dramy 26.01.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Witam mam pytanie bo to dopiero moj drugi sezon z MCRII i isense. Zaobserwowałem ostatnio że od kiedy temperatura na zewnątrz spadał ponizej -10 to piec chodzi 24 na dobe (dwie kropni na piecu) - i widze ikone palnika na isense. Dwa obiegi 1 podłogówka sterowana przez reg pokojowy i obieg drugi grzejniki sterowane krzywą grzania. reg pokojowy ustawiony na 12 stopni i tak samo termostaty na kaloryferach ( w domu jeszcze nikt nie mieszka) i przy tych ustawieniach widzę na isense że i podłogowka i grzejniki maja zapotrzebowanie na ciepło i piec chodzi. Czy to normalne ?? Co dziwne obliczona temp. zasilania dla podłogowkin iSense pokazuje 10 stopni a faktyczna w obiegu pokazuje 13 stopni wiec czemu pokazuje zapotrzebowanie na cieplo ??Dzieki za odpowiedz Edytowane 26 Stycznia 2014 przez dramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 11.02.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Od pół roku mamy zainstalowany piec MCR II 24. Mieszkamy od początku listopada. Na początku nie mieliśmy żadnego sterownika, kocioł chodził cały czas na minimum. Po zainstalowaniu sterownika euroster 2006 pracuje w trybach dzień/noc itd. niestety równolegle zaczął się pojawiać błąd E5. Pojawiał się zazwyczaj nocą/nad ranem gdy po nocnym wychłodzeniu kocioł załączał się na dogrzewanie na dzień.Działo się to przy różnej pogodzie, wykluczono winę komina.Po kilku tygodniach obserwacji i konsultacji z serwisantem, przyjechał do nas serwis wymienił zdaje się jakiś element zapłonu. Kocioł chodził bajkowo przez ok. 3 tygodnie. Od wczoraj znów pojawia się błąd E5 już 2 albo 3 raz. Co jeszcze może być przyczyną tej usterki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 11.02.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Co jeszcze może być przyczyną tej usterki? W 99% elektroda zapłonowa. Mozna ją ostroznie zdemontować, wyczyścić, sprawdzić odstęp między elektrodami (między 3 a 4 mm, przy regulacji robić to z wyczuciem, żeby nie połamać) i zamontować z powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 11.02.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Możliwe żeby serwisant zaledwie 3 tygodnie temu tego nie zauważył? :/ i czy raptem po kilku miesiącach już byłaby tak brudna? Co ile czasu należy ją czyścić? Czy to można zrobić samodzielnie czy trzeba wzywać serwis? Piec na gwarancji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 11.02.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Możliwe żeby serwisant zaledwie 3 tygodnie temu tego nie zauważył? :/ i Pytanie co wymieniał. Możliwe, że zmierzył odstęp i było OK, więc nie ruszał. czy raptem po kilku miesiącach już byłaby tak brudna? Co ile czasu należy ją czyścić? Ja przez pierwsze kilka lat nie miałem problemów, w zeszłym roku było to dość częste (E5). Po zmniejszeniu odstępu się juz nie pojawiło. Czy to można zrobić samodzielnie czy trzeba wzywać serwis? Piec na gwarancji... Skomplikowane to nie jest - mocowane na jedną śrubkę do komory spalania, plomb gwarancyjnych brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 11.02.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Od dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 11.02.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 może tutaj zapytam. Mam kocioł MCR II 24 z zasobnikiem 150l. Jak często trzeba wymieniać anodę? Ile taka przyjemność kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 11.02.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 może tutaj zapytam. Mam kocioł MCR II 24 z zasobnikiem 150l. Jak często trzeba wymieniać anodę? Ile taka przyjemność kosztuje? Jak często, to zależy od wody - należałoby ją zdemontować i sprawdzić w jakim jest stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 11.02.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Jak często, to zależy od wody - należałoby ją zdemontować i sprawdzić w jakim jest stanie. rozumiem że żeby to zrobić trzeba najpierw spuścić ciśnienie z baniaka i demontuje się ją od gory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 11.02.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 rozumiem że żeby to zrobić trzeba najpierw spuścić ciśnienie z baniaka i demontuje się ją od gory? Spuścić ciśnienie, spuścić trochę wody i wtedy zabierać się za demontaż - nie wiem jak wygląda mocowanie, bo mam inny zasobnik - BS2S, u mnie jest to pokrywa do której zamocowana jest anoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 18.02.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Biorąc pod uwagę to, że skacze mocno i Twój wcześniejszy post o niskim ciśnieniu, to obstawiam zakamienienie nagrzewnicy lub mocne zapowietrzenie. Co do ucieczki ciśnienia to pomijając sprawdzenie czy wszystkie odpowietrzniki zakręcone - sprawdź czy nie przecieka Ci zawór trójdrogowy. Musiałbyś dopompować ukałd do około 3 barów, zdemontować siłownik zaworu, popsikać wodą z płynem do mycia naczyń na sztyft grzybka zaworu i zobaczyć czy nie puszcza bąbelków. U mnie cieknie ten zaworek - ile teraz kosztuje nowy w serwisie? konieczna jest jego wymiana jako całości czy tez da się jakoś naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 18.02.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Jeszcze ten transformator, też może być przyczyna usterki - sam wymieniałem najperw elektrodę a pózniej za 2 miesiące tranformator. Wogule jakis pechowy ten piec jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 19.02.2014 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 U mnie cieknie ten zaworek - ile teraz kosztuje nowy w serwisie? konieczna jest jego wymiana jako całości czy tez da się jakoś naprawić? Nie wiem ile kosztuje w serwisie niestety. Ja go uszczelniałem, ale jest rozbieralny i jest szansa, że dobierzesz nowe elementy z jakiegoś zaworu termostatycznego do grzejników. Jeszcze ten transformator, też może być przyczyna usterki - sam wymieniałem najperw elektrodę a pózniej za 2 miesiące tranformator. Po ilu latach to robiłeś? Wogule jakis pechowy ten piec jest. Nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 20.02.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Wymiana transformatorka i elektrody nastąpiłą w czwartym roku użytkowania pieca. Piszę że pechowy, bo takie jakieś odczucie mam. Musiałbym może poużykować jakiś inny, ale może lepiej nie, bo ten się już zna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 21.02.2014 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Wymiana transformatorka i elektrody nastąpiłą w czwartym roku użytkowania pieca. Ciekaw jestem ile miał "przebiegu" - licznik co prawda jest wbudowany, ale odczytać się da tylko kablem serwisowym. Zresztą od wymiany na pewno już upłynęło trochę czasu. Piszę że pechowy, bo takie jakieś odczucie mam. Musiałbym może poużykować jakiś inny, ale może lepiej nie, bo ten się już zna Wszystko zapewne zależy od ilości załączeń/przełączeń itd.... Wydaje mi się, że konstrukcja jest dość trwała, no ale to dla odmiany moje odczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdalenka221 25.02.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Jak poznać czy grzejniki są przewymiarowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 25.02.2014 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 (edytowane) Jak poznać czy grzejniki są przewymiarowane? Porównując ich rozmiary/moc z charakterystyką energetyczną budynku lub projektem instalacji CO. Czyli prosto mówiąc bierzesz i sumujesz ile są w stanie grzejniki "z siebie dać" i porównujesz jakie było zakładane zapotrzebowanie na ciepło - jak wyjdzie więcej niż jest zapotrzebowanie, to są przewymiarowane. ale... Przewymiarowanie stosuje się zwykle w układach z podłogówką, gdy temperatura wody w układzie jest niższa niż ta, której używa się do obliczania układów - w przypadku samych grzejników jest podane np.: [h=1]75/65/20°C[/h] czyli temperatura zasilania to 75 stopni, jeśli więc te same grzejniki montujesz w układzie z podłogówką i temperatura zasilania jest 40 stopni celsjusza, to grzejniki nie pracują z pełną swoją mocą - czyli, żeby oddać wymaganą ilość ciepła muszą być większe - przewymiarowane. Mam nadzieję, że nie zakręciłem za mocno. Edytowane 25 Lutego 2014 przez CitroCerber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtsw466 25.02.2014 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Hej, ja mam takie pytanie. Jeżeli w trybie regulatora pogodowego za TZ odpowiada krzywa grzewcza, to jaki parametr odpowiada za temp wody, a co za tym idzie szybkość dogrzewania do żądanej temp w obiegu w trybie regulatora pokojowego? Przy aktualnych ciepłych dniach i lekkim mrozie w nocy w moim przypadku bardziej ekonomiczne jest przestawienie Celci w ten tryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 26.02.2014 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 jaki parametr odpowiada za temp wody, a co za tym idzie szybkość dogrzewania do żądanej temp w obiegu w trybie regulatora pokojowego? Nie wiem jak w Celcii ale PTxx używają regulatora PI z definiowanymi parametrami (pasmem i czasem próbkowania) i muszę stwiedzić, że idzie im to nieźle - w przypadku silnych mrozów "przestrzelenie" temperatury to max 0,2K, przy obecnych 0,0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szandor25 01.03.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Witam #CitroCerber, czy u Ciebie nadal można kupić zegar sterujący CWU do piecyka MCR II ? Pozdrawia, Arkadiusz Woiński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts