Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja pieca De Dietrich MCR 24

nonek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

rotametry regulowałem na oko - sądziłem, że im wyższy przepływ tym lepiej będzie grzało... hydraulik miał to zrobić, ale ciężko mu było znaleźć czas ;( ... mam różnej długości obwody - jaka powinna być prawidłowa zależność pomiędzy długością obwodu a prędkością przepływu? no i jaka jest optymalna różnica tem zasilania i powrotu? hehehe dorwałem się do forum po dłuuuugim milczeniu i stąd tyle pytań - przepraszam za ten "wysyp" ;)

Wydaje misię że pompa z kotła nie daje rady wszystkiego ogarnąć ponieważ gdy zamknę część obwodów przepływy rosną w pozostałych.Pytanie - czy można to jakoś poprawić.

To oczywiste, że wzrosną - bez różnicy jaka pompa będzie w ukłądzie. :) Wielkość przepływów jest mniej istotna - ważne, żeby wszędzie równo nagrzewało, a to można osiągnąć bez patrzenia na rotametry.

zasobnik i solary są Hewalex - serwis twierdzi że to nie możliwe że aż tyle bo wg nich max to 2-5 stopni na dobę a nie 16-18 jak u mnie... rozdzielacz z rotametrami kupiłem w komplecie - firma Capricorn

Zasobnik z podwójną wężownicą?

rotametry regulowałem na oko - sądziłem, że im wyższy przepływ tym lepiej będzie grzało...

Im wyższy przepływ tym cieplejsza woda wraca do kotła - ona musi mieć czas, żeby to ciepło oddać. ;)

mam różnej długości obwody - jaka powinna być prawidłowa zależność pomiędzy długością obwodu a prędkością przepływu?

Dobierz tak, zeby temperatura w pomieszczenikach była równa, przepływ jest mniej istotny - jest właściwie wstępem do dalszej regulacji - ustawiasz tak, zeby przy wszystkich otwartych obwodach wszędzie był równy, potem zabierasz się za "dostrajanie". ;)

no i jaka jest optymalna różnica tem zasilania i powrotu?

Przyjmuje się zazwyczaj 10K, ale jeśli masz więcej to nie należy od razu się bać, że jest coś źle. :)

Edytowane przez CitroCerber

Re Bartalek:

1. Przepływy 1-1.5 l/min są normalne w instalacji podłogowej, na takie przepływy się projektuje

2. Jeśli mimo to chcesz mieć więcej, to najprostszym sposobem jest przełączenie (jest to opisane w instrukcji) obrotów pompy z 1 na 2.

Dzięki za zainteresowanie tematem;)

Obroty są już na 2.

chodzi o to że prędkość nagrzewania oraz sama temp. podłogi jest kiepska w najdłuższych pętlach na takim przepływie, gdy pozamykam część i przepływy wzrosną to jest ok i dlatego właśnie chciałbym coś z tym zrobić - np. dołożyć pompę - jeśli się da.

chodzi o to że prędkość nagrzewania oraz sama temp. podłogi jest kiepska w najdłuższych pętlach na takim przepływie, gdy pozamykam część i przepływy wzrosną to jest ok i dlatego właśnie chciałbym coś z tym zrobić - np. dołożyć pompę - jeśli się da.

Pompę się da, ale musisz dołożyć jeszcze sprzęgło hydrauliczne (nie mylić z wymiennikiem). ;) Ja mam 2 kondygnacje i 2 dodatkowe pompy + sprzęgło.

tak - hewalex solarny z podwójną wężownicą... ponieważ poddasze mam nie ogrzewane w hewalexie sugerowali że pewnie z zasobnika woda tam wędruje i się schładza... a więc zakręcałem całkowicie zawór kulowy przy wyjściu cwu z zasobnika na noc a temp w zasobniku i tak spada o te 5-6 stopni... druga opcja była taka że może kolektory się podgrzewają i w ten sposób zabierają część temp z zasobnika - ale wężownica była chłodna - jedynie wejście i wyjście wężownicy podłączonej do kondensatu jest ciepłe - czy to możliwe żeby zasobnik wychładzał piec kondensacyjny?? jaki może być inny powód?

zasobnik i solary są Hewalex - serwis twierdzi że to nie możliwe że aż tyle bo wg nich max to 2-5 stopni na dobę a nie 16-18 jak u mnie... rozdzielacz z rotametrami kupiłem w komplecie - firma Capricorn

mam też zestaw Hewalex chyba taki sam tylko +powietrzna pompa ciepła i nie mam takiego wychładzania a zasobnik stoi w ciepłej kotłowni(znaczy jest tam ok 22 st.) - może temperaturę wyciąga Ci pompa cyrkulacyjna jeśli masz.

tak - hewalex solarny z podwójną wężownicą... ponieważ poddasze mam nie ogrzewane w hewalexie sugerowali że pewnie z zasobnika woda tam wędruje i się schładza... a więc zakręcałem całkowicie zawór kulowy przy wyjściu cwu z zasobnika na noc a temp w zasobniku i tak spada o te 5-6 stopni... druga opcja była taka że może kolektory się podgrzewają i w ten sposób zabierają część temp z zasobnika - ale wężownica była chłodna - jedynie wejście i wyjście wężownicy podłączonej do kondensatu jest ciepłe - czy to możliwe żeby zasobnik wychładzał piec kondensacyjny?? jaki może być inny powód?

Bierz pod uwagę to, że jeśli solary nie grzeją, to kocioł grzeje praktycznie tylko górną część zasobnika, bo tam ma wężownicę, a czujnik temperatury (a właściwie koniec kapilary) jest mniej-więcej w połowie jego wysokości. Powoduje to wtedy własnie taką sytuację - kocioł dostaje informację od czujnika, że woda już ma prawidłową temperaturę i przestaje grzać, a tymczasem dół zasobnika jest niedogrzany, potem woda stopniowo wyrównuje temperaturę i stąd masz ten spadek.

Wywaliłeś kupę kasy na ogrzewanie i żal Ci 200zł? :)

nie wtym rzecz - zanim będę scigał wykonawcę to chciałbym znać wszystkie opcje i tyle - uważasz że zastosowanie sprzęgła i dodatkowej pompy rozwiąże problem?(czy zmieśći się to całe nowe oprzyrządowanie w skrzynce na zdjęciu powyżej)?- tak przy okazji zerkając na zdjęcie - czy nie uważacie że powinien tam być odpowietrznik?