bartalek 30.01.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 dołączam zdjęcie - może coś pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelwik 30.01.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 zasobnik i solary są Hewalex - serwis twierdzi że to nie możliwe że aż tyle bo wg nich max to 2-5 stopni na dobę a nie 16-18 jak u mnie... rozdzielacz z rotametrami kupiłem w komplecie - firma Capricorn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 30.01.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Re Bartalek:1. Przepływy 1-1.5 l/min są normalne w instalacji podłogowej, na takie przepływy się projektuje2. Jeśli mimo to chcesz mieć więcej, to najprostszym sposobem jest przełączenie (jest to opisane w instrukcji) obrotów pompy z 1 na 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelwik 30.01.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 dołączę się do tych przepływów - czyli jeśli mam pompę ustawioną na III i do tego przepływy 2-4 w zależności od obwodów to jest źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelwik 30.01.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 rotametry regulowałem na oko - sądziłem, że im wyższy przepływ tym lepiej będzie grzało... hydraulik miał to zrobić, ale ciężko mu było znaleźć czas ;( ... mam różnej długości obwody - jaka powinna być prawidłowa zależność pomiędzy długością obwodu a prędkością przepływu? no i jaka jest optymalna różnica tem zasilania i powrotu? hehehe dorwałem się do forum po dłuuuugim milczeniu i stąd tyle pytań - przepraszam za ten "wysyp" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 31.01.2013 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Wydaje misię że pompa z kotła nie daje rady wszystkiego ogarnąć ponieważ gdy zamknę część obwodów przepływy rosną w pozostałych.Pytanie - czy można to jakoś poprawić. To oczywiste, że wzrosną - bez różnicy jaka pompa będzie w ukłądzie. Wielkość przepływów jest mniej istotna - ważne, żeby wszędzie równo nagrzewało, a to można osiągnąć bez patrzenia na rotametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 31.01.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 (edytowane) zasobnik i solary są Hewalex - serwis twierdzi że to nie możliwe że aż tyle bo wg nich max to 2-5 stopni na dobę a nie 16-18 jak u mnie... rozdzielacz z rotametrami kupiłem w komplecie - firma Capricorn Zasobnik z podwójną wężownicą? rotametry regulowałem na oko - sądziłem, że im wyższy przepływ tym lepiej będzie grzało... Im wyższy przepływ tym cieplejsza woda wraca do kotła - ona musi mieć czas, żeby to ciepło oddać. mam różnej długości obwody - jaka powinna być prawidłowa zależność pomiędzy długością obwodu a prędkością przepływu? Dobierz tak, zeby temperatura w pomieszczenikach była równa, przepływ jest mniej istotny - jest właściwie wstępem do dalszej regulacji - ustawiasz tak, zeby przy wszystkich otwartych obwodach wszędzie był równy, potem zabierasz się za "dostrajanie". no i jaka jest optymalna różnica tem zasilania i powrotu? Przyjmuje się zazwyczaj 10K, ale jeśli masz więcej to nie należy od razu się bać, że jest coś źle. Edytowane 31 Stycznia 2013 przez CitroCerber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartalek 31.01.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Re Bartalek: 1. Przepływy 1-1.5 l/min są normalne w instalacji podłogowej, na takie przepływy się projektuje 2. Jeśli mimo to chcesz mieć więcej, to najprostszym sposobem jest przełączenie (jest to opisane w instrukcji) obrotów pompy z 1 na 2. Dzięki za zainteresowanie tematem;) Obroty są już na 2. chodzi o to że prędkość nagrzewania oraz sama temp. podłogi jest kiepska w najdłuższych pętlach na takim przepływie, gdy pozamykam część i przepływy wzrosną to jest ok i dlatego właśnie chciałbym coś z tym zrobić - np. dołożyć pompę - jeśli się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartalek 31.01.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 To oczywiste, że wzrosną - bez różnicy jaka pompa będzie w ukłądzie. Wielkość przepływów jest mniej istotna - ważne, żeby wszędzie równo nagrzewało, a to można osiągnąć bez patrzenia na rotametry. no tak ale jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 31.01.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 no tak ale jak Skręcasz przepływ w najcieplejszym pomieszczeniu, czekasz kilka godzin i sprawdzasz, jak za mało, to znowu skręcasz itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 31.01.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 chodzi o to że prędkość nagrzewania oraz sama temp. podłogi jest kiepska w najdłuższych pętlach na takim przepływie, gdy pozamykam część i przepływy wzrosną to jest ok i dlatego właśnie chciałbym coś z tym zrobić - np. dołożyć pompę - jeśli się da. Pompę się da, ale musisz dołożyć jeszcze sprzęgło hydrauliczne (nie mylić z wymiennikiem). Ja mam 2 kondygnacje i 2 dodatkowe pompy + sprzęgło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 31.01.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartalek 31.01.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Skręcasz przepływ w najcieplejszym pomieszczeniu, czekasz kilka godzin i sprawdzasz, jak za mało, to znowu skręcasz itd... Dzięki. Spróbuje zrobić tak jak mówisz zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartalek 31.01.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 po co? a da się bez sprzęgła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelwik 31.01.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 tak - hewalex solarny z podwójną wężownicą... ponieważ poddasze mam nie ogrzewane w hewalexie sugerowali że pewnie z zasobnika woda tam wędruje i się schładza... a więc zakręcałem całkowicie zawór kulowy przy wyjściu cwu z zasobnika na noc a temp w zasobniku i tak spada o te 5-6 stopni... druga opcja była taka że może kolektory się podgrzewają i w ten sposób zabierają część temp z zasobnika - ale wężownica była chłodna - jedynie wejście i wyjście wężownicy podłączonej do kondensatu jest ciepłe - czy to możliwe żeby zasobnik wychładzał piec kondensacyjny?? jaki może być inny powód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 31.01.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 (edytowane) po co? Bo na przykład mam pojemność układu ponad 200l i kocioł w piwnicy. Edytowane 31 Stycznia 2013 przez CitroCerber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 31.01.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 a da się bez sprzęgła? Wywaliłeś kupę kasy na ogrzewanie i żal Ci 200zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartalek 31.01.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 zasobnik i solary są Hewalex - serwis twierdzi że to nie możliwe że aż tyle bo wg nich max to 2-5 stopni na dobę a nie 16-18 jak u mnie... rozdzielacz z rotametrami kupiłem w komplecie - firma Capricorn mam też zestaw Hewalex chyba taki sam tylko +powietrzna pompa ciepła i nie mam takiego wychładzania a zasobnik stoi w ciepłej kotłowni(znaczy jest tam ok 22 st.) - może temperaturę wyciąga Ci pompa cyrkulacyjna jeśli masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 31.01.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 tak - hewalex solarny z podwójną wężownicą... ponieważ poddasze mam nie ogrzewane w hewalexie sugerowali że pewnie z zasobnika woda tam wędruje i się schładza... a więc zakręcałem całkowicie zawór kulowy przy wyjściu cwu z zasobnika na noc a temp w zasobniku i tak spada o te 5-6 stopni... druga opcja była taka że może kolektory się podgrzewają i w ten sposób zabierają część temp z zasobnika - ale wężownica była chłodna - jedynie wejście i wyjście wężownicy podłączonej do kondensatu jest ciepłe - czy to możliwe żeby zasobnik wychładzał piec kondensacyjny?? jaki może być inny powód? Bierz pod uwagę to, że jeśli solary nie grzeją, to kocioł grzeje praktycznie tylko górną część zasobnika, bo tam ma wężownicę, a czujnik temperatury (a właściwie koniec kapilary) jest mniej-więcej w połowie jego wysokości. Powoduje to wtedy własnie taką sytuację - kocioł dostaje informację od czujnika, że woda już ma prawidłową temperaturę i przestaje grzać, a tymczasem dół zasobnika jest niedogrzany, potem woda stopniowo wyrównuje temperaturę i stąd masz ten spadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartalek 31.01.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Wywaliłeś kupę kasy na ogrzewanie i żal Ci 200zł? nie wtym rzecz - zanim będę scigał wykonawcę to chciałbym znać wszystkie opcje i tyle - uważasz że zastosowanie sprzęgła i dodatkowej pompy rozwiąże problem?(czy zmieśći się to całe nowe oprzyrządowanie w skrzynce na zdjęciu powyżej)?- tak przy okazji zerkając na zdjęcie - czy nie uważacie że powinien tam być odpowietrznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts