Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja pieca De Dietrich MCR 24

nonek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam mam pytanie teoretyczne. Czy po okresie w którym dom zakumulował ciepło i temperatura w domu przy P1 ustawionym na temp 40 st dochodzi do 21 st, stopniowe obniżanie P1 może doprowadzić do zmniejszenia temperatury wewnątrz z automatycznym zwiększeniem zapotrzebowania na gaz? Chcemy obniżyć temp do 20 st w domu.

Witam mam pytanie teoretyczne. Czy po okresie w którym dom zakumulował ciepło i temperatura w domu przy P1 ustawionym na temp 40 st dochodzi do 21 st, stopniowe obniżanie P1 może doprowadzić do zmniejszenia temperatury wewnątrz z automatycznym zwiększeniem zapotrzebowania na gaz? Chcemy obniżyć temp do 20 st w domu.

To ja odpowiem też teoretycznie: temperatura się obniży ale zużycie gazu również. :)

Witam forumowiczów. Proszę o poradę. Mam piec De Dietrich MCR 24 i regulator pokojowy ad 137. na czym polega mój problem? Piec bardzo często się załącza i wyłącza. gdy na sterowniku osiągnie temperaturę 20,5 stopnia to się wyłącza, mija kilka minut i znowu się załącza. i tak przez cały czas. Piec bardzo często tak pracuje, szczególnie jak jest -10 stopni i zimniej. Czy można na tym sterowniku ad 137 ustawić tak, żeby się wyłączał się jak osiągnie 20,5 stopnia, a załączał jak temperatura spadnie do 19,5 stopnia? Czytałam, że np. w regulatorze auraton 2005 można tak ustawić. bardzo proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam.

Hej, CitroCerber jaka cena za zegar?

85zł z wliczoną wysyłką rejestrowaną. :) W zestawie: Zegar, instrukcja montażu i programowania, wkręty i tulejki mocujące.

Kolejna partia zegarów będzie trochę inna - czarna obudowa i białe przyciski - jak będę miał chwilę to wrzucę fotki. Za to nowsza wersja ma więcej miejsc w pamięci - poprzednia miała 20, ta ma 42 i dodatkowo funkcję "urlop" - program, który jest nadrzędny i można go aktywować na określoną liczbę dni.

Jakby ktoś nie mógł patrzeć na czerń, to mogę obudowę pomalować na kolor jasnoszary. ;)

Witam wszystkich grzejących sie przy cieple z MCR24 i życzę najlepszego w Nowym Roku.

Jak prawie każdego na tym forum przygnał mnie w to miejsce pewien problem.

Ogrzewam dom MCR24 T+ czujnik temp. zew. + Celcia 20.Problem polega na tym że w momencie gdy Celcia jest podłączona piec nie potrafi się uruchomić. Piec włącza się na kilka sekund (idzie wentylator,gaz, pompa) następnie wyłancza się i tak bez końca. Na wyswietlaczu kotła wyswietla się na przemian 1, 6. Gdy na Celci drastyczne (recznie) zmienię zadaną temperaturę piec wystartuje normalnie i wyłączy się po osiągnieciu odpowiedniej temp.po czym wszystko wraca do punktu wyjścia. Zauważyłem że w momencie gdy piec głupieje (włącza się i wyłącza) na wyświetlaczu Celci miga naprzemian ikonka z kaloryferem i płomieniem , nie podaje temp. zew (piec za każdym razem poprawnie wskazuje temp. na zewnatrz) , a temp. pokoju pokazuje 80*C. Wymieniłem Celcie na nową i dalej to samo.

Po zdjęciu Celci i zwarcu przewodów piec normalnie działa.

Co może być powodem takiego działania?

Może coś z przewodami? Weź krótki odcinek przewodu i podłącz celcię tymczasowo bliżej kotła. Zobacz jak wtedy się zachowuje.

Podłączyłem celcie zaraz przy piecu i niestety jest bez zmian. Zauwazyłem że zaczyna głupieć dopiero po pewnym czasie od podłączenia (około godziny) .

Obawiam się ze może być coś z płyta główną w piecu.