Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja pieca De Dietrich MCR 24

nonek

Recommended Posts

Czyli wychodzi podobnie u ciebie widzę.

Ja mam wszystko w fazie testów jeszcze 2 rozdzielacze po 12 obwodów ok.1400m/b rury i nie ma żadnego sprzęgła hydraulicznego.

Ciekawi mnie czy da radę przy -20, ale być może tej zimy nie będę miał już szansy potestować. Jak nie będzie dawać rady to czekają mnie zmiany :)

Tymczasem zasilanie ustawione od 27 - 35st. Spalanie ok. 7m na dobę przy tej temp.

Pozdrawiam

Witam,

interesuje mnie cały czas spalanie.

Mabram - jaką masz powierzchnię, i co znaczy "przy tej temperaturze" - czyli jakiej ?

Ja mam 260 m2, dom 87kWh/m2/rok, i teraz przy -10 spala mi około 15 m3/dobę, co mnie trochę boli po porfelu, i zastanawiam się, czy to w normie ?

Masz samą podłogówkę, czy również grzejniki ?

Pozdro

Qubeczek

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak regulować albo ustawić piec kiedy nie mam żadnego dodatkowego regulatora? Da się to jakoś ustawić np ustawić temp wody CO czy nie da się w ogóle i sterownik musi być?

Temperaturę wody ustawisz w kotle, żeby grzać według krzywych to potrzebujesz czujnik temperatury zewnętrznej. Najprostszy termostat mechaniczny to koszt kilkudziesięciu złotych i od biedy pozwala na sterowanie temperaturą w pomieszczeniach o ile układ grzewczy nie ma zbyt dużej bezwładności.

Witam,

interesuje mnie cały czas spalanie.

Mabram - jaką masz powierzchnię, i co znaczy "przy tej temperaturze" - czyli jakiej ?

Ja mam 260 m2, dom 87kWh/m2/rok, i teraz przy -10 spala mi około 15 m3/dobę, co mnie trochę boli po porfelu, i zastanawiam się, czy to w normie ?

Masz samą podłogówkę, czy również grzejniki ?

Pozdro

Qubeczek

Rany 15 to bym się załamał trochę. W domu 20st, temp na zewnątrz -6, CWU podgrzewane (dogrzewane) 3 razy na dobę, powierzchnia domu całkowita ok.230m, na całości podłogówka oprócz garażu który ma 31m2 i "kotłowni" 10m2 - tam są grzejniki podłączone bezpośrednio też pod rozdzielacz. Rurki w podłodze wszędzie co 10-12 cm.

Na te warunki spalanie średnie dobowe to ok.7m3. Jak było ok -10, to wzrosło sapalanie do ok. 8,5-9m3.

Dom ocieplony 15cm styro, 20 styro na podłodze na gruncie, 35 cm wełny w dachu po całości.

Moje ogrzewanie wciąż w fazie testów,(kręce przy rozdzielaczach żeby to ogarnąć :))Temp na zasilaniu ustawiona od 27-35st, (przy -8 to widziałem najwięcej 30st).

Dobowo przy tej temp. wiadro kondensatu wypływa z kotła.

Pozdrawiam

Edytowane przez Mr_Mabram

CitroCerber a jaką Ty masz ustawioną temp. zasilania? Gdzieś tu wyczytałem że przy przewymiarowanych grzejnikach kondensat powinien mieć zasilanie pomiędzy 45 a 50 st. Ja mam mieszaną instalację (50% podłogówka 50% grzejniki) i mam ustawioną TZ na 36st. Mamy komfort w domku (około 20,6 st). Spalanie przy -9 na dworze około 9m3. Zastanawiam się czy podniesienie temp. zasilania będzie miało wpływ na zmniejszenie spalania, chociaż powinno być odwrotnie. Ja użytkuję swojego MCR od lutego 2012 i po kilkunastu próbach ustawień różnych kombinacji ustawień, różne krzywe, sterowanie pokojowe i pogodowe skłaniam się do twierdzenia że ten kociołek ma jednak trochę za dużą moc minimalną. W moim przypadku praktycznie nie ma różnicy w spalaniu pomiędzy sterowaniem pokojowym i pogodowym. Kociołek miast modulować, idzie cały czas z przerwami na minimalnej mocy.

Mamy klopt z ustawieniami - prosimy o pomoc

Piec MCR/ 24T

zasobnik 100l

celcia 20

czujnik pogodowy

pice nie dogrzewa domu

ustawienia na piecu

temp zas 75 - osiagane 40

tem cwu 55 - osiagane 44

na celci wszsytkie temp zalecane 20c - tem w pok 17 - w info na celci moc pracy pieca 2 w skali 1-5

jak zmusic piec do zwiekszenia mocy grzania co ?

prosimy o pomoc w miare szybko

Ta maksymalna to jaki parametr?

A mógłbyś podrzucić swoje parametry krzywej?

Maksymalna to P1, a jednocześnie parametr sterownika PT59X. ;) Krzywej nie używam, bo nie mam czasu na tyle, żeby testować ustawienia - używam regulacji PI. :)

I jak wygląda u ciebie pazerność na gaz twojego MCR przy obecnych temp?

Ciężko powiedzieć, bo spadłem do taryfy W2-1 na podstawie tego co zużyłem w zeszłym roku , a samemu zawsze zapominam spisać stan licznika, żeby miesiąc podliczyć.

wczesniej mialem pogodowke

ale przelaczylem sie na celci na temp. pomieszczenia

i dalej jest dziwnie

piec max chodzi na moc 2

grzejniki robia sie cieple doslownie na chwilke

ustawilem temp zadana 25stopni

a piec dalej sobie chodzi na minimalnych mocach i tem jest okolo 17stopni w pomieszczeniu

krzywa grzania - wtedy jak pogodowka ?

nie doszedlem do tego punku w celcii ...

witam

Jak większość z Was proszę o pomoc:

- MCR 24T + zasobnik 300l solarny + solary (isense + cMix)

- dom 260m2 (obecnie użytkuję tylko dół - około 120m2)

- dom ocieplony częściowo - tzn ściany styr 15cm, a poddasze - nie zdążyłem przed zimą - częściowo ocieplone a częściowo oddzielone tylko plandeką przy schodach od parteru - tak więc sporo ciepła idzie w dach

- podłogówka na parterze na powierzchni około 60m2 - co 15cm, 6 obwodów

- dodatkowo dwa grzejniki kermi - poddasze ogrzewane tylko grzejnikowo obecnie nie jest zasilane

Opis problemy:

Potwornie duże spalanie i w dodatku nie równe - piec działa od października i obecnie pożera 10-15m3 na dobę. Wszystko jasne - dom częściowo nie zaizolowany, ale najdziwniejsze jest to , że potrafi np przy parametrach:

podłogówka

temp 40, 20, -20, 17

wpływ pomieszczenia 8

dwa grzejniki

temp 55,20, -20, 17

wpływ pomieszczenia 8

temperatura zewnętrzna -7

stała temperatura wew ustawiona na 20,5

zużyć jednego dnia 12,7m3 a drugiego dnia 16,3m3 - dodam iż oba dni były pochmurne, tyle samo startów pieca, grzania cwu oraz godzin pracy pieca.

W czym problem?

Cały czas próbuję coś zmieniać w tych ustawieniach i czasem się zdaża że piec mimo zadanej temp 20,5 dochodzi np do 19,5 albo 20 i się wyłącza... poradźcie proszę bo po miesiącu prób różnych ustawień już ręce mi opadają - nie chodzi już o wielkości zużycia ale o te duże rozbieżności przy takich samych parametrach i warunkach - co zmienić, co poprawić????

Mam też trochę inne problemy - nadmierne wychładzanie się zasobnika - znajduje się w ogrzewanej łazience a potrafi w ciągu nocy stracić 5-6 stopni (z 46 do 40) oraz drugi polegający na tym iż rotametry na rozdzielaczu podłogówki przy maksymalnym odkręceniu pokazują maksymalny przepływ w okolicy 3l, pompa sterowana Wilo 30-65.

Wiem że sporo tego ale cudowny instalator nic nie wie więc jesteście jedyną nadzieją ;)

Mam też trochę inne problemy - nadmierne wychładzanie się zasobnika - znajduje się w ogrzewanej łazience a potrafi w ciągu nocy stracić 5-6 stopni (z 46 do 40) oraz drugi

Żeby się nie wychładzał, to w łazience musiałbyć mieć 46 stopni. ;) Jakie parametry deklaruje producent?

polegający na tym iż rotametry na rozdzielaczu podłogówki przy maksymalnym odkręceniu pokazują maksymalny przepływ w okolicy 3l, pompa sterowana Wilo 30-65.

Jakiej firmy są te rotametry?

Witam wszystkich.

Mam pytanie dotyczące niskich przepływów w podłogówce ok 1-1,5 l/min.

Kocioł MCR 24T.

8 pętli od 32 do 105 m + wpięte grzejniki 2 na poddaszu i jeden łazienkowy.

Wydaje misię że pompa z kotła nie daje rady wszystkiego ogarnąć ponieważ gdy zamknę część obwodów przepływy rosną w pozostałych.

Pytanie - czy można to jakoś poprawić.