qubeczek 22.01.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Czyli wychodzi podobnie u ciebie widzę. Ja mam wszystko w fazie testów jeszcze 2 rozdzielacze po 12 obwodów ok.1400m/b rury i nie ma żadnego sprzęgła hydraulicznego. Ciekawi mnie czy da radę przy -20, ale być może tej zimy nie będę miał już szansy potestować. Jak nie będzie dawać rady to czekają mnie zmiany Tymczasem zasilanie ustawione od 27 - 35st. Spalanie ok. 7m na dobę przy tej temp. Pozdrawiam Witam, interesuje mnie cały czas spalanie. Mabram - jaką masz powierzchnię, i co znaczy "przy tej temperaturze" - czyli jakiej ? Ja mam 260 m2, dom 87kWh/m2/rok, i teraz przy -10 spala mi około 15 m3/dobę, co mnie trochę boli po porfelu, i zastanawiam się, czy to w normie ? Masz samą podłogówkę, czy również grzejniki ? Pozdro Qubeczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 22.01.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 jak regulować albo ustawić piec kiedy nie mam żadnego dodatkowego regulatora? Da się to jakoś ustawić np ustawić temp wody CO czy nie da się w ogóle i sterownik musi być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 22.01.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 jak regulować albo ustawić piec kiedy nie mam żadnego dodatkowego regulatora? Da się to jakoś ustawić np ustawić temp wody CO czy nie da się w ogóle i sterownik musi być? Temperaturę wody ustawisz w kotle, żeby grzać według krzywych to potrzebujesz czujnik temperatury zewnętrznej. Najprostszy termostat mechaniczny to koszt kilkudziesięciu złotych i od biedy pozwala na sterowanie temperaturą w pomieszczeniach o ile układ grzewczy nie ma zbyt dużej bezwładności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 22.01.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Witam, interesuje mnie cały czas spalanie. Mabram - jaką masz powierzchnię, i co znaczy "przy tej temperaturze" - czyli jakiej ? Ja mam 260 m2, dom 87kWh/m2/rok, i teraz przy -10 spala mi około 15 m3/dobę, co mnie trochę boli po porfelu, i zastanawiam się, czy to w normie ? Masz samą podłogówkę, czy również grzejniki ? Pozdro Qubeczek Rany 15 to bym się załamał trochę. W domu 20st, temp na zewnątrz -6, CWU podgrzewane (dogrzewane) 3 razy na dobę, powierzchnia domu całkowita ok.230m, na całości podłogówka oprócz garażu który ma 31m2 i "kotłowni" 10m2 - tam są grzejniki podłączone bezpośrednio też pod rozdzielacz. Rurki w podłodze wszędzie co 10-12 cm. Na te warunki spalanie średnie dobowe to ok.7m3. Jak było ok -10, to wzrosło sapalanie do ok. 8,5-9m3. Dom ocieplony 15cm styro, 20 styro na podłodze na gruncie, 35 cm wełny w dachu po całości. Moje ogrzewanie wciąż w fazie testów,(kręce przy rozdzielaczach żeby to ogarnąć )Temp na zasilaniu ustawiona od 27-35st, (przy -8 to widziałem najwięcej 30st). Dobowo przy tej temp. wiadro kondensatu wypływa z kotła. Pozdrawiam Edytowane 23 Stycznia 2013 przez Mr_Mabram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtsw466 26.01.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 CitroCerber a jaką Ty masz ustawioną temp. zasilania? Gdzieś tu wyczytałem że przy przewymiarowanych grzejnikach kondensat powinien mieć zasilanie pomiędzy 45 a 50 st. Ja mam mieszaną instalację (50% podłogówka 50% grzejniki) i mam ustawioną TZ na 36st. Mamy komfort w domku (około 20,6 st). Spalanie przy -9 na dworze około 9m3. Zastanawiam się czy podniesienie temp. zasilania będzie miało wpływ na zmniejszenie spalania, chociaż powinno być odwrotnie. Ja użytkuję swojego MCR od lutego 2012 i po kilkunastu próbach ustawień różnych kombinacji ustawień, różne krzywe, sterowanie pokojowe i pogodowe skłaniam się do twierdzenia że ten kociołek ma jednak trochę za dużą moc minimalną. W moim przypadku praktycznie nie ma różnicy w spalaniu pomiędzy sterowaniem pokojowym i pogodowym. Kociołek miast modulować, idzie cały czas z przerwami na minimalnej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 27.01.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 CitroCerber a jaką Ty masz ustawioną temp. zasilania? Minimalna 29, maksymalna 47. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pavulon 27.01.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Mamy klopt z ustawieniami - prosimy o pomoc Piec MCR/ 24Tzasobnik 100lcelcia 20czujnik pogodowy pice nie dogrzewa domu ustawienia na piecutemp zas 75 - osiagane 40tem cwu 55 - osiagane 44 na celci wszsytkie temp zalecane 20c - tem w pok 17 - w info na celci moc pracy pieca 2 w skali 1-5 jak zmusic piec do zwiekszenia mocy grzania co ? prosimy o pomoc w miare szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtsw466 27.01.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Minimalna 29, maksymalna 47. Ta maksymalna to jaki parametr? A mógłbyś podrzucić swoje parametry krzywej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtsw466 27.01.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 I jak wygląda u ciebie pazerność na gaz twojego MCR przy obecnych temp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 27.01.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Ta maksymalna to jaki parametr? A mógłbyś podrzucić swoje parametry krzywej? Maksymalna to P1, a jednocześnie parametr sterownika PT59X. Krzywej nie używam, bo nie mam czasu na tyle, żeby testować ustawienia - używam regulacji PI. I jak wygląda u ciebie pazerność na gaz twojego MCR przy obecnych temp? Ciężko powiedzieć, bo spadłem do taryfy W2-1 na podstawie tego co zużyłem w zeszłym roku , a samemu zawsze zapominam spisać stan licznika, żeby miesiąc podliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 28.01.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 jak zmusic piec do zwiekszenia mocy grzania co ? Jaką masz ustawioną regulację: pogodową czy według temperatury pomieszczenia? Jak masz ustawioną krzywą grzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pavulon 28.01.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 wczesniej mialem pogodowkeale przelaczylem sie na celci na temp. pomieszczenia i dalej jest dziwniepiec max chodzi na moc 2grzejniki robia sie cieple doslownie na chwilke ustawilem temp zadana 25stopnia piec dalej sobie chodzi na minimalnych mocach i tem jest okolo 17stopni w pomieszczeniu krzywa grzania - wtedy jak pogodowka ?nie doszedlem do tego punku w celcii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 28.01.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 a piec dalej sobie chodzi na minimalnych mocach a jakie masz obroty wentylatora na wyświetlaczu w kotle? krzywa grzania - wtedy jak pogodowka ? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pavulon 28.01.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Zas 49Pow 27Obr 21 info z pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 28.01.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Zas 49 Pow 27 Obr 21 Czyli nie pracuje na zupełnym minimum, kwestia teraz czemu nie pracuje tak jak powinien. Sprawdź ustawienie P oraz I - instrukcja Celcia 20 podpunkt 5.6 czy jest poprawne dla Twojej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pavulon 28.01.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 P=20 , a I = 80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 28.01.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 P=20 , a I = 80 Czyli ustawione na grzejniki. OK. Sprawdź jeszcze jak zachowuje się kocioł po odłączeniu celcii i zwarciu przewodów, do których była podłączona - czy wtedy grzeje wodę w obiegu do temperatury, którą ustawiłeś w kotle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelwik 29.01.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 witam Jak większość z Was proszę o pomoc: - MCR 24T + zasobnik 300l solarny + solary (isense + cMix) - dom 260m2 (obecnie użytkuję tylko dół - około 120m2) - dom ocieplony częściowo - tzn ściany styr 15cm, a poddasze - nie zdążyłem przed zimą - częściowo ocieplone a częściowo oddzielone tylko plandeką przy schodach od parteru - tak więc sporo ciepła idzie w dach - podłogówka na parterze na powierzchni około 60m2 - co 15cm, 6 obwodów - dodatkowo dwa grzejniki kermi - poddasze ogrzewane tylko grzejnikowo obecnie nie jest zasilane Opis problemy: Potwornie duże spalanie i w dodatku nie równe - piec działa od października i obecnie pożera 10-15m3 na dobę. Wszystko jasne - dom częściowo nie zaizolowany, ale najdziwniejsze jest to , że potrafi np przy parametrach: podłogówka temp 40, 20, -20, 17 wpływ pomieszczenia 8 dwa grzejniki temp 55,20, -20, 17 wpływ pomieszczenia 8 temperatura zewnętrzna -7 stała temperatura wew ustawiona na 20,5 zużyć jednego dnia 12,7m3 a drugiego dnia 16,3m3 - dodam iż oba dni były pochmurne, tyle samo startów pieca, grzania cwu oraz godzin pracy pieca. W czym problem? Cały czas próbuję coś zmieniać w tych ustawieniach i czasem się zdaża że piec mimo zadanej temp 20,5 dochodzi np do 19,5 albo 20 i się wyłącza... poradźcie proszę bo po miesiącu prób różnych ustawień już ręce mi opadają - nie chodzi już o wielkości zużycia ale o te duże rozbieżności przy takich samych parametrach i warunkach - co zmienić, co poprawić???? Mam też trochę inne problemy - nadmierne wychładzanie się zasobnika - znajduje się w ogrzewanej łazience a potrafi w ciągu nocy stracić 5-6 stopni (z 46 do 40) oraz drugi polegający na tym iż rotametry na rozdzielaczu podłogówki przy maksymalnym odkręceniu pokazują maksymalny przepływ w okolicy 3l, pompa sterowana Wilo 30-65. Wiem że sporo tego ale cudowny instalator nic nie wie więc jesteście jedyną nadzieją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 30.01.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Mam też trochę inne problemy - nadmierne wychładzanie się zasobnika - znajduje się w ogrzewanej łazience a potrafi w ciągu nocy stracić 5-6 stopni (z 46 do 40) oraz drugi Żeby się nie wychładzał, to w łazience musiałbyć mieć 46 stopni. Jakie parametry deklaruje producent? polegający na tym iż rotametry na rozdzielaczu podłogówki przy maksymalnym odkręceniu pokazują maksymalny przepływ w okolicy 3l, pompa sterowana Wilo 30-65. Jakiej firmy są te rotametry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartalek 30.01.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Witam wszystkich.Mam pytanie dotyczące niskich przepływów w podłogówce ok 1-1,5 l/min. Kocioł MCR 24T.8 pętli od 32 do 105 m + wpięte grzejniki 2 na poddaszu i jeden łazienkowy.Wydaje misię że pompa z kotła nie daje rady wszystkiego ogarnąć ponieważ gdy zamknę część obwodów przepływy rosną w pozostałych.Pytanie - czy można to jakoś poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts