jaro1972 27.11.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Witam.Posiadam MCR3 oraz cz.zew. + isense, mam pytanie odnośnie temperatury, która w pomieszczeniu nastawiona jest na 18 st, a piec trzyma 20 st i co jakiś czas podgrzewa. Czy nie powinno być tak, że piec uruchamia się kiedy temp w pomieszczeniu spadnie (lub wyrówna się) zgodnie z temp. zadaną?Czy miał ktoś może doświadczenia tego typu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 28.11.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 (edytowane) Witam. Posiadam MCR3 oraz cz.zew. + isense, mam pytanie odnośnie temperatury, która w pomieszczeniu nastawiona jest na 18 st, a piec trzyma 20 st i co jakiś czas podgrzewa. Sprawdź nastawy "Prędk. podgrzew." (Menu > Nastawy > System > Instalacja c.o.) i korekcję komfortu (Menu > Nastawy > System > Temperatura > Korekta komfortu) - może tam coś jest źle ustawione? Edytowane 28 Listopada 2013 przez CitroCerber Jakiś smiley się wkradł... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomex1213 28.11.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Witam, Mam problem z kotłem MCR 24. Mam mieszkanie 60m2. Od kiedy instalator włączył piec do dziś w ciągu 48godzin piec zużył 16m2. Nie było termostatu a piec nastawiony był w trybie p1 na 45C, w trybie p2 na 40C bo to chyba minimum. Grzejniki średnio ciepłe. na dole zimne. Co mogę poprawić żeby aż tyle nie brał. Budynek nowy, ocieplony. Po dwa mieszkania na klatce. Proszę o pomoc bo jestem średnio zadowolony z tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 28.11.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Witam, Mam problem z kotłem MCR 24. Mam mieszkanie 60m2. Od kiedy instalator włączył piec do dziś w ciągu 48godzin piec zużył 16m2. Nie było termostatu a piec nastawiony był w trybie p1 na 45C, w trybie p2 na 40C bo to chyba minimum. Grzejniki średnio ciepłe. na dole zimne. Co mogę poprawić żeby aż tyle nie brał. Budynek nowy, ocieplony. Po dwa mieszkania na klatce. Napisz więcej o instalacji - ile grzejników, czy jest coś jeszcze etc... 45 stopni to za mało dla grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomex1213 28.11.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 (edytowane) Witam w takim razie podaje co mam. Mam w sumie grzejnik dekoracyjny o mocy 3000w na pokój 22m2, wcześnie był wysadzony w to miejsce wielki grzejnik o mocy 45000w ale już go nie ma. Na resztę mieszkania mam zwykle purmo o mocach 440w na 7m2, 600w na 10m,łazienkowy duży moc 500w, 800w na 12m2. Wszyscy pisali żeby dać jak najniższa temperaturę wiec taka ustawiłem. Od dziś mam termostat. Ustawiłem na 20,5st c i dam znać co po 24h. Ewentualnie co proponujecie? Wieksże zużycie moze być spowodowane doborem grzejnika o mniejszej mocy. Dodam ze piec co 4 minuty sie włącza a 3-4 minuty sie wyłącza. Edytowane 28 Listopada 2013 przez tomex1213 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gizzmo_krk 29.11.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Witam wszystkich,Od jakiegos czasu (miesiac) staram się zrozumieć zasadę działania mojego kotła. Posiadam kocioł MCR II za zasobnikem 100l. System składa się z kilku grzejników i ogrzewania podłogowego. Całość podpięta jest do rozdzielacza ogrzewania podłogowego TECE z mieszaczem. Sterowanie kotłem poprzez termostat pokojowy Qsense. I teraz zaczyna się cała historia...Otóż zauważyłem, że w momencie gdy ustawiam temperaturę na termostacie np. 22C gdy aktualna temperatura w pomieszczeniu jest np 21C piec podgrzewa wodę do zasilania do zadanej temperatury zasilania np.60C. W momencie gdy temperatura w pomieszczeniu osiągnie 22C piec się wyłącza. Następnie pomimo, iż temp. w pomieszczeniu ma 22C, termostat ustawiony jest również na 22C piec znów się włącza (na termostacie wyswietla sie ikona grzejnika) ale temperatura zasilania już nie osiąga zadanej temperatury tj. 60C tylko około połowę tej wartości tj 30-33C przy temp. powrotu okolo 26-28C. Niestety temperatura zasilania jest zbyt niska dla grzejnikow i troche za niska dla podlogowki (zasilanie podlogowki miesza sie z woda na powrocie). Moje pytania:1. Czy to jest prawidłowy objaw?2. W jaki sposob mozna ustawic piec aby dogrzewal na pelnej mocy? Czy gdy odlacze termostat to piec bedzie utrzymywal caly czas zadana temp. zasilania (wiekszy pobor paliwa)? Będę wdzięczny za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coppi 29.11.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Następnie pomimo, iż temp. w pomieszczeniu ma 22C, termostat ustawiony jest również na 22C piec znów się włącza (na termostacie wyswietla sie ikona grzejnika) ale temperatura zasilania już nie osiąga zadanej temperatury tj. 60C tylko około połowę tej wartości tj 30-33C przy temp. powrotu okolo 26-28C. Niestety temperatura zasilania jest zbyt niska dla grzejnikow i troche za niska dla podlogowki (zasilanie podlogowki miesza sie z woda na powrocie). Moje pytania: 1. Czy to jest prawidłowy objaw? 2. W jaki sposob mozna ustawic piec aby dogrzewal na pelnej mocy? Czy gdy odlacze termostat to piec bedzie utrzymywal caly czas zadana temp. zasilania (wiekszy pobor paliwa)? Będę wdzięczny za podpowiedzi. Ta ikonka grzejnika na qSense to pompa obiegowa kotła, czyli palnik nie pracuje, a woda jest mieszana w obiegu. To jest jak najbardziej prawidłowe. Jak temperatura spada, wtedy włącza się palnik i pompa (na wyświetlaczu jest ikonka palnika, z prawej strony zaraz obok grzejnika). Ja na początku też nie miałem regulatora temperatury i chodził z zadaną temperaturą zasilania, ale to rozwiązanie przede wszystkim może więcej gazu zużyć (zależne od mocy kotła i powierzchni ogrzewanej) i słabo działa przy zmianach temperatur (ewentualnie warto pomyśleć o założeniu czujnika temperatury zewnętrznej i wtedy korzystać z automatyki pogodowej, która w kotle jest już wbudowana). Przy pogodówce można z krzywymi eksperymentować i dostosować najlepsza dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siekieramotyka 29.11.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Najbardziej chciałabym wiedzieć jakie wartości ustawiłeś w krzywej grzewczej,jaka wartoć wpływu temperatury pomieszczenia.Jaki stopień predkości chłodzenia itp.Generalnie wszystkie parametry na I-SENSIE.Instalator coś poustawiał i powiedział,że musze sobie sama dopracować,a ja pracuje do godz 19-tej od 8 rano i nie bardzo mam czas ,żeby to wszystko"zbadać.Sama utrzymuję dom ,wiec nie chcę żeby mnie rachunki za gaz zjadły Ja aktualnie używam iSense jako termostatu, bez krzywych grzania, z tego co udało mi się zmierzyć mniej zużywa mi gazu, niby dziwne ale tak u mnie jest. Mam ustawioną temperaturę zasilania grzejników na 50 stopni a podłogówki na 35 stopni. Jakbyś chciała dokładne info ustawień to pisz na pw. Przez ostatnie dni zużywał mi 3,5 metra gazu dziennie, temperatura w domu 20 stopni. Do tego woda i kuchenka, temperatura wody cwu to 45 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siekieramotyka 29.11.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Ja używam w MCR II. To nie jest RS232. A ile taka przyjemność kosztuje ? Szukałem i nie mogłem znaleźć a też podłączyłbym to do mojego c-mixa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 29.11.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 (edytowane) A ile taka przyjemność kosztuje ? Szukałem i nie mogłem znaleźć a też podłączyłbym to do mojego c-mixa... http://www.armaland.pl/program-serwisowy-de-dietrich-recom-b.php?cnv=f08b10-050a3a3381 Fotka: Edytowane 29 Listopada 2013 przez CitroCerber Dodanie fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro1972 30.11.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Sprawdź nastawy "Prędk. podgrzew." (Menu > Nastawy > System > Instalacja c.o.) i korekcję komfortu (Menu > Nastawy > System > Temperatura > Korekta komfortu) - może tam coś jest źle ustawione? Sprawdziłem, nic się nie zmienia, będę testował dalej... dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robulencjo 08.12.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 (edytowane) U mnie parametry wyglądaja tak: [ATTACH=CONFIG]176274[/ATTACH] Troche stary temat, ale moze akurat komus sie trafi taki nietypowy przypadek, wiec podaje jak to u mnie bylo: Serwisant po chwili tlumaczenia zrozumial, ze mimio iz mam MCR II to ustawiony jest jak MCR III (parametry od P17). Jeszcze raz "wklikal" dane z tabliczki znamionowej tj. dF i dU i potwierdzil te ustawienia z nieukrywanym zdziweniem. Jednak istotniejsze jest co powiedzial pozniej, a mianowicie kociol MCR24 II ma zupelnie inna budowe niz MCR III i te parametry nie moga byc stosowane (pomimo nawet takich nastaw fabrycznych !!!) - jakies elementy moga sie przegrzewac. Stad wzial instrukcje instalatora dla MCR II i zmienil wszystkie ustawienia w oparciu o nia wlasnie - wykonal przy tym cala procedure analizy spalania, rowniez zgodnie z instrukcja. Przedluzenie gwarancji podbil Od tego momentu mam np. P19 = 14 (1 400 rpm) zamiast 13 (ciekaw jestem jak to wplynie na spalanie ?), P17 = 37 (mialem 47), itd. Reasumujac: nastawy mam jak dla MCR II pomiomo, iz z nastaw fabrycznych powinno byc jak w MCR III. Zastanawiam sie teraz czy nie skontakowac sie z DD i sprobowac ustalic dzien produkcji mojego egzemplarza, moze rzeczywiscie ma plyte od MCR III i to nie jest blad bo jakas partia byla przejsciowa, takie MCR 2,5 Czy ktos probowal kontaktowac sie z producentem naszych kotlow? Chca wogole rozmawiac z uzytkownikiem koncowym ? Edytowane 8 Grudnia 2013 przez Robulencjo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robulencjo 08.12.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Zabawe z MCR 2 zaczynam drugi sezon. Od niedawna pojawily sie u mnie dwie nowe rzeczy: pogodowka (czyli bede jechal wg. krzywych grzania) oraz sterownik do CWU (tzn takie ustrojstwo, ktore pozwala na zaprogramowanie godziny kiedy chce aby cwu bylo podgrzewane i kiedy chce zeby NIE bylo podgrzewane, dzieki CitroCerber za pomoc !) Co do krzywych grzania to mam pewne spostrzezenie i zwiazane z tym pytanie do szanownych kolegow: Zauwazylem, ze jak na zewnatrz bylo +1 stC to Tz = 38 stC oraz nF=14 a jak sie zrobilo chlodniej -5 stC to Tz=42 stC ale nF na wyswietlaczu nadal 14. Generalnie piec caly czas, lub zdecydowanie najdluzej, chodzi na mocy minimalnej (u mnie to jest przy 1 400 rpm). Tzn. tak jest w zakresie temp. jakie obecnie maja miejsce tj. od +5 do -5 stC. Moje pytanie brzmi: czy przy nF = const (np. 14) i Tz zmiennym, podazajacym za temperatura za oknem (w waskim zakresie, w okolicach 0 stC oczywiscie) zuzycie gazu (zakladam ze kalorycznosc tez jest stala) tez bedzie stale bo zalezy tylko od obrotow wentylatora czyli mocy (zaleznosc liniowa wg. instrukcji) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomex1213 09.12.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 pomoże mi ktoś? teraz dałem p1 na max 55 stopni a p2 na 45 i trochę mniej spalił - około 6m3. temat dotyczy "Witam w takim razie podaje co mam. Mam w sumie grzejnik dekoracyjny o mocy 3000w na pokój 22m2, wcześnie był wysadzony w to miejsce wielki grzejnik o mocy 45000w ale już go nie ma. Na resztę mieszkania mam zwykle purmo o mocach 440w na 7m2, 600w na 10m,łazienkowy duży moc 500w, 800w na 12m2. Wszyscy pisali żeby dać jak najniższa temperaturę wiec taka ustawiłem. Od dziś mam termostat. Ustawiłem na 20,5st c i dam znać co po 24h. Ewentualnie co proponujecie? Wieksże zużycie moze być spowodowane doborem grzejnika o mniejszej mocy. Dodam ze piec co 4 minuty sie włącza a 3-4 minuty sie wyłącza. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zzyyggaa 10.12.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Szanowni Państwo.Jestem nowym forumowiczem jak i użytkownikiem pieca MS 24 FF z zasobnikiem zewnętrznym cwu (120ltr)Nie posiadam sterownika ani termostatu pokojowego. Piec zasila co w domu ocieplonym o pow 120m2 oraz wspomniany zasobnik cwu.Otóż mój problem polega na tym że palnik w trybie pracy nie moduluje np przy nastawie temp 60 st podgrzewa do 65 i gaśnie, temperatura w chwilę spada do ok 40 i znowu załącza się starter(iskrownik/zapłon) i ładuje na maxa. tak się dzieje przez jakieś 5~6 cykli i przełącza się na ogrzewanie i tak już ciepłej wody (czujnik temp w beczce jest zainstalowany) którą to mieli ze 40 min. przez ten czas oczywiście w domu robi się zimno jak w psiarni. Priorytet podgrzewania przestawiony na co - 00tryb pieca ust na "kocioł z podgrzewaczem zewn - 03czas oczekiwania w obiegu przed nowym rozruchem - 00Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć jakie parametry ustawić żeby poprawić sytuację???Nie wspomnę o konsumpcji gazu przy takiej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siekieramotyka 10.12.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Troche stary temat, ale moze akurat komus sie trafi taki nietypowy przypadek, wiec podaje jak to u mnie bylo: Serwisant po chwili tlumaczenia zrozumial, ze mimio iz mam MCR II to ustawiony jest jak MCR III (parametry od P17). Jeszcze raz "wklikal" dane z tabliczki znamionowej tj. dF i dU i potwierdzil te ustawienia z nieukrywanym zdziweniem. Jednak istotniejsze jest co powiedzial pozniej, a mianowicie kociol MCR24 II ma zupelnie inna budowe niz MCR III i te parametry nie moga byc stosowane (pomimo nawet takich nastaw fabrycznych !!!) - jakies elementy moga sie przegrzewac. Stad wzial instrukcje instalatora dla MCR II i zmienil wszystkie ustawienia w oparciu o nia wlasnie - wykonal przy tym cala procedure analizy spalania, rowniez zgodnie z instrukcja. Przedluzenie gwarancji podbil Od tego momentu mam np. P19 = 14 (1 400 rpm) zamiast 13 (ciekaw jestem jak to wplynie na spalanie ?), P17 = 37 (mialem 47), itd. Reasumujac: nastawy mam jak dla MCR II pomiomo, iz z nastaw fabrycznych powinno byc jak w MCR III. Zastanawiam sie teraz czy nie skontakowac sie z DD i sprobowac ustalic dzien produkcji mojego egzemplarza, moze rzeczywiscie ma plyte od MCR III i to nie jest blad bo jakas partia byla przejsciowa, takie MCR 2,5 Czy ktos probowal kontaktowac sie z producentem naszych kotlow? Chca wogole rozmawiac z uzytkownikiem koncowym ? Ja niedawno odkryłem to samo i zmieniłem te parametry sam, mój szwagier kupił nowy piec i też mial fabrycznie te same (błędne według instrukcji) parametry, zmieniłem na te z instrukcji, napiszę do DD o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 10.12.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Szanowni Państwo. Jestem nowym forumowiczem jak i użytkownikiem pieca MS 24 FF z zasobnikiem zewnętrznym cwu (120ltr) Wątek dotyczy kotła serii MCR, więc trochę pytanie nietrafione. Jesteś nowy, więc możesz jeszcze nie wiedzieć, że jeśli problem dotyczy rzeczy niezwiązanych z tematem to wypada założyć nowy wątek. Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć jakie parametry ustawić żeby poprawić sytuację??? Zacznij od założenia czujnika zewnętrznego i termostatu pokojowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanpl 11.12.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 sorry, pisałem głupstwa, na którymś ze szkoleń ktoś wprowadził mnie w błąd, będzie to modulować, ale jak mógłbym coś doradzić, to warto założyć czujnik zewnętrzny, koszt niewielki bo około 100 zł, a kocioł będzie miał inną kulturę pracy A co mam/mogę zmienić po podpięciu tego czujnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 11.12.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 A co mam/mogę zmienić po podpięciu tego czujnika? Krzywą grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woojas25 02.01.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) witam wszystkich , mam pytanko mam deditricha mcr2 z zasobnikiem w nowym domu ok 150m2 , dom jest cały w podłogówce , ogrzewam sie pierwszy sezon, mam 8 sekcji na dole i 10 u góry mam bardzo"ubogą"wersje bo nie mam żadnych sprzęgieł , dodatkowych pomp, mam tylko tremometry na powrotach z góry i z dołu i na zasilaniu:)i regulator pokojowy qusense najprostszy , pompa pracuje na 2 biegu na rozkreconych rotametrach na maxa wszedzie pokazuje2 l/m ogolnie dom sie fajnie zagrzewa mój instalator wyjechał i nie mam mam sie kogo spytac np czy wystarczy ta jedna pompa co jest w piecu(czasami mam wrażenie ze podloga w niektórych miejscach jest chlodniejsza , czy krzywa która mam 1.5 jest ok , czy np podczas montazu kotła przestawia sie go na podłogówke czy nie,mam wolną taka malą wtyczke w piecu biały,pomaranczowy zielony kolor kabli do czego ona jest, lepiej grzac temperaturą zas na piecu mniejsza , a dłuzej czy wieksza a ktrocej jak osiagnie zadaną, mam tez czujnik pogodowy na dole mam wszedzie plytki , na górze panele 0,8 cm , na górze minimalnie chlodniej , dom dobrze oizolowany ustaw temp.zasilania 50 st Edytowane 2 Stycznia 2014 przez woojas25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts