Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja pieca De Dietrich MCR 24

nonek

Recommended Posts

Witam.

Czy ktoś zna odpowiedz co oznacza kot błędu E9?

Koty mają to do siebie, że chodzą własnymi ścieżkami. :lol2:

W instrukcji nie ma kodu numer E9, jest tylko zatrzymanie kotła "9" ale akurat ten kod jest bez literki "E" na początku. Ja zacząłbym od wyłączenia i włączenia kotła, a potem wezwał serwisanta jeśli to by nie zniknęło. Niestety producent płyty sterującej (SIT group) nie ma opisu kodu błędów dla tej wersji.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam jeszcze pytanko - czy dlugość kabla do podłączenia czujnika zewn. temparatury ma znaczenie.

chciałem puścić 2x1,5 kwadrat o długości ok 22m. bo tyle mam z kotlowni w piwnicy do miejsca na stronie północnej.

Instrukcja Remehy do kotłów Quinta wspomina o maksymalnej długości 100M i kablu skrętce 0,75 mm2 dla czujnika ZAF 250, który na oko ma oznaczenia takie same jak ten z pakietu AD 225.

• 2 weeks później...
Koty mają to do siebie, że chodzą własnymi ścieżkami. :lol2:

W instrukcji nie ma kodu numer E9, jest tylko zatrzymanie kotła "9" ale akurat ten kod jest bez literki "E" na początku. Ja zacząłbym od wyłączenia i włączenia kotła, a potem wezwał serwisanta jeśli to by nie zniknęło. Niestety producent płyty sterującej (SIT group) nie ma opisu kodu błędów dla tej wersji.

Problem już dawno rozwiązałem tyle że nie miałem czasu się podzielić :)

E9 - to znaczy jak odpowietrzałem instalacje i ciśnienie spadło mi do zera to kocioł od razu wchodzi w ten błąd. Należy przy włączonym kotle nacisnąć przyciśk "R" i przytrzymać chwilę - i już za moment kocioł się uruchamia :). Wyczytałem to w starej instrukcji od Mcr 24, bo w nowej faktycznie nic nie piszą o tym.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Słuchajcie, mam pytanie i przyznam, że nie czytałem całego wątku. Jestem użytkownikiem Junkersa a o MCR 24 myślę dla rodziców.

Do rzeczy - czy polecilibyście MCR 24 plus regulator QSENSE? Wyczytałem, że jest to regulator pokojowy, który może modulować mocą kotła. Rodzice mają stary dom, w sumie ok. 230 mkw, względnie ocieplony.

Jest kocioł na miał, ale że miał jest pracochłonny jest idea wstawienia do kotłowni dodatkowo kotła gazowego. W zimę nigdy nie było potrzeby grzania wody wyżej niż 48-50 st. więc taki kondensat jak MCR wydaje się być optymalny, gdy temp. w domu zacznie spadać poniżej zadanego poziomu.

Czy jest to kocioł prosty w obsłudze? Jaka jest dostępność i ceny serwisów w mazowieckim? Byłbym wdzięczny za wszelkie opinie, sugestie, uwagi. Czy jesteście zadowoleni z wyboru? Ja mogę odwdzięczyć opinią o swoim Junkersie :).

Co ma obsługiwać OT? Kocioł czy qSense? Czym w takim razie jest OpenTherm? Google mówi, że to regulator. Czy chodzi Ci o standard komunikacji?

EDIT::

Już wiem - qSense obsługuje OpenTherm SmartPower.

To co mnie trochę niepokoi, to fakt, że w internecie można spotkać się z negatywnymi opiniami nt MCR w przypadku, gdy pojawiają się problemy (spalona płyta główna za 1800 zł, nieudolny serwis itp.).

Dlatego też rozważam Ecocondensa Termetu (cena praktycznie ta sama) - ma ktoś jakieś informacje typu za/przeciw jednemu i drugiemu?

Edytowane przez RadziejS

Co ma obsługiwać OT? Kocioł czy qSense?

Qsense, celem "dogadania się" z kotłem. :) I obsługują go oba urządzenia. ;) Jeśli chodzi o qsense, to zapewne znajdziesz inne - tańsze urządzenie o podobnej funkcjonalności. :D Bo obstawiam, że chodzi o [TO] qSense.

Czym w takim razie jest OpenTherm?

Dwukierunkowym (w wersji pełnej) protokołem komunikacji pomiędzy HVAC a kontrolerem (termostatem, chronotermostatem).

Google mówi, że to regulator. Czy chodzi Ci o standard komunikacji?

To drugie - standard.

http://en.wikipedia.org/wiki/OpenTherm

http://www.opentherm.eu/pages/what.html

Edytowane przez CitroCerber

• 1 month później...
W instrukcji do MCR 24 jest jaśniej napisane niż w MCR II: "Przekroczenie temperatury c.w.u. o

Zegarem sterującym. ;)

[ATTACH=CONFIG]114880[/ATTACH]

Na fotce nowsza wersja - ostatnia, którą wykonałem. Powędrowała do jednego z forumowiczów. :)

Płyta ABC to skrót od Advanced Boiler Control - czyli płyta główna kotła. :)

Jaka cena takiego zegara? Okres oczekiwania ? jest instrukcja obsługi?

cześć mam pytanie. Muszę odświeżyć wiedzę o kotle na szybko. Ogrzewam MCR 24T dom od marca także niepełny sezon grzewczy. Reguluję wszystko Celcią 20. W okresie jesiennym sterownik działa jako regulator pokojowy ze względu na duże różnice temperatury noc/dzień. Ustawiony jest na funkcję ciągły komfort 24h T5 na wartość 19,8 stopna, czyli w nocy pilnuje żeby niżej nie spadło a dzień słońce przez duże okna dogrzewa pomieszczenie do 21,5 stopnia. W przypadku permanentnych chłodów przestawię go na pogodówke. W przypadku pogodówki parametr P1 ustawiony mam na wartość 40 ewentualnie 42 reszta parametrów po 20. Pytanie brzmi czy w przypadku wariantu z regulatorem pokojowym sterownik sugeruje się krzywa grzania bo wydaje mi się że nie i co ma w takim przypadku wpływ jak można regulować temp wody zasilającej obieg grzewczy? Chodzi mi o szybsze dogrzanie pomieszczenia.(podłogówka) Na dzień dzisiejszy piec chodzi przy moich ustawieniach w nocy z mocą 1300. Dzięki za podpowiedzi. A wątek przeczytam jeszcze raz i tak:).

Witam serdecznie, moja zona założyła ten topic parę lat temu i jak widzę temat powrócił w dość nietypowy sposób. Otóż wspomniany przez nas na samiutkim początku MCR24/28 śmigał bez problemu przez cały ten czas i ogólnie byliśmy zadowoleni...... do wczoraj...... :(

Pojawił się natomiast jeden problem do którego nie wiem jak podejść. Opiszę po kolei:

1. w lecie piec miał wyłączoną funkcję grzania kaloryferów,

2. Kilka dni temu na piecu włączyliśmy opcję grzania kaloryferów (znikła z wyświetlacza ikonka przekreślonego grzejnika),

3. Auraton na podstawie zaprogramowanego przebiegu grzania włącza piec,

4. ale piec uruchamia palnik, gasi go po czym mieli pompą. Na wyświetlaczu pokazuje się kod "6". Pamięć błędów czysta - brak nowych wpisów.

5. Z tego, co wyczytałem w manualu kod "6" oznacza osiągnięcie temperatury wody, mimo dalszego zapotrzebowania na ciepło.

i tak zacząłem analizować sytuację, co też opiszę krok po kroku:

1. w systemie został dostawiony 1 kaloryfer (w/g mnie nie ma to wpływu),

2. Piec na sterowaniu Aratonem nie grzeje kaloryferów, ale poprawnie się włącza do podgrzewania wody w kranie

3. Piec na sterowaniu ręcznym działa i grzeje kaloryfery,

4. System jest odpowietrzony i ma prawidłowe ciśnienie,

5. Przy starowaniu ręcznym temperatura wejścia i powrotu jest odczytywana (myślałem, ze walnął czujnik temperatury i piec się pogubił),

6. Przy sterowaniu Auratonem temperatura wejścia i powrotu też jest czytana (z tym, że wartość t1 i t2 są równe, bo mimo obiegu wody, palnik nie podgrzewa)

7. Bypass przy grzaniu manualnym jest zimny, więc nie ma zatkanego układu i obiegu bypassem,

Reasumując - praktycznie nic nie było robione, a piec przestał się włączać na komendę Auratona.

Ma ktoś jakiś pomysł czemu zaprotestował ?

Reasumując - praktycznie nic nie było robione, a piec przestał się włączać na komendę Auratona.

Ma ktoś jakiś pomysł czemu zaprotestował ?

Piec włącza się na jego komendę, bo reaguje. Ja zacząłbym od restartu kotła, bo czasem dziwne rzeczy się dzieją. ;)

Może ustawiłeś za niską temperaturę wody w obiegu (Przycisk "grzejnik" (2), potem "+" (3) i zatwierdzić "Enter" (4))?

Piec włącza się na jego komendę, bo reaguje. Ja zacząłbym od restartu kotła, bo czasem dziwne rzeczy się dzieją. ;)

Może ustawiłeś za niską temperaturę wody w obiegu (Przycisk "grzejnik" (2), potem "+" (3) i zatwierdzić "Enter" (4))?

Restart robiłem przez guzik. Odpinałem od prądu. Nie robiłem resetu i powrotu do nastaw fabrycznych.

Temperaturą już mieszałem nawet do 75 stopni i nic. Normalnie na 40-45 chodził aż miło...

Temperaturą już mieszałem nawet do 75 stopni i nic.

Hmmm...

Co do kodów, to w moim manualu dla MCR'a (nie II) mam:

0: Tryb gotowości (brak zapotrzebowania na ciepło)

1: Pracuje wentylator / Wybieg pompy

2: Próba zapłonu palnika

3: Sposób pracy: tryb ogrzewania

4: Sposób pracy: Tryb c.w.u.

5: Zatrzymanie (3 do 10 minut) - żądana temperatura zasilania została osiągnięta, zapotrzebowanie na ciepło w dalszym ciągu

jest

6: Rodzaj pracy pompy (tryb ogrzewania)

7: Rodzaj pracy pompy (Tryb c.w.u.)

8: t1 > Tset.

9: Zatrzymanie