Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja pieca De Dietrich MCR 24

nonek

Recommended Posts

Jak zdjąć obudowę z tego zaworu ?

Obudowa wygląda jakby miała zatrzaski. Przegapiłem, że Ty masz zewnętrzny zawór. :) Wewnętrzny wygląda trochę inaczej - ma siłownik zapinany na wsuwkę - tutaj pewnie da się go zdemontować po zdjęciu obudowy.

Aha, odpowietrznik na górze poieca po jakimś dniu pracy jak go popuszczam to b. mocno wywala powietrze.

Czyli się zapowietrza i stąd te skoki ciśnienia. Teraz trzeba znaleźć miejsce, gdzie się zapowietrza. A jak drugi odpowietrznik - ten przy pompie w kotle?

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wtedy ta pętla powinna się chyba przelać w końcu. Ew dorobić jakiś odpowietrznik na tej pętli ??

Masz to tak połączone, że ewentualne powietrze pójdzie do góry i będzie wyłapane przez odpowietrzniki kotła - więc tu nie widzę potrzeby.

Jak już pisałem - gdzieś łapie powietrze i trzeba to znaleźć.

Masz to tak połączone, że ewentualne powietrze pójdzie do góry i będzie wyłapane przez odpowietrzniki kotła - więc tu nie widzę potrzeby.

Jak już pisałem - gdzieś łapie powietrze i trzeba to znaleźć.

Czy np. odpowietrznik na górze kotła może łapać lewe powietrze pomimo, że jest zakręcony na maxa ? bo nie widzę innej mozliwości dostania się powietrza do tego obiegu... a ciągle wywala spore ilości powietrza szczególnie po cyklu ogrzewania zbiornika.

Pozdr

Tomek

Witam wszystkich, mam takie pytanie będę uruchamiał piec dietrich MCR/II (ogrzewanie podłogówka i grzejniki ), nie wiem jaki sterownik zastosować, hydraulik chce mi zastosować sterownik tygodniowy bezprzewodowy salus 091FLRF, a do podłogówki sterownik salus RT100. Czy te sterowniki nadają się do tego pieca?? Proszę o odpowiedź

Witam wszystkich, mam takie pytanie będę uruchamiał piec dietrich MCR/II (ogrzewanie podłogówka i grzejniki ), nie wiem jaki sterownik zastosować, hydraulik chce mi zastosować sterownik tygodniowy bezprzewodowy salus 091FLRF, a do podłogówki sterownik salus RT100. Czy te sterowniki nadają się do tego pieca?? Proszę o odpowiedź

Do tego kotła nadają się dowolne sterowniki, ale tylko te zgodne z opentherm dają możliwość pełnego wykorzystania dostępnych opcji i informacji z kotła.

Obudowa wygląda jakby miała zatrzaski. Przegapiłem, że Ty masz zewnętrzny zawór. :) Wewnętrzny wygląda trochę inaczej - ma siłownik zapinany na wsuwkę - tutaj pewnie da się go zdemontować po zdjęciu obudowy.

Czyli się zapowietrza i stąd te skoki ciśnienia. Teraz trzeba znaleźć miejsce, gdzie się zapowietrza. A jak drugi odpowietrznik - ten przy pompie w kotle?

Czy w czasie ogrzewania CO da się na kotle "coś" przestawić żeby przełączył zawór na obieg cwu ? Nie moge zdjąc obudowy z tego zaworu a ciągle na obiegu cwu jest powietrze i za cholere nie mogę go stamtąd wygonić...

Czy w czasie ogrzewania CO da się na kotle "coś" przestawić żeby przełączył zawór na obieg cwu ?

Jak odłączysz termostat pokojowy i czujnik temperatury CWU, to powinien przełączyć się w tryb CWU. ;)

Nie moge zdjąc obudowy z tego zaworu a ciągle na obiegu cwu jest powietrze i za cholere nie mogę go stamtąd wygonić...

Zrób fotki ze wszystkich stron - pokombinujemy jak to zdjąć "zdalnie" :)

Udało mi się go wykolegować bez zdejmowania napędu. Po uruchomieniu kotła w czasie cyklu odpowietrzania w czasie jak przełączał zawór to odpinałem wtyczkę zaworu i zatrzymywał się w jakieś pośredniej pozycji, potem wyłączałem kocioł i jak zatrzymywała się pompa to dopiero wtedy woda przelała tą petlę nie wiem jednak na ile skutecznie ale już nie chlupie :) Po odkręceniu odpowietrznika na kotle wywaliło mnóstwo powietrza.

Dalej mam problem ze spadkiem ciśnienia, manometr dalej drga.

Przed sezonem spuściłem przez przypadek powietrze z naczynia przeponowego i potem go dobiłem ale przez niedoczytanie instrukcji do 1,5 bara. Nie wiem czy to nie bedzie przeszkadzać ?

Czy wymiennik to element 2001 (okrągły bęben) czy to ten prostokątny element obok rurki 2009 ??

Jeśli to jest zakamienione to jak to może wpływać na spadki ciśnienia w instalacji bo za chiny nie mogę tego jakoś ze sobą połączyć.

Pozdr

Kur..a teraz spojrzałem na cenę tego elementu = nowy kocioł !!

Przedwczesna radość znowu zapowietrzone w pizdu !!

wymiennik.jpg

Edytowane przez hycel

Czy wymiennik to element 2001 (okrągły bęben) czy to ten prostokątny element obok rurki 2009 ??

Niestety to 2001, to obok rurki 2009 to separator powietrza.

Jeśli to jest zakamienione to jak to może wpływać na spadki ciśnienia w instalacji bo za chiny nie mogę tego jakoś ze sobą połączyć.

Problemy w przepływie i powiązane z tym skoki ciśnienia, nie łącz tego ze spadkiem ciśnienia ogólnie.

Przedwczesna radość znowu zapowietrzone w pizdu !!

Czyli trzeba będzie pokombinować z rozbiórką zaworu i sprawdzeniem, czy tam gdzieś powietrza nie ciągnie.

Witam

Stoję przed wyborem kotła MCRII 24 BS100 , a MCRIII 24 BS100 , w domu (130m^2) będzie 100% podłogówki + czujnik pogodowy.

Lektura instrukcji obsługi zwróciła moją uwagę na następujące kwestie:

a - Który z kotłów będzie lepszym wyborem z punktu widzenia uciążliwości sterowania parametrami pracy urządzeń.

b - W instrukcjach MCR3 nie znalazłem nic o sterowaniu krzywymi grzewczymi.

c - Z tego co się zorientowałem do MCR3 trzeba dokupić iSense/qSense żeby móc odczytywać/zmieniać ustawienia wartości poszczególnych parametrów pracy

d- czy ktoś używał portu RS232 i oprogramowania Recom (jeśli jest ono w ogóle dostępne dla śmiertelników).

za podjęcie omówienia powyższych kwestii z góry dziękuje :)

a - Który z kotłów będzie lepszym wyborem z punktu widzenia uciążliwości sterowania parametrami pracy urządzeń.

Dwójka - ze względu na wyświetlacz i dostęp do parametrów.

b - W instrukcjach MCR3 nie znalazłem nic o sterowaniu krzywymi grzewczymi.

Strona 29 instrukcji instalowania i konserwacji. :)

c - Z tego co się zorientowałem do MCR3 trzeba dokupić iSense/qSense żeby móc odczytywać/zmieniać ustawienia wartości poszczególnych parametrów pracy

Temperatury zmienisz pokrętłami - trochę więcej parametrów iSense, prawdopodobnie również Celcia lub VS5500 (qSense jest zbyt prymitywne), odczytasz (teoretycznie) czymkolwiek zgodnym z opentherm.

d- czy ktoś używał portu RS232 i oprogramowania Recom (jeśli jest ono w ogóle dostępne dla śmiertelników).

Ja używam w MCR II. To nie jest RS232. ;)