CitroCerber 15.04.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Temperatura w domu to około 20,5 stopni - nie jesteśmy ciepłolubni:). Ja mam 19,5 stopnia - całość domu podłogówka, goście i tak mówią, że jest ciepło. Czy przejść na ustawienie pokojowe i ustawić stałą dzienną temp na Celci żeby kocioł niepotrzebnie nie chodził. Czy pozostać na niskim parametrze P1 i obserwować zużycie dobowe? Ja bym przeszedł na pokojowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjerzy 16.04.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Witam kupiłem piec De Dietrich MCR 24 T zasobnik 100l i regulator celica 20 zamierzam założyć sprzęgło hydrauliczne ogrzewanie podłogowe osobna szafa cztery pętle z gotowym mieszaczem termoregulator pokojowy i podłogówki mają niezależnie włączyć pompy za sprzęgłem hydraulicznym w zależności od temperatury nastawu na termolregulatorach {myślałem o auratonie 2005wersja z czujnikiem na przewodzie wpuszczonym w podłogę w kuchni} czy można wpiąć pompy w płytę w x7 pewnie na jakich przkaźnikach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 16.04.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Witam kupiłem piec De Dietrich MCR 24 T zasobnik 100l i regulator celica 20 zamierzam założyć sprzęgło hydrauliczne ogrzewanie podłogowe osobna szafa cztery pętle z gotowym mieszaczem termoregulator pokojowy i podłogówki mają niezależnie włączyć pompy za sprzęgłem hydraulicznym w zależności od temperatury nastawu na termolregulatorach {myślałem o auratonie 2005wersja z czujnikiem na przewodzie wpuszczonym w podłogę w kuchni} czy można wpiąć pompy w płytę w x7 pewnie na jakich przkaźnikach ? Obciążalność przekaźnika sterującego złączem X7 to 10A/230V~ (5A/30V=), więc jeśli zmieścisz się z poborem prądu pomp w tych granicach to przekaźnika nie musi być. Powyżej, to bezpieczniej byłoby stycznik dołożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjerzy 16.04.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Obciążalność przekaźnika sterującego złączem X7 to 10A/230V~ (5A/30V=), więc jeśli zmieścisz się z poborem prądu pomp w tych granicach to przekaźnika nie musi być. Powyżej, to bezpieczniej byłoby stycznik dołożyć. pompa w rozdzielaczu 15-40 grundfosa zamierzałem kupić do sprzęgła 25-40 grundfosa ale chyba przekroczy 10A? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 17.04.2012 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 pompa w rozdzielaczu 15-40 grundfosa zamierzałem kupić do sprzęgła 25-40 grundfosa ale chyba przekroczy 10A? Tej w MCRze nie liczysz - przekaźnik steruje tylko dodatkową - w kotle pompa ma swój obwód. Jeśli myślisz o UPS 25-40, to pobiera maks. 0.24 A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjerzy 17.04.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Tej w MCRze nie liczysz - przekaźnik steruje tylko dodatkową - w kotle pompa ma swój obwód. Jeśli myślisz o UPS 25-40, to pobiera maks. 0.24 A. O takiej myślałem którą bym założył na sprzęgle w podłogówce jest 15-40 więc przez przekaźnik można ją podpiąć do Auratona 2005 P {wersja do ogrzewania podłogowego}teraz tylko czy można przez drugi przekaźnik pompę na sprzęgle podłączyć pod Celcia 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 17.04.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) O takiej myślałem którą bym założył na sprzęgle w podłogówce jest 15-40 więc przez przekaźnik można ją podpiąć do Auratona 2005 P {wersja do ogrzewania podłogowego}teraz tylko czy można przez drugi przekaźnik pompę na sprzęgle podłączyć pod Celcia 20 Celcia 20 nie steruje bezpośrednio jakąkolwiek pompą. Celcię podłączasz tylko i wyłącznie do kotła. [EDIT] Trochę zagmatwałeś opis - czy nie za dużo tych pomp? Poniżej sugerowany schemat producenta: http://farm5.static.flickr.com/4036/4327933587_cc7f43dc80.jpg Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez CitroCerber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucpo 22.04.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Pojawił mi się błąd E08. Czy to jednoznacznie oznacza uszkodzenie wentylatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 23.04.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Pojawił mi się błąd E08. Czy to jednoznacznie oznacza uszkodzenie wentylatora? Niekoniecznie - jak chcesz się samemu bawić, to wymontuj i przeczyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitpower 08.05.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Witam, wszystkich na forum,jestem nowym zarejestrowanym użytkownikiem, lecz ten wątek śledzę od dłuższego czasu.Jestem posiadaczem nowo uruchomionego kotła MCR II 24T wraz z zasobnikiem 150L.Instalacja c.o i cwu w domu jednorodzinnym została wymieniona w 100% na nową.Troszkę danych technicznych instalacji oraz obiektu: -dom wolno stający pow. 400m2 (rok budowy 1951), ocieplony styropian 10cm, nowe okna, poddasze wełna 25cm.-poddasze użytkowe wysokości 4,8m:D zrobione na "made in USA"- 3 niezależne mieszkania ( parter, 1p, poddasze)-powierzchnia ogrzewana to około 320m2- 23 grzejniki + 80mb podłogówki-3 łazienki z kabinami prysznicowymi-całość instalacji projektowana od podstaw, przez osobę która wykonuje takie obliczenia na co dzień, wraz z prędkością wody w poszczególnych układach.-instalacja wykonana z materiałów HERZ W porównaniu z tym co było, jest "SI" zobaczymy jak będzie. I teraz mam kilka pytań: -czy ktoś napisze, łopatologicznie co oznacza parametr P31-jak zmusić kocioł do dezaktywacji grzania c.w.u ( TYLKO C.W.U)w wybranych przedziałach czasowych? hm, jakoś nie mogę znaleźć płyty ABC oraz wyjść o których piszę kolega.Nie posiadam sterownika, w związku z tym,że kocioł ogrzewa 3 niezależne mieszkania, i punkt odniesienia jest nierealny. -jakie dać parametry programu, by przy poborze wody i spadku temperatury w zasobniku kocioł zawsze pracował z pełną mocą, a nie jak w tej chwili,że jest pobór wody kocioł uruchamia się ale nie z pełną mocą, i pobór wody jest tak duży,że jest nagły spadek temp. j np z 50 na 30*C, i dopiero kocioł wchodzi na pełną moc, ale jest już za późno. pozdrawiam PIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 08.05.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 -czy ktoś napisze, łopatologicznie co oznacza parametr P31 W instrukcji do MCR 24 jest jaśniej napisane niż w MCR II: "Przekroczenie temperatury c.w.u. o nastawioną wartość, dla której następuje wyłączenie ładowania c.w.u." a łopatologicznie: To jest temperatura przewyższenia czyli jeśli masz P2 = 40 i P31 = 15 to kocioł nagrzeje wodę do temperatury 55 stopni. -jak zmusić kocioł do dezaktywacji grzania c.w.u ( TYLKO C.W.U)w wybranych przedziałach czasowych? Zegarem sterującym. Na fotce nowsza wersja - ostatnia, którą wykonałem. Powędrowała do jednego z forumowiczów. hm, jakoś nie mogę znaleźć płyty ABC oraz wyjść o których piszę kolega. Płyta ABC to skrót od Advanced Boiler Control - czyli płyta główna kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitpower 08.05.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Witam, no O.K, Advanced Boiler Control , tak myślałem, a tak bliżej w którym miejscu znajdują się te wyjścia? pozdrawiam PIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 08.05.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 no O.K, Advanced Boiler Control , tak myślałem, a tak bliżej w którym miejscu znajdują się te wyjścia? Na krawędzi płyty głównej - zielone złączki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitpower 08.05.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Na krawędzi płyty głównej - zielone złączki. szerokie pojęcie, ponieważ wszystkie są zielone i na krawędzi:D Ale domyślam się ,że chodzi może o X2? pozdrawiam PIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 08.05.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 szerokie pojęcie, ponieważ wszystkie są zielone i na krawędzi:D O ile dobrze pamiętam to złącze do kabla serwisowego jest czarne, a wewnętrzne serwisowe czerwone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitpower 08.05.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 (edytowane) CitroCerber, dla czego nie napisałeś mi,po prostu,że pod (cenzura,he,he),trzeba zainstalować styki przekaźnika zwierne ,który jest sterowany zegarem czasowym i w ten sposób uzyskamy sterowanie czasowe cwu?Mam jeszcze pytanie, czy po przejściu w H3 i L3 piec pracuje non stop? czy ma przerwy na H8 i L8? ( mam analizator i chcę sprawdzić) pozdrawiam PIT Edytowane 8 Maja 2012 przez pitpower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 08.05.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 CitroCerber, dla czego nie napisałeś mi,po prostu, Bo nie chciałem wszystkim podawać na tacy informacji, które w niewłaściwych rękach mogą spowodować uszkodzenie płyty. Potem pretensje nie będą kierowali do samych siebie a do mnie, lub Ciebie. Radzę Ci wyedytować niektóre informacje z Twojego postu - kto się zna i wie gdzie szukać, to znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitpower 08.05.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 (edytowane) CitroCerber no tak, jak ktoś podepnie bezpośrednio z programatora kabel 230V , no to ja współczuje Ale do tej funkcji idealnie będzie mi pasował siemens LOGO, który już pewne funkcje realizuje w domu. To jak z tym H3 i L3? idzie non stop czy ma pauze? pozdrawiam PIT Edytowane 8 Maja 2012 przez pitpower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 08.05.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 CitroCerber no tak, jak ktoś podepnie bezpośrednio z programatora kabel 230V , no to ja współczuje No właśnie tak może być. :D Lepiej "stanąć" po bezpiecznej stronie. Ale do tej funkcji idealnie będzie mi pasował siemens LOGO, który już pewne funkcje realizuje w domu. Biorąc pod uwagę sposób sterowania tą funkcją w kotle to powinien być OK. To jak z tym H3 i L3? idzie non stop czy ma pauze? Nie wiem - nie testowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 08.05.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 idzie non stop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts