dramy 09.01.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Witam chciałbym doradzić sie w kwestii optymalnego doboru strategii grzania do ogrzewania podłogowego + grzejniki. Niestety jestem po przejściach z uruchomianiem kotła - serwisant musiał źle wprowadzić ustawienia temperatury podłogówki i pierwszego dnia po odpaleniu kotła pękło mi 9 płytek gresowych - plytki były naprawdę gorące juz po 12h a były kładzione 2 tyg wcześniej i ogrzewania odpalane po raz pierwszy w nowym domu - to długa historia i oczywiście było brak winnego... serwisant nie miał pojęcia o wygrzewaniu wstępnym jastrychu pozatym na samym początku iSence zostało zainstalowane w kotłowni w piwnicy !! - a całe ogrzewanie ktorym ma sterować miesci sie na parterze i 1 p. Moja konfiguracja : MCR-24-II-T zasobnik 100l + AD-289 (iSence)+ zew czujnik pogodowy+AD-290 (cMix) Dom 200m2 na pierwszym pietrze mix - ogrzewanie podłogowe + grzejniki ( mix bo pomieszczenia są otwarte - kuchnia + hole podłogówka - salon i jadalnia grzejniki), na drugim piętrze tylko grzejniki. Podłogówka jest ustawiona jako obieg 1 ( strategia regulacji - cz. pokojowy), grzejniki to obieg 2 - strategia – „Cz.ze.” czyli zew czujnik pogodowy. Na grzejnikach pozakładane termostaty ale wydaje mi sie to nie do końca optymalnym rozwiązaniem. Rozumiem ze skoro podłogówka jest sterowana przez reg pokojowy - bedzie sie wyłączać po osiągnięciu nastawionej na iSence temperaturze a temp wody w obiegu podłogowym ustawiana przez krzywą grzania ( ?? czy to prawda czy reguluje ją piec a nie krzywa ), a co z grzejnikami które są ustawione na starategie - zew. czujnik temperatury ?? Czy w chwili gdy i Sence odnotuje osiągniecie zadanej temperatury to grzejniki przestaną grzać ( tak jak podłogówka) czy tylko na podstawie krzywej grzania piec będzie pracował tak jak wynika to z krzywej a jedyna możliwość sterowania grzejnikami to termostaty ?? Wydaje mi sie to trochę nie logiczne bo piec mimo termostatów i tak będzie grzał wodę a grzejniki ją "odbiją" jeśli osiągną zadana temperaturę na termostatach i chyba tylko na podstawie temp wody powrotu piec się wyłączy po jakimś czasie ?? W instrukcji iSence opisana jest jako najlepsza strategia grzania : zew. czujnik pogodowy + reg pokojowy i właśnie taka dla mnie jest najbardziej logiczna - krzywa grzania odpowiada za dobor optymalnej temp wody w ukladzie a reg pokojowy za wyłączenie / włączenie ogrzewania. Moj serwisant stwierdził ostatnio ze na szkoleniu im powiedzieli ze przy takich ustawieniach bedzie przegrzewanie domu i nie poleca tego ustawienia ... trochę to dla mnie dziwne bo takie rozwiązanie wydaje się optymalne – reguluje temperaturę w pomieszczeniu przez iSence a nie termostaty – one w tym wypadku były by rozkręcone na max. Niestety od samego początku mam duze przejscia z tym piecem i bede wdzieczny za kazdą porade - czy obecna moja konfiguracja pieca i strategie grzania są optymalne ?? Czy ma sens dołożenie drugiego iSence na 2 piętrze i podpięcie do niego tylko sterowaniem grzejników ?? – sprawdziłem na iSence i jest tam możliwość wyboru tylko dla jednego obiegu strategii „reg. pokojowy” wiec chcąc mieć taką strategię dla grzejników trzeba by dołożyć drugi regulator – pytanie czy jest sens. Niestety nie moge liczyć na serwisanta Dietrich ktory wpakowal mnie w duże straty jak rownież nie zna sie na iSence bo mowi ze to nowy sterownik… Edytowane 9 Stycznia 2013 przez dramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 10.01.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Niestety jestem po przejściach z uruchomianiem kotła - serwisant musiał źle wprowadzić ustawienia temperatury podłogówki i pierwszego dnia po odpaleniu kotła pękło mi 9 płytek gresowych - plytki były naprawdę gorące juz po 12h a były kładzione 2 tyg wcześniej i ogrzewania odpalane po raz pierwszy w nowym domu - to długa historia i oczywiście było brak winnego... serwisant nie miał pojęcia o wygrzewaniu wstępnym jastrychu pozatym na samym początku iSence zostało zainstalowane w kotłowni w piwnicy !! Współczuję serwisanta. Moja konfiguracja : MCR-24-II-T zasobnik 100l + AD-289 (iSence)+ zew czujnik pogodowy+AD-290 (cMix) Dom 200m2 na pierwszym pietrze mix - ogrzewanie podłogowe + grzejniki ( mix bo pomieszczenia są otwarte - kuchnia + hole podłogówka - salon i jadalnia grzejniki), na drugim piętrze tylko grzejniki. Masz schemat instalacji? W jaki sposób jest podłączona podłogówka? Mieszacz? TZM? Instrukcja jako przykład podaje: Natomiast u Ciebie jest tak naprawdę zestaw dwóch grzejników, bo ilość podłogówki jest minimalna - przy takim zestawie, to rozrzutnością jest kupowanie AD290 + AD289 - wystarczyłby TZM żeby ograniczyć temperaturę w obiegach podłogówki + AD289 (lub inny sterownik). cMix jest następcą VS5500+ i służy raczej do bardziej skomplikowanych układów niż dwie kondygnacje z grzejnikami (co nie znaczy, że w takiej konfiguracji nie będzie działać). Niestety nie moge liczyć na serwisanta Dietrich ktory wpakowal mnie w duże straty jak rownież nie zna sie na iSence bo mowi ze to nowy sterownik… Chyba serwisant jest nowy. iSense jest już kilka lat na rynku (inna sprawa, że nie w Polsce), to raczej AD290 jest "nowością" (w ofercie od sierpnia 2011). Edytowane 10 Stycznia 2013 przez CitroCerber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dramy 10.01.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Moja instalacja : Nie jestem w tym specem ale to chyba : cyrkulacja zawór mieszający i pompa do podłogówki Edytowane 10 Stycznia 2013 przez dramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 11.01.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 cyrkulacja zawór mieszający i pompa do podłogówki Pierwsza pompa od prawej to na 100% cyrkulacja CWU, widać też zawór trójdrogowy i pompę - jak piszesz od podłogówki. Oprócz tego są jeszcze jakieś rozdzielacze/rotametry do podłogówki? Nie piszesz nic o schematach - czyżby całość instalacji była robiona przez instalatora "z głowy"? P.S. Rurki plastikowe, które widać na fotkach w obwodach ogrzewania to zwykłe czy stabi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dramy 12.01.2013 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Pierwsza pompa od prawej to na 100% cyrkulacja CWU, widać też zawór trójdrogowy i pompę - jak piszesz od podłogówki. Oprócz tego są jeszcze jakieś rozdzielacze/rotametry do podłogówki? Nie piszesz nic o schematach - czyżby całość instalacji była robiona przez instalatora "z głowy"? P.S. Rurki plastikowe, które widać na fotkach w obwodach ogrzewania to zwykłe czy stabi? Schematu jeszcze nie posiadam - roboty jeszcze nie sa zakończone. Rurki stabi - tu niema sie do czego przyczepić. Rozadzielacze na 1 piętrze - te z niebieskimi korkami od podłogowki ( 3 pętle) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 12.01.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Schematu jeszcze nie posiadam - roboty jeszcze nie sa zakończone. Hmm... to raczej najpierw powinien być projekt a potem montaż. Fajnie byłoby wiedzieć jak to wszystko jest razem pospinane i podłączone do cMix'a. Rurki stabi - tu niema sie do czego przyczepić. OK, tak tylko z ciekawości pytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellanol 15.01.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Witam forumowiczów. Proszę o podpowiedź-mam piec MCRll, podłogówka około 50 m2, reszta grzejniki. Dom ponad 200 m2, bez pogodówki, regulator celcia 20. Problem pojawia sie, gdy włączam podłogówkę-mieszacz chodzi, ale po chwili na regulatorze znika płomyk i piec przechodzi na 0. Po chwili znowu rusza, wchodzi na moc 1 i potem znów się wyłącza. Ponadto grzejniki znacznie się ochładzają, kiedy puszczam podłogówkę. Kiedy chodzą tylko grzejniki wszystko wydaje się w porządku. Nie bardzo rozumiem dlaczego nie grzeją równocześnie grzejniki i podłogówka. Jakaś wskazówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 15.01.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Po chwili znowu rusza, wchodzi na moc 1 i potem znów się wyłącza. Co to jest "moc 1"? Ponadto grzejniki znacznie się ochładzają, kiedy puszczam podłogówkę. Kiedy chodzą tylko grzejniki wszystko wydaje się w porządku. Nie bardzo rozumiem dlaczego nie grzeją równocześnie grzejniki i podłogówka. Proste - Bo woda będzie płynęła tam, gdzie ma mniejsze opory przepływu. Musiałbyś skręcić trochę przepływ przez wszystkie pętle podłogówki. Jakaś wskazówka? Jakiś schemat podłączenia? Fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dramy 16.01.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Hmm... to raczej najpierw powinien być projekt a potem montaż. Fajnie byłoby wiedzieć jak to wszystko jest razem pospinane i podłączone do cMix'a. OK, tak tylko z ciekawości pytałem. Podłaczenie zgodnie z opisem w instrukcji do cmix Od lewej: kostka 1 - czarna kosta - podłączenie zasilania kostka 2 - zawor mieszajacy trójdrożny kostka 4 - pompa do podłogowki kosta zielona z opisem OTM - podłączenie do kotła kosta zielona z opisem OT1 - podłaczenie regulatora pokojowego ( iSense) szara kostka z opisem Tout - czujnik pogodowy zewnętrzny kostka z opisem T1 - czujnik temperatury za pompą do podłógówki Czy juz na tej podstawie można coś powiedziec na temat doboru strategii ? czy jest ona prawidłowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 16.01.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Podłaczenie zgodnie z opisem w instrukcji do cmix Chodziło mi o połączenia hydrauliczne, ale skoro już jesteśmy przy CMix to napisz jeszcze jak masz ustawione przełączniki obrotowe od pomp i zaworów. Najbardziej w sumie interesuje mnie jak jest podłączony zawór trójdrogowy. Edytowane 16 Stycznia 2013 przez CitroCerber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellanol 16.01.2013 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Witam. W instrukcji doczytałem, że piec pracuje z mocą od 1 do 5 (a "0" oznacza, że nie pracuje). Kiedy sprawdzam na Celcii to pokazuje się albo zero (wtedy płomyk znika, a więc piec sobie odpoczywa, albo pokazuje się 1, czyli działa z najmniejszą mocą (o ile dobrze to rozumiem). Nawet jesli rozkręcę na maksa grzejniki, to i tak Celcia pokazuje moc pieca 1. Co do skręcania przepływów, to wydaje mi się, że to własnie próbowałem robić - ale czy efektem tego będzie o wiele dłuższe rozgrzewanie się podłogówki? Co do zdjęć - załączam jedno - czy o to chodziło? Dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 16.01.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Co do skręcania przepływów, to wydaje mi się, że to własnie próbowałem robić - ale czy efektem tego będzie o wiele dłuższe rozgrzewanie się podłogówki? Efektem będzie, że więcej wody popłynie do grzejników, podłogówka powinna rozgrzewać się tak samo - no chyba, że skręcisz za mocno. Sprawdź i napisz jaka jest temperatura wody na wejściu i wyjściu z kotła jak działa podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellanol 17.01.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Efektem będzie, że więcej wody popłynie do grzejników, podłogówka powinna rozgrzewać się tak samo - no chyba, że skręcisz za mocno. Sprawdź i napisz jaka jest temperatura wody na wejściu i wyjściu z kotła jak działa podłogówka. Temperatura na wejściu 40-42, a na powrocie 22-23. Skręcanie przepływów trochę pomogło, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 17.01.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Temperatura na wejściu 40-42, a na powrocie 22-23. Skręcanie przepływów trochę pomogło, dzięki. To skręć je jeszcze trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 19.01.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Temperatura na wejściu 40-42, a na powrocie 22-23. Skręcanie przepływów trochę pomogło, dzięki. 20 st różnicy to trochę sporo. Ja ogrzewam pierwszy sezon moim kociołkiem i wciąż borykam się z regulacją podlogówki. Przypomnę że dom w całości ogrzewanie podłogowe ok.190m2, bez zbędnych mieszaczy, podłączone bezpośrednio do kotła pod kontrolą PT55 . Musze przyznać że to nie lada wyzwanie, ustawić wszystkie pętle (a jest ich 24 na dwóch rozdzielaczach w sumie) żeby równomiernie rozprowadzić temp. w każdym pomieszczeniu. CitroCerber podpowiesz mi może proszę jaką masz różnicę pomiędzy zasilaniem a powrotem? U mnie nie mogę zejść do 5 stopni pomiędzy, nawet jak wrzucę pompę na drugi bieg. Delta T to z regóły 9 st, nawet pod koniec ładowania. Przepływ na rozdzielaczach pokazuje mi max 1l/min. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 20.01.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 CitroCerber podpowiesz mi może proszę jaką masz różnicę pomiędzy zasilaniem a powrotem? U mnie nie mogę zejść do 5 stopni pomiędzy, nawet jak wrzucę pompę na drugi bieg. Delta T to z regóły 9 st, nawet pod koniec ładowania. Przepływ na rozdzielaczach pokazuje mi max 1l/min. Ja mam deltę około 10, natomiast przepływy to można o kant d..y potłuc, bo to co mam, to nie potrafi wskazywać poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas90 21.01.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 WitamPanowie mam pytanie jakieś dwa miesiące temu miałem przegląd pieca taki coroczny od dwóch tygodni mam następujący problem pojawia się błąd E4, patrzyłem jak zachowuje się piec po skasowaniu awarii, podaje iskrę i zapala palnik za chwilkę gaśnie i tak pięć razy i znowu pojawia się awaria, jednak czasami jak odpali to chodzi i nie ma problemu dzwoniłem do gościa który robił przegląd i on twierdzi że to problem jakiejś uszczelki. Wiem że piec pracuje na nadciśnieniu zastanawiam się czy faktycznie mogłoby to spowodować że sterownik nie widzi prądu jonizacji i wywalać błąd. Na domiar złego facet jest chory może przyjechać pod koniec tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 21.01.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Wiem że piec pracuje na nadciśnieniu zastanawiam się czy faktycznie mogłoby to spowodować że sterownik nie widzi prądu jonizacji i wywalać błąd. Wykręć czujnik, przeczyść go ostrożnie i wkręć z powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas90 21.01.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 oglądałem elektrodę tam jest zintegrowana iskra i jonizacja ja w palnikach przemysłowych mam styczność z oddzielną iskrą i jonizacją ale wezmę ją faktycznie może wyczyszczę i sprawdzę przerwę choć to nie ma znaczenia bo jak by było za mała lub za dużo to by ewentualnie nie odpalał a ja widzę płomień czyli brak jonizacji facet mówił że ciągnie lewe powietrze i to zakłóca pracę palnika że to podobno normalne ale to dopiero 3 sezon pieca i już jakaś uszczelka się rozwaliła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 21.01.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Ja mam deltę około 10, natomiast przepływy to można o kant d..y potłuc, bo to co mam, to nie potrafi wskazywać poprawnie. Czyli wychodzi podobnie u ciebie widzę. Ja mam wszystko w fazie testów jeszcze 2 rozdzielacze po 12 obwodów ok.1400m/b rury i nie ma żadnego sprzęgła hydraulicznego. Ciekawi mnie czy da radę przy -20, ale być może tej zimy nie będę miał już szansy potestować. Jak nie będzie dawać rady to czekają mnie zmiany Tymczasem zasilanie ustawione od 27 - 35st. Spalanie ok. 7m na dobę przy tej temp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts