Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja pieca De Dietrich MCR 24

nonek

Recommended Posts

Przepraszam, nie sprecyzowałem o jaką wodę chodzi. Chodziło mi o CO. Układ z buforem "napędzanym" przez kominek z PW i zaworem 3D który na podstawie temperatury wody w płaszczu wybiera zasilanie pomiędzy nagrzanym buforem a kotłem gazowym. Gdy w buforze będzie już odpowiednio wysoka temperatura wody ngrzanej przez kominek z PW, zawór odetnie piec gazowy od reszy układu na koszt nagrzanego bufora.

Jako że podogówka może zbyt późno odpowiedziec na zasilanie z bufora, czujnik pokojowy może jeszcze chcieć zarządać właczenia pieca (który jest zaworem 3D odcięty). Wiem że w innych piecach jest styk który zablokuje piec dla CO (linia N to się chyba nazywa).

Czy jest tego odpowienik w DD MCR 24?

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przepraszam, nie sprecyzowałem o jaką wodę chodzi.

Tak podejrzewałem. :)

Jako że podogówka może zbyt późno odpowiedziec na zasilanie z bufora, czujnik pokojowy może jeszcze chcieć zarządać właczenia pieca (który jest zaworem 3D odcięty). Wiem że w innych piecach jest styk który zablokuje piec dla CO (linia N to się chyba nazywa).

Czy jest tego odpowienik w DD MCR 24?

Jest, i jest nawet opisane w instrukcji instalatora. :)

Strona 69, rozdział 7.3.2. W DD nazywa się to blokadą kotła.

Kocioł pomimo nastawionej ECO na celcii20 grzeje wodę, przy zmianie parametru P3 na "2" nadal grzeje cwu. Wie ktoś co można zrobić. Jak się robi reset kotła (ale nie przywracanie ustawień fabrycznych), może to pomoże? Gdyż to zaczęło się po tym jak instalator zresetował mi kocioł.

Właśnie nie, po wyłączeniu i włączeniu nic się nie zmienia. To była jakaś kombinacja klawiszowa, "reset" i "enter" chyba

Reset i enter służy do wejścia do menu. ;) Nie ma innego restartu - jest tylko skasowanie wszystkich ustawień.

A nie wiesz co to może się dziać z tą wodą?

Spróbuj wyłączyć/włączyć w Celcii raz jeszcze.

Kurcze, już próbowałem nie raz przeskakiwać z trybu eco na normalny i spowrotem, ustawiałem jeszcze raz to "eco" w celcii i nic. Najdziwniejsze że gdy na kotle ustawiam parametr P3 żeby tylko c.o. działało i tak grzeje wodę. Wyłączanie nic nie daje. Od jakiegoś miesiąca się tak dzieje, wcześniej było ok. Dzwoniłem do serwisu ale nie wiedzą co to może być.

posiadam Termostat pokojowy de dietrich AD 137.

Jak ustawić aby piec nie włączał sie i nie grzał CWU w nocy np od 21 do 7 rano.

Kocioł jak już, i nie - nie da się z tym sterownikiem. :)

Czy musze zmienić sterownik czy da się to na piecu zrobic.

Z użyciem dodatkowego zegara sterującego da się to zrobić w kotle.

Jeśli sterownik to jaki polecicie aby był dużo lepszy od tego co mam no i przyszłościowy?

Jeśli takie są Twoje założenia ("dużo lepszy") to VS 5500 Plus albo TEM VS5511 Plus, nie bardzo rozumiem co konkretnie znaczy dla Ciebie "przyszłościowy" - rozwiń to.

no z tym "piecem" to dałem ciała ;)

Czyli te sterowniki co podałeś są optymalne czy wybrałeś najlepsze na rynku?

Zabawki nie potrzebuje tylko dobry sterownik aby ustawił poszczgólne funkcjie aby było ekonomicznie.

Teraz przy metrażu 160m2 w tych dniach wychodzi mi 8m2 gazu więc troszkę chyba dużo bo na dworze w miarę ciepło.

No i ile na kotle ustawić temp zasilana bo teraz mam 43.

no z tym "piecem" to dałem ciała ;)

Każdemu się zdarza. :)

Czyli te sterowniki co podałeś są optymalne czy wybrałeś najlepsze na rynku?

Zabawki nie potrzebuje tylko dobry sterownik aby ustawił poszczgólne funkcjie aby było ekonomicznie.

Te co podałem, to są jedne z najbardziej zaawansowanych. Ogólnie to większość używa Celcii 20. Oprócz niej jest kilka innych (w moim podpisie masz linki do dwóch, które ja miałem okazję testować/używać) - generalnie do MCR 24 będzie optymalne cokolwiek zgodne z OpenTherm i posiadające niezbędne funkcje.

No i ile na kotle ustawić temp zasilana bo teraz mam 43.

Podłogówka / kaloryfery?

czyli ten celcia 20 chyba ma wszystkie podstwowe funkcje jak również ustawienie godzin grzania CWU.

Jak chcesz poczytać instrukcję celcii to np. tutaj: DeDietrich - Instrukcja Celcia 20

co do temperatury 43 stopni - parter podłogówka , a piętro kaloryfery.

Jak na piętrze temperatura jest OK, to ja bym tyle zostawił. :)

W sumie to nie wiem gdzie poczytać, a że znalazłem ten post i to dotyczący pieca MCR to spytam:

Mam ten piec który funkcjonuje rzeci sezon. Do tej pory było ok, ale tak z miesiąc temu piec zaczął wariować. Piec zasila grzejniki oraz podogówkę. Sterowanie odbywa się z Celcji.

To wariowanie to:

1. zapowietrzanie się instalacji - widze to jak po wyłączeniu zasilania i włączeniu, po procedurze odpowietrzania, wydostaje się powietrze przez górny zawór odpowietrzający w piecu,

2. spadki ciśnienia w instalacji - wymagają dolewania wody - zakładam że nie ma wycieków w instalacji, bo do tej pory ni ebyło, instalacja przed zalaniem była sprawdzana, brak zresztą oznak przeciekania na zwaorach itp.

poawiają się czasami błędy E5 (kilka razy pod rząd) i E4 (2 przypadki).

3. dopompowanie naczynka wzbiorczego w piecu na ciśnienie 1,5 atm. spowodowało ze piec na moment zaczął pracować normalnie

4. zauważyłem że jak grzeje podłogówka to nie grzeją grzejnki - z kolei jak grzeje podłogówka, to grzejnki nie grzeją - z tym że dompompowanie naczynka wzbiorczego powoduje że grzeje i podłogówka i grzejniki (po pewnym czasie system znowu głupieje).

Co jest? Co może być przyczyną? Już nawet myślę że jednak piec padł, jakiś zawór, płyta itd. Może ktoś z forumowiczów podpowie na co zwórcić uwagę. W następnym tygodniu ma wpaść serwisant, ale boje się że może sobie nie poradzić.

Spróbuj jeszcze (jeśli możliwe) odpiąć celcię od kotła i z powrotem ją podłączyć.

Niestety nic nie dało. próbowałem w tym tygodniu wszystkiego: resety kotła, celcii, parametr P3 na 2, parametr P4 na 2 lub 0 i zawsze podgrzewa. Po tym że przy zmianie parametrów kotła dalej grzeje przepuszczam że wina jest po jego stronie a nie regulatora.