maciekembi 16.10.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 sorry. pomyłka. świeci "6" i pompa chodzi. To 5 mi raz się okazało....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekembi 16.10.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Sorry - pomyłka. Świeci 6 i pompa chodzi co chwilę, palnika nie wysterowuje do włączenia. To 5 mi się raz okazało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 16.10.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 OK, a jak zewrzesz kable idące od auratona (po uprzednim jedo odpięciu), to kocioł się włączy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekembi 16.10.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 te przewody od sterownika do pieca? Nie próbowałem. Sprawdzę. Upgrade do newsów: po włożeniu Czujki do lodówki i znacznemu obniżeniu jej temperatury piec ruszył, ale po kilku minutach wyłączył palnik i został na pompie. ("6" na wyświetlaczu). Wygląda tak, jakby Auraton albo błędnie mierzył temperaturę (Choć na wyświetlaczu pokazuje wiarygodne wyniki) i Sterował piecem w jakiś dziwny sposób... Wrócę do domu, to zewrę przewody i sprawdzę, czy załącza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 16.10.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 te przewody od sterownika do pieca? Nie próbowałem. Tak - właśnie te. Sprawdź i daj znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekembi 16.10.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 wieczorkiem skrobnę co z tego wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekembi 16.10.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Więc:Przestawiłem Auratona na inną częstotliwość (z domyślnego 86 na którym śmigał 5 lat na 100) i wszystko wróciło do porządku. Piec się włącza i podtrzymuje. Widocznie czujnik i nadajnik Auratona tracił kontakt z odbiornikiem i tuż po załączeniu odłączał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 17.10.2012 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Więc: Widocznie czujnik i nadajnik Auratona tracił kontakt z odbiornikiem i tuż po załączeniu odłączał.... Albo pojawiło się w okolicy coś, co zakłóca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekembi 17.10.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Z drugiej strony ściany postawiłem ściankę działową, która jest dość gęsto zastelażowana w środku.... może to to, choć dziwne, że zmiana częstotliwości coś zmieniła - wszak idzie na tym samym paśmie... No, ale - działa. Cykl przez noc przeszedł bez problemu. ufff. Dzięki za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
69wojtek 23.10.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Witam Proszę o poradę. Jestem użytkownikiem kotła MCR 24T. Przez dwa sezony grzewcze używałem sterownika AD 137. W tym tygodniu zakupiłem i podłączyłem czujnik temperatury zewnętrznej AD 225. Czujnik ten nie współpracuje z AD 137. Chcę zakupić sterownik, który współpracowałby z AD 225 jako sterownik pogodowy. Który możecie polecić Celcia 20, PT 55, a może nowy qSense? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 24.10.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 W tym tygodniu zakupiłem i podłączyłem czujnik temperatury zewnętrznej AD 225. Czujnik ten nie współpracuje z AD 137. Chcę zakupić sterownik, który współpracowałby z AD 225 jako sterownik pogodowy. Czujnik nie musi z nim współpracować, bo jest podłączany do kotła a nie sterownika. Kocioł posiada wbudowaną automatykę pogodową, kwestia ustawienia krzywych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
69wojtek 24.10.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Może od początku. Kupiłem AD 225, podłączyłem do kotła, kocioł zaczął pracować z AD 225, ustawiłem TZ 50 stopni, na AD 137 ustawiłem 20,5 stopnia. W domu było 18,5 stopnia, na zewnątrz 8 stopni.Włączyłem i myślę teraz jest tak jak w książce napisane, jestem gość. Minęło 4 godziny, kocioł pracuje, W domu temperatura 19 stopni, sprawdzam na kotle T1- 28 stopni, zmieniłem TZ na 60 stopni, kocioł w dalszym ciągu pracuje na T1- 28 stopni,minęło 2 godziny w domu dalej 19 stopni. Pytanie, dlaczego kocioł nie dogrzał do temperatury zadanej na AD 137 do 20,5 stopnia? Co robię. Odłączam Ad 225, ustawiam TZ na 40 stopni, mija pół godziny i w domu jest 20,5 stopnia! Dzwonię do serwisanta i pytam Czy AD 225 i AD 137 mogą razem współpracować (tak jest napisane w instrukcji)? Serwisant mówi że NIE i muszę kupić sterownik pogodowy.... Niech mnie ktoś oświeci gdzie JA robię błąd. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 25.10.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Pytanie, dlaczego kocioł nie dogrzał do temperatury zadanej na AD 137 do 20,5 stopnia? Obstawiam, że nie zmieniałeś krzywej grzewczej? Po podłączeniu AD 225, w sytuacji gdy (chrono)termostat pokojowy nie jest zgodny z OpenTherm (nie reguluje mocy palnika) kocioł realizuje grzanie według krzywej grzewczej i wyłącza się w momencie rozwarcia styków termostatu pokojowego. Ponieważ wczoraj było w miarę ciepło, to kocioł nie grzał na maksa tylko do tylu ile mu wynikało z krzywej. Zajrzyj do instrukcji i zwiększ nachylenie krzywej - będzie szybciej osiągał maks. moc palnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
69wojtek 25.10.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Podłączyłem jeszcze raz AD 225 do kotła, ustawiłem krzywą grzewczą- nachylenie 1,5- P1 75, P27 20, P28 20 , P29 -17 (wg. instrukcji technicznej, strona 36). Na AD 137 ustawiłem 20,5 stopnia C. Na zewnątrz jest 7 stopni C. Kocioł pracuje przez cały czas z T1 33- 34 stopnie ( kilka godzin). W domu jest 19,5 stopnia C. Dlaczego nie dogrzewa do zadanych 20,5 stopnia C? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 26.10.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Podłączyłem jeszcze raz AD 225 do kotła, ustawiłem krzywą grzewczą- nachylenie 1,5- P1 75, P27 20, P28 20 , P29 -17 (wg. instrukcji technicznej, strona 36). Na AD 137 ustawiłem 20,5 stopnia C. Na zewnątrz jest 7 stopni C. Kocioł pracuje przez cały czas z T1 33- 34 stopnie ( kilka godzin). To ile jest na dworzu jest mniej istotne niż to ile kocioł widzi "na czujniku". Z wykresu wynika, że przy krzywej 1,5 i temperaturze na zewnątrz 10°C temperatura wody w obiegu to 35°C. Podnieś krzywą do 2 lub 2,25 i zobacz jak wtedy będzie się zachowywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanseban 26.10.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Czy u Was również dość często pojawia się stan oznaczany numerem 5 na wyświetlaczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 26.10.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Czy u Was również dość często pojawia się stan oznaczany numerem 5 na wyświetlaczu? Piątka to jak najbardziej normalny tryb - nie ma powodu do zmartwień. Woda w obiegu nagrzana do żądanej, ale termostat nie zasygnalizował, że już osiągnął ustawioną temperaturę pomieszczenia. Kocioł w tym momencie ma wyłączony palnik, pompa tłoczy wodę w obiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
69wojtek 27.10.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) Do CitroCerber . Dziękuję za cenne wskazówki. Testuję krzywe grzewcze wg. załączonej instrukcji do kotła oraz krzywą grzewczą wg face z tego wątku (strona 28 dwadzieścia osiem). Zobaczę jak się kocioł będzie zachowywał. Pytałem w sklepie o celcia20, sprzedawca powiedział, że była promocja razem z kotłem za ...1 zł dla instalatorów, polecał mi nowe sterowniki sterowniki iSense i qSense....Zbieram info na temat tych sterowników. Pozdrawiam. Edytowane 27 Października 2012 przez 69wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitpower 28.10.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Witam, wszystkich ......zimno się po woli robi, to i może już jakieś wnioski?Zaczynam pierwszy sezon grzewczy ale, zacznę jak to było latem.Latem tylko grzanie C.W.U zużycie około 120-160m3 gazu, zasobnik 150L, rodzina 3 osoby , wanna+ prysznic.W tej chwili C.W.U z recyrkulacją +C.O, powierzchnia ogrzewania 100m2, w domu 21*C, łazienka 24*C , głowice ładnie zamykają nastawioną temperaturę, zużycie 7m3 /24h.Nie mam termostatu pokojowego, ponieważ nie mam pomieszczenia reprezentatywnego:D. Docelowo będę ogrzewać za chwile kolejne piętro 100m2 ( gdy wprowadzą się najemcy), i jak dam radę wyremontować poddasze,kolejne 107m2. Razem całkowita powierzchnia ogrzewana za pomocą tego kotła to 327m2:DJedyne urządzenia do czujnik zewnętrzny + głowice.Dom jest wolno stojący, ocieplony, z wymienioną stolarką okienną.W tej chwili kocioł pracuje na krzywej 1.Praca palnika wygląda tak, że kocioł pracuje w "3" jakieś 4 minuty, po czym ma pauze na jakieś 30-40 minut, przechodzi w "5" lub "8" pozdrowionka PIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coala 30.10.2012 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 WitamBardzo proszę o pomoc jak mam ten piec ustawić ?W tamtym roku kupiłem w/w piec, zmodernizowałem instalacje CO (miedź, grzejniki aluminiowe, brakuje mi tylko głowic termostatycznych).I teraz tak w tamtym roku od grudnia 2011 do teraz czyli pażdziernik 2012 zuzyłem 2700 m3 gazu. W tamtym roku dom miałem nie ocieplony w tym mam ocieplony 10cm steropianu. Od poczatku października grzeję ale szok dla mnie jest taki że obecnie przy temp -1 stopni C piec zużywa ok 15 m3 gazu. Co prawda jeszcze remontuję jeden pokój i mam zdjęty kaloryfer ale to nie powinno powodować takiego zużycia. Powierzchni grzejnej mam ok 200m2. Nie wiem co zrobić mam pogodówkę ustawiona na 18 stopni przy 20 na zewnatrz i 50 stopni przy -20 na zewnątrz. Proszę o radę moze przejść na regulację pokojową a nie pogodową sam już nie wiem ale wydawało mi się że po ociepleniu spalanie spadnie a tu chyba to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts