CitroCerber 13.11.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Mam MCR II 24 T i problem z ciśnieniem pokazywanym na kotle, gdy kocioł jest zimny to pokazuje powiedzmy 1,5 bara a gdy się rozgrzeje to wzrasta do 2 lub trochę więcej, czy to jest wina naczynia w piecu i zbyt małą ilością powietrza ? Skąd te wahania ? Mam tak samo - nawet z dodatkowym naczyniem zbiorczym w układzie i jest to jak najbardziej normalne. Fizyki nie oszukasz. Naczynie jest pompowane do 1 bara w fabryce. I jeszcze jedno pytanie, czy ten odpowietrznik od pompy w kotle ( z tyłu jest zaworek) też musi być zakręcony ? Oba odpowietrzniki w trakcie normalnej pracy powinny być zkręcone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanseban 13.11.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Skoro coś innego grzeje, to chyba termostat podpięty do kotła powinien to zauważyć i przestać grzać - nieprawdaż? Prawdaż, chyba że ma byc odwrotnie, skutek (temperatura podniesiona w pomieszczeniu) ma wyniknąc z przekierowania ciepła z alternatywnego źródła. Logika nie zawsze jest prosta. Rozumiem, że poza użyciem 7-8 (termostatu pokojowego) sie nie da inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 13.11.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Prawdaż, chyba że ma byc odwrotnie, skutek (temperatura podniesiona w pomieszczeniu) ma wyniknąc z przekierowania ciepła z alternatywnego źródła. Logika nie zawsze jest prosta. Hmmmm.... Czyli: Blokada kotła zanim włączy się alternatywa i nagrzeje do pożądanej temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanseban 13.11.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Nie, nie.Chodzi o blokade kotła jeśli alternatywa jest w stanie przejąc rolę źródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 13.11.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Nie, nie. Chodzi o blokade kotła jeśli alternatywa jest w stanie przejąc rolę źródła ciepła. Ciężko mi się dzisiaj myśli. Włączasz alternatywę i w tym momencie kocioł ma się zatrzymać - tak? Czy jakoś inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mammaz 13.11.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Witam. Mam MCR 24T, tylko ogrzewanie podłogowe na powierzchni 200m kw., dwa rozdzielcze (parter, piętro) z przepływomierzami i pompami, w pomieszczeniach termostaty, które po osiągnięciu zadanej temperatury zamykają pętle w danym pomieszczeniu, brak pogodówki (czujnika zewnętrznego) i termostatu podłączonego do pieca, któryby go wyłączał. Na stałe mam włączone ogrzewanie wiatrołapu i dwóch łazienek (nie ma w nich termostatów wyłączających pętle). Mam pewien problem (pytanie). Kocioł dosyć często chodzi na kodzie 5 – pompa w kotle chodzi bez przerwy a palnik załącza się co 3-10 minut. Czy jest możliwość takiej regulacji w kotle, aby pompa włączała się tylko gdy działa palnik. Zmierzony pobór prądu na kodzie 5, gdy chodzi pompa, a nie pali palnik to około 60 watt. Jeśli nie można tak zrobić, czy możliwe jest wyłączenie pompy do c.o. (załączałaby się tylko przy c.w.u.), a funkcje pompy z kotła przejęłyby pompy przy rozdzielaczach. Będę wdzięczy za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 13.11.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Witam. Mam MCR 24T, tylko ogrzewanie podłogowe na powierzchni 200m kw., dwa rozdzielcze (parter, piętro) z przepływomierzami i pompami, w pomieszczeniach termostaty, które po osiągnięciu zadanej temperatury zamykają pętle w danym pomieszczeniu, Przydałoby się sprzegło hydrauliczne. brak pogodówki (czujnika zewnętrznego) i termostatu podłączonego do pieca, któryby go wyłączał. Na stałe mam włączone ogrzewanie wiatrołapu i dwóch łazienek (nie ma w nich termostatów wyłączających pętle). Mam pewien problem (pytanie). Kocioł dosyć często chodzi na kodzie 5 – pompa w kotle chodzi bez przerwy a palnik załącza się co 3-10 minut. Skoro nie ma czegokolwiek, co by informowało, że w pomieszczeniach temperatura jest OK, to tak będzie pracował - nagrzewa do ustawionej temperatury obwodu, wyłącza palnik, temperatura spada, włącza palnik. Czy jest możliwość takiej regulacji w kotle, aby pompa włączała się tylko gdy działa palnik. Nie. Jeśli nie można tak zrobić, czy możliwe jest wyłączenie pompy do c.o. (załączałaby się tylko przy c.w.u.), a funkcje pompy z kotła przejęłyby pompy przy rozdzielaczach. Nie da rady jej wyłączyć w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mammaz 13.11.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Dziękuje za odpowiedź. Jakie funkcje w moim układzie spełniałoby sprzęgło hydrauliczne (jakie miałoby zalety). Jakiej jest wielkości, bo mam mało miejsca w skrzynce rozdzielaczowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 14.11.2012 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 (edytowane) Dziękuje za odpowiedź. Jakie funkcje w moim układzie spełniałoby sprzęgło hydrauliczne (jakie miałoby zalety). Jakiej jest wielkości, bo mam mało miejsca w skrzynce rozdzielaczowej. O funkcjach sprzęgła było juz na forum. Co do wielkości to mniej-więcej takie: Teraz dopiero zauważyłem, że machnęli się z wymiarami - ono powinno mieć 40 cm nie 400 - przecinek im się przesunął. Edytowane 15 Listopada 2012 przez CitroCerber Errata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubeczek 14.11.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Witam, ponownie zwracam się z prośbą do Wszystkich, którzy mają taki piec. Szukam zdjęcia płytki sterwniczej pieca MCR. Wystarczy zdjąć obudowę, "położyć" korpus sterowiczy do przodu, odsłonić klapkę i zrobić "cyk". Chodzi mi o okolice złącza X9. Z treści forum wnioskuję, że raczej wiadomo, o jakie miejsce mi chodzi (okolice podłączenia termostatu). Uszkodziłem płytkę w tym miejscu, wydaje mi się że mam pomysł, jak naprawić, lecz potrzebuję zdjecia dobrej jakości (z telefonu komórkowego mam, ale jest zbyt rozmyte - nie widać ścieżek). Bardzo proszę kogokolwiek o pomoc i podesłanie mi takiego zdjęcia. Pozdrawiam Qubeczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 15.11.2012 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 (edytowane) Bardzo proszę kogokolwiek o pomoc i podesłanie mi takiego zdjęcia. Proszę bardzo: Edytowane 15 Listopada 2012 przez CitroCerber Wyraźniejsze fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanseban 15.11.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Witam, Bardzo proszę kogokolwiek o pomoc i podesłanie mi takiego zdjęcia. Qubeczek Szkoda że nie odbiera kolega wiadomości prwatnych na FM, bo nie chciaem śmiecić tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mammaz 15.11.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Witam Mam pytanie odnośnie pogodówki. Zauważyłem, że w instrukcji dla MCR II dla wszystkich krzywych grzewczych parametry początkowe P 27 i P 28 (maksymalna temperatura na zewnątrz, minimalna temperatura zasilania) wynoszą po 20 stopni (wszystkie krzywe zaczynają się z tego samego punktu). Także Forumowicze w zasadzie stosują te parametry początkowe. Ja chciałbym, żeby kocioł rozpoczynał grzanie od 10 stopni na zewnątrz przy temperaturze zasilania 34 stopni, a następnie temperatura zasilania wzrastała co 2 stopnie przy spadku 5 stopni na zewnątrz (czyli przy 5 stopniach zasilanie 36, przy 0 stopni zasilanie 38 stopni). Zakończyłbym ustawienie maksymalnej temperatury zasilania P1 na 44 stopniach przy temperaturze zewnętrznej – 15 stopni. Czy są jakieś przeciwwskazania do takiego ustawienia krzywej grzewczej, szczególnie co do parametrów początkowych P 27 i P 28. Pozdrawiam mammaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siekieramotyka 15.11.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Też chciałbym się dołączyć do tego pytania, mam sterownik c-mix z termostatem iSense i tam zupełnie inaczej opisują krzywe grzania. Wygląda to tak: Ogrzewanie podłogowe Izolacja budynku Bardzo dobra Dobrze Przeciętna Dobra SłabaWpływ temp. pom. 1 2 3 3 4Podst. zewn. 16 17 18 19 20Podst. t. zasil. 20 20 20 20 20Klima zewn. -10 -10 -10 -10 -10Klima t. zasil. 40 40 40 40 40 Według mnie można zrobić tak jak pisze mammaz, grunt aby w domu było ciepło. A propos, ma ktoś jeszcze z Was iSense i dwa obiegi grzewcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 15.11.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 iSense i tam zupełnie inaczej opisują krzywe grzania. Inaczej, bo to są krzywe iSense a nie kotła. Według mnie można zrobić tak jak pisze mammaz, grunt aby w domu było ciepło. Tak - w końcu po to są parametry aby dostosować do swoich wymagań/potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjankowski79 17.11.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Od niedawna jestem posiadaczem MCR II z 100 zasobnikiem, regulator to iSense. Dziś podłączyłem zewnętrzny czujnik temperatury i zauważyłem dziwne zachowanie pieca, które objawia się tym, że piec podgrzewa c.w.u. do 60*C kiedy zadana temperatura P2 ustawiony jest na 45 stopni. Drugie moje pytanie dotyczy na jakich ustawieniach pogodówki chodzi mój piec tzn na ustawieniach iSense czy na ustawieniach pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 18.11.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Od niedawna jestem posiadaczem MCR II z 100 zasobnikiem, regulator to iSense. Dziś podłączyłem zewnętrzny czujnik temperatury i zauważyłem dziwne zachowanie pieca, które objawia się tym, że piec podgrzewa c.w.u. do 60*C kiedy zadana temperatura P2 ustawiony jest na 45 stopni. Bo parametr P31 masz domyślnie ustawiony na 15 ---> 45+15 = 60, co w tym dziwnego? Drugie moje pytanie dotyczy na jakich ustawieniach pogodówki chodzi mój piec tzn na ustawieniach iSense czy na ustawieniach pieca? iSense. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siekieramotyka 18.11.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Od niedawna jestem posiadaczem MCR II z 100 zasobnikiem, regulator to iSense. Dziś podłączyłem zewnętrzny czujnik temperatury i zauważyłem dziwne zachowanie pieca, które objawia się tym, że piec podgrzewa c.w.u. do 60*C kiedy zadana temperatura P2 ustawiony jest na 45 stopni. Drugie moje pytanie dotyczy na jakich ustawieniach pogodówki chodzi mój piec tzn na ustawieniach iSense czy na ustawieniach pieca? Ale przecież mając iSense temperaturę cwu ustawiasz w iSense a nie na kotle. Jaka tam ustawiłeś temperaturę ? W tym przypadku iSense ma wyższy priorytet od ustawień kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjankowski79 19.11.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Ale przecież mając iSense temperaturę cwu ustawiasz w iSense a nie na kotle. Jaka tam ustawiłeś temperaturę ? W tym przypadku iSense ma wyższy priorytet od ustawień kotła. Temperatura wody na iSense ustawiona jest godzinowo czyli od 5:30 do 23:00 45*C a pomiędzy 23:01 do 5:29 grzanie wody jest wyłączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 19.11.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 W tym przypadku iSense ma wyższy priorytet od ustawień kotła. Jesteś pewien, że dotyczy to także ustawień niedostępnych z poziomu użytkownika? Parametr 31 jest właśnie takim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts