatura wody (P2+P31) w wężownicy grzejącej zasobnik. Na razie parametr P31 ustawiłem na 10. Dlaczego? Bo w zimie przy priorytecie CWU najważniejsze jest szybkie zagrzanie wody kosztem ekonomiki. Na lato po okresie grzewczym zejdę z P31 do 5 A na przyszłą zimę powrócę do 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanseban 11.03.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Nie znalazłem w tym wątku więc pytam.Jak zablokować sygnałem zewnętrznym piec, np w sytuacji współpracy z kominkiem z PW, gdy kominek zagrzeje wodę do założonej temperatury, żeby piec niepotrzebnie się nie włączał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 11.03.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 (edytowane) Nie znalazłem w tym wątku więc pytam. Jak zablokować sygnałem zewnętrznym piec, np w sytuacji współpracy z kominkiem z PW, gdy kominek zagrzeje wodę do założonej temperatury, żeby piec niepotrzebnie się nie włączał? Jeśli kominek nagrzeje wodę, to czujnik w zasobniku da sygnał do kotła, że nie musi grzać CWU - czemu chcesz jeszcze go dodatkowo blokować? Edytowane 11 Marca 2012 przez CitroCerber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts