Mergiel 17.11.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Witam, Mam kilka pytan odnosnie regulacji i spalania. Moja konfiguracja:piec De Dietrich MCRIIdom okolo 150mdwie lazienki (kazda ogrzewanie podlogowe, grzejnik drabinkowy)kuchnia, przedpokoj (ogrzewanie podlogowe)regulator pokojowy Auraton 2020podlaczony czujnik temperatury zewnetrznejtermostaty na grzejnikach Pytanie 1.Na piecu nastawiam krzywa grzewcza o nachyleniu 2.0 czy dobrze rozumiem ze piec na podstawie odczytu temperatury zewnetrznej bedzie odpowiednio nastawial temperature zasilania, regulator pogodowy odpowiedzialny bedzie tylko za wylaczanie pieca w momencie kiedy temperatura w pomieszczeniu reprezentatywnym osiagnie zadany poziom, po co w takim ukladzie termostaty na grzejnikach rozumiem ze moge ograniczyc temperature w pokojach ktore nie chce aby byly ogrzewane jednak grzejniki w pokoju reprezentatywnym odkrecone musza byc na maxa skoro i tak regulator pokojowy wylaczy piec w momencie gdy osiagnie wymagana temperature, co w momencie kiedy grzejnik nastawiony w pomieszczeniu reprezentatywnym mam na w 20 stopni a regulator pokojowy na 21 spalanie wzrosnie tzn piec staral bedzie sie podniesc temperature zasilania CO do temperatury maksymalnej dla danej krzywej? Czy krzywa grzewcza mowi ze dla temperatury zewnetrznej = 8 C maksymalna temperatura zasilania co 50 i wiecej nie podniesie.Tu się nie wypowiadam sam szukam pomocy. Pytanie 2.Jak optymalnie ustawic termostaty na grzejnikach w poszczegolnych pokojach, czym sie kierowac, moze jakis link do informacji na ten temat. Czy grzejniki na pietrze powinny miec mniejsza nastawe niz grzejniki na parterze, co o tym decyduje, czym sie kierowac? Nie chodzi mi tutaj o nastawe za pomoca pokretla ale o regulacje termostatu za pomoca kluczyka?To zależy jaki masz rodzaj podłączenia grzejników: rozdzielaczowy, dwururowy, jednorurowy. Zasada jest taka aby przepływ wody przez wszystkie grzejniki był podobny.Pytanie 3.Mam podlogowke "nie z powrotu grzejnikow" bez mieszacza jesli dobrze zrozumialem hydraulika podlaczona jest ona tak jak grzejniki, moje grzejniki nie sa zbytnio przewymiarowane czy to oznacza ze:- moj piec nie moze pracowac na wyzszych temperaturach bo moze zagrozic to podlogowce?Musisz poznać schemat podłączeń hydraulicznych. Pozdrowienia Mergiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mergiel 17.11.2009 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Witam. A ja nie mam żadnego sterownika do MCRa... Jakie optymnie dać nastawy dla zasilania c.o. (80m2 podłogówki na mieszaczu i 11 przewymiarowanych dla kondensata grzejników tam gdzie nie ma podłogówki) i zasilania C.w.u. (zasobnik 100 l z cyrkulacją) aby najefektywniej pracował... Czyli to co w moim przypadku mozna tylko ustawic... Obawiam się, że musisz tak jak ja przebrnąć przez instrukcję plus metoda prób i błędów w celu dobrania krzywej grzania (jeżeli masz pogodówkę). każdy dom jest inny. Może ktoś napisze jak dochodził do optymalnych ustawień. Pozdrowienia Mergiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hagis 17.11.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Witam. A ja nie mam żadnego sterownika do MCRa... Jakie optymnie dać nastawy dla zasilania c.o. (80m2 podłogówki na mieszaczu i 11 przewymiarowanych dla kondensata grzejników tam gdzie nie ma podłogówki) i zasilania C.w.u. (zasobnik 100 l z cyrkulacją) aby najefektywniej pracował... Czyli to co w moim przypadku mozna tylko ustawic... Obawiam się, że musisz tak jak ja przebrnąć przez instrukcję plus metoda prób i błędów w celu dobrania krzywej grzania (jeżeli masz pogodówkę). każdy dom jest inny. Może ktoś napisze jak dochodził do optymalnych ustawień. Pozdrowienia Mergiel OK. dzieki to wiem ale ja nie mam żadnego dodatkowego sterowania dlatego się pytam o proste ustawienia na samym piecu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenrir 18.11.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Pytanie 1. Na piecu nastawiam krzywa grzewcza o nachyleniu 2.0 Nieco wysoko ja obecnie schodzę na 0,8 Ja tez używałem podobnej nastawy jednak zasilanie CO było wtedy na poziomie około 30 stopni, w pokojach temperatura była podobna do tej jak przy nastawie 2.0 ale podłogówka nie chciała grzać. czy dobrze rozumiem ze piec na podstawie odczytu temperatury zewnętrznej będzie odpowiednio nastawiał temperaturę zasilania, Regulator pogodowy w oparciu o temperature na zewnątrz wylicza temperaturę zasilania dla CO z tym że każdy układ co jest nieco inny więc musisz eksperymentalnie dostroićc krzywą grzania (palacza) pod własnąa sytuację i wymogi temperaturowe. regulator pogodowy odpowiedzialny bedzie tylko za wylaczanie pieca w momencie kiedy temperatura w pomieszczeniu reprezentatywnym osiagnie zadany poziom, Nie!, Regulator pogodowy nic nie wie co jest wewnątrz realizuje krzywą palacza bez względu na to czy wewnątrz jest zimno czy ciepło. Tutaj oczywiście miałem na myśli REGULATOR POKOJOWY a napisałem pogodowy. Pytanie 2. Jak optymalnie ustawic termostaty na grzejnikach w poszczegolnych pokojach, czym sie kierowac, moze jakis link do informacji na ten temat. Czy grzejniki na pietrze powinny miec mniejsza nastawe niz grzejniki na parterze, co o tym decyduje, czym sie kierowac? Nie chodzi mi tutaj o nastawe za pomoca pokretla ale o regulacje termostatu za pomoca kluczyka? termostaty na grzejnikach? termostat zwykle montuje sie na śscianie i nastawia temperaturę której nie chce się przekraczać. przy zadanej temperaturze następuje rozwarcie lub zwarcie styków termostatu i to daje sygnał elektryczny do pieca/zaworu elektrycznego który powoduje zatrzymanie/rozpoczęcie grzania lub zamknięcie/otwarcie zaworu. Na grzejnikach montuje się czasem zawory mające z zadanie blokowanie dopływu wody o temperaturze wyższej niż...co ogranicza siłe grzania grzejnika kiedy dochodzi np. za gorąca woda co nie powinno miec miejsca przy regulatorze pogodowym. Źle się wyraziłem, oprócz pokrętła na grzejniku (tj. termostatycznego zaworu grzejnikowego) grzejnik można regulować za pomocą kluczyka, posiadam coś takiego zamontowanego na grzejnikach http://www.tadmar.com.pl/download/altech_iryd_zawory.pdf. Hydraulik przed przykręceniem tych pokretelek regulował coś takim okrągłym kluczykiem . Pytanie 3. Mam podlogowke "nie z powrotu grzejnikow" bez mieszacza jesli dobrze zrozumialem hydraulika podlaczona jest ona tak jak grzejniki, moje grzejniki nie sa zbytnio przewymiarowane czy to oznacza ze: - moj piec nie moze pracowac na wyzszych temperaturach bo moze zagrozic to podlogowce? Dla podłogówki maksymalna temperatura zasilania obiegu nie może przekraczać 45 st C z tej racji aby nie uszkodzić płyty grzewczej oraz drugi powód to szkodliwość dla zdrowia. Jeśli masz podłogówkę i grzejniki na tym samym piecu bez możliwości niezależnej regulacji temperatur w obiegu OP i OG to niestety jest do du...y delikatnie mówiąc. Podłogówka pracuje czasem na temperaturach 30 st i to wystarcza podczas gdy grzejnik z takąa temperaturą zasilania nic nie ogrzeje. Powinieneś albo dobrać grzejniki tak aby ogrzewały na niskich temperaturach co i tak będzie trudno sterowalne pod kątem uzyskania wymaganego komfortu albo zamontować mieszacz z niezależnym regulatorem pogodowym dla podłogówki co bym radził. Takie rozwiązanie pozwoli Ci dać wyższą temp. zasilania dla grzejników np 50-60 st C a mieszacz (może to być np ESBE 90) w zależności od temperatury zewnętrznej dobierze temperaturę zasilania dla ukłaadu podłogowego. Hydraulik doradził mi aby nie instalować mieszacza ze względu na bardzo mała powierzchnie podłogówki. Jeśli chodzi o grzejniki to jak na razie nie odczuwam dyskomfortu cieplnego nawet przy małych temperaturach na kotle, może jest to spowodowane wysoka temperatura na zewnatrz (ok 5 - 8 stopni C) , gorzej jest z tym tak jak wcześniej wspominałem jeśli kocioł pracuje na niskiej temperaturze to nie czuć aby podłogówka grzała. Dzięki za informacje Pozdrawiam --- Sprzedam nieużywany sterownik pogodowy VS 5500plus De Dietrich MCRII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenrir 18.11.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Witam, Pytanie 2. Jak optymalnie ustawic termostaty na grzejnikach w poszczegolnych pokojach, czym sie kierowac, moze jakis link do informacji na ten temat. Czy grzejniki na pietrze powinny miec mniejsza nastawe niz grzejniki na parterze, co o tym decyduje, czym sie kierowac? Nie chodzi mi tutaj o nastawe za pomoca pokretla ale o regulacje termostatu za pomoca kluczyka? To zalezy jaki masz rodzaj podlaczenia grzejników: rozdzielaczowy, dwururowy, jednorurowy. Zasada jest taka aby przeplyw wody przez wszystkie grzejniki byl podobny. Grzejniki dolno zasilane VKO (wersja katowa) takie: http://www.tadmar.com.pl/download/altech_iryd_zawory.pdf Pytanie 3. Mam podlogowke "nie z powrotu grzejnikow" bez mieszacza jesli dobrze zrozumialem hydraulika podlaczona jest ona tak jak grzejniki, moje grzejniki nie sa zbytnio przewymiarowane czy to oznacza ze: - moj piec nie moze pracowac na wyzszych temperaturach bo moze zagrozic to podlogowce? Musisz poznac schemat podlaczen hydraulicznych. l Jesli chodzi o podlaczenia tej podlogówki to sa one zrobione podobnie jak do grzejników w "rozdzielni" mam podobnie jak do grzejnika dwa zawory czerwony i niebieski , czy cos wiecej powinienem wiedziec? Dzięki Pozdrawiam --- Sprzedam nieuzywany sterownik pogodowy VS 5500plus De Dietrich MCRII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mergiel 18.11.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Według moich informacji max na podłogówkę to 55stC. Tak mam wyliczone w projekcie. W projekcie również mam bezpośrednie i równoległe zasilanie podłogówki z grzejnikami, ale mam podłogówki ze 150mkw i po własnych wyliczeniach i porównaniu do wydajności pompy w MCRII stwierdziłem, że elastyczność całego układu będzie podła i dlatego daję sprzęgło i mocniejszą pompę. Jeżeli masz grzejniki na rozdzielaczach, razem z podłogówką to istotne jest zrównoważenie hydrauliczne całej instalacji - opór grzejników jest mniejszy niż podłogówki i kryzując grzejniki zwiększasz przepływ przez podłogówkę i na odwrót. Opór grzejnika o większej mocy jest mniejszy niż małego. Jeżeli nie masz przepływomierzy to tzw. nastawę wstępną zaworu można teoretycznie wyliczyć ale lepiej chyba sprawdzi się metoda prób i błędów tylko, że wymaga dużo czasu. Grzejniki, które są na krótszej rurze można delikatnie skryzować i po pewnym czasie zmierzyłbym ich temperaturę i porównał bym z temperaturą pozostałych i temperaturą podłogi itd. Ja mam rozdzielacze z przepływomierzami i mam nadzieję, że mi to ułatwi zrównoważenie instalacji.Pozdrowienia Mergiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 19.11.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Robicie z tego niemalże rozprawkę naukową .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.11.2009 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Sam oczywiście nie zrobię sterownika. Mam dom mieszkalny i z częścią na działalność gospodarczą. Dlatego usiłuję zrobić kilka stref grzewczych, niezależnie sterowanych. Żaden z regulatorów firmy DD nie daje tych możliwości. daje, ale nie w tym kotle, Dlatego kombinuję, jak zwykle, żeby było tanio i przede wszystkim dobrze. Myślałęm o pt55 elektrobock podłączonym do pieca, do pilnowania temperatury na sprzęgle i cwu, a obiegi sterować na zasadzie zamknij otwórz na rozdzielaczach innymi termostatami np. auraton, ale nie wiem jak to będzie współpracować z pogodówką na piecu. jeżeli nie będzie na pozostałych obiegach zaworów mieszających, to sterowanie tymi obiegami innym sterownikiem typu Auraton, powinno to zadziałać, Celsia też jest sterowana OpenThermem i teoretycznie powinno być OK do współpracy z pogodówką będzie teoretycznie PT55, ale będę wdzięczny, gdy w przypadku zastosowania PT55, dasz mi znać jak to ze sobą współpracuje, Nie wiem , czy pt55 będzie współpracował z kotłem sterowanym jeszcze na dodatek pogodówką. pt55 obsługuje open therm, a kosztuje 1/2 Celsii. Oczywiście wiem, że można zainwestować 4kzł i mieć pełne sterowanie np. z honeywell czy Tece, ale to kosztuje i żre prąd oraz przerasta moje potrzeby. Czasem lepiej ręcznie zakręcić jakiś zawór niż przeprogramowywać regulator. Pozdrowienia Mergiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.11.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Witam, Mam kilka pytan odnosnie regulacji i spalania. Moja konfiguracja: piec De Dietrich MCRII dom okolo 150m dwie lazienki (kazda ogrzewanie podlogowe, grzejnik drabinkowy) kuchnia, przedpokoj (ogrzewanie podlogowe) regulator pokojowy Auraton 2020 podlaczony czujnik temperatury zewnetrznej termostaty na grzejnikach Pytanie 1. Na piecu nastawiam krzywa grzewcza o nachyleniu 2.0 czy dobrze rozumiem ze piec na podstawie odczytu temperatury zewnetrznej bedzie odpowiednio nastawial temperature zasilania, regulator pokojowy odpowiedzialny bedzie tylko za wylaczanie pieca w momencie kiedy temperatura w pomieszczeniu reprezentatywnym osiagnie zadany poziom, po co w takim ukladzie termostaty na grzejnikach rozumiem ze moge ograniczyc temperature w pokojach ktore nie chce aby byly ogrzewane jednak grzejniki w pokoju reprezentatywnym odkrecone musza byc na maxa skoro i tak regulator pokojowy wylaczy piec w momencie gdy osiagnie wymagana temperature, co w momencie kiedy grzejnik nastawiony w pomieszczeniu reprezentatywnym mam na w 20 stopni a regulator pokojowy na 21 spalanie wzrosnie tzn piec staral bedzie sie podniesc temperature zasilania CO do temperatury maksymalnej dla danej krzywej? Czy krzywa grzewcza mowi ze dla temperatury zewnetrznej = 8 C maksymalna temperatura zasilania co 50 i wiecej nie podniesie. tak, ale krzywą musisz sobie sam dobrać do budynku Pytanie 2. Jak optymalnie ustawic termostaty na grzejnikach w poszczegolnych pokojach, czym sie kierowac, moze jakis link do informacji na ten temat. Czy grzejniki na pietrze powinny miec mniejsza nastawe niz grzejniki na parterze, co o tym decyduje, czym sie kierowac? Nie chodzi mi tutaj o nastawe za pomoca pokretla ale o regulacje termostatu za pomoca kluczyka? w przypadku gdy wszystkie grzejniki Ci grzeją, bez sensu jest regulowanie przepływów, no chyba, że któryś nie grzeje, to wtedy będziemy się martwić, Pytanie 3. Mam podlogowke "nie z powrotu grzejnikow" bez mieszacza jesli dobrze zrozumialem hydraulika podlaczona jest ona tak jak grzejniki, moje grzejniki nie sa zbytnio przewymiarowane czy to oznacza ze: - moj piec nie moze pracowac na wyzszych temperaturach bo moze zagrozic to podlogowce? rozumiem, że pod pojęciem podłogówka podłączona jak grzejniki, masz podłogówkę wpiętą w ten sam rozdzielacz co grzejniki, bez ograniczenia temperatury powrotu RTL, jeżeli tak, to podłogówka będzie pracować na tych samych temperaturach co grzejniki, jedynie co można zaradzić w Twoim przypadku,to wpięcie w rozdzielaczu w powroty z podłogówki, RTL-i, Przepraszam za tak podstawowe pytania z "ogrzewaniem" mam do czynienia od 1,5 tygodnia , w razie braku jakiejs podstawowej wiedzy prosze o odeslanie mnie do literatury, internetu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof BB 24.11.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Wczoraj podsumowałem zużycie mojego MCR24 I za 11 dni. Wychodzi mi 5,52 m3 na dobę Co+CWU no ale stosunkowo ciepło jest więc trzeba poczekac na konkretne wnioski. Jest to wynik uzyskany przy nagrzanym domu. kiedy natomiast uruchamiałem CO to zużywał ok 12 m3 na dobę. Oczywiście nagrzanie układu ma swoje prawa ale też z początku grzałem na przypadkowych parametrach a była to KG=1,2 + korekta dzienna i obniżenie nocne a temperatura wewnątrz 23 C jak dla mnie za ciepło. Póki co piec pracuje bez własnego sterowania-uruchamia się i wyłącza wg czujników zasilania i powrotu w zależności od zapotrzebowania układu podłogówki, która ma własny regulator pogodowy na mieszaczu 3 drożnym - grzejniki jeszcze nie podłączone a pow. ogrzewana podłogówka to ok. 110 mkw czyli cały parter z garażem włącznie. Ten ostatni jest nie za dobrze docieplony szczelność bramy pozostawia nieco do życzenia zwłaszcza kiedy wieje. Same mury też mam nieocieplone ściana 1 warstwowa BK 36 cm ,kl. 450. Te wyniki notuję przy krzywej grzewczej 0,8-0,9 bez korekt i temperaturze wewnątrz 20-21 C. (garaż 15 C - przekroczenie odcinane termostatem) Krzywą grzewczą obniżyłem aby termostaty w pomieszczeniach nie musiały odcinać obiegów przy osiagniętej temperaturze pomieszczenia. Ma to na celu zapobiec stygnięciu wylewki czyli dążę do tego aby bilans ciepła dostarczonego i wydalonego był wciąż w pobliżu górnej granicy tj temp. zadanej pomieszczenia ale też aby ta temperatura nie była osiągana. Kiedy jednak zostanie osiągnięta np z powodu słońca, piekarnika kominka to termostat jednak zadziała i odetnie nadmierne grzanie. Zamierzam jeszcze poeksperymentować z obniżeniami i korektami ale na razie nie mam na to czasu. Chętnie wymienie się informacjami nt doboru parametrów grzania dot. regulatorów pogodowych. A i jeszcze jedna ważna sprawa - mój czujnik pogodowy podawał o 3 st za wysoką temperaturę na zewnątrz co dało się skorygować funkcją kalibracji którą mój regulator posiada. Pozdrawiam MCRowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 25.11.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Mergiel Nie główkuj tyle na sucho, tylko otrzwórz piec i zaraz wszystko stanie się jasne. Faktycznie ta instrukcja była pisana przez kogoś na ostym haju (chaju? highu?), ale jak już zobaczysz jak to wygląda to się stanie jasne. Gdzieś tam też trzeba zmostkować, ale też nie jest to żaden problem. Jest to zwykła listwa z zaciskami i są wejścia ponumerowane i w jedną parę należy wetknąć 2 żyły i to samo w Celcii i po sprawie. Nawet nie trzeba (o ile pamiętam) uważać które żyła do której dziury. Naprawde - jak ja, humanista, sobie dałem radę... Nie rozumiem też co widzisz takiego w polityce DD - a w szczególności czym różni się od takie Vieśmanna np. Co do szczegółów Twojej instalacji to chyba trzeba jakieś większego mózga. Ja celowo cały dom zrobiłem w podłogówce m. in. dlatego, żeby nie mieć problemów ze sterowaniem, mieszaczami itp. badziewiem. Depi, mam prośbę o poradę; mam podobnie jak Ty 100% podłogówki i podobnie jak Ty przymierzam się do pieca Dietrich MCR plus zasobnik 100 lub 150 co potrzebuję jeszcze do takiego układu? pogodówkę, zwór trójdrożny, jedną czy większą ilość pomp? Pytam, gdyż nie mam zaufania do wiedzy hydraulika, a sam jestem zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof BB 27.11.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 lukasz_p skoro jesteś zielony i hydraulikowi nie ufasz to hmm.Może poszukaj takiego co jest sprawdzony i któremuś ze znajomych zrobił dobrą instalację?Masz niby 100% podłogówki ale to nie znaczy, że to takie samo 100% jak inne 100%. Same rurki w wylewce to dopiero poło/wa roboty.A kto Ci podłogówkę zrobił? Ten któremu nie ufasz czy sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartex 01.12.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Mam problem z piecem MCR oraz z regulatorem pokojowym Easymatic. Na regulatorze ustawione mam grzanie ciepłej wody w zasobniku i wszytsko fajnie sobie pracuje i grzeje CWU tylko ze grzeje również CO pomimo iz na regulatorze jest ustawiona opcja trybu pracy letniego ,w czym tkwi problem ?Co trzeba zmienić w ustawieniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 01.12.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Mam problem z piecem MCR oraz z regulatorem pokojowym Easymatic. Na regulatorze ustawione mam grzanie ciepłej wody w zasobniku i wszytsko fajnie sobie pracuje i grzeje CWU tylko ze grzeje również CO pomimo iz na regulatorze jest ustawiona opcja trybu pracy letniego ,w czym tkwi problem ?Co trzeba zmienić w ustawieniach? a może nie w sterowniku a w instalacji, nie masz gdzieś w instalacj,i spinki co z cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartex 01.12.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Mam problem z piecem MCR oraz z regulatorem pokojowym Easymatic. Na regulatorze ustawione mam grzanie ciepłej wody w zasobniku i wszytsko fajnie sobie pracuje i grzeje CWU tylko ze grzeje również CO pomimo iz na regulatorze jest ustawiona opcja trybu pracy letniego ,w czym tkwi problem ?Co trzeba zmienić w ustawieniach? a może nie w sterowniku a w instalacji, nie masz gdzieś w instalacj,i spinki co z cwu? no niestety tego nie wiem , póbowałem teraz się temu przyjrzeć ale dla mnie to czarna magia , czy mógłbys laikowi w jakiś sposób wytłumaczyć jak to znaleźć bo jak rozumiem to chodzi o spięcie tych dwóch obiegów? i trzeba zamknąc zawór aby nie szło na grzejniki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 01.12.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 to może napiszesz, jaką masz instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartex 02.12.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 to może napiszesz, jaką masz instalację? jest to wymieniony kocioł gazowy współpracujący z kotłem na paliwo stałe wpietym do instalacji przez wymiennik , tyle co moge napisac ze swojej wiedzy niestety mój hydraulik nie pouczył mnie w całym tym ustrojstwie , to tyle co moge napisac ,czy da się z tego cos "wywróżyc"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof BB 04.12.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Hydraulik doradził mi aby nie instalować mieszacza ze względu na bardzo mała powierzchnie podłogówki. Jeśli chodzi o grzejniki to jak na razie nie odczuwam dyskomfortu cieplnego nawet przy małych temperaturach na kotle, może jest to spowodowane wysoka temperatura na zewnatrz (ok 5 - 8 stopni C) , gorzej jest z tym tak jak wcześniej wspominałem jeśli kocioł pracuje na niskiej temperaturze to nie czuć aby podłogówka grzała. Dzięki za informacje Pozdrawiam Z tego co piszesz wynikałoby że Twój hyfraulik podłączył Ci obieg podłogówki tak jak zwykły grzejnik bez dodatkowej pompy mieszacza itp. Może i mała ta powierzchnia nie wiem jak jest w istocie ale to niczego nie zmienia woda płynie tam gdzie łatwiej i to Twój hydraulik powinien wiedzieć... w kazdym razie efekt jest prawdopodobnie taki że nie masz przepływu w obiegu podłogówki zwłaszcza kiedy grzejniki mają zapotrzebowanie. To podłogówka apowinna grzać przy nieskiej temperaturze zasilania a nie grzejniki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samur_aj 09.12.2009 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Mam pytanie do użytkowników kotła MCR 24T Moja instalacja wygląda następująco. Kociołek + zasobnik + rozdzielacz i grzejniki wszystko proste bez mieszacza. Jako automatykę mam podpięty VS5500+ Ktoś ze strony producenta odpowiedział mi że ten sterownik w ogóle nie nadaje się do takiego układu. Prawda to ?? Jeśli tak to 1k w błoto Ale w takim bądź razie dlaczego w instrukcji obsługi jest podany wariant podłączenia bezpośredniego (bez mieszacza) "nie montować czujnika temperatury zasilania, 3:01 podnieść o 5K." Niby w takiej konfiguracji sterownik nie bierze pod uwagę temperatury pomieszczenia. Można coś by dodać aby wszystko chodziło jak trzeba. Może mieszacz, albo elektrozawór na zasilaniu i podpiąć do sterownika aby sterował jak mieszaczem ? Na szczęście nie mam jeszcze kominka bo ponoć wtedy dopiero były by cyrki. 30 w mieszkaniu a grzejniki dalej grzeją. Czy pompa obiegu grzewczego ma chodzić cały czas ? Nie szczególnie mi to przeszkadza, lecz w nocy jednak ją słychać no i pewnie coś prądu ona pobiera. Jakoś jednoznacznie nikt nie potrafi mi odpowiedzieć. Wiem że pompa w kotle jest podpięta prawidłowo bo gdy wybiorę tryb letni to się wyłącza. Dlaczego grzeją grzejniki podczas grzania zasobnika z wodą. W dniu wczorajszym miałem taką sytuacje: w mieszkaniu 21 stopni, chciałem podgrzać wodę w zasobniku i momentalnie zrobiły się gorące grzejniki. W krótkiej chwili miałem w mieszkaniu 23stopnie. Chyba coś nie tak ? Jak do tej pory jestem zadowolony z zakupu i zużycia gazu (ok 3,5m3 na dobę) gdyby nie te małe kwiatki z pompą i regulacją temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 09.12.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Samur_ajjeżeli nie mas zpodłogówki to starczy Ci Celcia.Celicię ma i chwali Depi, więc możesz do niego wysłać zapytanie na prvVS jest do 2 obiegów z mieszaczem, a Celcia do jednego obiegu. Tak w skrócie.ja wymieniałem Celcię na VS a obecnie nic nie mam, więc doświadczeniem się nie podzielę. napis zdo Depiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts